Glycerin (glycerol)

/sites/default/filglycerin-glycerol-fuktbindare-beauty-comes-clean-mitte-skonhetsblogg

Glycerin, eller glycerol är en vanlig ingrediens i hudvård där den tillsätts främst för sina fuktbindande egenskaper. I våras blev jag rekommenderad att använda en kräm med 20% glycerin för mina ögoneksem av en hudläkare. Det hjälpte. Sedan dess har jag (som några av er kanske upptäckt) varit nyfiken på den här ingrediensen och söker alltjämt efter den perfekta glycerin-eko-krämen (tack för alla tips som kommer in, håller på att testa några intressanta krämer just nu!). Så här kommer en liten djupdykning i glycerin:

 /sites/default/files/imaglycerol-delivery-nmf-beauty-comes-clean-skonhetsblogg

Vad är Glycerin

Glycerin (eller glycerol) är en trevärdig alkohol som återfinns i fett. Oljor och fetter består i själva verket av olika fettsyror och glycerin.  

Det är en söt trögflytande färg- och luktlös vätska som finns i små mängder lite överallt i naturen, bland annat i vår egen hud. Glycerin är helt löslig i vatten och etanol. Det var den svenske kemisten och apotekaren C W Scheele som upptäckte glycerin och att det kunde utvinnas ur olivolja genom hydrolys (en kemisk process som klyver en molekyl i två delar). Han kallade det ursprungligen för ”oljesött”. 1872 framställdes det för första gången syntetiskt. Idag tillverkas glycerin av så väl vegetabiliskt (även ekologiskt), animaliskt som syntetiskt ursprung.

Användningsområden

Glycerin är en relativt billig och välbeprövad ingrediens som har använts som mjukgörare och fuktbindare i hudvård i över 75 år. Men glycerin har också andra kemiska egenskaper som gör att det används inom en mängd andra områden. Inom livsmedelsindustrin används det t ex som sötningsmedel, lösningsmedel, konserveringsmedel och för att sänka fryspunkten (glass). Inom medicinen används det för att behandla hjärnödem, som laxermedel, i hostmedicin, stolpiller och halstabletter. Av glycerin tillverkar man även nitroglycerin, en av beståndsdelarna i dynamit. I sin naturliga form i huden har glycerin en betydelse för fuktbalans, elasticitet och vid läkning av hudbarriären.

Egenskaper i hudvård

För att hudbarriären ska fungera optimalt krävs att det översta hudlagret (stratum corneum) har en fukthalt på 15-25% vid hudytan. Glycerin har en god förmåga att sprida sig och bilda en vätskereservoar som förtjockar hela stratum corneum. Denna effekt kallas på engelska ”bulking” och anses vara orsaken till att glycerin så effektivt förbättrar hudbarriärens fuktbalans och förmåga att behålla fukt. Eftersom fukthalten är avgörande för en rad olika funktioner i huden, kan det sammanfattningsvis sägas att glycerin bidrar till att:

- Stärka och läka en försvagad hudbarriär
- Skydda mot irriterande ämnen
- Dämpa en akut irritation
- Påskynda sårläkning
- Verka bakteriehämmande
- Underlätta omsättningen av döda hudceller
- Förbättra elasticiteten i stratum corneum
- Förbättra penetrationen av andra ämnen i en produkt

Glycerin har alltså sk keratolytiska egenskaper, dvs det minskar bindningskraften mellan de yttersta döda hudcellerna. Dettta eftersom det enzym som styr ”avskalningsprocessen” är beroende av en viss fukthalt för att kunna fungera. Fjällandet i en torr hy är egentligen ett tecken på att den processen inte fungerar som den ska, utan att hudcellerna istället klumpar ihop sig i tjocka lager.

Glycerin är känt för att tolereras av de allra flesta. Kan dock svida i ögonen vid höga doser.

Kan Glycerin i för höga doser ”sno” fukt från huden?

Ibland hör man att en fuktbindare i för höga doser kan ”sno” fukt från huden. Enligt docent och dermatolog Lars Norlén på Karolinska Institutet stämmer inte det här, i alla fall inte när det gäller Glycerin. Han tycker snarare att dessa sk fuktbindare egentligen borde kallas för vattenersättare, eftersom det är en bättre beskrivning av hur de fungerar. De ersätter helt enkelt vattnets plats i hudens yttersta lager. Lars Norlén säger sig ha många och mycket goda kliniska erfarenheter av att behandla patienter (med symtom associerade till en störd hudbarriär) med glycerin i hög dos (20%).

/sites/default/files/imagglycerol-cryoprotection-beauty-comes-clean-skonhetsblogg

Källa:
J.W. Fluhr, R. Darlenski och C. Surber, ”Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions”, British Journal of Dermatology, 2008