maj 2012

Hurra, jag tål:

Nickelsulfat, ullfettalkoholer, neomycinsulfat, kaliumdikromat, bensokain, cinkokainhydroklorid, tetrakainhydroklorid, geraniol, slånlavsextrakt, hydroxicitronellal, kanelalkohol, kanelaldehyd, eugenol, isoeugenol, amylkanelaldehyd, kolofonium, epoxiharts, kliokinol, klorkinaldol, perubalsam, etylendiaminidihydroklorid, koboltklorid,
p-tert-butylfenol-formaldehydharts, metylparahydroxibensoat, etylpara-
hydroxibensoat, propylparahydroxibensoat, butylparahydoxibensoat, bensylparahydroxibensoat, difenylguanidin, zinkdibutylditiokarbamat, N-isopropyl-N´-fenyl-parafenylendiamin, N-cyklohexyl-N´fenyl-parafenylendiamin, N´N-difenyl-parafenylendiamin, CI+Me Isotiazolinon, kloroallylhexaminiumklorid, merkaptobensotiazol, p-fenylendiamin, Formaldehyd, N-hydroximetylsuccinimid, morfolinyl-
merkaptobensotiazol, N-cyklohexylbensotiazylsulfenamid, dibensotiazyldisulfid, tiomersal, disulfiram, dipentametylen-
tiuramdisulfid, tetrametyltiuramdisulfid och tetrametyltiuram-
monosulfid. 

Så då är det väl bara att köra på då. Eller?

 

mekostest-allergitest

För en tid sedan besökte jag en hudläkare (docent Lars Norlén) för ett antal mystiska utslag som helt plötsligt dök upp runt mina ögon. Han skrev ut ett sk patchtest (lapptest) för att se om jag skulle reagera mot någon av de allra vanligaste hudallergenerna. Obs, någon av de allra VANLIGASTE alltså. Kolla in listan ovan. Sammanlagt 49 irriterande ämnen som jag samtidigt och helt frivilligt testade på min rygg. Och hur gick det då?
Jo tack, jag fick inte ett endaste litet spår av någon allergisk reaktion. Skönt. Nja... jag kan inte låta bli att undra, är det så himla bra att vi kanske dagligen utsätter oss för den här blandningen av främmande och irriterande ämnen? Tränger de in i kroppen och i så fall, gör de någon mer skada än att orsaka ett och ett annat eksem?

Sola säkert del 4: Vilken spf är du?

spf-skintone

Riktigt mörkhyade tål bara dubblet så mycket UVA som ljushyade

Skillnaden mellan den ljusaste och mörkaste hudfärg består bara av en ytterst liten mängd melanin (pigment). När huden utsätts för UV-ljus producerar melanocyterna mer melanin, men tyvärr är det inte något särskilt effektivt solskydd. Enligt vissa undersökningar så motsvarar en djup solbränna bara en SPF på 2. Med andra ord, efter en hel semesters solande tål man bara att vara dubbelt så länge i solen som när man precis kom ut ur vinterdvalan.

Ingen är immun mot solen

Det gula och röda melaninet hos ljushyade utgör ett sämre solskydd än det bruna melanin som finns hos dom med mörk hud. Men skillnaden är ändå mindre än vad man kan tro. Riktigt mörkhyade personer har ett naturligt SPF som motsvarar ungefär 13 och kan filtrera bort dubbelt så mycket UVA-strålar som ljushyade. Så ingen är immun mot solens skadliga strålar. Faktum är att personer med mörk hy löper större risk att dö av hudcancer än ljushyade. Detta eftersom ljushyade ofta är bättre på att skydda sig mot solen och också mer uppmärksamma på hudförändringar. Många mörkhyade tror däremot att de tål mer sol än vad de gör och slarvar oftare med att skydda sig och att titta efter tidiga cancertecken. Så även om mörkhyade mer sällan drabbas av hudcancer så har den oftare en dödlig utgång, eftersom den då har upptäckts i ett senare skede. 


A dark-skinned can only stand twice as much UVA-radiation than a fair-skinned

What is your natural SPF-factor? Some people may think that they are immune to the sun, but a really dark-skinned person can only stand twice as much UVA-radiation than someone with the fairest skin. At the most the darke-skinned can have a natural SPF-factor of 13. And a whole summer of tanning can only double your natural SPF-factor. It is a well kown fact that dark skinned persons have a higher risk of dying from skin cancer, since they are more neglective towards the hazards of getting to much UV-radiation.

Solskolan - mer läsning om solen!

Källa:
The burning facts. United States Environmental Protection Agency website. Published September 2006. Accessed August 16, 2006.
Dark skin does not block cancer. BBC News. Published July 2006. Accessed August 16, 2006.
Facts about sunscreens. (2006). American Academy of Dermatology website. Accessed August 16, 2006.
Hall HI, Rogers JD. Sun protection behaviors among African Americans. Ethn Dis. 1999;9:126-131.
Harper A. Skin cancer rare–but more deadly–in people with darker skin. University of Cincinnati website. Accessed August 16, 2006.
How to be safe when you’re in the sun. The Nemours Foundation website. Updated August 2007. Accessed November 17, 2008.
Paula Begoun, ”The original beauty bilble”, tredje upplagan, sid 87-99


sola säkert del 3: Strålning att ha koll på

uva-uvb

Det finns tre typer av UV-strålning: UVA, UVB och UVC, indelade efter våglängd. All UV-strålning är skadlig. Så pass att World Health Organization (WHO) har klassat den som en mänsklig cancerogen. De olika formerna av strålning penetrerar huden på olika djup och ger där upphov till olika biokemiska aktiviteter.

UVA – långvågiga ultraviloletta strålar

 • Våglängd 320-400 nanometer (nm)
 • Står för 95% av den solstrålning som når jordens yta
 • Går djupare ner i huden, där den länge ansetts vara den huvudsakliga orsaken till rynkor och hudens för tidiga åldrande. Men skadar även hudens immunsystem, DNA och kan ge upphov till cancer.
 • Skadar främst genom att bilda fria syreradikaler
 • Går igenom vanligt fönsterglas och moln
 • Stimulerar bildandet av melanin (vårt pigment och hudens egna försvar mot strålning)
 • Närvarande året om, även en molnig dag
 • Svårare att blockera med solskyddsfilter i en kräm
 • SPF ingen måttstock på UVA-skydd 

UVB – kortvågiga (eller mellanlånga) ultravioletta strålar

 • Våglängd mellan 290-320 nanometer (nm)
 • Innehåller mer energi och ger därför kraftiga skador på DNA, fast i hudens mer ytliga lager
 • Ger upphov till den akuta solbrännan
 • Stimulerar bildandet av speciella enzymer (metallproteinaser) som bland annat bryter ner kollagen och elastin i läderhuden
 • Närvaron av strålarna varierar mer över dagen och med årstiderna än UVA
 • Går ej igenom glas.

UVC – kortaste ultravioletta strålningen med högst energi.

 • Våglängd lägre än 290 nm.
 • Filtreras i princip helt bort av jordens atmosfär
 
uva-uvb-diagram
UVA-UVB-solskador
 

Solskolan - mer läsning om solen!

 

Källa:
- Lennart Emtestam, ”Huden, rynkor, veck, prickar”, första upplagan, sid 15-19
- Paula Begoun, ”The original beauty bilble”, tredje upplagan, sid 87-99
- Skin Cancer Foundation, http://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb/shining-light-on-ultrav...


Sola säkert del 2: Gör ett enkelt backside-test

sola-sakert-backside-test

Har du passerat 30 och nyfiken på hur mycket solen verkligen fått din hy att åldras? Då kan du göra ett enkelt test: kolla hur den del av din kropp ser ut som sällan ser solljus. Ett sk ”backside test”. Titta tex på insidan av armarna, brösten, rumpan, nedre delen av ryggen, insida lår. Jämför sen med hur du ser ut på händerna och i ansiktet. Var har du tunnast, torrast, mest ojämnt pigmenterad och rynkigast hud? Faktum är att ca 90% av det yttre orsakade åldrandet (på de ställen som ständigt är exponerade) kommer från solen.

Solskolan - mer läsning om solen!

 
 
 

Sola säkert del 1: Sola eller inte?

Anja-rubik-camilla-akrans

Hur är det egentligen, ska man sola eller inte? Hur mycket är lagom och på vilket sätt ska man bäst skydda sig? Idag har solande och solskydd blivit ett alltmer kontroversiellt ämne. Främst av två skäl:

- Ny kunskap kring vårt grundläggande behov av D-vitamin – som på bästa sätt tillgodoses genom att huden exponeras för solljus.

- Tveksamheter kring de kemikalier som används i solskyddsprodukter – eftersom det finns studier som visat att de kan vara såväl hormonstörande, allergiframkallande som hudnedbrytande (genom att tillsammans med UV-ljuset bilda fria radikaler).

Men som med så mycket annat är det här varken enkelt eller självklart. Studierna är inte entydiga och det är rätt svårt att begripa vad och vem man ska lita på. Så knepigt att t ex många ekologiska hudvårdsmärken helt valt att utesluta solprodukter ur sitt sortiment. Men ett är i alla fall helt säkert: Att sola bryter ner huden och markant ökar risken för hudcancer.

I en serie inlägg här ska jag försöka reda ut begreppen och ta upp de olika aspekterna av sol och solskydd.

Solskolan - mer läsning om solen!

 

Bild: Camilla Åkrans för Numero.

 

Din helt unika bakteriekostym

skin-bacteria

Vi är inte ensamma, på huden myllrar det av bakterier och andra mikrober. Man kan säga att vi alla är klädda i en egen unik bakteriekostym bestående av en stor mängd olika bakterier. I en studie gjord på New York University of Medicine 2007 togs ett prov från underarmen på sex individer, tre kvinnor och tre män. Av totalt 182 bakteriearter var det bara fyra som kunde hittas hos samtliga sex personer. Man hittade även tre arter som bara fanns hos männen och inte hos kvinnorna. Sammansättningen av mikrober förändrades dessutom över tid. Varje person i undersökningen hade en bestående kärna av dominerande bakterier, medan andra arter kom och gick. Enligt Martin J Blazer, som ledde studien är hudens ekosystem extremt känsligt för yttre påverkan. Det räcker med att byta duschtvål, schampo eller tvättmedel för att störa hela bakteriefloran. Ett antal bakteriearter kan faktiskt bytas ut bara att du byter från bomullströja till ulltröja. Man vet ännu inte vilken effekt och funktion den här bakteriefloran har på vår hud, men det är ett område som det forskas vidare i.

Många olika forskningsområden

I framtiden hoppas forskarna bakom studien på att hitta ett samband mellan olika inflammatoriska hudsjukdomar (som psoriasis och eksem) och vissa mikrober. I en artikel från 2010 i PNAS (Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America) för en annsn grupp forskare fram detta som ett tänkbart forskningsområde inom rättsmedicin. Eftersom bakterikostymen är högst individuell kan den liknas vid ett fingeravtryck som skulle kunna spåras på samma sätt. Inom skönhetsindustrin är probiotika, dvs att tillföra kroppen särskilda stammar av sk goda bakterierarter, just nu ett hett forskningsområde. Kanske får vi snart se krämer med snälla bakterier som kan förebygga acne?

Image by Darlyne A. Murawski/NGS 

Om du inte bara tänker på dig själv

mitte-blomqvist-v-40

mitte-blomqvist-vecka-40

I olika länder ger man gravida olika rekommendationer. I Italien är det t ex helt ok att dricka ett eller två glas vin om dagen, men däremot bör man helt undvika kaffe... Danska miljöstyrelsen har en särskild sida för gravida med råd om hur man bäst minskar sin totala kemikaliebelastning. Det man framförallt bör undvika är sådant som anses hormonstörande och allergiframkallande. Här kan du läsa hela deras lista:

Danska miljöstyrelsens råd till gravida:

Generellt:
- Köp så mycket miljömärkta produkter som möjligt och helst parfymfria
- Dammsug minst en gång i veckan och vädra grundligt varje dag*
- Utsätt dig för så lite kemikalier som möjligt (målarfärg, spray, hårfärg)
- Variera dina råvaror, ät många olika typer av matvaror varje dag   
- Ta ingen medicin utan att rådfråga en läkare. Gäller även receptfria produkter och naturläkemedel. 

Specifikt hudvård/kosmetik:
- Undvik att färga håret
- Använd oparfymerad och miljömärkt kosmetik och hudvårdsprodukter
- Använd så lite parfym som möjligt
- Undvik sprayer

Dessutom:
- Ät inte mer än 100g "rovfisk" i veckan (tex tonfisk och lax)
- Har du nya möbler, vädra extra noga
- Stäng av all onödig elektronik, särskilt när du sover
- Skölj frukt och grönt
- Förvara din mat endast i avsett emballage 

* Att man bör vädra och dammsuga grundligt och ofta beror på att många saker i hemmet (plastleksaker, elektronik och textilier impregnerade med flamskyddsmedel etc) släpper ifrån sig ett damm fullt av kemikalier som man sedan andas in. De mest förorenade platserna i hemmet är oftast barnkammaren.

Konstigt nog finns det mig veterligen ingen motsvarande svensk myndighet som tar på sig den här typen av övergripande ansvar. Eller har jag fel? För mig var mycket av detta nyheter när jag för ett drygt år sedan läste Katarina Johanssons bok "Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg". Visserligen har vi ju livsmedelsverkets rekommendationer, men de avser ju bara kosten. Och på MVC är det ingen som varnar för att färga håret.

http://klartilstorken.dk

Såå mycket värt det!

mitte-blomqvist-svullen

Jag ett mumintroll.
Efter en timmes deep tissue gravidmassage med ansiktet ner i bänken: kan man bli mer svullen utan att ha drabbats av en anafylaktisk chock? 

Ganska tydligt att man samlar på sig vätska så här i slutet av graviditeten. Man kan bara hoppas att en del av min alltmer volymiösa bakdel också är något som kommer kunna kissas ut.

Men fejjan till trots, så jäkla glad. För har man som jag en vecka kvar till due-date och fruktansvärt ont i ryggen så ska man gå till Josefin Burström. En kvinna som kan sina grejer, dessutom utrustad med den 4-hålade-massagebänken: face, tits and tummy. Hurra!

 

Eksem på nolltid – gör så här:

mitte-blomqvist-husmorseksem

- Tvätta dig ofta, helst i varmt vatten.
- Använd tvål, gärna av en irriterande sort (lugn, de finns överallt)
- Bo i ett land med mer än sex månader av vinter och kyla.
- Smörj inte in dig, och om du måste, använd en kräm som varken gör till eller från.

Obs, sommar inget hinder. Bilden togs mitt under en solsemester på Ibiza förra året. Den giftgröna spanska tvålen i huset vi hyrde fixade kontakteksemet på ett par dagar.

Trots att jag varken är överdrivet hygienisk eller har något ”tvättintensivt” jobb så drabbas jag titt som tätt av självsprickor och sk husmorseksem (särskilt vintertid). Det gör ont och är allt annat än läckert. Så vad gör man? Man börjar med det självklara: utesluter de ämnen som irriterar och skadar hudbarriären. Vatten alltså. Och tvål. Ok, man behöver kanske inte duscha flera gånger om dagen, men tvätta sig om händerna efter ett toabesök känns väl ändå som en rättighet? Lösningen? Att hitta en riktigt mild tvål och helst släpa med mig den överallt. Visade sig att det var lättare sagt än gjort. Milda tvålar är nämligen inte alltid särskilt milda. Så just nu letar jag med ljus och lykta efter någon som håller måttet. Återkommer så fort jag vet mer. Tips mottages så klart tacksamt.

Sidor