Eksem på nolltid – gör så här:

mitte-blomqvist-husmorseksem

- Tvätta dig ofta, helst i varmt vatten.
- Använd tvål, gärna av en irriterande sort (lugn, de finns överallt)
- Bo i ett land med mer än sex månader av vinter och kyla.
- Smörj inte in dig, och om du måste, använd en kräm som varken gör till eller från.

Obs, sommar inget hinder. Bilden togs mitt under en solsemester på Ibiza förra året. Den giftgröna spanska tvålen i huset vi hyrde fixade kontakteksemet på ett par dagar.

Trots att jag varken är överdrivet hygienisk eller har något ”tvättintensivt” jobb så drabbas jag titt som tätt av självsprickor och sk husmorseksem (särskilt vintertid). Det gör ont och är allt annat än läckert. Så vad gör man? Man börjar med det självklara: utesluter de ämnen som irriterar och skadar hudbarriären. Vatten alltså. Och tvål. Ok, man behöver kanske inte duscha flera gånger om dagen, men tvätta sig om händerna efter ett toabesök känns väl ändå som en rättighet? Lösningen? Att hitta en riktigt mild tvål och helst släpa med mig den överallt. Visade sig att det var lättare sagt än gjort. Milda tvålar är nämligen inte alltid särskilt milda. Så just nu letar jag med ljus och lykta efter någon som håller måttet. Återkommer så fort jag vet mer. Tips mottages så klart tacksamt.

Kommentarer

Bild för Agnes - Ekolicious

Låter inte roligt! Förstår precis vad du menar, ibland händer det att jag "tar det som finns" när det inte finns något annat (= någon naturlig tvål) och jag ångrar mig alltid efteråt. Det är inte så att jag får eksem, men det känns inte bra alls att ha använt en konventionell tvål och händerna blir så torra och man liksom känner hinnan av mineralolja och andra nasties. Måste bli bättre på att ta med mig små förpackningar med duschkräm om jag är någon annanstans än hemma! :)

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Agnes, förlåt, jag missade helt att svara på din kommentar! Så med risk för att vara lite inaktuell..:) svarar jag ändå nu..

 

Ja, jag borde helt klart göra som du, ta med mig egen tvål vart jag går. Slarvar med det och det visar sig direkt. Det räcker med ett par dagar på annan ort med knas-tvål så är mitt eksem tillbaka. Ganska tydligt i mitt fall att det rör sig om tensider som jag inte tål. Mitt eksem kommer oavsett årstid, även fast det så klart blir värre på vintern. 

Sidor

Lägg till kommentar