Mineralolja eller olivolja - vad är bäst för huden?

mineralolja-vs-olivolja

Jag är försökskanin i en ny spännande studie. Docent Marie Lodén på Eviderm Institute frågade om jag ville vara med i en test av krämer och råvarors effekt på hudbarriären. Vi testar ren olivolja (extra virgine, matkvalitet) respektive Lypsyl (som nästan uteslutande består av mineralolja) och jämför med helt obehandlad hud. Studien är av typen ”prospektiv, single-blind, randomiserad och kontrollerad”.

Så här går testet till:

1. Marie gör en ”nollmätning” av min hud innan vi sätter igång. Testet utförs på insidan av underarmarna. Med ett par känsliga instrument mäts så: fukthalten i huden, vattenavdunstningen (TEWL – Trans Epidermal Water Loss) och hudfärg.

patchtest-mineralolja-olivolja

2. Jag smörjer halva insidan och undre delen av vänsterarmen med Lypsyl och andra halvan med olivolja två gånger om dagen i två veckor. Höger underarm får inte smörjas med någonting. (Obs, jag är den enda i testgruppen som både testar olivolja och Lypsyl. Alla andra i testet har delats i två grupper. En Lypsylgrupp och en olivgrupp. Detta för att utesluta ev sammanblandning av produkter. Eftersom jag är galet intresserad av det här testet och själv verkligen vill se skillnaden på mina egna armar, litar Marie på att jag kan hålla isär de två olika ”smörjområdena” och låter mig testa bägge produkterna.)

lapptest-mineralolja-olivolja

3. Efter två veckor görs en ny mätning.

4. Samtidigt får jag två små plåster med aluminiumkoppar fyllda med en vattenlösning av tensiden Sodium Lauryl Sulfat (en vanligt förekommande och billigt tvålämne – används ofta i den här typen av tester just för den är så bra på att framkalla en hudirritation) fastsatta på mina underarmar. Det här kallas ett lapp-test (eller patch-test på engelska), en konventionell form av testteknik.

5. Efter ytterligare två dagar mäts mina armar igen, för att avläsa om jag har fått någon reaktion i någon av de områden där jag smörjt respektive där jag inte smörjt. De eventuella reaktionerna jämförs sedan med varandra.

6. En sammanställning görs av alla individuella mätvärden, för att se om det finns några signifikanta och statistiskt hållbara skillnader.

Någon som redan nu vill betta på resultatet? Vilken olja tror du påverkar hudbarriären på bästa sätt?

Läs här om nästa steg i studien.

ps. Tack Pelle Bergström för de vackra olja-i-vattenbilderna. Du är grym att jobba med!

Kommentarer

Bild för Sofia
Sofia,

Jag lägger mina pengar på olivoljan! Fast kanske att eftersom mineraloljan lägger sig som en film över huden utan att tränga ned så kanske den skyddar bättre mot irriterande medel som SLS..

Bild för Tessan
Tessan,

oooo sånt här gillar jag, såklart är jag övertygad om att oliven är bättre än lypsylet...men helt obehandlad hud är kanske bäst. väldigt spännande. jätte kul att du visar objektivt vad som händer. hejja du!

Bild för Mitte
Mitte,

Tack snälla, vad kul att du uppskattar det här!

Är lika nyfiken som du på resultatet :)

Sidor

Lägg till kommentar