Sola säkert del 1: Sola eller inte?

Anja-rubik-camilla-akrans

Hur är det egentligen, ska man sola eller inte? Hur mycket är lagom och på vilket sätt ska man bäst skydda sig? Idag har solande och solskydd blivit ett alltmer kontroversiellt ämne. Främst av två skäl:

- Ny kunskap kring vårt grundläggande behov av D-vitamin – som på bästa sätt tillgodoses genom att huden exponeras för solljus.

- Tveksamheter kring de kemikalier som används i solskyddsprodukter – eftersom det finns studier som visat att de kan vara såväl hormonstörande, allergiframkallande som hudnedbrytande (genom att tillsammans med UV-ljuset bilda fria radikaler).

Men som med så mycket annat är det här varken enkelt eller självklart. Studierna är inte entydiga och det är rätt svårt att begripa vad och vem man ska lita på. Så knepigt att t ex många ekologiska hudvårdsmärken helt valt att utesluta solprodukter ur sitt sortiment. Men ett är i alla fall helt säkert: Att sola bryter ner huden och markant ökar risken för hudcancer.

I en serie inlägg här ska jag försöka reda ut begreppen och ta upp de olika aspekterna av sol och solskydd.

Solskolan - mer läsning om solen!

 

Bild: Camilla Åkrans för Numero.

 

Kommentarer

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Ingrid, kul att du gillade inlägget!

Ja, det är en djungel det här med solskydd, ju mer man sätter sig in i detta, ju klurigare blir det.

Men det är också spännande, ska verkligen försöka vrida och vända på ämnet så mycket jag kan!

Vänliga hälsningar

Mitte

 

 

Bild för Malin/BilboBlueEyes

Hej!
Roligt med ytterligare en grön skönhets blogg! :-)
Apropå solande så har jag just läst en bok om vad man ska äta för att huden ska se så snygg ut det går... Mer utförligt recension finns på min blogg, men författaren tipsar bl.a. om att man ska äta antioxidanter som tillskott och antioxidantrik mat för att hjälpa huden att stå emot de skadliga strålarna. Han påstår inte att detta räcker, utan menar det som ett komplement för att det ska räcka till. Andra rekomendationer är att tänka på att vissa mediciner kan öka känsligheten mot sol.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Malin, vad kul att du har hittat hit och tack för bra kommentar!

Toppen att du skriver om vad man bör äta för att få en fin hy! Antioxidanter är ju en verkligen ett spännande ämne som det skrivs mycket om. Borde alla försöka få i sig mycket av för hälsan i största allmänhet! En hel del intressant foskning har ju även gjorts på effekten av antioxidanter i hudvård. Att det t ex faktiskt verkar kunna utgöra ett skydd mot UV-strålning. Mer om det längre fram! :)

Bild för cheap jordans for sale

Jordan Brand will be expanding their Air Jordan 8 lineup for the fall season with a brand new Turbo Green colorway.

Sidor

Lägg till kommentar