juni 2012

Luftrören fulla av nanopartiklar från puder och rouge?

nano-puder-rouge-naturlig-hudvard-skonhetsblogg

Puder och rouge innehåller ofta nanoämnen för att förbättra deras förmåga att sprida ut sig jämnt och snyggt på huden. Fram till nu har det inte funnits så mycket studier på vad som händer när vi inhalerar dessa små, små partiklar. Men nu visar ny forskning att de fastnar i de övre luftvägarna där de klumpar ihop sig i större samlingar. Vad det innebär för eventuella hälsoeffekter är något forskarna bakom den här studien anser man behöver studera vidare. Så här skriver de i sin sammanfattning:

Conclusions: Predominant deposition of nanomaterial(s) will occur in the tracheobronchial and head airways—not in the alveolar region as would be expected based on the size of primary nanoparticles. This could potentially lead to different health effects than expected based on the current understanding of nanoparticle behavior and toxicology studies for the alveolar region.

Background: The market of nanotechnology-based consumer products is rapidly expanding, and the lack of scientific evidence describing the accompanying exposure and health risks stalls the discussion regarding its guidance and regulation. 

Results: We found that a user would be exposed to nanomaterial predominantly through nanoparticle-containing agglomerates larger than the 1–100-nm aerosol fraction.

Läs mer om Nanopartiklar 

 

Sola säkert del 8: Var extra extra rädd om barnen

soldrakt-barn-mittes-skonhetsblogg-naturlig-hudvard

80% av alla solskador uppkommer före 18-års ålder

Barn ska vara extra försiktiga med solen eftersom större delen av livets sammanlagda, lagrade solskador uppkommer redan före 18-års ålder. Hudcancer ökar mest och står idag för 14% av alla cancerformer. Mellan 1999 och 2008 ökade antalet hudcancerfall med 62 procent, vilket experterna tror mycket beror på ändrade res- och beteendemönster. Små bäbisar ska överhuvudtaget inte vistas i direkt solljus, eftersom de nästa helt saknar skydd mot UV-strålning. För resten av småfolket gäller det definitivt att undvika solens starkaste strålar mellan 11 och 15 samt bära heltäckande kläder, hatt, solglasögon (något jag tyvärr inte får på min son) och tjockt lager solkräm. Gäller även i skuggan, eftersom solstrålarna kryper in där med.

solklader-barn-mitte-blomqvist-blogg-naturlig-hudvard

Supersköna soldräkter från Aussie finest

De här fina dräkterna från Aussie finest är i ett helt ljuvligt material, känns mer som bomull än läbbigt baddräkts-spandex. Ändå torkar de lika fort. Vi har förbrukat ett antal av dem från Hector var ett halvår tills han växte ur den sista efter Ibiza förra året. De är så luftiga och sköna att de funkar lika bra som pyamas. Synd bara att de inte görs större än stl 80 eller som tvådelat set för äldre barn. 

Här och här kan du läsa mer om solråd för barn.

Solskolan - mer läsning om solen!

 
 

Ämnen som kan penetrera hudbarriären

/sites/default/files/images/hudbarriarens-genomslapplighet-mittes-skonhetsblogg-om-ekologisk-hudvard

Molekylvikten avgör

Huden som barriär fungera bara delvis. Vissa ämnen, som är tillräckligt små passerar rakt in i vår kropp. Ta som ett exempel nikotinplåster. Det fungerar eftersom nikotinmolekylen är tillräckligt liten för att penetrera hudbarriären. Ett faktum som många hudvårdstillverkare använder sig av när de när de väljer verksamma ämnen. Samtidigt anser man inom naturkosmetiken att just denna genomsläpplighet är ett skäl att undvika ämnen som i olika studier visat sig kunnat vara giftiga. Förutom molekylstorleken finns flera andra faktorer som avgör vilka ämnen huden tar upp och hur djupt de når. För att kunna penetrera är det bland annat avgörande att ämnena inte binds till andra ämnen i produkten eller till hudens yttersta cell-lager. En del produkter är så lättflyktiga att de förångas innan de hinner gå in i huden. De ämnen som tränger igenom kan sedan antingen lagras i yttersta hudlagret (epidermis), gå djupare ner i fettvävnaden (och där bilda en reservoar som långsamt frigörs), tas upp i hudens egna ämnesomsättning eller som sagt tränga ännu djupare ner i underhuden (dermis) och tas upp i blodomloppet och hela kroppens ämnesomsättning. Huden är mer eller mindre genomsläpplig beroende på var på kroppen den sitter. I ansiktet och hårbotten absorberar huden t ex upp fem 5 till 10 gånger mer än på andra ställen. En torr och skadad hud fungerar sämre som barriär och kan därigenom lättare bli angripen av bakterier och ta upp allergena och irriterande ämnen och därigenom drabbas av eksem.

Varför hyaluronsyra i krämform inte fungerar

Samtidigt kan huden inte ta upp andra ämnen vars molekyler är för stora. Insulin tex. Fortfarande måste diabetiker ta sina sprutor, eftersom insulinet är ett hormon vars molekyl är för stor för att kunna användas i ett plåster. Molekylstorleken, eller molekylvikten som det heter, mäts i Dalton. Molekyler med en högre vikt än 1000 Dalton kan inte tränga igenom det övre hudlagret (stratum corneum), utan lägger sig på ytan. Så är t ex fallet med den populära ingrediensen hyaluronsyra. Ett ämne som finns naturligt i underhuden. Men hyaluronsyran i krämen når alltså aldrig så djupt ner, molekylen är för stor helt enkelt. Och tur är väl det. Annars skulle ju lika gärna hudens egna innehåll av hyaluronsyra kunna "läcka ut".

Nanopartiklar, allt mer utbrett

Just det här med molekylstorleken verkar ha gäckat skönhetsindustrin under en längre tid. Så därför inte konstigt att nanoteknik blir en allt vanligare lösning. Nanoteknik, eller ”atomslöjd” som det också kallas används inom en mängd olika områden. Man tar helt enkelt partikel som normalt är för stort och slöjdar det lite mindre. Samtidigt som nanotekniken i många fall gett en bättre kosmetik (t ex behöver man inte längre bli vit av en solkräm) så är användningen kontroversiell. Man vet t ex att en nanopartikel kan få helt andra egenskaper än sitt ursprungsämne. Ämnen som i normala fall är ogiftiga antas på så sätt kunna bli giftiga. Vissa forskare hävdar t o m att en del nanopartiklar kan ta sig in i våra innersta cellkärnor och skada vårt DNA, just eftersom de är så otroligt små. Men det finns även studier som bevisar motsatsen, att t ex nanopartiklarna i en solkräm inte kan penetrera djupare än till läderhuden Just nu forskas det intensivt världen över på nanopartiklarnas hälsoeffekter, trots det finns än så länge finns ingen lagstiftning som begränsar deras användning, även fast det är på gång. I juli nästa år träder en ny kosmetikaförordning i kraft inom EU. Då kommer tillverkare av kosmetikaprodukter tvingas deklarera eventuella nanoämnen i sina produkter. Vilket är bra, eftersom det idag inte alls går att se i vilka produkter de förekommer. Kritiska forskare hävdar att nanopartiklar är en tickande bomb och nästa stora miljögift.

Läs mer om hudbarriären

KÄLLA
- Marie Lodén ”Ren, mjuk och vacker. Kemi och funktion hos kosmetika”. Andra utgåvan
- Katarina Johansson ”Badskumt, gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg”.
- Paula Begoun ”The Original Beauty Bible”. Tredje utgåvan, sid 121 (Journal of Biomechanics, April 2008, sid 788-796. Journal of Cosmetic Dermatology, June 2007, sid 75-82.Skin Pharmacology and Skin Physiology, February 2006, sid 106-121)
- Natalia Michalun och M.Varrinia Michalun ”Milady´s Skin Care and Cosmetic Ingredients Dictionary. Tredje utgåvan, sid 27.

Bild:
Intelligent Nutrients

expressen varnar för hårfärg

Missade du artikeln om farliga skönhetsprodukter i söndagens expressen.se

expressen-farliga-skonhetsprodukter

Som vanligt är hårfärg värst. Särskilt mörkbruna och svarta nyanser. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så varnar Danska Miljöstyrelsen gravida kvinnor för att färga håret. Vill man veta mer om vad som gör hårfärg så farligt kan man läsa ett bra inlägg av Katarina Johansson på WWFs sajt Minplanet.se. Förutom en uppenbar risk för att utveckla allergi (som sedan blir livslång och dessutom kan innebära att man reagera på färger i kläder) så är vissa färgämnen cancerogena.

Värst för frisörer

Självklart är hårfärger värst för alla frisörer, som jobbar med färgerna dagligen. Det finns studier som visar på att frisörer har fem gånger så stor risk för att utveckla cancer i urinblåsan (kemikalierna går alltså in i huden och hamnar till slut efter en rundvandring i kroppen i toa-stolen), samt en ökad riskt för handeksem och astma. Dessutom har kvinnliga frisörer svårare att bli med barn och föder oftare lågviktiga barn.

Den som vägrar acceptera råttfärgat och gråa hår men ändå vill ha ett snällare, mer miljövänligt alternativ har idag inte jättemycket att välja på. Men det finns alternativ. En sk grön salong som jag själv testat och faktiskt blev rätt nöjd med är Ecohair på Kungsholmen. Annars kan man kolla följade lista över 50 ekofrisörer över hela Sverige på Minplanet.se 

ekologisk-frisor

Citron-peeling, funkar det?

citron-peeling-beautycomesclean

Hittade den här roliga gamla annonsen för Sunkist citroner (ni kommer väl ihåg den svenska dagisdrycken Sunkist? Bytte senare namn till Festis och blev trendig vuxen-saft på nittiotalet). Ekologisk hudvård kanske hör 2000-talet till, men redan på 70-talet hyllades den naturliga vägen: "Refreshing. Effective. And full of good things that come from earth, not a laboratory."

Irriterande husmorsknep

Citronsaft har länge använts i hudvård för sina blekande och exfolierande egenskaper. Så även idag. Det räcker med att googla "lemon juice in skin care" för att få en massa träffar. Något som särskilt rekommenderas för fet och acnebenägen hy. Förmodligen eftersom citronsaft anses ha vissa antibaktriella egenskaper och dessutom är så rik på c-vitamin. Själv har jag lagt mången ansiktsmask med citronsaft och honung. Men hur bra är juicen egentligen för huden? Inte jättebra tyvärr. Citronsyra är som alla syror frätande. Kraftigare dessutom än AHA-syrorna (dit den för övrigt inte räknas, trots att citron är en frukt). Peeling är i största allmänhet rätt kontroversiellt. Känt är att ett alltför överdrivet peelande kan bryta ner hudbarriärn och göra huden mer känslig, särskilt för uv-strålning. Men även torka ut huden och samtidigt stimulera till ökad talgproduktion. Kanske inte direkt något man vill om man redan har fet hy?

citron-syra-beautycomesclean

Paula Begoun ger citroner i hudvård ovanstående omdöme.


Glad midsommar!

midsommarblomster-beautycomesclean

Bästa blommorna under kudden

För den som vill drömma om sin blivande man gäller det att lägga 7 sorters blommor under kudden i natt. Enligt gammal folktro ägde midsommarblomstern den speciella förmågan att göra människor glada. Och så vacker ansågs blomman att om man betraktade den så var det som att se in i sin kärastes ögon.

Två utmärkta boktips till den som vill förkovra sig i örter, deras historia och plats inom folkmedicin är "Nyttans växter" av Kerstin Ljungqvist och "Gröna Apoteket" av Marie-Louise Eklöf. Glad Midsommar!

terapeutiska-orter-beautycomesclean

Ny smart guide över mest besprutad frukt och grönt

mest-besprutade-frukten

Den amerikanska konsumentorganistionen EWG - Environmental Working Group, har just släppt en ny smart guide över vilka frukter och grönsaker man hittar mest bekämpningsmedelsrester i. Detta gäller ju framförallt USA, men det kan nog fungera som fingervisning även för oss i Europa. Med tanke på den globala handeln. Läbbigt värre.

Aleppotvål - en ny favorit!

aleppo-mild-tval-beautycomesclean

Äntligen en tvål som verkar vara tillräckligt mild även för mina händer! Jag får lätt sk husmorseksem och det kan annars räcka med att jag använder fel tvål ett par dagar i rad. Har nu testat Aleppotvål hemma ett par veckor. Senaste veckan har det blivit extra mycket tvagning, eftersom vi just fått en liten lillasyster i familjen. Men ändå funkar faktiskt tvålen över förväntan. Bara lite torr och fjällig, men inte alls så farligt som det brukar vara. Och framför allt, händerna känns skönare.

Aleppotvålen tillverkas efter 2000-årigt recept.

Tvålen tillverkas i staden Aleppo i norra Syrien och enligt utsago efter recept sedan Jesu tid. Den görs av olivolja och lagerbladsolja (vilket ger Aleppotvålen sin speciella doft) som förtvålats av natrium hydroxid (lut). Anledningen till tvålens milda egenskaper sägs vara den långa tillverkningstiden. 6-9 månader tar det att göra en Aleppotvål, varav mesta delen av tiden går till lagring. I denna lagringsprocess sägs att det överflödiga alkalininnehåll (som annars är starkt hudirriterandemåste) få tid att dunsta bort.

En Aleppotvål kan innehålla mellan 2 och 40% lagerbladsolja. Ju högre halt, ju dyrare och mer exklusiv tvål.

Aleppotvål ska tydligen även gå att använda som schampoo. Har själv inte testat det, men läs gärna Emma Granaths inlägg om hur det funkar.

Här kan du läsa mer om Aleppotvålen och om du blivit sugen, så köp den här!

Tips till dig som vill veta mer om Aleppotvålar, läs det här inlägget av Hannah på Naturligt Snygg

Relaterade inlägg:
Bästa, bästa Aleppotvålen (ett test av några olika Aleppotvålar)

Vem som helst kan drabbas av hudallergi

hudallergi-eksem-beautycomesclean

Hudallergi och kontakteksem är vanligt, det drabbar så många som var femte person i västvärlden. Fler och fler använder allt fler hudvårdsprodukter och man börjar i allt yngre år. Som hårfärg och parfym t ex. Några av de mest allergiframkallande skönhetsprodukterna som finns. Alltför flitig peeling kan också skada hudbarriären så att allergena ämnen lättare tränger in i huden.

Vem som helst kan drabbas

Vem som helst kan plötsligt bli allergisk mot sådant man tidigare tålt. Ett kontakteksem uppstår när allergiframkallande ämnen tränger igenom huden och påverkar vårt immunsystem. För att man ska få en reaktion krävs att man utsatt sig för ett ämne mer än en gång. Det kan vara väldigt olika och högst individuellt vad man reagerar på, även fast vissa ämnen är kända som mer allergiframkallande än andra. Det kan räcka med små mängder av ett sådant ämne för att ge en reaktion. Men det kan också vara svårt att förutsäga vad man blir allergisk mot. Det finns ämnen som i sig inte är allergena, men som kan aktiveras genom oxidering (t ex en olja som härsknar) eller metabolisering i huden och då först framkalla allergi. Oftast krävs att man haft ganska mycket och/eller en långvarig kontakt med det ämne man reagerar på. När man väl utvecklat en allergi kommer den att bestå livet ut. Principiellt kan sägas att ju mindre man exponerar sig för ett ämne, ju mindre är risken att man blir överkänslig mot det. Därför så himla onödigt att tex använda parfymerade produkter (typ tvättmedel) på barn.

De ämnen som vanligast ger en hudallergi är:

- Nickel, kobolt och krom
- Parfymämnen
- Konserveringsmedel
- Hårfärger

Det är ingen skillnad på om dessa ämnen är av naturligt eller syntetiskt ursprung.

Källa:
- Marie Lodén, ”Ren, mjuk och vacker. Kemi och funktion hos kosmetika”. Andra utgåvan, sid 23-27, 158-161.
- Paula Begoun, "The original Beauty bible". Tredje utgåvan, sid 271-274.
- Svt.se, "Var femte lider av hudallergi", 11 juni 2011, http://www.svt.se/2.108068/1.2451453/var_femte_lider_av_hudallergi

Olivolja eller Mineralolja? Resultatet av studien!

mineralolja-olivolja-beautycomesclean

En vecka efter avslutat test, huden fortfarande kraftigt irriterad

Som en del av er kanske vet så har jag varit med i en väldigt spännande studie om krämers och råvarors effekt på huden, ledd av Marie Lodén på Eviderm Institute. Min hud har mäts och analyserats både före och efter att jag i två veckor smort mig med såväl ren olivolja som Lypsyl (i princip ren mineralolja) vilket sedan har jämförts med helt obehandlad hud. Därefter har sedan dessa områden under ett dygn utsatts för en tvållösning av SLS - Sodium Lauryl Sulfate (en vanligt förekommande tvåltensid) i ett sk patch-test. Varför? Med den här typen av test kan man helt enkelt se om hudbarriären är oförändrad, blivit försvagad eller förstärkt efter att ha smorts med de olika oljorna/krämerna. En intakt och stark hudbarriär står nämligen emot irriterande ämnen bättre. De reaktioner som uppstått har så mäts och analyserats. Och såklart jämförts med övriga testpersoners. Så här irriterad var min hud en vecka efter avslutat test:

mineralolja-olivolja-studie-hudbarriar-beautycomesclean

Resultatet, ett riktigt antiklimax!

Resultatet är ett riktigt antiklimax måste jag säga. "Inte tillräckligt stor skillnad för att vara signifikant." Med andra ord. reaktionen var ungefär densamma oavsett om man smort sig med olivolja, mineralolja eller ingenting. Hudbarriären blev varken bättre eller sämre av att smörjas dagligen i två veckor, jämfört med att inte smörjas alls. Marie nöjer sig så klart inte med det svaret, kanske blev testgruppen för liten eller försöktstiden för kort? Oavsett vilket har hon tankar om att köra om studien i höst, i större skala.

Men jag kan inte låta bli att fundera vidare. För det första blev ja rätt förvånad över hur lite som krävdes för att skapa den här reaktionen som lämnade spår efter sig i veckor. Ett dygn med lite tvållösning fastsatt i aliminiumkopp mot huden räckte. Inte undra på att jag titt som tätt får eksem på händerna av att tvätta mig med tvål! Men sen är jag faktiskt rätt förvånad över att det inte verkar hjälpa att smörja sig med någon av de här oljorna. Även fast jag själv tyckte det blev lite mindre irriterat just där jag smort med olivoljan (wishful thinking?) så var det ju ingen jätteskillnad. Det såg jag ju själv. Och det är väl just det som känns lite deppigt. Varför hålla på och smörja sig dag in och dag ut om det inte gör någon skillnad? Oavsett med vilken olja eller kräm man har använt. Tänk alla killar man känner som just aldrig smörjer sig och ändå har mjuk och fin hy. Marie Lodén däremot tycker egentligen att det hela är som det ska. Att det är fint så att hudens barriär inte så lätt låter sig påverkas av allt det vi kletar på. Ja så kan man så klart också se på det.

Vad säger du? Är du förvånad?

Läs första inlägget om studien här
Läs andra inlägget om studien här 

Sidor