26 allergiframkallande parfymämnen du själv måste ha koll på

parym-perfume-beautycomesclean

Parfym och konserveringsmedel hör till de vanligaste allergiframkallande ämnena i kosmetika. Vem som helst kan utveckla en kontaktallergi och om man väl drabbats är det en livslång överkänslighet. Parfymallergi är dessutom något som ökar. 

Listan över de 26 mest allergena doftämnena

26 av de mest allergena parfymämnena måste (inom Eu sedan 2005) specificeras i innehållsförteckningen (övriga doftämnen behöver bara betecknas med "parfum"). Men de är alltså ändå fullt tillåtna att använda och en del av dem förekommer även ofta i ekologiska produkter. Så är du känslig, gravid eller vill undvika att utsätta dig (din omgivning och dina barn) för onödiga allergener måste du alltså själv hålla koll på dessa 26 ämnen. Obs. Det går inte att se skillnad på om de är av naturligt eller syntetiskt ursprung och de anses lika allergena för det.

Följande ämnen måste tas upp i varudeklarationen när koncentrationen överstiger 0.001% i produkter som inte sköljs av (lotion, deo etc) och 0.01% i produkter som sköljs av (tvål, schampo etc):

Alpha-Isomethyl Ionone
Amyl cinnamal
Amyl cinnamyl alcohol
Anise alcohol
Benzyl alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl cinnamate
Benzyl salicylate
Butylphenyl Methylpropional
Cinnamal
Cinnamyl Alcohol
Citral
Citronellol 
Coumarin
Eugenol
Evernia Prunastri (Oakmoss) Extract
Evernia Furfuracea (Treemoss) Extract
Farnesol
Geraniol
Hexyl cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde
Isoeugenol
Limonene
Linalool
Methyl 2-Octynoate

parfymallergi-beautycomesclean

Allergier mot parfym har ökat

Diagrammet ovan visar hur parfymallergi blir allt vanligare. Staplarna representerar hur många patienter (%) som befunnits allergiska mot olika ämnen vid utredning på en hudklinik i Danmark. 

Egentligen är det inte parfymämnena i sig som är skadliga, men de oxiderar i kontakt med luften och bryts ner till kraftigt allergena hydroperoxider. Läs mer här.


Källa:

•  Naturskyddsföreningen, "Tjugosex allergiframkallande parfymämnen" 
•  Johansen JD, Menné T, Christophersen J, Kaaber K, Veien N. "Changes of the pattern of sensitization to common allergenes in Denmark between 1985-86 and 1997-98, with a special view to the effect of preventive strategies. Br J Derm 2000: 142:490-495. 
 Marie Lodén, "Ren, mjuk och vacker - kemi och funktion hos kosmetika", andra utgåvan, 2008, sid 105

 

 

Lägg till kommentar