Fett eller fukt – vad är bäst för torr hy?

 ocklusion-beautycomesclean

Mindre friktion gör att huden känns mindre torr

Genom att smörja sig med olika typer av sk ”mjukgörande” produkter (feta krämer, rena oljor eller fuktbindande krämer) kan man behandla torr hy på lite olika sätt. Tanken med en fet kräm är att den ska fungera på två sätt. Des ska krämen lämna ett lager fett på hudytan. Fettet gör att huden känns mjukare bara genom att friktionen minskar. Och dels ska fukthalten i översta hudlagret (stratum corneum) öka genom något som kallas ocklusion – det tjockare lagret av fett i krämen stänger helt enkelt inne vätskan i huden.

Men en kräm kan också innehålla fuktbindande ämnen (eller vattenersättare) och därmed öka fukthalten på ett annat sätt, genom att tillföra fukt direkt nere i hudlagret. Huden innehåller i sig själv en rad olika fuktbindande ämnen (NMF – Natural Moisterinzing Factors) och många av dessa används också i krämer.

Torr utan att kännas torr?

Vilken metod är bäst? Behöver man verkligen fuktbindare eller går det lika bra med t ex en ren olja? Med en olja slipper man ju en massa tillsatser som konserveringsmedel t ex. Olika experter och tillverkare förespråkar olika metoder och det är inte helt enkelt att förstå vad som är bäst. Torr hy kan omedelbart kännas mindre torr och sträv när man smörjer den med ren olja eller en fet kräm, samtidigt som det i studier av vissa feta krämer och oljors effekt har visat sig att hudens vätskeförlust (TEWL – Trans Epidermal Water Loss) ändå inte minskar. Det egentliga problemet och orsaken till att huden är torr finns i dessa fall kvar: huden fortsätter att förlora vätska pga en försvagad hudbarriär

Har du också problem med torr hy? Vilka är i så fall dina erfarenheter?

Läs mer om hudbarriären
Läs mer om torr och känslig hy

Källa:
Marie Lodén, Ren Mjuk och vacker - kemi och funktion hos kosmetika, andra utgåvan, sid 171-173 

Kommentarer

Bild för Sofia
Sofia,

Jag är själ en stor förespråkare av oljor till allt möjligt och har i ärlighetens namn blivit lite osäker pga att många menar att det bästa för huden skulle vara att tillföra både fett och fukt, inte enbart fett. Min egna, ovetenskapliga, erfarenhet är dock att olja är mest potent och ger tydligare förbättring för min torra hy än krämer. Jag föreställer mig att oljan kanske kapslar in hudens egen fukt och reparerar hudbarriären så att huden inte förlorar sin egna fukt?

Bild för Fanny
Fanny,

Jag har också hört att man ska tillföra huden både fukt och fett. Som jag förstått det ska man först återfukta huden med ansiktsvatten (till exempel örtvatten) innan olja eller fet kräm och på så vis kapsla in fukten. Sen jag började använda en ansiktskräm som innehåller vatten och inte bara olja har min hud blivit mindre torr. Men det kan också bero på att det blivit mildare klimat...
Jag undrar vad du vet om alkohol som konserveringsmedel i hudvård? Enligt de flesta ekologiska hudterapeuter ska alkohol som inte är syntetisk inte torka ut huden eller få huden att producera mera talj. Tror du att det stämmer?
Kram

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Sofia och Fanny!

Tack för bra frågor och kommentarer. Det här med olja och fukt är som sagt inget lätt och självklart kapitel. Eftersom jag själv har problem med torr hy så gräver jag just nu som bäst ner mig i ämnet. Jag är även med i en intressant studie om krämer och råvarors effekt på huden. Där jämförs mineralolja med olivolja respektive obehandlad hud. Kommer inom kort att publicera resultatet, hoppas ni vill läsa om det! 

Konserveringsmedel som ämne är jätteintressant! Tyvärr inte ett område som jag ännu har hunnit fördjupa mig i, så jag kan tyvärr inte svara på frågan om alkohol som konserveringsmedel. Men det är definitivt något jag tänker kolla upp noggrannt!

Sidor

Lägg till kommentar