Olivolja eller Mineralolja? Resultatet av studien!

mineralolja-olivolja-beautycomesclean

En vecka efter avslutat test, huden fortfarande kraftigt irriterad

Som en del av er kanske vet så har jag varit med i en väldigt spännande studie om krämers och råvarors effekt på huden, ledd av Marie Lodén på Eviderm Institute. Min hud har mäts och analyserats både före och efter att jag i två veckor smort mig med såväl ren olivolja som Lypsyl (i princip ren mineralolja) vilket sedan har jämförts med helt obehandlad hud. Därefter har sedan dessa områden under ett dygn utsatts för en tvållösning av SLS - Sodium Lauryl Sulfate (en vanligt förekommande tvåltensid) i ett sk patch-test. Varför? Med den här typen av test kan man helt enkelt se om hudbarriären är oförändrad, blivit försvagad eller förstärkt efter att ha smorts med de olika oljorna/krämerna. En intakt och stark hudbarriär står nämligen emot irriterande ämnen bättre. De reaktioner som uppstått har så mäts och analyserats. Och såklart jämförts med övriga testpersoners. Så här irriterad var min hud en vecka efter avslutat test:

mineralolja-olivolja-studie-hudbarriar-beautycomesclean

Resultatet, ett riktigt antiklimax!

Resultatet är ett riktigt antiklimax måste jag säga. "Inte tillräckligt stor skillnad för att vara signifikant." Med andra ord. reaktionen var ungefär densamma oavsett om man smort sig med olivolja, mineralolja eller ingenting. Hudbarriären blev varken bättre eller sämre av att smörjas dagligen i två veckor, jämfört med att inte smörjas alls. Marie nöjer sig så klart inte med det svaret, kanske blev testgruppen för liten eller försöktstiden för kort? Oavsett vilket har hon tankar om att köra om studien i höst, i större skala.

Men jag kan inte låta bli att fundera vidare. För det första blev ja rätt förvånad över hur lite som krävdes för att skapa den här reaktionen som lämnade spår efter sig i veckor. Ett dygn med lite tvållösning fastsatt i aliminiumkopp mot huden räckte. Inte undra på att jag titt som tätt får eksem på händerna av att tvätta mig med tvål! Men sen är jag faktiskt rätt förvånad över att det inte verkar hjälpa att smörja sig med någon av de här oljorna. Även fast jag själv tyckte det blev lite mindre irriterat just där jag smort med olivoljan (wishful thinking?) så var det ju ingen jätteskillnad. Det såg jag ju själv. Och det är väl just det som känns lite deppigt. Varför hålla på och smörja sig dag in och dag ut om det inte gör någon skillnad? Oavsett med vilken olja eller kräm man har använt. Tänk alla killar man känner som just aldrig smörjer sig och ändå har mjuk och fin hy. Marie Lodén däremot tycker egentligen att det hela är som det ska. Att det är fint så att hudens barriär inte så lätt låter sig påverkas av allt det vi kletar på. Ja så kan man så klart också se på det.

Vad säger du? Är du förvånad?

Läs första inlägget om studien här
Läs andra inlägget om studien här 

Kommentarer

Bild för Magnus
Magnus,

Läste att par av dina inlägg vad gäller olika produkters inverkan på vår hud och
undrar om dessa produkter i sig har testats för att säkerhets ställa dess verkliga
innehåll innan studierna?

Med hänsyn till att produkternas innehåll mer ofta än sällan skiljer sig från texten på etiketten
i olika varierande grader. Olivoljan är ju ett känt exempel.

Mvh Magnus.

Sidor

Lägg till kommentar