Sola säkert del 6: Låt dig inte luras av en hög SPF

camilla-akrans-sola-sakert-spf

Är man som jag maniskt rädd för solen så är det frestande att smeta på den högstaSPF man kan hitta. Men då är det värt att tänka på att skillnaden i effekt mellan t ex en SPF 15 och SPF 30 bara är 3 procentenheter. Risken är att man betalar ett onödigt högt pris för den lilla skillnaden. Och då menar jag inte bara i kronor. Här, en indikation på hur mycket UVB-strålning som släpps igenom:

SPF 2 – 50%
SPF 4 – 25%
SPF 10 – 10%
SPF 15 – 6%
SPF 30 – 3%
SPF 60 – 1,5%

SPF-talet brukar beskrivas som den tidsökning man kan vara i solen utan att bränna sig. Vilket innebär att du t ex med en SPF 2 skulle kunna vara dubbelt så länge i solen som utan. Men eftersom intensiteten av UVB-strålningen varierar över dagen, fungerar inte den jämförelsen i praktiken.

Faktorer som påverkar det ”verkliga” SPF-talet:

 • Hudton
 • Hur mycket och ofta man smörjer sig
 • Om man svettas mycket eller badar
 • Hur mycket solkräm som absorberas av huden
 • Var på jorden man är och när
 • I vilket land produkten är tillverkad/inköpt och hur den är testad

Så testas SPF-effekten

I olika länder använder man olika testmetoder för att bedöma SPF-effekten. Inom EU har man enats om den metod som den europeiska branschorganisationen Cosmetics Europe (Colipa) har publicerat. Testet måste utföras på människor - in vivo och innebär att en bestämd mängd (2mg/cm²) av produkten smörjs på ryggen på minst 10 personer. Ryggen delas sedan in i små ytor som belyses av en solljus-liknande lampa under olika lång tid. Ett dygn senare avläses sedan rodnaden på dessa ytor och man kan bedöma hur många gånger längre en behandlad yta kunde bestrålas jämfört med en obehandlad. Det är alltså ett sätt att mäta den kortvågiga UVB-strålningen och inte någon mätmetod för blockering av den långvågiga UVA-strålningen. Vissa kemiska (absorberande) UV-filter är instabila och kan förlora i effekt när de exponeras för UV-strålning. Vilket inte behöver innebära något problem så länge produkten har testats på ovanstående sätt. Men i länder utanför EU kan tillverkare använda sig av andra testmetoder. Har man t ex testat in vitro, ej på människor så kan bland annat instabila UV-filterkan ge ett missvisande och högre SPF-tal. För att få önskad SPF-effekt är det inte bara avgörande vilka UV-filter som valts, utan också hur produkten är formulerad. Själva vehikeln, krämbasen är t ex viktig för hur väl UV-filtret sprider sig på huden. Använder man fysikaliska (reflekterande) filter så spelar även partikelstorleken roll. Mindre och mer osynliga partiklar (mindre vita på hudytan) kan ge ett sämre skydd vid högre våglängder.

Olika regelverk i olika länder

Eftersom SPF-faktorn varken beskriver det egentliga skyddet eller hur länge det varar, så har man i olika länder försökt minska förvirringen genom begränsningar. Inom EU får t ex bara en produkt marknadsföras som solskydd om den minst har enSPF på 6. Man får heller inte påstå att en produkt ger "fullständigt skydd" eller kalla en den för ”sunblock”. I tillägg till SPF-talet och lika tydligt angivet ska produkten delas in någon av följande fyra kategorier: Lågt, medelhögt, högt och mycket högt skydd. Solprodukter måste även ha tydliga anvisningar för hur de ska appliceras och specifika varningstexter. I Astralien får en solprodukt ej klassas med högre SPF än 30+ (detta för att man där anser att det saknas bevis för att en högre SPF ger bättre skydd). Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) förväntades utkomma med ett nytt regelverk för solprodukter denna sommar (första ändringen sedan 1978), men det är nu uppskjutet till december 2013. 

SPF, inget mått på UVA-skydd

Det finns ingen global standard för hur man mäter och klassar ett UVA-skydd. Olika länder har olika system och i vissa fall saknas helt krav på att produkten ska skydda mot UVA-strålning. Enligt EU-kommisionens regelverk måste alla produkter som marknadsförs som solskydd inom EU innehålla ett UVA-skydd som motsvarar en tredjedel av SPF-talet. Bra med någon form av krav kan tyckas, men när man tänker efter så innebär det ju att solkräm med SPF 30, som bär UVA-symbolen och kallas bredspektrum, fortfarande kan släppa igenom 60% av UVA strålarna.

Hög SPF = falsk känsla av trygghet

En solkräm med hög solskyddsfaktor kan ge en falsk känsla av trygghet eftersom den: 

 • Endast ger utlovat skydd vid rätt applicering  (de flesta använder betydligt mindre eftersom den utprovade dosen på 2mg/cm² enligt många ger en kladdig känsla).
 • Det finns inget 100% UV-filter, den känslige kan bränna sig trots hög SPF.
 • Är ofta dyrare, vilket gör att man lätt snålar och smörjer för lite
 • Krävs mer kemikalier – är man det minsta tveksam till absorberande (kemikaliska) UV-filter bör man tänka på att en högre SPF kräver ett betydligt högre innehållav dessa kemikalier.
 • SPF är ett mått på skydd mot UVB-strålning. När UVB-strålarna filtreras bort bränner du dig inte, men samtidigt försvinner hudens varningsignal för att du fått för mycket sol. Huden tar även skada av UVA-strålnig.

Solskolan - mer läsning om solen!


Bild: Camilla Åkrans/Lundlund, för New York Times

Källa:
- Marie Lodén, "Ren, mjuk och vacker-kemi och funktion hos kosmetika", andra utgåvan, sid 150-151, 174-176
- Paula Begoun, ”The original beauty bilble”, tredje upplagan, sid 87-99. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Sunscreen
http://shop.cancercouncil.com.au/t-faq.aspx

Kommentarer

Bild för Anders
Anders,

Hej Mitte!
Ja är en kille/man(?) på 26 år och jag skulle vilja ha en ansiktskräm med spf15(ändrade från 30 efter att ha läst^) och uva-b skydd som inte luktar eller är kletig och är genomskinlig har du nåt tips? Bra skrivet :)

Bild för Kio
Kio,

Hej, angående text om UVA skydd så tror jag att du har missförstått. UVA skydd som är 1/3 av en given SPF leder inte till några 60% UVA som släpps igenom.

Man räknar 1/3 av exempelvis SPF 15 : 15/3 = 5,
1/5 = släpper igenom 20 % /skyddar mot 80% av UVA.

Eller 50 SPF = 1/3 = 16,6. 1/16,66 = släpper igenom 4% UVA.

Så ett högt SPF i ett bredspektrums solskydd påverkar UVA skyddet rätt markant jämfört med hur mycket UVB skyddet ökar per ökad SPF. :)

Bild för Kio
Kio,

@Anders : Själv använder jag Apolosophy 30 spf för ansikte. Är inte överdrivet klibbig och fet. Innehåller bra (kemiska) skydd som är fotostabila.

Sidor

Lägg till kommentar