Vad har hajar och ökenväxter med snygg hy att göra?

 

vattenersattare-glycerin

Hudens vattenersättare

Alla processer i kroppen sker mellan molekyler, genom ett lager av vatten. Det är nödvändigt för en normal protein- och DNA-funktion. Vill man vara lite filosofisk skulle man kanske kunna säga att det är en kvarleva från vårt ursprung som små enkla vattenlevande organismer. Som att vi alla bär ett urhav inom oss sedan dess.

Men nu lever vi ju inte längre i vatten... Vilket gjort det nödvändigt för huden att hålla vattnet inom oss och den torra luften utanför. Och i det här gränslandet, i själva hudbarriären måste de biologiska processerna ändå fungera – trots avsaknad av vatten. Naturens lösning på det? Vattenersättare. Eller kryoprotektanter. Kryoprotektanterna ersätter helt enkelt vattenmolekylen, som annars har frusit eller avdunstat. En strategi som används framförallt av olika fiskar, arktiska insekter och växter i ogästvänliga klimat. Men till viss del även av alla landlevande organismer enligt Lars Norlen docent på Karolinska Institutet och specialist på hudbarriären. De finns flera ämnen som fungerar som kryoprotektanter. Insekter använder sig t ex ofta av sockerarter eller polyoler, medan den arktiska salamandern tillverkar glycerin i sin lever.

Glycerin, ja...  detta gamla välbeprövade hudvårdsmedel känt för sina ”fuktbindande” egenskaper. Ett ämne som enligt Lars Norlén istället borde kallas för "vattenersättare", eftersom det enligt honom är en bättre beskrivning av hur det faktiskt fungerar i huden.

Källa:
Intervju med Lars Norlén, den 19 april 2012
http://en.wikipedia.org/wiki/Cryoprotectant

Bild: Brian J Skerry för National Geographic

 

 

Lägg till kommentar