juli 2012

Baby-träning: Gymmet där din bäbis är välkommen!

baby-traning-efter-graviditet

Babybjörn helt ok viktväst

Det kan vara svårt att få till träningen när man just blivit mammaledig. Därför så bra att bäbisar är välkomna med till gymet på Sportslife vid Odenplan. Upp till krypåldern och under eget ansvar. Den avdelning man får vara i med barn är ofta rätt folktom och det spelas musik på lägre volym. Än så länge sover vår Nike ganska bra i vagnen och annars avbryter jag bara för lite amning. Knorras det ändå, blir promenaden (med kraftig lutning på bandet) skönt extrasvettig med 5kg i Babybjörn på magen. Då håller jag hennes huvud så att det inte skumpar. Och gnuggar händerna med alcogel titt som tätt.

Sola säkert del 13: Nanopartiklar i solkräm, farliga eller inte?

/sites/nanopartiklar-solkram-beauty-comes-clean-mitte-skonhetsblogg

Nanopartiklar inte farliga i kräm, men bör undvikas i puder

Nanopartiklar brukar definieras som partiklar med en dimension på mindre än en miljondels millimeter. Eller en hundradel av en röd blodcell. De används ofta inom skönhetsindustrin pga sin förmåga att jämnt sprida ut sig. Många är och har varit skeptiska till nano, inte minst jag själv. Detta eftersom nanoämnen kan vara så reaktiva pga sin stora yta i förhållande till sin lilla volym. Men nanopartiklar är ändå mycket större än en enskild molekyl och kan därför inte penetrera hudbarriären och nå hudens djupare/levande vävnad. I kräm är därför inte nanoämnen farliga att använda. Däremot anser många att de bör undvikas i pulverform – som puder och puderbaserad makeup (läs mer här) och ev även i sprayer. Alltså inte för att de kan tränga igenom huden, utan för att de då kan komma in i kroppen via inandning. Enligt lag inom EU måste nanoämnen deklareras på innehållsförteckningen.

Nanoämnen och förbudet mot zinkoxid som UV-filter

Inom EU är det fortfarande inte rent formellt tillåtet att använda zinkoxid som UV-filter. Detta eftersom man har befarat att zinkoxid kunde vara farligt i nanoform som UV-filter. Känt är att både titandioxid och zinkoxid bildar fria radikaler tillsammans med UV-ljus. Fria radikaler som bryter ner hudens DNA och kan leda till rynkor och cancer. Zinkoxid i nanoform som UV-filter har därför testas noggrannt och bedömts av EU-kommisionens vetenskapliga säkerhetsråd (SCCS- Sientific Comitty on Consumer safety. Deras bedömning är nu att zinkoxid är säkert att använda nano i krämer. Ändå är ämnet än så länge inte godkänt som UV-filter, eftersom det inte rent formellt har satts upp på EUs lista över godkända UV-filter, något de flesta förväntar sig ska ske inom kort. 

En tickande miljöbomb?

Det finns en utbredd oro kring nanoämnen i miljön. Solkrämerna hamnar ju direkt i våra vattendrag. Kritiska forskare hävdar att nanopartiklar är en tickande bomb och nästa stora miljögift. Studier visar att nanoämnen kan hamna i maten vi odlar. De flesta eko-certifieringar tillåter inte nano.

Det började med oxiderande målarfärg

I Australien upptäcktes för ett antal år sedan oxiderande fingeravtryck i en takfärg av märket Colorbond. Tillverkarna, BlueScope Steel misstänkte att målarna hade använt nano-solkräm, vilket de 2008 kunde bekräfta med egna labanalyser. De nanopartiklar av titandioxid och zinkoxid (som fanns i solkrämen och av misstag hade lämnats i målarfärgen) fick fingeravtrycken att åldras 100 gånger snabbare än färgen runt omkring. Man tog det här som en indikation på att nanopartiklarna även kunde bilda fria radikaler i huden (läs mer här).

Mer lästips från Australien

Min svägerska kommer från Melbourn och i Australien är solskydd kanske ett mer högprioriterat ämne än här hemma. Hennes gudfar, som är kemist (och själv rätt skeptisk till nano) har hjälpt mig att hitta lite bra referenser i djungeln av länkar. En av dem är en något tyngre läsning, en rapport från den australieska motsvarigheten till Läkemedelsverket som har valt att godkänna nanoämnen av både zikoxid och titaniumdioxid i solprodukter. En annan länk visar på en mer tveksam hållning.

http://www.choice.com.au/reviews-and-tests/food-and-health/beauty-and-personal-care/cosmetics/sunscreen-and-nanoparticles.aspx

http://www.cancer.org.au/cancersmartlifestyle/SunSmart/nanoparticles_sunscreen.htm

http://www.tga.gov.au/pdf/review-sunscreens-060220.pdf 

Och vill du läsa mer om fria radikaler kan jag rekommendera: "Syreradikaler och Oxidativ Stress – Grundorsaker bakom cancer, allergier och åldrande", januari 2009, från Caner och Allergifonden skriven av Göran Petersson Professor i Kemisk Miljövetenskap Kemi- och Bioteknik, Chalmers.

Solskolan - mer läsning om solen!

 

Hur solar du?

/sites/dsolbranna-solvanor-beauty-comes-clean-mitte-skonhetsblogg

solvanor-beauty-comes-clean-mitte-skonhetsblogg

Hittade en gammal undersökning från 2006 om solvanor på Skönhetsguiden. Smaken är som baken, själv tycker jag inte ens det är särskilt snyggt att vara så där grisbrun (särskilt om man är blond), men uppenbarligen tycker de flesta annorlunda: Tänk att så många som nästan 60% (unga kvinnor får man anta?) faktiskt ligger och hårdsteker i grillolja. Att hudcancer är den cancerform som ökar mest är i så fall inte så värst förvånande. Eller stämmer inte den här undersökningen längre, är vi bättre på att skydda oss 2012? Hur solar du?

 

Egentligen finns bara tre hudtyper. Vilken är din?

hudkondition-hudtyp-beauty-comes-clean-mitte-skonhetsblogg

Egentligen finns bara tre olika hudtyper: Normal, fet och torr. Hudtypen är medfödd och avgörs bland annat av hur aktiva talgkörtlar man har. Graden av torrhet eller fethet varierar och många människor har i själva verket en blandhy bestående av t ex en fet T-zon och normal hy på kinderna. Förutom de tre olika hudtyperna är allt annat en fråga om vilken hälsa eller kondition huden befinner sig i.

Vanliga hudproblem och andra tillstånd är: Acne, Rosacea, Känslig, Hyperpigmenterad, Solskadad, Åldrad eller ”Mogen” hy.

Normal hy
Fet hy
Torr hy

Bild: Kollage av bilder ur boken "Francois Nars Make Up Your Mind"

 

Sola säkert del 12: Mängden solkräm viktigare än spf-faktorn

solkram-mangd-beauty-comes-clean-mitte-skonhetsblogg

Du smörjer med SPF 30, men får kanske bara effekten av SPF 8

Alldeles oavsett vilken typ av solkräm du väljer (med kemsikt eller fysikaliskt UV-filter) så är SPF-faktorn beroende av hur tjockt du smörjer. Alla SPF-tal är framtagna utifrån en mängd av 2mg/cm² hud. Eller sex teskedar för en normalstor människa (hur stor nu en sådan är?). Med andra ord, ungefär så mycket som på bilden ovan. Problemet är bara att de flesta smörjer med betydligt mindre. Halva mängden hör snarare till vanligheterna. 

solskydd-lag-effekt-vid-normal-applicering-spf-30_0

Halva mängden ger bara en fjärdedel så mycket skydd

Kruxet är att SPF-faktorn inte bara halveras om man tex använder hälften så mycket kräm utan minskar exponentiellt. Vid normal applicering (vilket alltså bara ger halva mängden kräm mot den testade mängden) så får du bara eb knapp fjärdedels SPF. Du kan alltså ha köpt en solkräm med SPF 30, men i sjäva verket få effekten av en SPF 6-8. 

SPF-talet minskar efter ett visst antal timmar

Lika viktigt som mängden kräm är det att man återupprepar insmetandet flera gånger om man vill få utlovat skydd. Bad och svett får effekten att försvinna fortare, men även om du inte gör något alls har du förlorat en fjärdedel av SPF-talet efter 8 timmar. Okänt varför, men ändå något som visat sig i tester (på männsikor i vila, ej i sol).

 

Rekommendation

  • Smörj rikligt! 
  • Smörj en gång till (ca en halvtimme efter första insmörjningen) - då får du totalt sett ett bättre skydd och mer i linje med den rekommenderade mängden.
  • Upprepa insmorningen efter ett par timmar

Solskolan - mer läsning om solen!

 Källa:

M. Lodén, H. Beitner, H. Gonzalez, D.W. Edström, U.A Kerström, J. Austad, I. Buraczewska-Norin, M. Matsson and H.C. Wulf, Sunscreen use: controversies, challenges and regulatory aspects, British Journal of Dermatolgy, 2011

En närmare titt på: Glycerin

/sites/default/filglycerin-glycerol-fuktbindare-beauty-comes-clean-mitte-skonhetsblogg

Glycerin, eller glycerol är en vanlig ingrediens i hudvård där den tillsätts främst för sina fuktbindande egenskaper. I våras blev jag av en hudläkare rekommenderad att använda en kräm med 20% glycerin för mina ögoneksem. Det hjälpte. Sedan dess har jag (som några av er kanske upptäckt) varit nyfiken på den här ingrediensen och söker alltjämt efter den perfekta glycerin-eko-krämen (tack för alla tips som kommer in, håller på att testa några intressanta krämer just nu!). Så här kommer en liten djupdykning i glycerin:

 /sites/default/files/imaglycerol-delivery-nmf-beauty-comes-clean-skonhetsblogg

Vad ?

Glycerin (eller glycerol) är en trevärdig alkohol som återfinns i fett. Oljor och fetter består i själva verket av olika fettsyror och glycerin.  

Det är en söt trögflytande färg- och luktlös vätska som finns i små mängder lite överallt i naturen, bland annat i vår egen hud. Glycerin är helt löslig i vatten och etanol. Det var den svenske kemisten och apotekaren C W Scheele som upptäckte glycerin och att det kunde utvinnas ur olivolja genom hydrolys (en kemisk process som klyver en molekyl i två delar). Han kallade det ursprungligen för ”oljesött”. 1872 framställdes det för första gången syntetiskt. Idag tillverkas glycerin av så väl vegetabiliskt (även ekologiskt), animaliskt som syntetiskt ursprung.

Användningsområden

Glycerin är en relativt billig och välbeprövad ingrediens som har använts som mjukgörare och fuktbindare i hudvård i över 75 år. Men glycerin har också andra kemiska egenskaper som gör att det används inom en mängd andra områden. Inom livsmedelsindustrin används det t ex som sötningsmedel, lösningsmedel, konserveringsmedel och för att sänka fryspunkten (glass). Inom medicinen används det för att behandla hjärnödem, som laxermedel, i hostmedicin, stolpiller och halstabletter. Av glycerin tillverkar man även nitroglycerin, en av beståndsdelarna i dynamit. I sin naturliga form i huden har glycerin en betydelse för fuktbalans, elasticitet och vid läkning av hudbarriären.

Egenskaper i hudvård

För att hudbarriären ska fungera optimalt krävs att det översta hudlagret (stratum corneum) har en fukthalt på 15-25% vid hudytan. Glycerin har en god förmåga att sprida sig och bilda en vätskereservoar som förtjockar hela stratum corneum. Denna effekt kallas på engelska ”bulking” och anses vara orsaken till att glycerin så effektivt förbättrar hudbarriärens fuktbalans och förmåga att behålla fukt. Eftersom fukthalten är avgörande för en rad olika funktioner i huden, kan det sammanfattningsvis sägas att glycerin bidrar till att:

- Stärka och läka en försvagad hudbarriär
- Skydda mot irriterande ämnen
- Dämpa en akut irritation
- Påskynda sårläkning
- Verka bakteriehämmande
- Underlätta omsättningen av döda hudceller
- Förbättra elasticiteten i stratum corneum
- Förbättra penetrationen av andra ämnen i en produkt

Glycerin har alltså sk keratolytiska egenskaper, dvs det minskar bindningskraften mellan de yttersta döda hudcellerna. Dettta eftersom det enzym som styr ”avskalningsprocessen” är beroende av en viss fukthalt för att kunna fungera. Fjällandet i en torr hy är egentligen ett tecken på att den processen inte fungerar som den ska, utan att hudcellerna istället klumpar ihop sig i tjocka lager.

Glycerin är känt för att tolereras av de allra flesta. Kan dock svida i ögonen vid höga doser.

Kan Glycerin i för höga doser ”sno” fukt från huden?

Ibland hör man att en fuktbindare i för höga doser kan ”sno” fukt från huden. Enligt docent och dermatolog Lars Norlén på Karolinska Institutet stämmer inte det här, i alla fall inte när det gäller Glycerin. Han tycker snarare att dessa sk fuktbindare egentligen borde kallas för vattenersättare, eftersom det är en bättre beskrivning av hur de fungerar. De ersätter helt enkelt vattnets plats i hudens yttersta lager. Lars Norlén säger sig ha många och mycket goda kliniska erfarenheter av att behandla patienter (med symtom associerade till en störd hudbarriär) med glycerin i hög dos (20%).

/sites/default/files/imagglycerol-cryoprotection-beauty-comes-clean-skonhetsblogg

Källa:
J.W. Fluhr, R. Darlenski och C. Surber, ”Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions”, British Journal of Dermatology, 2008  

Äntligen! Choklad kan hälsostämplas

/sites/choklad-antioxidanter-beauty-comes-clean-mitte-skonhetsblogg

Kakao och mörk choklad kan förbättra blodcirkulationen

Jag visste det. Något som är så gott, kan inte vara dåligt. Enligt en artikel i SvD, så har EU:s livsmedelsmyndighet EFSA bekräftat en studie som påvisar att choklad kan förbättra blodcirkulationen. Studien är en del i en ansökan om att få choklad klassad som hälsofrämjande. En ansökan inlämnad av en råvaruleverantör. Man anar chokladtrenden nå nya oanade höjder om Eu-kommissionen godkänner...

Choklad i topp på ORAC-listan

Ett mått på halten antioxidanter i ett livsmedel är ORAC (oxygen radical absorption capacity) och på den listan ligger choklad mycket högt. Värdet gäller för 100g livsmedel:

Mörk choklad 13 120
Mjölkchoklad 6 740
Katrinplommon 5 770
Blåbär 4 460
Granatäpple 3 307
Russin 2 830
Björnbär 2 036
Grönkål 1 770
Tranbär 1 750
Vitlök 1 662
Jordgubbar 1 540
Spenat 1 260
Hallon 1 220
Gul squash 1 150
Brysselkål 980
Plommon 949
Alfalfagroddar 930
Ångkokt spenat 909
Broccoli 890
Rödbeta 840
Avokado 782
Apelsin 750
Blåa vindruvor 739
Röd paprika 710
Körsbär 670
Kiwi 610
”Baked beans” 503
Blodgrape 495
Grapefrukt 460
Kidneybönor 460
Gul lök 450
Majs 400
Aubergine 390
Blomkål 385
Frusna ärtor 375
Potatis 300
Sötpotatis 295
Kål 295
Sallad 265
Nätmelon 250
Äpplen 218
Morot 210
Banan 210
Tofu 205
Tomat 195
Zucchini 176
Aprikos 175
Persika 170
Päron 134
Vattenmelon 100
Gurka 60

Saluförbud för Clarins Lait Solaire Special Enfants

/sites/clarins-lait-solair-special-enfants-zinkoxide

Clarins använder otillåtet UV-filter i solkräm för barn

Clarins lait solaire special enfants innehåller zinkoxid, vilket är otillåtet att använda som UV-filter inom EU. Därför är produkten belagd med saluförbud sedan i fredags (13 juli). 

Varför Zinkoxid får användas i puder men inte i solkräm

Zinkoxid är ett hett och omdiskuterat ämne i solskyddsdebatten. Detta eftersom det är ett av de få ämnen som kan användas som fysikaliskt (reflekterande) partikelfilter och som dessutom ger ett gott skydd även mot UVA-strålning. Ändå är det inte tillåtet att använda som UV-filter i solkrämer, men däremot tillåtet som tex färgämne i puder eller i salva för röda barnstjärtar. Konstigt kan tyckas, men det är i form av nanoämne i just solskyddsprodukter som det råder tveksamhet kring säkerheten. Och eftersom det ännu inte finns någon reglering av nanoämnen så är inte zinkoxid i någon form tillåtet som UV-filter.

Vad är nanopartiklar och varför anses de farliga?

Nanopartiklar brukar definieras som partiklar med en dimension på mindre än en miljondels millimeter. De är tillverkade av oss människor och de kan uppvisa andra egenskaper än sina ursprungsämnen. Bland annat pga sin stora yta i förhållande till sin lilla volym, något som gör dem ytterst reaktiva. Åsikterna kring eventuella hälsoproblem förknippade med nanopartiklar är många och motstridiga.

Zinkoxid och titaniumdioxid har i normala fall så stora partiklar att de lägger sig på hudytan och där reflekterar UV-strålningen. Solkrämen blir då vit på huden. Nanopartiklar av Zinkoxid och titaniumoxid används för att undvika den här vita färgen. Känt är att dessa ämnen tillsammans med UV-ljus bildar skadliga fria radikaler, men det råder delade meningar om hurvida partiklarna når djupare än till översta hudlagret.

Det började med oxiderande målarfärg

I Australien upptäcktes för ett antal år sedan oxiderande fingeravtryck i en takfärg av märket Colorbond. Tillverkarna, BlueScope Steel misstänkte att målarna hade använt nano-solkräm, vilket de 2008 kunde bekräfta med egna labanalyser. De nanopartiklar av titanium dioxid och zinkoxid (som fanns i solkrämen och av misstag hade lämnats som fingeravtryck i målarfärgen) fick målarfärgen att i solljuset åldras 100 gånger snabbare än färgen runt omkring. Man tog detta som ett bevis för att nanopartiklar av dessa annars ofarliga ämnen även i huden kan bilda skadliga fria radikaler (läs mer här).

Innehåller Clarins Lait Solaire Special enfants 
zinkoxid i form av nano-ämne?

Jag ställde frågan till Scandinavian Cosmetics AB, som håller i den svenska distributionen, men har inte fått något svar. De flesta eko-certifieringar tillåter inte nano-ämnen. Clarins Lait Solaire Special Enfants är inte eko-certifierad.

(Och så en helt annan sak man kan fråga sig med den här produkten, varför är den så kraftigt parfymerad när den är tänkt till barn?)

Varning eller köptips, beroende på vem man frågar

Zinkoxid är ett populärt UV-filter och anses av många både säkert och effektivt (även mot UVA) i större partikelstorlek. Dvs så stora partiklar att filtret ligger utanpå huden och gör den vit. Det är många som vill undvika kemiska UV-filter som också önskar att zinkoxid vore tillåtet att använda i solprodukter. Så för den som letar efter ett solskydd som just innehåller zinkoxid och inte oroar sig för ifall den här solkrämen innehåller nano (och heller inte bryr sig om övriga ingredienser i innehållsförteckningen) kan ju passa på att bunkra innan den försvinner från hyllorna.

Om du vill veta mer om zinkoxid så läs den här serien inlägg av Rosella på Puriosity.

 

NMF – Naturliga fuktbindare

/sites/default/naturliga-fuktbindare-natural-moisterizing-factor-beauty-comes-clean-mitte-skonhetsblogg

Hudens vattenersättare

I krämer och andra produkter brukar man tillsätta sk fuktbindare. Du har säkert inte missat att många av dessa ämnen även finns i naturlig form i huden. I överhuden finns ett antal olika ämnen som traditionellt kallas hudens naturliga fuktbindare, eller NMF – Natural Moisterizing Factor. Den utbredda uppfattningen är att dessa ämnen fungerar just som namnet indikerar: genom att binda fukt (från luften) till huden. En vilseledande beskrivning enligt docent och dermatolog Lars Norlén på Karolinska Institutet. Han har spenderat de senaste 22 åren med att forska på hudbarriären och hävdar att vissa av dessa sk fuktbindare egentligen borde kallas för vattenersättare (eller kryoprotektanter) eftersom det är så de i själva verket fungerar.

Oavsett vilket så reglerar de hornlagrets (hudens översta hudlager) fuktbalans, elasticitet och avstötning. Eftersom NMF är vattenlösliga ämnen så löses de också upp i vatten och kan läcka ut från huden vid alltför flitig kontakt med vatten. Delvis för att förhindra detta finns runt hudcellerna ett ”murbruk” eller en intercellulär substans av fetter och fettsyror som både stänger inne fukt och fuktbindare i cellerna. NMF består till 40% av aminosyror, 12% PCA (Pyrrolidonkarboxylsyra), 12% laktat (salt av mjölksyra), 7% urea och ca 20% övriga ämnen (natrium, kalcium, kalium, magnesium, fosfat, klorid, NH3, urinsyra, glycerin, glukosamin, kreatinin).

Läs mer om överhuden

Sola säkert del 11: Undvik hormonstörande UV-filter

/sitesuv-filters-beauty-comes-clean-skonhetsblogg-nicole-nodland

För de flesta som valt naturlig hudvård är det ingen nyhet att många kemiska (absorberande) UV-filter har rapporterats vara hormonstörande. Men likväl är det intressant när nya rapporter kommer ut.

I en nyligen publicerad studie i International Journal of Andrology ifrågasätter ett antal forskare från universiteten i Köpenhamn och Zurich hälsoeffekterna av att använda UV-filter. De menar att vi ännu vet för lite om UV-filtrens eventuellt hormonstörande effekter för att helt säkert kunna säga att de är säkra att använda och efterlyser därför mer forskning. Deras förhållningssätt utgår från tre perspektiv:

- Användadet av UV-filter ökar världen över.
- Hudcancer, malingt melanon (som UV-filtren är tänkta att skydda mot) ökar snabbt.
- Fler och fler studier pekar på att UV-filter kan ha hormonstörande effekter.

Följande UV-filter och deras hormonstörande effekt har granskats:
· Benzophenone-3  (BP-3)
· 3-benzylidene camphor (3-BC)
· 3-(4-metyhyl-benzylidene) camphor (4-MBC)
· 2-ethylexyl 4-methoxy cinnamate (OMC)
· Homoslate (HMS)
· 2-ethylhexyl 4-dimethylaminobenzoate (OD-PABA)
· 4-aminobenzoic acid (PABA)

Enligt rapporten finns flertalet djurstudier som indikerar att de undersökta UV-filtren har en reproduktionstoxisk effekt och kan vara skadliga för foster. Men även att de har en påverkan på sköldskörteln. Forskarna beslyer samtidigt hur få studier som är gjorda på människor, även fast man vet hur snabbt dessa ämnen penetrerar hudbarriären. 

Som tillägg nämns även att ett av UV-filtren, kemikalien BP-3 finns i 96% av alla urinprov i USA. Ett flertal av UV-filtren återfinns dessutom i 85% av all testad bröstmjölk i Schweiz. 

Bättre solskydd!

brita-zackari-keps-beauty-comes-clean-skonhetsblogg

För det första, solkräm ska användas som komplement till kläder och skugga. Punkt. Gärna en hellång kaftan eller multifunktionell kombatkepa som min allra snyggaste kompis Brita Zackari använder här (kan för övrigt avslöja att hon är en riktig krämjunkie, dessutom begåvad med en avundsvärt tjusig hy).

Min solstrategi är att hålla strålningen så långt borta från huden så möjligt. Så näst efter skugga och kläder väljer jag ett fysikaliskt (reflekterande) UV-filter - som titandioxid. Eftersom det inte tränger ner i huden, utan ligger på ytan och där reflekterar bort UV-strålningen. Obs, partikelfilter bör inte vara i nanoform, eftersom det ännu är omdiskuterat om de i den formen är skadliga eller inte. Nästa sommar träder en ny kosmetikaförordningen i kraft inom EU och då först blir det obligatoriskt för en tillverkare att deklarera nanoämnen i sina produkter. Tills dess, säkrast att välja ett ekoceritfierade solskydd, eftersom dessa inte får innehålla nano.

För den som aboslut inte står ut med att bli vit av sin solkräm och inte är nojjig för kemikalier kan i stället följa EVG Skindeeps råd och leta efter de kemiska (absorberande) UV-filtren: Mexoryl SX (ecamsule), Tinosorb S och, samt avobenzone (3% för bästa UVA-skydd). Men se till att UNDVIKA den kända hormonstörande oxybenzone (särskilt för barn).

Solskolan - mer läsning om solen!

 

Källa:
Department of Growth and Reproduction, University of Copenhagen, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark - Krause M, Klit A, Blomberg Jensen M, Søeborg T, Frederiksen H, Schlumpf M, Lichtensteiger W, Skakkebaek NE, Drzewiecki KT,"Sunscreens: are they beneficial for health? An overview of endocrine disrupting properties of UV-filters." International Journal of Andrology, juni 2012

Bild: Nicole Nodland 

Sidor