Sola säkert del 11: Undvik hormonstörande UV-filter

/sitesuv-filters-beauty-comes-clean-skonhetsblogg-nicole-nodland

För de flesta som valt naturlig hudvård är det ingen nyhet att många kemiska (absorberande) UV-filter har rapporterats vara hormonstörande. Men likväl är det intressant när nya rapporter kommer ut.

I en nyligen publicerad studie i International Journal of Andrology ifrågasätter ett antal forskare från universiteten i Köpenhamn och Zurich hälsoeffekterna av att använda UV-filter. De menar att vi ännu vet för lite om UV-filtrens eventuellt hormonstörande effekter för att helt säkert kunna säga att de är säkra att använda och efterlyser därför mer forskning. Deras förhållningssätt utgår från tre perspektiv:

- Användadet av UV-filter ökar världen över.
- Hudcancer, malingt melanon (som UV-filtren är tänkta att skydda mot) ökar snabbt.
- Fler och fler studier pekar på att UV-filter kan ha hormonstörande effekter.

Följande UV-filter och deras hormonstörande effekt har granskats:
· Benzophenone-3  (BP-3)
· 3-benzylidene camphor (3-BC)
· 3-(4-metyhyl-benzylidene) camphor (4-MBC)
· 2-ethylexyl 4-methoxy cinnamate (OMC)
· Homoslate (HMS)
· 2-ethylhexyl 4-dimethylaminobenzoate (OD-PABA)
· 4-aminobenzoic acid (PABA)

Enligt rapporten finns flertalet djurstudier som indikerar att de undersökta UV-filtren har en reproduktionstoxisk effekt och kan vara skadliga för foster. Men även att de har en påverkan på sköldskörteln. Forskarna beslyer samtidigt hur få studier som är gjorda på människor, även fast man vet hur snabbt dessa ämnen penetrerar hudbarriären. 

Som tillägg nämns även att ett av UV-filtren, kemikalien BP-3 finns i 96% av alla urinprov i USA. Ett flertal av UV-filtren återfinns dessutom i 85% av all testad bröstmjölk i Schweiz. 

Bättre solskydd!

brita-zackari-keps-beauty-comes-clean-skonhetsblogg

För det första, solkräm ska användas som komplement till kläder och skugga. Punkt. Gärna en hellång kaftan eller multifunktionell kombatkepa som min allra snyggaste kompis Brita Zackari använder här (kan för övrigt avslöja att hon är en riktig krämjunkie, dessutom begåvad med en avundsvärt tjusig hy).

Min solstrategi är att hålla strålningen så långt borta från huden så möjligt. Så näst efter skugga och kläder väljer jag ett fysikaliskt (reflekterande) UV-filter - som titandioxid. Eftersom det inte tränger ner i huden, utan ligger på ytan och där reflekterar bort UV-strålningen. Obs, partikelfilter bör inte vara i nanoform, eftersom det ännu är omdiskuterat om de i den formen är skadliga eller inte. Nästa sommar träder en ny kosmetikaförordningen i kraft inom EU och då först blir det obligatoriskt för en tillverkare att deklarera nanoämnen i sina produkter. Tills dess, säkrast att välja ett ekoceritfierade solskydd, eftersom dessa inte får innehålla nano.

För den som aboslut inte står ut med att bli vit av sin solkräm och inte är nojjig för kemikalier kan i stället följa EVG Skindeeps råd och leta efter de kemiska (absorberande) UV-filtren: Mexoryl SX (ecamsule), Tinosorb S och, samt avobenzone (3% för bästa UVA-skydd). Men se till att UNDVIKA den kända hormonstörande oxybenzone (särskilt för barn).

Solskolan - mer läsning om solen!

 

Källa:
Department of Growth and Reproduction, University of Copenhagen, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark - Krause M, Klit A, Blomberg Jensen M, Søeborg T, Frederiksen H, Schlumpf M, Lichtensteiger W, Skakkebaek NE, Drzewiecki KT,"Sunscreens: are they beneficial for health? An overview of endocrine disrupting properties of UV-filters." International Journal of Andrology, juni 2012

Bild: Nicole Nodland 

Lägg till kommentar