augusti 2012

Antioxidanter i krämen – antiage för alla åldrar

antioxidanter-kaffe-beautycomesclean-mitte-skonhetsblogg

Vill man göra allt man kan för sin hud för att förebygga rynkor och andra ålderstecken ska man se till att använda hudvård (krämer/serum) rik på antioxidanter. Och man kan gärna börja tidigt.

Därför skyddar antioxidanter mot för tidigt åldrande

Antioxidanter skyddar mot fria radikaler. Fria radikaler är en av de främsta orsakerna till hudens för tidiga åldrande. Fria radikaler bildas av sk oxidativ stress, bland annat från: UV-strålning, intensivt hård fysisk träning/arbete, rökning, luftföroreningar och skadliga kemikalier i omgivningen.

Antioxidanter i hudvård

Just nu är antioxidanter ett hett forskningsområde inom hudvård. Det har nämligen visat sig att många har effekt inte bara när man äter dem, utan även när de smörjs direkt på huden. Det publiceras dagligen nya studier som stödjer deras användning och nya mirakelingredienser lanseras på löpande band. Det finns en mängd olika ämnen med antioxidativ effekt och det finns inte en enda som är DEN främsta. Känt är att de ofta fungerar bättre i en sammansättning av flera. Detta eftersom den fria radikalen fungerar så att den "stjäl" en elektron av antioxidanten och antioxidanten på så sätt själv blir en fri radikal (om än mindre skadlig). Men genom att tillsätta fler olika typer av antioxidanter så uppstår en positiv kedjereaktion tills den fria radikalen är helt neutraliserad. Några av de mest välkända antioxidanterna inom hudvård är Vitamin C, Vitamin E och Co-enzym Q10 (Ubiquinone). Men listan av antioxidanter kan som sagt göras mycket, mycket längre (med mer eller mindre stöd av forskning): Alfa Liponsyra, Superoxid dismutase (SOD), extrakt av granatäpple, vindruvskärnor, soyabönor, broccoli, grapefruktkärnor, kakao, kaffe, etc, etc...

Sen gäller det förstås att antioxidanterna är tillsatta i sådan mängd att de gör nytta (och inte bara en pytteliten microskvätt för att kunna kläma innehållet i marknadsföringen) och att krämen är välformulerad, hanterad och förpackad på sådant sätt att de inte antioxidanterna förstörs. De är nämligen rätt känsliga små rackare.

Läs mer om antioxidanter.

Källa:
• Natalia Michalun, M. Varinia Michalun "Milady´s Skin Care and Cosmetic Ingredients Dictionary", tredje utgåvan, 2010, sid 46-47
• Paula Begoun, "The Original Beauty Bible", tredje utgåvan, 2009, sid 114-115
• Marie Lodén, "Ren, mjuk och vacker - kemi och funktion hos kosmetika", andra utgåvan, 2008, sid 89-90

En chokladbit om dagen skyddar hjärtat!

antioxidanter-flavonider-choklad-raw

Ca 60 gram per dag, eller en halv chokladkaka i veckan minskar risken för stroke med 20%. Stroke är ett samlingsnamn för hjärnblödning och hjärtinfarkt. Det bevisas i en ny svensk stor studie, gjord på 37 000 män i åldern 49 - 75 år av forskare vid Karolinska Institutet. Något man kan läsa om i dagens DN.

Choklad är rik på flavonider, antioxidanter som skyddar

Man misstänker att det är flavoniderna, den typ av antioxidanter som det finns rikligt av i kakao (och även te, rött vin, lök och äpple) som kan förhindra både inflammation, åderförklakning samt minska blodtrycket och det dåliga LDL-kolesterolet.

I studien gjordes ingen skillnad på ifall deltagarna hade ätit ljus eller mörk choklad, men vill man maximera antioxidantintaget bör man satsa på en mörk choklad och gärna "raw" (dvs ej upphettad över 37 grader för att maximalt bevara alla nyttoämnen). Nytt spännande på chokladhimlen är tex choklad med probiotica, dvs nyttiga tarmbakterier.

Här köper du Ombar raw chocolate och andra rawfoodprodukter

Mer om choklad som antioxidant:
Äntligen! Choklad kan hälsostämplas

Läs mer om Antioxidanter

 
 

Testet som fick avbrytas: Weleda Pomegranate Firming Face Serum

/siweleda-pomegranate-firming-face-serum-beautycomesclean-mitte-skonhetsblogg

Min hud blev röd och irriterad

Jag har testat Weleda Pomegranate Firming Face Serum i knappt två veckor nu. Tyvärr fick jag avbryta eftersom min hud bara reagerade med att bli röd och irriterad. Jag gissar på att det är alkoholen (mesta ingrediens näst efter vatten) som irriterar. Eller så kan det förstås vara så att jag reagerar på någon av de irriterande parfymämnena: limonene, linalool, geraniol, citral, coumarin. Det är en myt att dessa ämnen skulle vara mindre allergiframkallande/irriterande om de kom från naturliga råvaror. På förpackningen står det att serumet ska ha en uppstramande effekt. Och ja, nog stramade det alltid. Fast inte på något behagligt sätt.

Glycerin kommer som tredje ingrediens på INCI, vilket är trevligt, men det hjälper tyvärr inte om man inte tål resten av innehållet. Synd, för jag gillar tanken på ett antioxidantrikt serum baserat på granatäpple.

Innehåll: Vatten, alkohol, glycerin, aloe vera gel, granatäppeljuice, hirsextrakt, slånbärskvistextrakt, xanthan, citronsyra, äkta eteriska oljor*, limonene*, linalool*, geraniol*, citral*, coumarin*. * Från äkta eteriska oljor.

INCI – Weleda Pomegranate Firming Face Serum:

(Alltid i fallande ordning efter mängd)
Water (Aqua), Alcohol, Glycerin, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Punica Granatum Fruit Juice, Panicum Miliaceum (Millet) Seed Extract, Prunus Spinosa Wood Extract, Xanthan Gum, Citric Acid, Fragrance (Parfum)*, Limonene*, Linalool*, Geraniol*, Citral*, Coumarin*. *from natural essential oils.

 

Bästa Aleppotvålen - Vilken "såsar" minst?

/sites/default/filesbasta-aleppotval-test-av-aleppo-tval-beautycomesclean

Nu har Aleppotvålarna legat i vatten i fem dagar...

/sites/default/filbasta-aleppotvalen-test-allepo-tval-beautycomesclean-mitte-skonhetsblogg

...och en tvål har klarat sig betydligt bättre än de andra

Aleppotvålen från Oikos Cosmetics och Ecodea (samma tillverkare) såsar betydligt mindre än de andra. Den har också en lite annan, mörkare färg än resten. Enligt Emma Granath på Oikos beror "såsigheten" på hur länge de har lagrats. Ju längre tvålen lagras, ju högre kvalitet och mindre såsighet. Testet fortsätter nu ett tag framöver för att se om tvålarna skiljer något i mildhet.

Bakgrund till testet:

Som en del av er redan vet så har jag blivit en fan av Aleppotvålar, dessa fasta väldoftande och milda tvålar från staden Aleppo som just nu blir allt mer populära. Det är bara ett problem, en del av dom såsar väldigt i tvålkoppen! Så jag bestämde mig helt enkelt för att testa fem Aleppotvålar, köpta på olika ställen.

Så tillverkas Aleppotvålen

Syrianska Aleppotvålar tillverkas enligt en uråldrig tradition som vissa menar sträcker sig ända till jesu tid. De görs av olivolja, lagerbladsolja och lut. Halten lagerbladsolja kan ligga mellan 2 och 30%, ju högre halt ju mer exklusiv tvål. (Lagerbladsoljan ha hudvårdande egenskaper samtidigt som den hämmar svamp och virusangrepp.) Efter att ha kokat ca tre dagar i stora kärl (nedgrävda i marken) jämnas tvålmassan ut och skärs i bitar. Tvålarna staplas sedan på ett sätt så att luften kan cirkulera och torka ut tvålen maximalt. På det här sättet "mognar" tvålen och genomgår en kemisk process. Den överflödiga luten bryts ner då den utsätts för syre. Tvålen blir gyllengul på utsidan, men behåller sin olivgröna färg innuti. Läs mitt tidigare inlägg om Aleppotvålen här.

aleppo-tval-tillverkning

Bild: Wikipedia

 

Urtekram children body lotion med fuktbindande glycerin

/sites/default/filurtekram-children-body-lotion-oparfymerad-kram-glycerin

Äntligen en eko-kräm med högt innehåll vegetabiliskt glycerin!

Ända sen mitt besök hos en hudläkare i våras varit på jakt efter en ekologisk kräm med högt innehåll vegetabiliskt glycerin. Hudläkare Lars Norlén rekommenderade mig nämligen Miniderm, med 20% glycerin mot mitt ögoneksem. Detta eftersom han anser att glycerin är den främsta fuktbindaren/vattenersättaren för torr hud.

Tack Fanny för tipset!

Nu har jag testat ett antal olika krämer och, tack vare ett läsartips från Fanny äntligen hittat en jag gillar: Urtekram Children Body lotion. Glycerin står som tredje ingrediens i INCI, näst efter vatten och aprikoskärnolja. Vet inte hur mycket glycerin det innebär i procent (har mejlat Urtekram utan svar:( ), men det borde vara hyggligt mycket eftersom INCI alltid anges alltid i fallande ordning efter mängd.

Betyg: 4/5

+ Högt innehåll av glycerin
+ Oparfymerad (många parfymämnen, även naturliga kan vara allergiframkallande)
+ Doftar ganska gott av de naturliga ingredienserna
+ Billig och lätt att hitta
+ Innehåller E-vitamin, antioxidant (vet dock ej hur mycket, kanske främst tillsatt för att skydda produkten mot oxidation och inte i tillräcklig mängd för att fungera som antioxidant i huden).
+ Praktisk förpackning som skyddar krämen mot UV-ljus 
+ Ekologisk, certifierad av Ecocert 

- Lite svår att smörja in, går inte omedelbart in i huden

Ingredienser (enligt förpackning):
Vatten, aprikoskärnolja, vegetabilisk glycerin, palmoljaprodukter, olivoljaprodukter, sheanötsmör, jojobaolja, citroncyra, anissyra, ringblomsextrakt, vegetabilisk E-vitamin 

INCI – Urtekram Children Body Lotion: 

Aqua, prunus armeniaca kernel oil*, glycerin*, cetyl alcohol, cetearyl olivate, sorbitan olivate, butyrospermum parkii butter*, glyceryl stearate se, simmondsia chinensis oil*,  glyceryl caprylate, sodium citrate, p-anisic acid, calendula officinalis*, helianthus annuus seed oil*, tocopheryl acetate (* = ingredient proceeding from Organic Farming)

Du kan köpa Urtekram Children Body Lotion på Jordklok eller Bodystore.

 

Ekologiskt kokosfett från biofood, vad har hänt med fettet?

ekologiskt-kokosfett-biofood-mitte-skonhetsblogg-beautycomesclean

Någon som vet varför kokosfettet har bildat "kristaller"?

Vi brukar köpa Biofoods eko kokosfett, utan doft. Både att laga mat med och att göra Bodybutters av. Vi gillar det och tycker det är toppen att det finns på vår lokala Coop på Scheelegatan (Hurra!). Men den här gången såg det lite mysko ut. Fettet hade liksom bildat ett kristall-liknande mönster. Inte bara på ytan, utan hela vägen ner. Någon som vet varför det blir så och om det är tecken på att fettet har härsknat eller något?

Nanopartiklar i kosmetika hamnar till slut i maten

nanopartiklar-i-kosmetika-i-soyabonor

Studie visar att Sojabönor kan ta upp Nanopartiklar av zinkoxid från bland annat solkräm och kosmetika

Nanopartiklar från tex lotion, kosmetika och solkrämer spolas ner i avloppet och kan till slut hamna i vår mat. Partiklarna är så små att de passerar reningsverkens filter och därför följer med i slammet som ofta används som gödsel i storskalig odling. I den första större studie som gjorts på sojabönor som växt i förorenad jord visade det sig att zinkoxid som nanoämne togs upp i både stam, löv och bönor. Något som inte behöver vara farligt för människor, men som kan påverka kvalitén på skörden, menar en av forskarna professor Patricia Holden vid Bren School. Men påpekar samtidigt att vi ännu vet för lite om den långtgående effekten av nanopartiklar när de läcker ut i naturen. Studien gjordes av ett forskarteam från University of California´s Santa Barbaras Bren School for Environmental Science and Management tillsammans med forskare från The University´s Center for Environmental Implications of Nanotechnology.

Man valde sojabönor eftersom det globalt sett är en kommersiellt viktig grönsak (den femte mest odlade grönsaken i världen och den andra mest odlade i USA) och eftersom de tidigare visat sig vara känsliga för just nanopartiklar. Syftet med studien är att peka på eventuella miljömässiga risker med nanopartiklar och i förlängningen hitta mer hållbara alternativ.

/sites/defaulavlopsslam-som-godsel-nanopartiklar-i-kosmetika

Källa:

Science Daily, "Scientists Examine Effects of Manufactured Nanoparticles On Soybean Crops", 2012-08-20

John H. PriesterYuan GeRandall E. MielkeAllison M. HorstShelly Cole MoritzKatherine Espinosa, Jeff Gelb,Sharon L. WalkerRoger M. NisbetYoun-Joo AnJoshua P. SchimelReid G. Palmer Jose A. Hernandez-ViezcasLijuan ZhaoJorge L. Gardea-Torresdey, and Patricia A. Holden, "Soybean susceptibility to manufactured nanomaterials with evidence for food quality and soil fertility interruption"PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United Sates of America, 2012-07-17

Lena Jarlöv, arkitekt, docent, styrelseledamot i Naturskyddsföreningen i Tanum, Göte Bertilsson, agr dr, Vera Billing, redaktör, utgivare av tidskriften Fri Jord, Helena von Bothmer, Kosters Trädgårdar, agronom, Sten Ebbersten, professor emeritus, Gustaf Delin, rådgivare i framtids- och utvecklingsfrågor, Herbert Falck, lantbrukare och kommunalpolitiker (C), Artur Granstedt, docent, Ann Green, politisk sekreterare (MP) Örebro läns landsting, Folke Günther, systemekolog, Mats Hagner, professor emeritus, skogsforskare, Bertil Hagström, allmänläkare, med dr, Birgitta Hambraeus, fd riksdagsledamot (C), Högni Hansson, miljöchef i Landskrona, Lennart Hardell, överläkare, USÖ onkologiska kliniken, Hillevi Helmfrid, agronom, miljökonsult, Olov Holmstrand, tekn dr, fd adjungerad professor i hydrogeologisk miljöteknik vid Chalmers, Per Hultén, tekn dr, vice ordförande, Naturskyddsföreningen Uppsala, Lars Hylander, docent i miljöanalys vid Uppsala universitet, Anna Jiremark, miljökonsult, Oscar Kjellberg, Agr.M.Sc, bankekonom, Carl Lindström, civ ing, Gunnar Lindgren, civ ing, René Mortensen, civ ing samhällsbyggnadsteknik, Anders Munters, ekologisk lantbrukare, Elisabeth Olszon, nutritionist, Christer Owe, verksamhetsledare Stiftelsen Ekocentrum i Göteborg, Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap vid Chalmers, Birgitta Rang, lärare i naturvetenskap, Per-Åke Sahlberg, lantmästare, styrelseledamot i Den Goda Jorden, Karin Sahlström, miljökonsult, ledamot i styrelsen för Naturskyddsföreningen Alvesta, Eva ­Selin-Lindgren, riksdagsledamot (C), tidigare professor i fysik vid Göteborgs universitet och högskolan i Borås, Bertil Thermaenius, arkitekt SAR/MSA, Mia Torpe, arkitekt, miljöchef HSB, Niklas Wennberg, verksamhetsledare Stadsjord, Birgitta Tornérhielm, ordförande Framtiden i Våra Händer, Åke Karlsson, ordförande Förbundet Sveriges Småbrukare, Rune Lanestrand, redaktör för tidskriften Småbrukaren, Beatrice Kindembe, kemist tekn lic bebyggelseanalys, Ingenjörer för miljön, Bengt Ingerstam, ordförande Sveriges Konsumenter i samverkan, "Avloppsslam en cancerfara som förgiftar våra åkrar", DN Debatt, 2009-04-19


 

9 dagar kvar att nominera årets bästa skönhetsbloggare!

/sites/default/filesbasta-skonhetsbloggare-kosmetik-guld-galan-nominera-mitte-skonhetsblogg-beautycomesclean

Vill bara påminna om att 31 augusti är sista dagen att nominera till bästa skönhetsbloggare i Kosmetik Guld Galan. Håller med Hannah Sjöström på Naturligt Snygg (som är en av de proffsiga bloggare som jag nominerat :)) att det vore kul om det var en grön skönhetsblogg som vann i år.

Hannah sitter själv i juryn och berättar i det här inlägget mer om hur tävlingen går till.

På bilden (som kommer från Hannahs inlägg och är lånad av Mona) ser ni från vänster:
Mona – La Vie Est Belle, Jenny – Puriousity, Hannah - Naturligt Snygg och Ylva – Euphoric Green

Bästa Aleppotvålen – nu testar vi!

/sites/defaubasta-aleppotval-mild-tval-mitte-skonhetsblogg-beautycomesclean

Jag testar: mildhet och "såsighet" - vilken Aleppotvål är bäst?

Det är många som börjat få upp ögonen för Aleppotvålen just nu. Kul eftersom den även blev en av mina favoriter efter att ha testat tidigare i våras. Mild nog att funka på mina eksem-bråkiga händer och så luktar den typsikt "rent" på ett bra sätt. Men det finns många olika tillverkare och jag har upptäckt att kvalitén kan skilja sig. Några kan tex bli väldigt såsiga i tvålkoppen. Så vilken är bäst? Jag testar nu några olika Aleppotvålar. Förutom ett vanligt "handfats-test" för att kolla hudvänligheten så låter jag tvålarna ligga i vatten ett tag. Det ska bli intressant att se hur mycket de såsar till och löses upp. Först ut är tvålen från Bodybazar.

Tvålarna jag testar kommer ifrån:
Classy Organic 49 kr
Ecodea 89 kr
• Olja & Oliv 65 kr
• Oikos 89 kr
• Spastugan 68 kr

Har du testat någon Aleppotvål, vilken tycker du är bäst? Som tvål eller som shampo?
Och är det någon som har en smart lösning på hur man ska ha fasta tvålar i dushcen?

Vad är Aleppotvål?

Tvålen tillverkas i staden Aleppo i norra Syrien och enligt utsago efter recept sedan Jesu tid. Den görs av olivolja och lagerbladsolja (vilket ger Aleppotvålen sin speciella doft) som förtvålats av natrium hydroxid (lut). Anledningen till tvålens milda egenskaper sägs vara den långa tillverkningstiden. 6-9 månader tar det att göra en Aleppotvål, varav mesta delen av tiden går till lagring. I denna lagringsprocess sägs att det överflödiga alkalininnehåll (som annars är starkt hudirriterandemåste) få tid att dunsta bort. Aleppotvålen sägs vara förlagan till den franska olivoljetvålen Savon de Marseille. Aleppotvål ska vara mild nog att använda i ansiktet (har ej testat) och vissa anväder den som shampo. En Aleppotvål kan innehålla mellan 2 och 40% lagerbladsolja. Ju högre halt, ju dyrare och mer exklusiv tvål. 

Inci Aleppotvål: Olea europa, laurus nobile, aqua, sodium hydroxide. 

Aleppo – en av världens äldsta städer, nu i fullt krig

Aleppo ligger i norra Syrien och är en av världens äldsta fortfarande bebodda städer. Platsen har varit bebodd i minst 12 000 år och ligger strategiskt som en knytpunkt mellan flera olika handelsrutter. Aleppos gamla stadskärna finns uppsatt på Unescos världsarvslista.

Det råder just nu fullt inbördeskrig i Aleppo. Upproret i Syrien har nu pågått i lite drygt 500 dagar. Självklart påverkar detta tvålindustrin. Vissa webbutiker som jag varit i kontakt med har inte fått några leveranser och vet heller inte när tvålarna kommer in igen. Om du vill stödja den drabbade civila befolkningen så hittar du här en lista över de hjälporganisationer som just nu har pågående insamlingar.

Läs gärna det här inlägget av Hannah på Naturligt Snygg om hur Aleppotvålen tillverkas

Och så här gick det – resultatet av testet

Bästa, bästa Aleppotvålen (ett test av några olika Aleppotvålar)

Tjock av hårspray och parfym?

/sites/default/fftalater-kosmetika-parfym-pvc-mitte-skonhetsblogg

Ftalater kopplas till diabetes och övervikt i vissa studier, men skönhetsindustrin förnekar samband

Ftalater är en grupp ämnen, kända för att vara hormonstörande och skadliga för fortplantningsförmågan. Särskilt farliga för små pojkar och deras testiklar. Mindre känt är att vissa ftalater skulle kunna öka risken för diabetes och fetma. Detta genom att de aktiverar hormonrecptorerna PPAR, som styr blodsockernivåer, insulinkänslighet, insulinutsöndring och fettinlagring.

I en amerikansk undersökning från 2007 upptäcktes ett samband mellan ftalater och överviktiga män med försämrad insluinkänslighet. Och en svensk studie från 2012 pekar på sambandet mellan fatalater och äldre människor med diabetes typ 2 samt ett ökat midjemått hos äldre kvinnor

Enligt en annan amerikansk studie gjord av en grupp forskare Bringham and Women´s Hospital visar att kvinnor med förhöjda nivåer av ftalater i urinen löpte upp till 60% större riska att utveckla diabetes. En långt ifrån entydig undersökning, förutom att ftalater finns i hygienartiklar, så kan det finnas i den medicinska utrustning som används av diabetiker kostaterar Tamarra James-Todd som ledde undersökningen och menar att mer forskning behövs. 

The Cosmetic Toietry & Perfumery Association har ifrågasatt ifall de undersökta ftalaterna var av den typen som används i kosmetika samt det faktum att kvinnorna i en av sudierna hade självskattat sin diabetes. De menar att de ftalater som används i kosmetika är väl undersökta och säkra att använda.

Vad är ftalater?

Ftalater är en samling kemiska ämnen som är salter eller estrar av ftalsyra. De finns överallt, i marken, vattnet, luften, i maten, på huden och i dammet i ditt hem. Ftalater används framförallt som mjukgörare i plast, men också som mjukgörare och doftbärare i kosmetika. T ex för att få parfymer att dofta längre och förhindra att nagellack torkar ut. Vissa ftalater är så skadliga att de är förbjudna i alla leksaker därför att de är hormonstörande och reproduktionstoxiska – dvs de kan skada fortplantningsförmågan. 

Ftalater - effekter och risker

• Endocrine disruptors - hormonstörande
• Testikulär dysgenesi-syndrom
• Testikelcancer 
• Försämrad sädeskvalitet 
• Medfödda missbildningar i könsorganen
• Astma och allergi hos barn 
• Cancerframkallande?
• Diabetes?
• Övervikt? 

Främsta källan till ftalater

Över 90% av de ftalater som framställs inom EU används som mjukgörare i PVC-plast. Med andra ord kan du hitta ftalater i allt från plastgolv till skosulor, leksaker, suddgummin, bilar, kablar, medicinsk utrustning och matförpackningar. Men du hittar dom också i lim, färgen på ett tröjtryck, rengöringsmedel och som sagt, i kosmetika.
 
Viss plast kan kännas fet och dofta typiskt plast. Det är ftalaterna du känner då. De avdustar och går in i huden eller bildar damm som samlas i hemmet. Damm som du sen andas in. Hårspray och parfym sprider också ftalater i luften. Det är därför så viktigt att dammsuga och vädra ofta.
 

Förbjudna i leksaker sedan 2007

Det finns många olika typer av ftalater. Tre av de farligaste, DEHP, DBP och BBP, är förbjudna i alla leksaker. Ytterligare tre ftalater, DINP, DIDP och DNOP är förbjudna i leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen. Läs Kemikalieinspektionens förklaring av regelverket i det här faktabladet . Men barn stoppar ju gärna andra saker i munnen än just leksaker. Tex hundens pipleksak om den råkar ligga framme och kanske den stylade badankan köpt på dyra inredningsaffären/billiga prylshopen? Eller som på bilden ovan, mammas gamla docka från 70-talet. Mjuka plastleksaker äldre än från 2007 ska slängas helt enkelt!!
 

Hur kan man undvika ftalater?

Det är svårt att undvika ftalater i konventionella hår- och hudvårdsprodukter eftersom de inte behöver vara utsatta i innehållsförteckningen. De kan vara listade under många olika namn eller bara som "parfym". Här är en lista över några vanliga ftalater och deras användningsområden:

• DEHP 
eller: di-(2-ethylhexyl) phthalate 
eller: Bis (2-ethylhexyl) phthalate
Används framförallt som mjukgörare i PVC-plast som t ex påsar och medicinsk utrustning

• BzBP
eller: benzylbutyl phthalate
Används i vinylgolv och hygienartiklar

• DBP 
eller: di-n-butyl phthalate
Används i hygienprodukter som t ex nagellack

• DEP
eller: diethyl phthalate
Används i hygienartiklar som t ex parfym, deoderant, schampo, hårgele, lotion

• DMP 
eller: dimethyl phthalate
Används i t ex insektsmedel och plast

 

/sites/ftalater-parfym-kosmetika-mjukgorare-pvc
 

Läs gärna mer om ftalater i ett bra inlagg av Anna på iloveekologiskhudvard.se

 

Källa:
• Kemikalieinspektionen, Ftalater
• Diabetes and the environment, Phatalates
• Kemikalieinspektionen, Fakta, Ftalater i leksaker
Naturskyddsföreningen, Rapport: Home Sweet home? - gifter under sängen, En undersökning av kemikaliecocktailen i hushållsdamm från världens alla hörn
Karlstads Universitet, Ftalater i PVC-golv tas upp i kroppen 
Umeå Universitet, Ftalater och besläktade ämnen i luften i normala och förorenade byggnader

 

 

Sidor