9 saker du inte visste om solkräm

/sites/defaulsolkram-beautycomesclean-mitte-skonhetsblogg

1. Det finns inget entydigt bevis för att solkräm skyddar mot hudcancer

Att solkräm verkligen skyddar mot hudcancer finns det egentligen inga entydiga bevis för. Hudcancer är den cancerform som ökar mest, trots ett alltmer utbrett solkrämsanvändande. 2011 uttalar sig Food and Drug Administration (FDA, amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket) så här: “do not demonstrate that even [broad spectrum products with SPF greater than 15] alone reduce the risk of skin cancer and early skin aging.” IARC (The International Agency for Research on Cancer) rekommenderar kläder, hatt och skugga som främsta skydd mot UV-strålning och hävdar: “sunscreens should not be the first choice for skin cancer prevention and should not be used as the sole agent for protection against the sun” (IARC 2001a).

2. Solkräm kan indirekt öka risken för hudcancer

För vissa personer kan solkräm öka risken för den dödligaste formen av hudcancer. Orsaken är inte klarlagd men forskare spekulerar i fall man som solkrämsanvändare, krämen till trots utsätter sig för en totalt sett högre dos UV-strålning, eller om det beror på de fria radikaler som kan bildas när vissa kemiska UV-filter bryts ner i solljuset. Det kan också bero på den gamla sortens solkräm med för dåligt UVA-skydd som dominerat marknaden de senaste 30 åren. 

3. En hög SPF kan ge en falsk känsla av trygghet

De flesta använder solkräm på fel sätt, man smörjer för tunt och för sällan och får därmed ett lägre skydd än vad man tror. Solskyddet ökar exponentiellt med mängden kräm, vilket innebär att om du använder halva den rekommenderade mängden så får du ändå bara en fjärdedels så mycket skydd. Du kan med andra ord smörja med SPF 30, men kanske bara få effekten av SPF 8. Det finns också forskare som menar att den uteblivna röda solbrännan (varningssignalen att du har fått för mycket sol) gör att man stannar längre i solen än man borde. Läs mer här

4. A-vitamin i solkräm kan öka risken för hudcancer

En vanlig ingrediens i solkräm är A-vitamin, eftersom det är en effektiv antioxidant som sägs kunna motverka hudens åldrande. Men ihop med UV-ljus kan en form av A-vitamin, retinyl palmitate påskynda utvecklingen av hudskador och cancertumörerer. Det har varit känt länge att A-vitamin såväl kan öka celldelningen som att bilda fria radikaler i solljus. Endast 9 minuters daglig intensiv strålning räckte för att i en studie på försöksdjur visa att A-vitaminkräm påskyndade utvecklingen av tumörer. Studien, som var ettårig genomfördes nyligen av amerikanska FDA. Undvik solkrämer och andra krämer med “retinyl palmitate” eller “retinol” i innehållsförteckningen om du ska vistas i solen.

5. Vissa solkrämer kan ge allergiska reaktioner

En del UV-filter kan ge allergiska reaktioner och dessutom innehåller många solkrämer parfymämnen, som kan vara allergiframkallande. Läs mer om UV-filter. Läs mer om parfymämnen.

6. För lite sol kan ge D-vitaminbrist

För lite sol kan vara skadligt, eftersom det minskar kroppens nivå av D-vitamin. Om du inte får i dig D-vitamin på annat sätt vill säga, dvs via kost eller kosttillskott. Samtidigt är det inte lång tid i solen som behövs för att få i sig tillräckligt med D-vitamin,15-30 min i lätta kläder och stark sol räcker enligt många rekommendationer. Läs mer

7. Strängare regelverk i vissa länder

Tyvärr finns inget globalt regelverk för solskyddsprodukter. SPF-talet är bara ett mått på UVB-skyddet och säger i sig inget om skyddet mot de skadliga UVA-strålarna. Inom EU måste alla solkrämer ha ett UVA-skydd som minst motsvarar en tredjedel av UVB-skyddet. I andra delar av världen har man andra regelverk . Läs mer.

8. Den perfekta solkrämen finns inte

Den perfekta solkrämen skulle blockera alla typer av UV-strålning utan risk för solbränna, allergi, skadliga fria radikaler eller potentiellt hormonstörande kemikalier. Och samtidigt sitta osynligt på huden hela dagen, inte täppa till porerna, dofta gott, kännas behaglig att smörja sig med och inte vara skadlig för miljön. Tyvärr finns ingen sådan solkräm. Det är alltid frågan om en kompromiss. Eller för den som formulerar en solskyddsprodukt; att beräkna en benefit-to-risk-ratio. På en solkräm för barn ställer man t ex ett högre krav på säkerhet och får då acceptera att den inte har lika bra kosmetiska egenskaper. Fysikaliska (reflekterande) UV-filter i större partikelstorlek anses vara de säkraste och mest effektiva, men de ger tyvärr en vit yta på huden. Zinkoxid är ännu inte tillåtet som UV-filter inom EU (även fast EU's säkerhetskommité har gett klartecken) och det råder delade meningar om ifall titaniumdioxd som enda partikelfilter kan ge ett tillräckligt bredspektrumskydd även mot UVA-strålning. Men den största oenighet handlar om ifall de kemiska (absorberande) UV-filter och nanopartiklar av zinkoxid och titaniumdioxid är helt säkra att använda eller inte: ifall de kan vara hormonstörande och kan bilda skadliga fria radikaler. Många UV-filter är även skadliga för miljön. Framtagna för att vara stabila på huden kan de även vara svårnedbrytbara i naturen. Läs mer om hormonstörande UV-filter, läs mer om UVA-skydd och läs mer om UV-filter.

9. Bästa solskyddet inte en kräm

Med det här inlägget vill jag inte på något sätt uppmuntra till ett oförsiktigt och överdrivet solande. Både av hälsoskäl som av fåfänga anser jag det otroligt viktigt att skydda sig mot den cancerogena UV-strålninen! Solkräm kan funka som ett komplement. Men det finns ett betydligt bättre solskydd: Skugga, hatt och kläder! 

 

Källa:

- M. Lodén, H. Beitner, H. Gonzalez, D.W. Edström, U.A Kerström, J. Austad, I. Buraczewska-Norin, M. Matsson and H.C. Wulf, Sunscreen use: controversies, challenges and regulatory aspects, British Journal of Dermatolgy, 2011 

EWG Skindeep Sunscreens 2012

 

Lägg till kommentar