De fem bästa solskydden

/sites/basta-solskyddet-skugga-snygg-pa-stranden

Just när man började ge upp på sommaren, kom värmen. Har vi tur blir resten av augusti lika fin och ett inlägg om bästa solskyddet kan komma till pass:

1. Skugga – The shadow lenght rule

Håll koll på din skugga, är den kortare än du själv, sök skydd i skuggan. Metoden kallas "the shadow length rule" och rekommenderas av Världshälsoorganisationen, WHO. Kom ihåg att skuggan från parasoll och träd inte ger något heltäckande skydd. Se bild nedan

2. Kläder och hatt

Klä inte av, klä på. Kläder ger mindre skydd än vad man kan tro. En vanlig T-shirt brukar jämföras med SPF 7 (och bara SPF 3 om den är blöt).

3. Solkräm du blir vit av (oparfymerad!)

Solkräm ska användas som komplement, på de ställen som inte kan skyddas av kläder. Jag solar inte och smörjer därför bara ansiktet, halsen, bröstet och armarna där huden är mer känslig och exponerad sommartid. Jag föredrar oparfymerade solkrämer med fysikaliskt, reflekterande partikelfilter. Parfym kan innehålla ftalater och vara allargiframkallande. Kemiska UV-filter känns för osäkert att använda (med tanke på att flertalet är miljöskadliga, allergena och dessutom ev hormonstörande). Blir man vit av solkrämen syns det att man smörjer tillräckligt. Glöm inte att smörja tjockt och ofta.

4. Antioxidanter – i mat och kräm

Antioxidanter är inte ett solskydd i sig, men kan minska de skadliga effekterna av fria radikaler när väl huden utsatts för solljus. Läs mer 

5. Om du måste, välj ett snällare kemiskt UV-filter

För den som aboslut inte står ut med att bli vit av sin solkräm och inte är nojjig för kemikalier kan i stället följa EVG Skindeeps råd och leta efter de kemiska (absorberande) UV-filtren: Mexoryl SX (ecamsule), Tinosorb S och, samt avobenzone (3% för bästa UVA-skydd). Men se till att UNDVIKA den kända hormonstörande oxybenzone (särskilt för barn).

The shadow lenght rule:

/siteshadow-lenght-rule-solskydd-skonhetsblogg

Japanskor är kända för att vara rädda om sin hy. Inget konstigt med ett paraply en solig dag:

/sites/dsolskydd-japansk-stil-parasoll-skonhetsblogg

Klä dig för solen! Inspriation Marrakech style, Yves Saint Laurent, Paul och Talitha Getty 1969:

ysl-getty-vogue-marrakech-solskydd-kaftan

Solskolan - mer läsning om solen!

Källa: 
- World Health Organization, Ultraviolet radiation and the INTERSUN programme, Sun protection
- IARC (The International Agency for Research on Cancer), Summary Recommendations for Public Health Action 

Bild:
- Patrick Lichfield, Paul and Talitha Getty, Vogue 1969
Encyclopedia of New Zealand

 

Kommentarer

Sidor

Lägg till kommentar