AHA-syra, Salicylsyra, enzympeeling eller scrub? bra eller dåligt att exfoliera?

/sites/aha-syra-exfoliering-peeling-glykolsyra

Kan man verkligen öka kollagenproduktionen, stimulera nybildningen av hudceller, bleka pigmentfläckar och motverka hudens åldrande genom att exfoliera? Och samtidigt bli fri från pormaskar och acne och på köpet få mindre porer? Eller skadar man bara huden på sikt och gör den tunnare och mer ljuskänslig? Vad är bevisat om de olika syrornas, enzymernas och scrubbernas effekter? Passar det alla hudtyper, även den känsligare och hur ofta ska de i så fall användas? Som kur eller varje dag, året om? I vilken form, som rengöring, kräm eller serum? Och i vilka koncentrationer?

När jag började skriva på det här inlägget om exfoliering insåg jag snabbt att det krävs mer research och är ett mer komplicerat ämne en vad som enkelt går att sammanfatta i ett enda inlägg. Därför blir det här istället starten på en liten serie om peeling.

Varför exfoliera?

Hudens översta lager består av döda förhornade hudceller som ständigt stöts bort och förnyas underifrån. Ett särskilt enzym i huden ansvarar för att luckra upp det "lim" som håller ihop hudcellerna. I en ung och frisk hud sker det med en hastighet av ca 28 dagar. Med åren saktar den här processen ner och vid 50-tar samma vandring ungefär 37 dagar. Men även en torr hy kan ha en försämrad avstötning eftersom huden behöver hålla en viss fukthalt för att det här enzymet ska fungera. Därför får en torr hy ett fnasigt och fjälligt utseende. Det är helt enkelt större sjok av hudceller som sitter hårdare ihop än normalt. Hudceller finns så klart också inne i själva talgkörtlarna och porerna. Har man otur sker deras avstötning på så sätt att de täpper igen porerna och vips har man fått en pormask på halsen (eller hakan snarare).

Olika former av peeling ger olika effekt

Den tänkta effekten med exfoliering är alltså att det dels ska skala bort det översta lagret av (döda) hudceller så att man därigenom direkt får en renare, klarare hud med mer lyster. Porerna ska också rensas genom att de hudceller som täpper till gångarna kan stötas bort. Andra effekter man hoppas på är en ökad fukthalt i överhuden och en stimulerad nybildningen av celler ända ner i dermis (läderhuden), där elastin- och collagenfibrerna sitter. Men olika exfoliering har olika effekt. All exfoliering är inte nödvändigtvis bra, vissa former kan vara mer som ett irriterande sandpapper på huden. 

Några olika typer av peeling:

• AHA-syror (Alpha Hydroxy Acid): Mjölksyra, glykolsyra, vinsyra, mandelsyra...
• BHA-syror (Beta Hydroxy Acid): Salicylsyra
• PHA-syror (Polyhydroxy Acid) t ex: Laktobionisk syra
• Enzym-peeling tex: papain, bromelain
• Scrubs (peeling med korn)

 

 


Kommentarer

Bild för Hanna
Hanna,

Inte så relaterat till inlägget, men hurra vilken bra blogg du skriver! Älskar att du skriver om naturlig hudvård (och konventionell för den delen) men ur en vetenskaplig synvinkel och inte använder en massa mumbo jumbo-argument som saknar grund. Jag tycker nog att jag är rätt insatt i hudvård och att jag inte alltid får ut så mycket av skönhetsbloggar men här lär jag mig alltid något nytt. Så tack för jättebra läsning.

Bild för Mitte
Mitte,

Tack snälla, vad glad jag blir! Har så mycket jag vill skriva om, önskar bara jag hade all tid i världen... Försöker göra dagliga uppdateringar, men det är tyvärr inte alltid man hinner. Hoppas du i så fall har tålamodet att komma tillbaka!

Bild för Moa
Moa,

Jag håller helt med signaturen Hanna, det är så här en bra skönhetsblogg ska skrivas. Inte bara om nya produkter och upprepande av "internetmyter" utan här finns det kunskap och vetenskap. Älskar också att bloggen är välskriven, fint designad och innehåller snygga bilder. En lite sak bara, är det bara jag som ogillar att man måste klicka på inlägget för att se hela? Jag vill ju alltid läsa alla dina inlägg ;)

Hur som helst, tack för en fin blogg och all tid du lägger ner.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Moa, kul att du också gillar bloggen! det är era fina kommentarer som gör att jag har lusten att sitta de där extra timmarna efter barnens läggning och gräva vidare i "internetmyternas" värld!

Bild för Mitte
Mitte,

ps. jag har valt att göra så med klicka på läs mer funktionen eftersom mina inlägg ofta är rätt långa. Då har man ju möjlighet att scrolla vidare ner om man inte är intresserad av första inlägget. Men jättekul att du är sugen på att läsa alla inlägg! :)

Sidor

Lägg till kommentar