Varning för Lypsyl-effekten! Huden kan bli torrare av fet kräm

hand-kram-dagkram-nattkram

Har du någonsin hört talas om Lypsyl-effekten? Har man väl börjat smörja, måste man fortsätta. Själv provade jag att använda ren rapsolja på kroppen under några veckor i vintras. Huden har aldrig varit torrare. Vad beror det här på? 

Hudens egna sammansättning påverkas av fettet du smörjer med

Det är numera helt bevisat att fetter kan tränga in i huden. En del fetter tränger djupare ner i huden än andra. Där kan de absorberas och bli till råmaterial för hudens egna sammansättning av fetter (eller lipidsammansättning som proffsen säger). Bra kan man tycka, det är ju precis vad man vill, att bygga upp hudens egna skydd. Men fullt så enkelt är det tydligen inte. Det funkar nämligen inte med vilka fetter som helst och i vilken blandning som helst. Hudens lipidsammansättning måste vara i en särskild balans för att fungera optimalt och om man då blaskar på den ena oljan efter den andra finns risken att man stör balansen. Det märkliga är att man inte alltid märker om så sker. På ytan känns huden kanske mjuk och smidig av den feta film som krämen eller oljan lämnat efter sig, medan i själva verket så har hudens barriär försvagats och man drabbas av en högre TEWL (Trans Epidermal Water Loss). Huden förlorar alltså mer och mer vätska ju mer man smörjer och den onda cirkeln är ett faktum. OBS. Det här är inte alls samma sak som att huden skulle ”vänja” sig vid feta produkter och därför sluta producera talg, vilket är en myt.

Krämer som antingen stärker eller försvagar hudbarriären

En väl sammansatt blandning av kolesterol, ceramider och fettsyror sägs däremot kunna gynna huden så att barriären läks och återbildas. Men vilken exakt blandning som gäller är inte helt fastställt. Är man inte kemist och forskat i ämnet gäller det att ha tur när man shoppar. Som vanlig konsument är det svårt att veta vilka produkter som är bra och dåliga. Känt är däremot att vissa fuktbindande ämnen som finns naturligt i huden (som tex karbamid) gör att hudbarriären stärks. I studien ”Prevention or promotion of dryness and eczema by moisturizers” från 2008 visar det sig att hudbarriären försvagades av alla de feta krämer som ingick i testet (baserade på såväl vegetabiliska oljor som mineraloljor), medan ett skikt av ren silikon samt vissa typer av krämer med karbamid (dock inte alla) stärkte hudbarriären. Just nu pågår i England en omfattande studie av en väletablerad mjukgörande kräm mot torr hud som visat sig försvaga hudbarriären och därigenom gör huden torrare och mer mottaglig för irriterande ämnen.

Hur veta om man inte testar den färdiga produkten?

Exakt på vilket sätt olika typer av fetter påverkar huden fungerar och vad som faktiskt sker i huden är det ingen som säkert vet. Så man kan ju tycka att fenomenet borde undersökas mycket mer? Något som förvånar mig är att man som tillverkare faktiskt inte behöver testa effekterna av sin färdiga produkt. Kravet på redovisning gäller bara på ingrediensnivå. Hur de alla samverkar på huden tillsammans behöver man alltså varken testa eller redovisa, så länge varje ingrediens är säker att använda var och en för sig. Förvisso är det dyrt med tester och skulle sådan krävas skulle kanske många duktiga mindre tillverkare slås ut, men samtidigt skulle man som användre veta att produkterna verkligen gör den nytta de utgör sig för att göra.

Läs mer om hur krämer fungerar på huden här

Källa:
Marie Lodén, ”Prevention or promotion of dryness and eczema by moisturizers”, Expert Reviews Dermatology 3(6) sid 667-676 2008

Kommentarer

Bild för stina
stina,

Det är så med rapsolja. Det är en bra olja men blandas med fördel med andra oljor ex oliv för att slippa den uttorkande effekten, inget konstigt med det utan det är rapsoljans effekt. Samma med nyponfröolja, den ska inte heller användas ensam under längre tid utan huden kan då bli torr.

Bild för Estelle

Intressanta fakta :)
Själv kan jag inte använda mig av någon typ av olja utan bara bli torrare, så jag har gett upp det!
Fast det funkade bra med oljor i några år runt 20-27 års åldern någonting.
Bland annat använde jag rapsolja i ansiktet och tyckte att det var skitbra!
Min syrra smörjer bara in sig med oljor och hon är över 40, det funkar hur bra som helst för henne, knepigt att det kan fungera så olika! (?)

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Estelle! Verkligen intressant att det kan vara så olika vad som passar ens hud! Har precis som du märkt att min hud har förändrats med åren. Det som funkade runt 20 funkar inte alls i dag. Trist att man blir torrare, skönt samtidigt att slippa finnar och orenheter :)

Hej Stina, tack för bra info! Jo, jag har också hört att vissa oljor beskrivs som torra och snabbt går in i huden och att andra är feta och mer ligger kvar på ytan. Men jag är nyfiken på vad som egentligen händer inne i huden när oljorna väl har absorberats. Var tar de vägen? Tas de upp av hudens egna ämnesomsättning så är det ju så att de kan påverka den här lipidsammansättningen. Eller tränger de ännu djupare ner och tas upp i kroppens hela ämnesomsättning? i så fall kommer de ju inte huden till godo direkt. Hm... Vore kul att veta exakt hur allt detta hänger ihop, tycker du inte?

Bild för Ellinor

Kan varmt rekommendera mandel, jojoba eller avokadoolja som enda olja på kroppen, de brukar inte ge denna effekt :-)

Bild för Mitte
Mitte,

Tack Ellinor för bra tips!

 

Bild för Malin/BilboBlueEyes

Precis som de andra säger här så blir du torr av Rapsolja. Mina favoriter är jojoba och mandel och speciellt mandel på vintern. Oljor delas in i olika kategorier. Rapsolja tillhör kategorin halvtorr medan jojobaolja och mandelolja är halvfeta.

Bild för Rana
Rana,

Otroligt intressant ämne!
Och helt sjukt att vi människor på 2000-talet fortfarande är väldigt okunniga i fråga om saker vi äter och saker som vi smörjer på huden! det är nästan så man vill plugga till kemist och lära sig allt för att sedan gå ut med allt man lärt sig och upplysa folk med hjälp av affischer och tv reklam typ :p

jag känner mig då väldigt frustrerad och arg på all skit som vi konsumenter prackas på och köper i god tro och man blir så förvirrad och osäker på vad som är bra och ofarlig :(

Nä smörja huden med olja vågar jag inte längre då jag fick cystisk acne när jag prövade med oliv olja :(

Jag har slutat använde oljor förutom en gnutta argan olja eller kokosolja i min honungsmask som jag lägger på cirka 3-4 gr i veckan.
Som ansiktskräm använder jag eco certifierade krämer för barn :p känns liiite tryggare.

Annars är det otroligt viktigt att smörja huden med fett inifrån kroppen! Essentiella oljor har de flesta människor obalans och brist på (omega-3)

Sedan jag började ta ca 2 matskedar kallpressad linfröolja varje dag känns min hy väldigt mycket bättre!
Huden är ej fet och känns ganska återfuktad och slät. Essentiella oljor är otroligt viktigt för det mesta och jag kan även tillägga att eksem benägna bör försöka få i sig gott om omega 3 ..botar faktiskt eksemet hos många!

Fast..det är jätte viktigt att inta oljan tillsammans med b-vitaminer och mineraler då dem samverkar till att omvandla fettet..finns en del att hitta om detta i nätet :)

Bild för EllFloavy

Fluconazole Price Keflex Children Buy Diflucan No Prescription Fast Delivery <a href=http://cialiviag.com>canadian pharmacy cialis</a> New Healthy Man Complaints Albuterol Inhaler Mexico Priligy Es Efectivo

Sidor

Lägg till kommentar