november 2012

Gör inte din egna glycerinrengöring

glycerin-rengoring

Hemmagjord rengöring ingen hit

Som ni kanske såg i mitt förra inlägg blev jag sugen på att testa en hemmagjord glycerinrengöring med recept från Nea of Sweden. Det hela lät ju så grymt enkelt och lovande. Aloe vera och glycerin – skaka och klart! Men sen ska ju rengöringen göra rent också. Och det gjorde det inte. Tyvärr inte. Så tråkigt eftersom jag gillade tanken på en så pass ren, enkel och snäll rengöring. På bilden har jag förgäves försökt gnugga bort ett par kajalstreck med den här rengöringen. Kändes ungefär som att försöka göra rent med bara ljummet vatten.

 

Glycerinrengöring - superenkel rengöring för känslig hy

glycerinrengoring-rengoring-for-kanslig-hy

Kan något så enkelt verkligen funka?

För en tid sedan hittade jag ett recept på Glycerinrengöring på Nea of Sweden. (Hurra för Nea som bjuder på fina recept!) Receptet är så enkelt att det nästan låter för bra för att vara sant. Två ingredienser: glycerin och växthydrolat i lika delar. Kan något så enkelt verkligen fungera? 

Det tänkte jag försöka ta reda på. Har blandat till en liten mini-batch och ska testa ett par dagar. Ska bli riktigt spännande att se hur bra det funkar!

Glycerinrengöring (Nea of Sweden)

"Passar alla hudtyper, speciellt känslig hud. Skön som enbart rengöring av huden utan makeup. Rengör huden milt, men fungerar inte på vattenfasta makeup produkter."

Blanda allt i en flaska. Skaka väl.
Fukta huden med ljummet vatten och massera in lite av rengöringsblandningen med fingertopparna.
Skölj av med ljummet vatten.
Återfukta med en skön ansiktsolja, Face Oil Carrot eller ansiktskräm, Face & Body Oil Cream.
Glycerinrengöringen är hållbar ca 2 månader

Logona, FRI fuktighetscreme? Tyvärr inte

logona-fri-fuktighetscreme

Alkohol inget vidare för någon hudtyp

Jag vill gilla Logona FRI fuktighetscreme. Parfymfri, utan konserveringsmedel och med en hög halt naturligt glycerin (18%!!) "for highly sensitive, easily irritated skin". Men (och verkligen trist att behöva komma med ett men), den är som så många andra hudvårdsprodukter som är fria från konserveringsmedel istället konserverad med alkohol.

Alcohol denat, eller denaturerad alkohol kan vara en hudirriterare och det känns inte helt lyckat när det gäller produkter för känslig hy. Denaturerad betyder att man tillsatt något form av ämne som gör alkoholen odrickbar. När det gäller ekologiska produkter brukar det röra sig om eteriska oljor. Ämnen som irriterar huden är inte bra för någon hudtyp. Sk "tyst irritation" är nedbrytande för huden och kan göra att den åldras i förtid. Alkohol kan förstöra hudens egna försvar mot fria radikaler och dessutom sätta igång processer som gör att hudcellerna självdör.

+ Återfuktar: Bra
+ Glycerin: 18 %  (bra där!!)
+ Fetthalt: 22% (för oss torrisar) 
+ Parfymfri!
+ Märkning: BDIH+ Förpackning: Tub, skruvlock (lite meckigt lock)
- Doft: Svagt nötig av veg oljor och alkohol 
- Känsla: Går snabbt in, men blir efterlämnar kladdig känsla. Svider något på mig
- Innehåll: Alkoholhudirriterande

 • Pris: 50 ml, 235 kr 
 • Betyg: 2 av 5
 • Köpa igen? Nej

INCI - Logona FRI fuktighetscreme

Aqua (Water), Glycerin, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil)*, Alcohol denat., Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit*, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Arctium Lappa Seed Oil*, Palmitic Acid, Stearic Acid, Xanthan Gum, Tocopherol 
*Från kontrollerade ekologiska odlingar.

Logona FRI fuktighetscreme köper du hos Ren Skönhet, som även sponsrat mig med en tub till denna recension.

 

 

Vitamin E – kungen av antioxidanter med bevisad effekt

vitamin-e-tokoferol-agg-tocopherol-egg

Vitamin E, skyddar fetter mot oxidation

Vitamin E en av de mest undersökta antioxidanterna och har bevisad effekt inom en rad olika områden. Effektiv både som kosttillskott och i hudvårdsprodukter. Det är en fettlöslig vitamin som även finns naturligt i huden (bland annat i sebumet/talgen). Vitamin E måste tillföras i kosten, kroppen kan inte tillverka det själv. Både UV-strålning och ozon sänker hudens nivå av vitamin E, ett tecken på att vitaminet har en antioxidativ effekt (alltså skyddar huden mot skadliga fria radikaler som bildas vid bland annat UV-strålning). Vitamin E skyddar framförallt fetter från att oxidera, sk lipidperoxidation, men det har även andra funktioner i kroppen. Blad annat är vitamin E inblandat i en del enzymatiska och neuroligiska processer. Vitamin E tillsätts ofta i feta hudvårdsprodukter för att skydda de vegetabiliska oljorna från att oxidera.

Några dokumenterade effekter av vitamin E:

 • Skyddar fettet i kroppen mot oxidation, sk lipidperoxidation (en av de främsta orsakerna till skador på cellmembranen)
 • Visst skydd mot skador orsakade av UV-strålning (såsom rynkor)
 • Minska graden av hudrodnad vid solbränna
 • Öka effekvitivteten av olika UV-filter
 • Öka effektiviteten av andra antioxidanter, t ex Vitamin C 
 • Minska TEWL (Trans Epidermal Water Loss) och stärka hudens barriärfunktion 
 • Skydda hudbarriärens fettbalans vid t ex rengöring
 • Kan tillsammans med Vitamin C (askorbylpalmitat) hämma bildningen av nitrosaminer i krämer

8 olika grundformer av Vitamin E – naturlig form mest effektiv

Vitamin E finns i åtta olika grundformer: fyra sk tokoferoler (alfa, beta, gamma, delta) som alla kemiskt sätt är alkoholer och fyra tocotrienols (alfa, beta, gamma, delta). Den vanligaste och mest biologiskt aktiva anses vara alfa-tokoferol. Sen finns även en esterform, tokoferol-acetat. Estern anses mer stabil och ombildas i huden till en fri alkohol. D eller DL framför namnet berättar om vitaminet har naturligt eller syntetiskt ursprung. Den naturliga formen anses ha störst antioxidativ effekt.

 • D-alfa-tokoferol (naturligt ursprung, alkohol)
 • D-alfa-tokoferolacetat (naturligt ursprung, ester)
 • DL-alfa-tokoferol (syntetiskt ursprung, alkohol)
 • DL-alfa-tokoferolacetat (syntetiskt ursprung, ester)

Höjer effekten av vitamin C 

Vissa antioxidanter stödjer varandra. En känd sådan kombination är vitamin C och vitamin E. Effekten av dom båda tillsammans (framförallt vad gäller att skydda huden mot UV-skador) blir högre än om de tillsätts var och en för sig. Läs mer här och här

Vitamin E och ärrbildning

Det är en vanlig uppfattning att vitamin E kan minska ärrbildning om det stryks på huden. Något som inte kunnat styrkas vetenskapligt. Det finns studier som visar att vitamin E på 90% av de testade inte hade någon effekt alls eller till och med förvärrade ärrbildningen. 33% utvecklade dessutom kontakteksem mot vitamin E. Läs mer här och här.

Tokotrinoler, nya heta?

Det finns alltså två huvudgrupper av vitamin E, tokoferoler och tokotrinoler. På senare tid har fokus flyttas allt mer till tokotrinolerna. Det finns tecken på att vissa av dem skulle ha en ännu större antioxidativ effekt än tokoferolerna. Vissa menar också att de olika varianterna av vitamin E gör olika nytta i kroppen varför en del tillverkare av t ex kosttillskott börjat sälja en blandning av olika former av vitamin E.

Risker med vitamin E

Vitamin E har stått lite i skamvrån under senare tid. Det har genomförts ett antal studier som kopplar gamma-tokoferol med en ökad risk för prostatacancer. Samt att syntetiskt vitamin E skulle höja risken kardiovaskulära sjukdomar och cancer. Läs mer här och här

Källor till vitamin E i kosten

Vitamin E förekommer i många vegetabiliska oljor och deras naturliga källor: nötter, fröer och feta frukter som t ex solrosfrön, mandlar, avokado och vetegroddar. Men även i gröna bladväxter, fullkornsprodukter och ägg.

Alfa-tokoferol används även som antioxidationsmedel i livsmedel och har då E-nummer E 307.

Kuriosa, historik

1922, vitamin E upptäcks. En nödvändig del för vår förtplantningsförmåga.
1924, får namnet vitamin E
1925, får namnet tokoferol (från grekiskan tos = barnafödsel, phero = frambringa och ol = alkohol
1936 isolerades vitaminet ur vetegroddolja
1938 framställdes det syntetiskt.
1956 upptäcktes att det finns åtta olika former. 

Läs mer här.
Läs emer om vitamin E här och här.

 

Agavesirap, jättebra eller jättedåligt alternativ till socker?

mat-kontroverser-agavesirap-hogt-eller-lagt-gi-glykemiskt-index

Vem ska man tro på, tro på, tro på... motstridig fakta trängs ofta på nätet

Agavesirap säljs ofta med argumentet att det har ett lågt GI, så för sisådär ett år sedan köpte jag själv en flaska (baksidan på etiketten ser ni till höger på bilden ovan). Men sedan dess har jag hört att det i själva verket är tvärtom. Så när jag härmodagen hittade bilden ovan (till vänster) på Lindaloves så tyckte jag det var ett bra exempel på hur förvirrande det kan vara att researcha på nätet. Vem ska man tro på när alla påstår olika?

Tre länkar med olika syn på agavesirap och fruktos:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Agavesirap
http://kostakuten.se/?p=27 
http://undergroundhealthreporter.com/the-10-worst-food-ingredients#axzz2... 

I+m Naturkosmetik Body lotion, gillar 3 av 4

im-naturkosmetik-bodylotion-freistil-orange-vanilla-grapefruit-argan-berlin

I våras fick jag en flaska i+m Naturkosmetik Orange Vanilla Bodylotion på Hannah Sjöströms (Naturligt Snygg) Heldag om grön skönhet. Eftersom jag blev så förtjust, bland annat i doften så frågade jag snällt om jag fick prova deras andra lotions. Och fick en ny favorit.

Alla är rätt lika i känslan trots lite olika ingredienser. Och alla fyra har visst släksskap i doften, lite sött vaniljigt. Orange Vanilla och Grapefruit Argan kan jag knappt skilja åt. Min 3-åring tycker det luktar bulle. Jag tycker kardemumma. Nya favoriten är oparfymerade Freistil (som ändå doftar svagt av vanilj). Berlin har en mer maskulin doft som inte är i min smak (men hey, smaken är som den berömda. Läs t ex här vad Hannah tycker här).

I+m Freistil Parfymfri Body Lotion 

 • Känsla: Smidig, går lätt in i huden
 • Återfuktar: Bra
 • Glycerin: 1-5 % 
 • Antioxidant: Vitamin E (+ Vaniljextrakt, som har svagt antioxidativ effekt)
 • Doft: Behaglig, svagt av vanilj
 • Märkning: BDIH och "Vegan" 
 • Förpackning: Bra pump, minus för att den är transparent och inte skyddar mot ljus
 • Pris: 200 ml, 179 kr 
 • Betyg: 4,5 av 5
 • Köpa igen? Definitivt!
Ingredienser
VATTEN, ALOE VERA*, JOJOBAOLJA*, SÖTMANDELOLJA*, SOJAOLJA*, FETTVAX, FÖRTJOCKNINGSMEDEL, FETTALKOHOL, VEG. GLYCERIN*, XANTHAN, HAVTORNSOLJA*, BISABOLOL, KOKOSGLYCERIN, MJUKGÖRARE, KONSERVERANDE FR. BASILIKA, KONSERVERANDE FR. MAJS, FYTINSYRA, VEG. MJÖLKSYRA, VANILJEXTRAKT*, E-VITAMIN 
(*) från ekologisk odling

Köper du här

I+m Body Relax Body Lotion Orange Vanilla

 • Känsla: Smidig, går lätt in i huden
 • Återfuktar: Bra
 • Glycerin: 1-5 % 
 • Antioxidant: Vitamin E (+ Vaniljextrakt, som har svagt antioxidativ effekt)
 • Doft: Smarrig, om man är på rätt humör. Söt och frisk på samma gång (annars risk att den är lite påträngande) 
 • Märkning: BDIH och "Vegan" 
 • Förpackning: Bra pump, minus för att den är transparent och inte skyddar mot ljus
 • Tveksamheter: Innehåller de allergiframkallande parfymämnena Citral, Geraniol, Limonene, Linalool
 • Pris: 200ml, 175 kr 
 • Betyg: 4 av 5
 • Köpa igen? Förmodligen
Ingredienser
VATTEN, ALOE VERA*, SOJAOLJA*, FÖRTJOCKNINGSMEDEL, KOKOSOLJA*, JOJOBAOLJA*, VEG.GLYCERIN*, FETTVAX, SÖTMANDELOLJA*, MJUKGÖRARE, DENAT.ALKOHOL*, MOROTSEXTRAKT*, PARFYM**, APELSINEXTRAKT*, ARNIKAEXTRAKT*, XANTHAN, SHEASMÖR*, VANILJEXTRAKT*, GINKO BILOBA, FETTALKOHOL, CITRONSYRA, FYTINSYRA, E-VITAMIN, CITRAL**, GERANIOL**, LIMONENE**, LINALOOL**
(*) från ekologisk odling (**) från äkta eteriska oljor

Köper du här
Läs vad andra bloggare tycker om den här produkten härhär och här.

Inci – I+m Body Refresh Body Lotion Grapefruit Argan

 • Känsla: Smidig, går lätt in i huden
 • Återfuktar: Bra
 • Glycerin: 1-5 % 
 • Antioxidant: Vitamin E
 • Doft: Smarrig, om man är på rätt humör. Söt och frisk på samma gång (annars risk att den är lite påträngande) 
 • Märkning: BDIH och "Vegan" 
 • Förpackning: Bra pump, minus för att den är transparent och inte skyddar mot ljus
 • Tveksamheter: Innehåller de allergiframkallande parfymämnena Citral, Citronellol, Limonene, Linalool
 • Pris: 200ml, 175 kr 
 • Betyg: 3,5 av 5 
 • Köpa igen? Eventuellt
Ingredienser 
VATTEN, ALOE VERA*, SOJAOLJA*, FÖRTJOCKNINGSMEDEL, ARGANOLJA*, AVOCADOOLJA*, JOJOBAOLJA*, SORBITOL, RINGBLOMSOLJA*, JOHANNESÖRTSOLJA*, FETTVAX, VEG.GLYCERIN*, FETTALKOHOL, DENAT.ALKOHOL*, XANTHAN, MJUKGÖRARE, ROSOLJA*, GRAPEFRUKTSEXTRAKT*, RÖD SOLHATT, PARFYM**, CITRONSYRA, FYTINSYRA, E-VITAMIN, CITRAL**, CITRONELLOL**, LIMONENE**, LINALOOL**
(*) från ekologisk odling (**) från äkta eteriska oljor

Köper du här

Inci – I+m Berlin Body Lotion

 • Känsla: Smidig, går lätt in i huden
 • Återfuktar: Bra
 • Glycerin: 1-5 % 
 • Antioxidant: Vitamin E
 • Doft: Maskulin, söt, lite gubbig
 • Märkning: BDIH och "Vegan" 
 • Förpackning: Bra pump, minus för att den är transparent och inte skyddar mot ljus
 • Tveksamheter: Innehåller de allergiframkallande parfymämnena Citral, Limonene, Linalool
 • Pris: 200 ml, 185 kr 
 • Betyg: 3 av 5 (doften)
 • Köpa igen? Nope
Ingredienser
VATTEN, ALOE VERA*, OLIVOLJA*, SOJAOLJA*, EMULGERINGSMEDEL, JOJOBAOLJA*, VEGETABILISK GLYCERIN*, FETTVAX, SHEASMÖR*, ARGANOLJA*, OLIVVAX, XANTANGUMMI, MOROTSEXTRAKT*, FETTALKOHOL, E-VITAMIN, PARFYM**, KONSISTENSGIVARE, EMULGERARE, DENAT. ALKOHOL*, RINGBLOMMA*, RÖD SOLHATT*, ARNIKA*, RÖLLEKA*, FYTINSYRA, CITRONSYRA, CITRAL**, LIMONENE**, LINALOOL**
(*) från ekologisk odling (**) från äkta eteriska oljor

Köper du här
Läs vad en annan bloggare tycker om den här produkten här

 

 

 

Snyggt Fontana!

fontana-olivolja-ny-design

Ny design gör skillnad

Upptäckte häromdagen att Fontana gjort en remake på sina olivflaskor. Helt i stil med den allmänt rådande trenden "småskalig-gårdstillverkning-av-rena-och ursprungliga-produkter-efter-gammalt-hederligt-recept" som är så populär just nu. Se skillnaden mellan den gamla lätt sunkiga designen till höger och den nya fräscha till vänster. Visst ser det så mycket godare ut.

Hur tycker ni överlag att eko-hudprodukter är designade annars?
Snygga? Präktiga? Inspirerande? Tråkiga?

 

 

Två veckor kvar att peela om du ska på solsemester i jul!

peeling-exfoliering-aha-syra-bha-syra

Huden mer solkänslig – effekten sitter i flera veckor

Det är bevisat att vissa former av exfoliering (framförallt AHA-syrorna som det forskats mest på) har en rad hudföryngrande egenskaper. Samtidigt är en av flera bieffekter att huden blir mer ljuskänslig och att därmed risken för hudcancer ökar. När man peelar skalar man bort ett par lager av överhudens (döda) hudceller, detta för att påskyda nybildningen. Men den här processen tar ändå sin tid. För en ung och frisk hud tar det 28 dagar för keratinocyten att bildas och vandra upp till hudytan. Därför skulle jag själv inte peela tätare än en månad inpå en solsemester. Självklart gäller det här oavsett vilken form av peeling man väljer (om man nu alls vill peela?), AHA-syror, BHA-syror, enzympeeling eller scrub.

AHA- och BHA-syror gömda i många produkter

Många produkter kan innehålla peelande syror (eller enzympeeling) utan att man vet om det. Rengöringar tex. Men även krämer och serum. BHA-syror kan t ex ingå i olika typer av acne-behandlingar. Och går man på en traditionell ansiktsbehandling så peelas ofta huden som en del av basrutinen. Därför viktigt att kolla vad man har i sina burkar och att boka sådana behandlingar i god tid innan man reser.

Läs mer om peeling här.

Bild: Irving Penn

Rå mat bättre än att räkna kalorier

sashimi-raw-food

"Don't count calories, make your calories count!"

Att räkna kalorier är en gammal bantningsmetod som inte är särskilt effektiv. Det är nämligen skillnad på kalorier och kalorier. Det handlar om hur snabbt kroppen tar upp energin och hur maten påverkar vår hormonbalans. Alltså inte bara snabba kolhydrater, utan snabba näringsämnen över lag.

Rå mat som bantningsdiet?

Hur maten är tillagad spelar också roll för hur snabbt energin tas upp. Raw food tar t ex längre tid för kroppen att bryta ner än lagad mat. I en studieHarvard University's department of human evolutionary biology testade en grupp forskare hur mycket i vikt möss förlorade på en diet av rått kött jämfört med tillagat kött. Mössen gick ner 2g på dieten av rått kött och bara 1g av samma mängd tillagat kött. Det kan till och med vara så att bakterier i rå mat kan vara en del av förklaringen till att rå mat "kostar" kroppen och imunförsvaret mer att bryta ner än tillagad mat menar Rachel Carmody som utförde studien.

Här har Coach Mike skrivit ett bra inlägg om varför det inte lönar sig att räkna kalorier.

Lipidperoxidation - fleromättat fett kan lätt bli skadligt

lipidperoxidation-fleromattat-fett-oxiderar

Jag levde länge i tron att fleromättat fett bara var supernyttigt och ju mer man fick i sig ju bättre. Under ett antal år var jag nästan-vego med mycket raw food, självklart inringlad i de finaste vegetabiliska matoljor som hampafröolja, linfröolja, avocadoolja. Samtidigt smörjde jag huden med den ena mer exklusiva oljan efter den andra. Utan att veta att fleromättade fetter lätt härsknar och oxiderar och då förvandlas från något hälsosamt till skadligt. Att tillföra kroppen för mycket fleromättade fetter kan helt enkelt bidra till nedbrytande sk oxidativ stress. 

Lipidperoxidation, en destruktiv kedjereaktion

Fleromättade fetter består av minst två dubbelbindningar i fettsyrans kolkedja, vilket gör dom instabila. Oxidationsprocessen startar med att en fettsyra tappar en väteatom och ungefär som när en fri syreradikal bildas så sätter det igång en desturktiv kedjereaktion. I våra celler. I kroppen, på huden. En reaktion som till viss del kan neutraliseras av vissa antioxidanter som t ex E-vitamin. Därför så viktigt att när man använder fleromättade fetter i hudvård (som tex rena ansiktsoljor) bör man se till att det finns gott om tillsatta antioxidanter (vilka mängder behövs, vem vet egentligen?) och förvara dom i skydd för ljus och värme.  

Bäst före betyder bäst före!

Viktigt när man köper fleromättat fett, för att äta eller i hudvård är att välja så färska varor som möjligt. Hur länge har de stått på hyllan, hur har de förvarats? Mörka ljusskyddade förpackningar? Omega 3/fiskoljor etc ska hels köpas i flyande form, eftersom de i kapselform kan dölja att de har härsknat. Sen bör man verkligen SLÄNGA alla de oljor och krämer som passerat sitt bäst före datum. Ekologisk hudvård har ofta kortare hållbarhetstider. Öppnade förpackningar kan hålla mellan ett par månader till ett år. Kan kännas surt att slänga den där dyra lyx-oljan som inte ens är halvtom, men den kan ju faktiskt göra mer skada än nytta på huden om den har härsknat. Vilket man nödvändigtvis inte ens märker att den har gjort pga tillsatta doftande eteriska oljor etc.

Den allmänna rekommendationen i Sverige är fortfarande att man ska äta så mycket fleromättat fett som möjligt och undvika mättade fetter. En sanning som fler och fler nu ifrågasätter, just med tanke på fleromättatfet lätt kan oxidera och då istället bli inflammationsbildande. Här kan du läsa mer om olika typer av fetter:

http://www.marksdailyapple.com/polyunsaturated-fat/#axzz2CB8w29TK
http://www.halsosidorna.se/Fett.htm
Skadliga fetter/Sanna Ehdin
Wikipedia/Antioxidanter 
Wikipedia/Fleromättat fett

 

Sidor