december 2012

Äggvita – uppstramande askungemask inför ikväll!

askungemask-aggvita

Ett gammalt beprövat husmorstips som fungerar alldeles utmärkt är att lägga en askungemask av äggvita. Ger en omedelbar uppstramande effekt, perfekt för en festkväll.

Äggula för kolesterolets skull – för torr mogen hy

Man kan även använda gulan i en mask. Kanske då dela upp masken i två steg? Äggula innehåller flera för huden välgörnade ämnen: vitamin e, lecitin (naturligt emulgeringsmedel) och kolesterol. Kolesterol är en lipid (fettaktigt ämne) som på senare tid fått alltmer positiv uppmärksamhet i hudvårdssammanhang. I alla kroppenss cellmembran är kolesterol en viktig byggsten. Äggula har används som hudföryngrande kur i årtusenden. Tänk på att använda ägget på en gång. Fetterna i gulan oxiderar fort och lipidperoxidation (ungefär som fria radikaler) är nedbrytande i kroppen.

  • Äggvita, uppstramande. Perfekt även för fet hy
  • Äggula, närande. Perfekt för torr, mogen hy. 

Semester!

29 december 2012

 

 

lofsdalen-sol

Ursäkta att jag inte uppdaterat på länge. Har fullt upp med att njuta av en härlig skidsemester (och samtidigt ta hand om krassliga barn, inte fullt lika kul..). En ovanligt seg uppkoppling lägger också krokben för allt onödigt slentrian-surfande. Hoppas alla ni andra också har haft en skön julhelg och får lov att njuta av lite ledighet. Vi ses 2013!

 

Like-a det här inlägget så skänker jag 5kr till Unicef. God Jul!

24 december 2012

unicef-julkampanj-saltlosning

Här hemma har vi bestämt oss för en egen liten FB-kampanj. För varje Like som detta inlägg ger mellan jul och nyår så skänker jag 5 kr till Unicef under 2013. Hoppas det står mig dyrt.

God Jul!

 

Huden eller köksbänken, vad impregnerar du med mineralolja?

herdins-paraffin-olja

Mineralolja gärna på köksbänken, nej tack på huden!

Ville göra lite julfint hemma, så jag skrubbade vår vita stenbänk skinande ren. Som impregnering hittade jag på färgaffären sen en flaska Herdins Paraffinolja. Alltså en 100-procentigt ren mineralolja just för detta ändamål. Tänk att precis samma olja fortfarande är vad de flesta smörjer sin kropp med. Känns bara så fel. Eller vad säger ni?

 

Castile Soap, en spansk version av Aleppo-tvålen

castile-soap-dr-bronners-kirks

På sista tiden har jag allt oftare stött på begreppet "Castile Soap", så jag bestämde mig för att kolla upp vad det betyder.

Korsriddarna tog Aleppotvålen till Europa

Castile Soap är ursprungligen en tvål från spanska Kastilien, men används idag om tvål gjort på framförallt olivolja. Castile-tvål är egentligen en spansk variant av den syrianska Aleppo-tvålen (som jag har skrivit om här). Man tror att det var korsfararna som tog med sig Aleppotvålen till Europa på 1000-talet. De första europeiska tvålfabrikerna dök upp just i Kastilien på 1100-talet och drevs från början av muslimer. Tvåltillverkningen spreds sedan vidare genom Italien och på 1400-talet började tvål av den här typen att tillverkas i franska Marseille. Eftersom man i Europa hade dålig tillgång på lagerbladsolja (som ingår med olika mängd i Aleppo-tvålen) så ströks helt enkelt den ingrediensen och Castille- och Marseille-tvålar har traditionellt gjorts enbart på olivolja.

Vad är Castile Soap 2012?

Idag kan man köpa "Castile Soap" från hela världen som är gjord på alla möjliga olika vegetabiliska oljor, t ex: cocosolja, mandelolja, hampaolja. Vad menar man isåfall med att kalla tvålen för "Castile Soap"? Ingen aning. Är det möjligen för tråkigt att bara kalla tvålen för "tvål"?

Traditionell Castile-tvål gjord av enbart olivolja sägs vara relativt enkelt att göra själv. Här en engelsk sida med recept och här en svensk. Mer om olika tvåltyper kan du läsa på Shenet.

 

 

 

Blod till Tyskland för att se mina dolda födoämnes-intoleranser

images/imupro-matallergi-test-fodoamnesintolerans

Jag har just skickat blodprov till ett labb i Tyskland för att göra ett sk Imu Pro-test. Man kan nämligen ha olika födoämnes-intoleranser utan att veta om det. Faktum är att man ofta till och med ofta är SUGEN på just den mat man är överkänslig på. Med ett blodprov ser man vilka sk lgG-antikroppar man har i blodet.

Kronisk trötthet, hudproblem och migrän kan bero på matintolerans

Födoämnes-intoleranser anses kunna orsaka en rad olika besvär, mag-tarmproblem, övervikt, migrän (som jag själv har), kronisk trötthet, ledvärk och koncentrationssvårigheter. Men även hudproblem som acne, eksem, klåda och psoriasis. Själv är jag övertygad om att mina många allergier (som bara blir fler och fler) har med magen att göra.

Födoämnesintoleranser går att bota med rotationsdiet

Man kan beställa olika omfattande tester, där man testar mellan 90 och 270 födoämnen. När intoleranserna väl är fastställda så blir man rekommenderad ett skräddarsytt dietprogram där födoämnena ska roteras enligt en särskild ordning. Eftrer 12 veckor ska man kunna återintroducera den mat man varit överkänslig mot för att åter kunna äta den. Obs intoleranser och allergier är inte samma sak!

Det är min sambo Michael Björk som är kost- och träningsrådgivare som ordnat provet. Han samarbetar med det Alchemy Medical som utför testerna. Läs mer om Imu Pro här eller mejla Michael på pt@coachmike för en konsultation.

http://www.coachmike.se/biosignature/imu-pro-fodoamnesallergitest

Favoritprodukt jag vill ha som eko: Babor Cleansing Oil

babor-cleansing-oil-sensitive

Saknar du också någon ekologisk produkt?

Är det fler än jag som inte hittar ett ekologiskt alternativ till en gammal favoritprodukt? Min bästa rengöring alla kategorier (innan jag gick över till gröna sidan) är helt klart Babors Cleansing Oil.

Double Cleansing – Oslagbar rengöring i två steg

Det här är en rengöring i två steg. Steg 1: en oljeblandning som ska masseras in på torr hud. Steg 2: en lättflytande gel (tensidblandning) som masseras in ovanpå oljan. Det första steget är samma för alla, det andra väljer man utifrån hudtyp. Efter någon minuts massage av vardera produkt tillsätter man ljummet vatten och masserar ytterligare en liten stund innan man sköljer av allt. Blir otroligt rent utan att torka ut det minsta.

Tyvärr en del tveksamma ingredienser

Varför jag slutade använda den här produkten? Förutom massa tveksamma ingredienser i INCI-listan, så kolla in EVG Skindeeps rating nedan (ironsikt att det rör sig om en produkt för känslig hud). Jag letar alltså med ljus och lykta efter en motsvarande ekologisk rengöringsprodukt i två steg. Någon som kan tipsa?

babor-phytoactive-sensitive-cleansing-oil

Ingredients - Babor Cleansing Oil

glycine soja (soybean) oil sesamum idicum (sesame) seed oil, arachis hpogaea (peanut) oil, decyl oleate, octyldodecanol, alcohol denat, PEG-40 sobitan peroleate, fragrance, tocopheryl acetate, water, alcohol, caprylic/capric triglyceride, bisabolol, ascorbyl palmitate, ascorbic acid, citric acid

Ingredients - Babor Phytoactive Sensitive 

Water, propylene glycol, alcohol denat, PEG-40 hydrogenated castor oil, hydroxyethylcellulose, phenoxyethanol, glucose, tilia cordata flower extract, methylparaben, potassium sorbate, lactic acid, humulus lupulus (hops) extract, melissa officinalis leaf extract, sodium benzoate, butylparaben, ethylparaben, fragrance, isobutylparaben, propylparaben, sodium hydroxide, caramel.

Vilka produkter saknar du som eko?

 Skulle vara kul att veta om det finns fler som saknar någon särskild eko-produkt?

DOUBLE CHOCOLATE och tangerine coconut – Bästa julklappen, eget bodybutter!

eget-body-butter-sheasmor-jojobaolja-kokos

/sites/default/filgor-ditt-eget-bodybutter-mitte-blomqvist-skonhetsblogg

Det är superlätt att göra eget bodybutter. Här kommer två av mina favoritrecept; smarrig choklad eller en sötfrisk mandarin. De kan kännas lite kletiga precis när man smort sig, men det går snabbt in i huden. Perfekt för vintertorr hud, eller som t ex fotsalva. 

Investera helst i en liten våg och en termometer. Vissa känsliga ämnen, som eteriska oljor och vitaminer skall tillsättas vid lägre temperaturer. 

Double Chocolate & Coconut Butter

Värm försiktigt i vattenbad:

40g kakaosmör (med doft eko)
40g kokossmör (utan doft eko)
20g Solrosolja omega 9 (eko)
20g Mandelolja (eko)
10g Mimosavax 
5g Kakaomassa 100% (eko)

När blandningen svalnat till mellan 40 och 45 grader tillsätt:
5g E-Vitamin

Häll upp på 150 ml burk.

Tangerine Coconut Butter

Obs, doftar kokos i burken, men mer som vanilj på huden.

Värm försiktigt i vattenbad:

60g sheasmör (eko) - får ej värmas över 70 grader, då blir salvan grynig
20g kokossmör (med doft eko)
20g Solrosolja omega 9 (eko)
20g Jojoba (eko)
10g bivax 

När blandningen svalnat till mellan 40 och 45 grader tillsätt:
5g E-Vitamin
ev 10 droppar eterisk olja mandarin
ev 5 droppar eterisk olja bergamott

(Obs, en del personer kan vara överkänsliga mot vissa eteriska oljor eftersom dessa kan innehålla allergiframkallande doftämnen) 

Häll upp på 150 ml burk

Råvaror hittar du på crearome. Där finns även våg, termometer och olika typer av burkar.

Lycka till!

Sidor