Torr hud – Orsak och behandling? Milstolpar inom hudvårdsforskningen

hth-hjalper-torr-hud-forpackningar-design-70-tal

Vad vet vi egentligen om orsakerna till torr hud och hur kan det bäst behandlas? Här är några av de främsta framstegen under de senaste 70 åren av hud- och hudvårdsforskning:

40-talet – Karbamid

Kräm som innehåller karbamid är mer effektiv än motsvarande krämbas utan. Dubbel-blind studie gjord på 250 sjukhusanställda. 

50-talet – Moisturizer

Ordet ”moisturizer” uppfinns. Att vattenhalt och fuktbindare ("natural moisturizing factor”, NMF) är avgörande för överhudens elasticitet bevisas av Irvin Blank.

60-talet - Behandling av psoriasis

Gunnar Swanbeck (Göteborg) visar att karbamid kan användas för att öka fukthalten i huden hos patienter med psoriasis och ichthyos.

70-talet - Karbamid och mjölksyra

Pharmacia lanserar Calmuril mot torr hud. Det första hudläkemedlet med karbamid och mjölksyra.

80-talet - Stratum Corneum = tegelmur

Överhudens (stratum corneum) uppbyggnad beskrivs som en murad vägg. Tegelstenarna=corneocyter och murbruket=lipider (fetter).

90-talet – Barriärfunktion

En dåligt fungerande hudbarriär beskrivs kunna ge en inflammation (eksem) och ge sämre skydd mot eksemframkallande ämnen.

2000-talet - Eksem pga mutation i filaggrin-genen

Astma kan orsakas av en dålig hudbarriär. Dålig barriärfunktion kan bero på en mutation i den gen som bildar ett av hudens proteiner "filaggrin" och Natural Moisturizing Factor; NMF.

 2010-talet - Hudbarriären kartlagd

Svenska forskare, under ledning av Lars Norlén, kan efter 20 års forskning bevisa hur hudbarriären är uppbyggd. Dvs hur lipiderna i huden är organiserade på molekylnivå. 

 

Lägg till kommentar