Veckans sexigaste rubrik: vad är ett eksem?

eksem-hudbarriar-orsak

Det finns flera olika former av eksem, gemensamt för dem alla är att det handlar om en inflammation i hudens övre lager. Först blir huden röd och kliar, sedan kommer knottror och ibland även vätskefyllda blåsor. Huden tycks liksom ”koka över”, vilket också är den ursprungliga innebörden av det grekiska ordet ”ekzema”. Blåsor som går sönder kan om man har otur bli infekterade. I ett senare skede kan huden också bli torr, förtjockad och få smärtsamma sprickor. Så mycket som 10-20 % av jordens befolkning drabbas någon gång i sitt liv av eksem. Och 10% av den svenska vuxna befolkningen får handeksem någon gång under en ettårs-period (vanligast bland kvinnor eftersom de uför mer "våtarbete").

Muterad gen en orsak till eksem

Ca 10% av alla ljushyade européer bär på en mutation i den gen som kodar för ett av hudens proteiner, filaggrin. Dessa personer har en medfödd försvagad hudbarriär och kan drabbas av sjukdomen ichthyosis  vulgaris och ökad risk för såväl atopiskt eksem som kontakteksem.

Typer av eksem:

 • Kontakteksem (allergiskt och icke allergiskt)
 • Atopiskt ekseem
 • Seborroiskt eksem
 • Blöjeksem
 • Nummulärt eksem
 • Popholyx
 • Staseksem
 • Soleksem

Kontakteksem (allergiskt och icke-allergiskt)

Ett kontakteksem uppstår när huden kommer i kontakt med ämnen den inte tål. Något som kan ske ifall hudbarriären är så pass försvagad att främmande ämnen i tillräcklig mängd tränger ner i hudens levande delar. Kontakteksemet kan vara allergiskt eller icke-allergiskt.
 

Allergiskt kontakteksem

Har man väl utvecklat ett allergisk kontakteksem krävs sen ytterst små mängder av allergenen för en reaktion. Man behåller sin överkänslighet livet ut. Ofta har man utsatts för de här allergiframkallande ämnena under väldigt lång tid. Några av de mest allergiframkallande ämnena i hudvård är konserveringsmedel och parfym, samt nickel och krom (som kan finnas som föroreningar i kosmetika). 
 

Icke-allergiskt kontakteksem

Det finns många retande substanser som kan ge upphov till icke-allergiska kontakteksem. Vanliga orsaker är: tvätt och diskmedel, tvål och såpa, lösningsmedel, vatten, småpartiklar (som sand, glasull, metallspån), mat (tex skaldjur, citrusfrukter).

Behandling av kontakteksem

Ofta behandlas eksem med kortison (glukokortikoider). Problemet med det är att kortison i längden tunnar ut huden. Kortison kan användas proaktivt för att stoppa ett "uppbubblande" eksem. För dom som bär på den muterade filaggrin-genen kan kortison däremot vara direkt olämpligt. Feta mjukgörande krämer kan i sig försvaga hudbarriären, även fast de känns som att de gör nytta när man just har smörjt sig. (läs inlägget här om den sk lypsyl-effekten). Bästa sättet att "laga" en skadad hudbarriär har i studier visat sig vara att använda krämer med naturliga fuktbindare som tex glycerin och karbamid.

Nedan följer tre enkla principer för vad du måste göra för att bli av med ett eksem:

 1. Undvik det som i första hand orsakar problemet: dvs det du inte tål, det som irriterar och skadar hudbarriären och därmed torkar ut huden.
 2. Stoppa den pågående inflammationen och undvik risk för infektion.
 3. Underlätta för hudbarriären att reparera sig själv: dvs smörj ofta och mycket med rätt sorts krämer.

 

Kommentarer

Bild för Malin/BilboBlueEyes

Själv har jag lyckats med konststycket att vara allergiskt mot kortison. ;-)

Bild för Anita
Anita,

Intressant läsning! Men numer säger hudläkarna (iaf min dotters hudläkare) att dagens cortisonkrämer inte tunnar ut huden, till skillnad från förr.

Bild för Mitte
Mitte,

Vad intressant det här med det nya kortisonet, det har jag inte hört! Däremot hörde jag en hudläkare säga att det är ett mycket större problem att folk undviker att behandla sina eksem av rädsla för kortison och att ett inflammerat eksem är något mycket sämre att gå runt med. Jag har testat kortison någon gång när jag hade ett ovanligt envist handeksem och det bröt ju cirkeln helt klart. Och det handlade bara om ett par dagars behandling. Fast vad spelar det för roll om det bara kommer tillbaka. Mycket bättre att försöka undvika det som sätter igång det hela istället. I mitt fall för starka tvålar helt klart.

Bild för Ellinor

Som barn hade jag ofta eksem i armvecken, det läkte ut med tiden men än idag kan jag ibland få små prickar och att det kliar och blir torrt just där vid stress och ingen annanstans på kroppen. Soleksem har jag haft till och från vissa somrar, det som rådde bot på det var ph-kalk, för eksem som precis alla former av inflammationer kommer oftast av att kroppen är försurad.

Bild för Mitte
Mitte,

Bra Ellinor! Jag tror också på sambanden mellan kroppens in- och utsida! Väldigt intressant det här med bas-syra-balansen. Har till och från också tagit ph-kalk, men inte direkt kopplat det till hur min hud varit under tiden. Måste göra ett nytt försök :) Omega 3 har jag däremot tagit rätt stora doser av och inte sett någon som helst förbättring av huden tyvärr.

Bild för Rana
Rana,

alltså..detta är super intressant läsning!!!
För jag själv försöker samla info om eksem för att förstå vad felet var/är med min hy

Jag vill inte tråka alla med detaljer om de hemska resan min hud fick vid 2009-2011
men lite kortfattad kanske jag kan berätta ?

Jag hade tills 2009 en helt slät och problem fri hy med bara t-zons problem i form av att det blev lite fet där annars var allt skitbra (har olivfärgad hy btw, så jag har lite mer tjock hud). Jag använde inte så mycket smink förutom en foundation från loreal. 2009 fick jag för mig att gå över till något nytt och velade mellan mineralsmink och en foundation från märket Mac som ju verkade vara ett bra proffssmink märke.

Olyckligtvis och dumt nog valde jag Mac :/ allt var bra de första 6 månaderna med den..sedan blev jag lite mer hälso och hud medveten fick jag för mig att testa Ocm metoden men gjorde allt fel! Valde olivolja som är superfett för min hy..och typ bara kladdade på ansiktet och sen tvättade av och torkade med torr handduk...och slutade samtidigt använda tvål!

Jag kan säga att allt detta skapade värsta kaoset! mitt ansikte blev helt psykad och galen :p
Men jag visste inte då vart jag felade..jag var väldigt oerfaren och dum :/

Fick hemska problem och läkaren som min v.Central skickade mig till var..en hemsk person! faktiskt den hemskaste människan jag mött i hela mitt liv! aja men han "nämnde" då att jag fått nån sorts eksem och gav först kortisol och tetracykliner och sedan grät jag mig till efter 1 år en roaccutan kur :/

Men jag fattade inte hur man kunde få cystisk akne på grund av eksem?

Nu börjar jag förstå att hudbarriären är jätte känslig för rubbningar, och att en dålig barriär kan skapa alla möjliga problem i längden. Jag försöker lära mig mer om hudbarriären och eksem osv men det finns en uppsjö av info på nätet och jag blir helt snurrig! ska försöka samla info och processa allt i sinom tid :) (hjälp! blev inte alls kortfattad!)

Men nu är huden i balans igen och har jag just börjat med aha och bha syror som får huden att fjälla sig riktigt ordentligt och torkar ut och det slog mig...tänk om dessa syror skadar barriären och skapar grogrund för svamp och eksem! :o ska försöka hitta info om detta

Bild för Mitte
Mitte,

Alltså Rana, vilken jäkla resa du har gjort med din hy! Fy sjutton vad det låter jobbigt, vilken otur! Verkligen intressant det du skriver om syrorna. Intressant länkning också. Inte heller alls säker på att det är riskfritt att peela. Visst ger det fint och omedelbart resultat, men de långsiktiga effekterna är ju inte kända. Som med allt annat så är det väl så att det inte finns någon "gratis lunch", även fast det är det vi alla letar efter :) Fast du det här med silver, vad vet man om det egentligen? Låter lite läskigt? Och sen är jag också nyfiken på hur du gjorde med ocm? Har du fortsatt med att bara använda olja? Jag får liksom inte riktigt till det. Tycker det är svårt att få bort all smuts på det sättet. Även fast jag torkar med fuktig trasa efteråt.

Bild för Rana
Rana,

Ja fy satan vilken hemsk period det var!! mådde såå dåligt rent psykiskt också :(( jag tror det var flera faktorer som var inblandade..

Jag länkade ganska så slarvigt ser jag nu :/ såg inte riktigt delen om silver :p..tenta trött >_<
Jag själv har silver hemma collodial eller nåt, men tar nån tesked när jag känner mig krasslig bara ^,^ så jag vet inget mer om silvret egentligen. Peeling ska jag vara mer försiktig med nu och bara köra 1 gr i veckan. Finns många som har aha syra varje kväll på huden under fuktkrämen!
och dem säger att det funkar bara fint för dem! fattar inte hur man kan ha syra varje dag på hyn utan att peela för min hy blir torr och fnasig varje gång :/

Nä Ocm slutade jag med då jag började få cystisk akne..."hmm oljan verkar inte bra för mig?" tänkte jag typ...( så smart och insiktsfull jag var back then! (ironi >_<) men det var försent liksom..

Nu använder jag olja igen dock! men inte Ocm metod utan jag tar 1-2 pytte droppar av någon av mina favorit oljor och blandar det med min fuktkräm varannan dag eller oftare nu på vintern ^,^

Och jag är noga med att ha en rengjord hy innan, brukar även stryka eco äppelcider vinäger (för en balanserad ph) på huden innan krämen. Oljorna jag använder är kända för att vara icke tilltäppande ganska så torra ojor egentligen men som sagt så blandar jag det med krämen.

Oljorna jag använder är alla eco. Argan olja, kiwi olja, blåbärskärn olja och morotsfrö olja är mina favoriter :) ska även pröva baobab olja och hamp frö olja någon gång...köper alla på nätet från Usa...för dessa oljor är svindyra i Sverige tyvärr :(

Och tvålen jag använder för tvätt nuförtiden är estell o thilds kropps tvål för baby...någon socker tensids tvål som är mild...eller ett shampoo mousse från aco som är för bebisar, är vädigt skonsam :) resten av smutsen får jag bort med Äppel c vinägern, droppar lit på en bomullsrond som jag fuktar i vatten för man vill inte ha för koncentrerad äcv på ansiktet! :)

Bild för Mitte
Mitte,

TAck snälla Rana för att du berättar om dina erfarenheter! Verkligen intressant! Tror olja absolut kan fungera toppen, om man hittar rätt sort för sin hudtyp. Däremot vet jag egentligen för lite om OCM. Är det bra eller dåligt? Funkar det för alla? Skulle vara intressant att höra olika erfarenheter på det området. 

Bild för Johnk12
Johnk12,

I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site dedffdgffacb

Sidor

Lägg till kommentar