Acne av mjölk. Inte choklad

chocolate-acne-mjolk-choklad

Studier som visar samband mellan kost och acne

Vad är egentligen bevisat om acne och mat? Fram till 2007 var den rådande (vetenskapliga) uppfattningen att kosten inte hade någon påverkan på förekomsten av acne. Men efter 2007 har det kommit flera olika forskningsrapporter som bevisar motsatsen. Jag hittade t ex en intressant studie Diet and acne: a review of the evidence - i sig en sammanställning av 29 olka forskningsrapporter, publicerad i The International Society of Dermatology.

Därför får man finnar av viss sorts mat

Acne är ett resultat av flera faktorer, bland annat en överaktiv talgproduktion. Talgkörtlarnas aktivitet stimuleras av androgena (manliga köns)hormoner - ett hormon även kvinnor har. Det är därför man får mer finnar i tonåren, då produktionen av könshormon ökar. Viss typ av mat kan i sin tur påverka balansen av könshormoner och öka androgenet i kroppen.

Mat som kan öka förekomsten av acne

  • Mejeriprodukter
  • Mat med högt GI (Glykemiskt Index)  
  • Mättat fett
  • Fel balans mellan omega 6 och 3 

Mejeriprodukter

Animaliskt protein, särskilt från mjölk bidrar till att öka ett av kroppens tillväxthormon. Det här tillväxthormonet (IGF-1, en insulinliknande tillväxtfaktor), höjer androgenet som då som sagt i sin tur ökar talgproduktionen.

(En förhöjd nivå av IGF-1 ökar även risken för prostatacancer, vilket är anledningen till att män över 40 rekommenderas att inte äta mer mejeriprodukter än vad som motsvaras av två glas mjölk.)

Mat med högt GI

Det har visats sig finnas ett samband mellan insulinkänsligheten och hormonbalansen. Om man regelbundet äter mycket snabba kolhydrater (högt GI) och får en förhöjd nivå av insulin i kroppen stimuleras också produktionen av androgena hormoner och talgproduktionen. Mat med högt glykemiskt index har också kunnat visat sig kunna påverka de talgproducerande cellernas delningsförmåga.

Mättat fett

Ett för högt intag av mättade fetter (hårda i rumstemperatur, tex cocosfett och smör) höjer den androgena nivån och därmed talgproduktionen. Läs mer.

Fel balans mellan omega 6 och 3

Det är viktigt att äta rätt balans av fetter. Man brukar tala om Omega 6:3 Ratio. Vegetabiliska oljor (omega 6) kan bli inflammationsbildande i kroppen om de äts i för stor mängd jämfört med omega 3 (fiskolja). Stenåldersmänniskan sägs ha haft en ratio på 2:1. En västerländsk diet har en ratio på 9:1 (och en japan har 4:1). Den här obalansen av fetter ökar med andra ord risken för inflammatorisk acne. 

Choklad däremot...

Det finns inga tydliga studier som visar på att kakao eller choklad i sig skulle öka risken för acne.

Källa:

 

 

Kommentarer

Bild för Estelle

Är själv väldigt medveten om det (och har några olika böcker om hudvård/kost som skriver om det med) och försöker därför undvika att få i mig särskillt mycket mjölkprodukter vilket min mage också tackar mig för! :)
Synd bara att mjölkprodukter kan vara så goda.
Äter alldeles för mycket smör i perioder dock, vilket märks på huden som både blir fetare storporigare men även samtidigt torrare.
Till skillnad mot alla andra somrar skippade jag glassen nästan helt i somras och märkte definitivt att huden blev mindre oren och ful mot annars på somrarna (har länge misstänkt att glassen har en orsak till min sommarhy)
Har läst att vi kvinnor är mer känsliga än män för androgenerna hormoner som dessutom :(
Tror definitivt att de andra studierna du hänvisade till också stämmer väldigt mycket.

Bild för Bitte Gärd

Det är fler och fler som upptäcker sambandet mellan kost och hur huden mår. Bra att du skriver om det här. Socker, vittmjöl och mjöl kan vara källa till många hudproblem! De flesta blir bra i huden när de lägger om sin kost. Sedan ska vi vara medvetna om att det inte bara är kost utan även hur vi mår psykiskt som har betydelse. Det är viktigt att se till helheten!

Bild för Mitte
Mitte,

Verkligen sant vad ni skriver bägge två! Mjölkprodukter måste jag själv börja dra ner på. Trist som sagt eftersom det är rätt svårt att undvika och så otroligt gott...

Apropå hur man mår psykiskt, stress verkra ju tex för många vara förödande för huden. Inte så konstigt egentligen, frigörs ju massa kortisol som vid långvarig stress kan vara rätt så nedbrytande.

Bild för Estelle

Jag äter hellre fetaost och getost som man kan skiva som vanlig ost, ska ju vara bättre och både min hy och mage fixar det iallafall bättre än komjöksprodukter.
Men jag äter inga mängder av detta heller.
Usch ja, stress...är ju själv en extremt stresskänslig person och har på senare tid haft det rejält jobbigt, så med tanke på det får man verkligen vara glad att huden inte är ett totalt mess.
Försöker ju iallafall att ägna mig åt mindfulnessmeditation och sådant, gör du något sådant?

Bild för Rana
Rana,

Ja o jaa stress och emotionell obalans är otroligt förödande!! Och det är jätte lätt att man hamnar i en ond cirkel...man är nere och stressad och ens hy börjar spegla ditt inre känslokaos.
Och när man sedan ryckt upp sig och mår bättre så blir man snabbt nedstämd för nu är ens hy helt förstörd! och så är man i de onda cirkeln :((

Mjölk är faktiskt ett av de mest hemska livsmedlen som finns! Innehåller 100 000 olika hormoner! från de gravida kossan (eller digivande)
Hormoner som är till för att kalven ska växa till sig snabbt... allt från olika androgener, tillväxthormoner och testosteroner...dessa är då de naturliga hormonerna. Så får kossorna även kemiska hormoner insprutade för att stimulera mjölkproduktionen...

Det finns massor att läsa om mjölkens negativa sidor..(på eng sidor då)
Ju mer man tar reda på desto argare blir man... hur i all sin dar kan man fortfarande propagera för mjölken "inbillade" goda egenskaper ? jo för det finns massor att tjäna på mjölprodukter helt enkelt....

Även läkemedelsföretag tjänar på mjölken ..hur? jo man har hittat en specifik hormon som orsakar tex barndiabetes...det finns massor att tjäna på människor som har olika sjukdomar som diabetes..

Jag har varit mjölkfri i flera år nu. Och ja det var svårt i början. Jag tycker att man ska vara ganska strikt och avgifta sig helt från mjölkprodukter, (det tar kroppen minst 2 månader kanske mer att rensa hormonerna man fått i sig) och mjölkprodukter är faktiskt beroendeframkallande! innehåller tex tryptofan som är lugnande och sövande... särskilt ost är väldigt beroendeframkallande.

Soya produkter är heller inte att föredra då soyabönan faktiskt inte alls är så idealiskt i stora mängder. Själv gör jag egen sesam mjölk och köper även rismjölk eller mandelmjölk..

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Rana, tack för bra kommentar!

Gud vad intressant! Nej, det kan inte vara meningen att vi vuxna människor ska dia kalvarnas mjölk hela vårt liv. Äckligt egentligen när man tänker på det... Kan tänka mig att det innehåller lugnande hormoner, det gör ju bröstmjölk också. Mycket är ju ren vana. Och bekvämlighet. Vilken diet man väljer verkar ofta handla om i vilket land/samhälle man lever. Vad som serveras på restauranger, finns att köpa i affären etc. Det är så sjukt jobbigt att vara "besvärig" och avvika. Tyvärr. 

Sitter just nu och funderar på vilka alternativ till mjölk jag kan använda. Allergiskt mot mandel och sesam så det funkar tyvärr inte. Och soja är som du skriver en kraftfull östrogenhärmare så det vill jag helst undvika. Men rismjölk kanske. Och havremjölk... Tur att det finns rätt mycket att välja på numera. :)

 

Bild för Rana
Rana,

Ja visst är det så! inte kan det vara meningen att vi ska "dia" livet ut!
Och argument liknande "mjölk innehåller viktiga mineraler och kalcium" håller inte längre...det är bara propaganda! :p Det är nu helt bevisat att mjölk tvärtom orsakar ph obalans i våra redan obalanserade kroppar. obalans i ph orsakar många problem och man hamnar i de onda cirkeln...men mer om det kan man läsa om på nätet :))

Nej vad synd att du inte tål sesam! :( sesam innehåller 10 grr mer kalcium än mjölk.
Havre kör jag inte på då jag vill undvika all sorts sädeslag, den anses säker men det är inte helt 100 så jag skippar helt :) Ris mjölk är ett bra alternativ :) men som allt annat här i skandinavien så blir det aningen dyrt med dessa drycker :/ men i längden så är det ju mycket bättre:)

Bild för cheap jordan

Trust and international logistics service provider, such as DHL, EMS and UPS to cooperate, we shipped to over 200 countries around the world. There are a variety of expedited shipping methods means we get your payment for each buyer.Once a convenient delivery option, the package will be shipped out within 24 hours. Delivery time will be available to buyers about 5-7 business days.Tracking number in the

Bild för DanaGaw

cheapest super is

bf25 is at low cost

Bild för DanaGaw

is 20 mg comentarios

bf25 cheap is trial packs

Bild för DanaGaw

is dosage price

bf25 street cost for is 20mg

Bild för DanaGaw

is genrico 20mg

bf25 is order from europe blog

Bild för DanaGaw

compro is onlin

bf25 branded is cheap

Bild för DanaGaw

avis site achat is

bf25 forum is pharmacie

Bild för DanaGaw

is pulmonary

bf25 is jeden tag

Bild för DanaGaw

click now be at is

bf25 erfahrungen is stripe

Bild för DanaGaw

is scaffolding sydney

bf25 nonat is

Bild för SeverinGaw

acquisto is svizzer

f5a0 the best price of is

Bild för VovaGaw

farmacia lugano is

2659 tem ato is brasil

Bild för VovaGaw

i use it is soft at

2659 is quotidien 5 m

Bild för VovaGaw

walmart is 5 mg

2659 donde compro is 10

Bild för VovaGaw

where to be cheap is au

2659 wow look it ordering is

Bild för VovaGaw

is soft best price

2659 click here be is online

Sidor

Lägg till kommentar