Honungsmask – bästa peelingen för känslig hy

honung-salta-kvarn-hudlakande-fuktighetsmaskhonung-peeling-exfoliering-keratolytisk-honey

Milt exfolierande, antibakteriell och fuktbindande 

För många år sen tipsade en kompis mig att lägga ren honung som ansiktsmask. Något jag faktiskt gjort regelbundet sedan dess. När jag nyligen läste Brita Zackari nämna honung som bästa hemmagjorda enzympeel i Aftonbladets nya bilaga Hannah & Amanda blev jag inspirerad att göra ett inlägg om honungsmasken.

Honung är både fuktbindande och exfolierande. En mild peeling som även en känslig hy tål eftersom honung samtidigt innehåller antiinflammatoriska ämnen. L'Oreal har ju t.o.m lyckats ta patent på honungens exfolierande (keratolytiska) egenskaper (bilden ovan)... Står man bara ut med kladdet har man en billig och effektiv ansiktsmask som ger sammetslen hy på direkten. Jag brukar låta den sitta tio-femton minuter. 

Aktiva ämnen i honung

Honung är fermenterad sockerlösning som producerats av honungsbin av blommornas nektar och pollen. Till 70% består honung av frukt-  och druvsocker och ca 18-20% vatten. Honung innehåller mjölksyrabakterier och alltså även mjölksyra (exfolierande), samt ett enzym, glukosoxidas som fortfarande är verksamt om inte honungen upphettats. Enzymet produceras av bin och utan det skulle blommornas nektar aldrig kunna omvandlas till honung. Något som också är anledningen till att honung inte går att framställa industriellt. Totalt har man hittat över 200 ämen i honung, även om de flesta är i väldigt små mängder. Honung innehåller förutom olika sockerarter; aminosyror, peptider, vitaminer och antioxidanter. Mörkt färgad honung innehåller mer kraftfulla antioxidanter. Det är dragkällan, alltså från vilka blommor som bina hämtat sin nektar, som avgör vilken smak och arom honungen får. Den mesta importerade honungen brukar vara upphettad.

Snabbare sårläkning och minskad ärrbildning?

Honung har i årtusenden och i alla kulturer använts som huskur mot diverse åkommor, som halsont och brännsår. Framförallt tack vare sina antibakteriella egenskaper. Det är enzymet glukosoxidas som omvandlas i kontakt med vatten till väteperoxid, som är antibakteriellt. Dessutom innehåller honung ett annat ämne, inhibin som också är bakteriedödande. Inom hudvård har det forskats mest på honungens förmåga att underlätta sårläkning. Framför allt av brännsår. Genom houngens fuktbindande egenskaper påstås honung kunna underlätta läkningen av brännsår. Honungen lägger sig som en hinna och förhindrar bildandet av en sårskorpa, vilket även ger mindre ärr. Dessutom blir själva sockret i honungen till föda för bakterierna, som annars skulle ge sig på vävnaden och orsaka en inflektion/inflammation. (Ska sägas att när jag har sökt på nätet har jag även hittat en studie som motbevisar honungens påstått sårläkande egenskaper vad gäller behandling av bensår.)

Manuka-honung anses vara extra effektivt

Beroende från vilka blommor bina har samlat sin nektar får honungen olika andra terapeutiska egenskaper. Från  Australien och Nya Zeeland kommer en honung från Tea Trea och Manuka-busken som har visat sig vara extra kraftigt bakteriedödande. I takt med att fler och fler bakterier blir resistenta mot antibiotika har intresset vuxit för att forska vidare på honungens möjligheter som behandling av tex brännskador och svårläkta bensår etc. Manuka-honung kan du bland annat köpa på Örtagubben.

Källa:

Kommentarer

Bild för Estelle

Jag har en far som är beroende av honung, med det menar jag verkligen beroende för han äter det varje dag och kan absolut inte vara utan det ;) (tar med sig en burk om han åker bort) och köper en burk på 20 kg varje år av en lokal biodlare.
Jag själv har alltid gratis fin honung hemma just därför :)
Har använt honung som ansiktsmask i ca 20 år, fast av någon anledning mådde min hud bättre av det tidigare än nu på senare år...kändes mer återfuktande förut av någon anledning?!?
Blandar även en liten liten klick i fot och handkrämer ibland för att göra dem extra återfuktande och motverka/läka småsprickor vilket jag tycker fungerar bra.
Manukahonung har jag hört/läst mycket bra om ,men har aldrig testat själv eftersom det är så dyrt här i Sverige.

Bild för Mitte
Mitte,

Vad härligt det låter med honungs-beroende pappa :) Hur är hans tänder? Min far, som var tandläkare, brukade alltid säga att honung är det mest kariesframkallande som finns. Inget vi tilläts frossa i med andra ord :) Har heller inte testat manukahonung än. Blir sugen på att göra det nu däremot.

Lustigt att du tyckte att honungsmasken gav större effekt förr. Undrar vad det beror på? Allmänt torrare hy kanske? 

Bild för Estelle

Hans tänder är nog helt ok för att vara över 70 år gamla, men han är ingen småätare eller sådan som äter godis i övrigt så...
Kan ju vara som du säger att huden är allmänt torrare nu när man blivit lite äldre...troligtvis tyvärr.
Hoppas att du skriver om Manukahonungen om du bestämmer dig för att köpa en burk :)

Bild för Emma

Jag har sedan drygt en vecka börjat använda en eller två droppar honung när jag smörjer in ansiktet på kvällen. Jag brukar annars bara smörja med ren mandelolja. Jag känner redan att huden är mer återfuktad än innan, jättebra! Min hud brukar se ganska död ut på vintern men jag tycker att den har fått lite lyster. Tummen upp för honung i facet!

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Estelle!

Ja visst är det tydligt att huden liksom torkar ut lite när man blir äldre. Det är mest mina händer som fnasar sig. Huden i fejjan har faktiskt blivit mycket bättre med åren. Äntligen slipper man den där glansiga pannan och de enstaka finnarna som brukade dyka upp si så där en gång i månaden. Yey!

Bild för Mitte
Mitte,

Hallå Emma! Grymt bra idé att bara lägga till några droppar honung till ansiktsoljan. Måste också testa, tack för tipset!!

Bild för Fitflops Sale Clearance UK

This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I've shared your website in my social networks!

Sidor

Lägg till kommentar