februari 2013

Hej då Lisa, tack för alla fina år!

lisa-ftalater

Gamla plastleksaker kan vara hormonstörande

Det fanns en tid när Lisa och jag var oskiljaktiliga. I tidernas begynnelse var hon min mest värdefulla ägodel. Självklart ingen vanlig docka, utan fylld av sand i bästa 70-talsanda. 3,5 kg var den pedagogiska vikten. I amerikanska tullen misstänkte man sanden för något annat och försökte sig på en lättare halshuggning. Bara en totalt urflippad och gallskrikande 6-åring kan väl få nitiska tulltjänstemän på andra tankar? Och nu ligger hon alltså i kalla soptunnan. Först på tredje försöket lyckades jag lämna henne där. Även om det var fjompigt svårt att skiljas så ville jag ändå inte att hon skulle få leka med mina barn. Inte den där gamla ftalat-dockan. För så är det tydligen med gamla plastleksaker, att de kan vara hormonstörande. Förra veckan höll Konsumentföreningen i Stockholm ett seminarie om hormonstörande ämnen. Talade gjorde Åke Bergman, professor i miljökemi och Ing-Marie Ohlsson toxikolog vid Kemikalieinspektionen. Läs mer här om vad de sa.

Ferulic acid (Ferulinsyra), antioxidanten som förstärker effekten av vitamin C och E

ferulinsyra-ferulic-acid-brown-rice-havre-riskli

Populärt som antiage: Ferulic + Vitamin C och E

Ferulinsyra är en antioxidant av typen polyfenol/fenolsyra. Den förekommer naturligt i cellväggar, blad och kärnor i de flesta växter. Framförallt i havre-, ris- och vetekli, men även i t ex kaffe, äpple, jordnötter och annanas. Ferulinsyra är i sig väldoftanade och ett förstadie vid tillverkningen av vanillin-pulver. I hudvård har ferulinsyra visats sig ha UV-skyddande effekt genom att kunna neutralisera skadliga fria radikaler. Samtidigt är det kliniskt bevisat att Ferulinsyra förstärker effekten av två andra bevisat effektiva antioxidanter; Vitamin C och E (som också har UV-skyddande egenskaper). En blandning av dessa tre antioxidanter är därför just nu heta i många c-vitaminbaserade antiage-produkter. Som t ex den patenterade: Skinceuticals C E Ferulic, där just kombinationen av 15% L-ascorbinsyra (vitamin c), 1% Alpha Tocoferol (Vitamin E) och 0,5% Ferulic acid är det som har patenterats. Här, en studie som pekar på hur just den här kombinationen av antioxidanter i ovanstående koncentrationer ger huden ett 8 gånger förbättrat UV-skydd.

Ferulinsyra är lösligt i vatten (varmt), glycerin, alkohol och propylenglykol. Här kan du se i vilka proportioner. 5 g Ferulinsyra kostar $9.50 på Skinactives eller $4,25 för 30g på Bulk Actives.

Betala inte för mycket, det kan skilja $100 mellan identiska serum

Vill man inte göra sitt eget C+E+Ferulic-serum finns många alternativ på marknaden. Vad man de facto köper (koncentrationer, hållbarhet etc) är svårare att bedöma. Prisskillnadena är också stora. Skinceuticals C E Ferulic kostar $146.00, medan den identiska kopian Cosmetic Skin Solutions Vitamin C+E Serum bara kostar $39.95. Ett annat prisvärt exempel är Mad Hippie Vitamin C Serum (som istället för L-ascorbinsyra innehåller en annan "form" av vitamin C, Sodium Ascorbyl Phosphate) för $33.99.

Källa:

Med posten idag: Aktiva ingredienser till pigmentblekande serum!

skinactives-grape-seed-licorice-extract-ferulic-acid-ascorbyl-palmitate

Fick min beställning av aktiva ingredienser från Skinactives idag, ett paket jag sett mycket fram emot! Grape Seed Proanthocyanidins - antioxidant som bland annat hämmar nedbrytandet av kollagen och stärker kapillärerna, Ferulic Acid – UV-skyddande antioxidant som även förstärker effekten av två andra antioxidanter: vitamin C och E. Licorice Extract – antiinflammatoriskt med pigmentblekande effekt. Ascorbyl Palmitate – oljelösligt Vitamin C, antioxidant med pigmentblekande effekt. Det här är några av ingredienserna jag ska använda i ett antioxidant/pigmentblekande serum. Återkommer mer om det! 

Tack Skinactives för spons av produkter! 

 

Jacqueline Evans Castille Cream Cleanser – dyraste rengöringen hittlls!

/sjaqueline-evans-castille-cream-cleanser

Rengöringskräm eller tvål?

Det här är den dyraste rengöringskrämen jag har testat hittills. Eller är det egentligen en tvål? Enligt ingredienslistan så innehåller Jacqueline Evans Castille Cream Cleanser Castille soap. Vilken tensid som egentligen avses vet jag tyvärr inte, eftersom det inte är närmare beskrivet. Men som jag tolkare det så är det alltså frågan om en tvålbaserad rengöring. Tyvärr. För jag antar att det är därför den stramar på mig efter tvätt?

Rengör: Bra
Uttorkande? Ja, stramar efter tvätt
Doft: Lätt av citrus, mycket gott
Känsla: Härligt krämig
Märkning: Ingen (Säger sig vara naturopatisk; "Bara de renaste och bästa naturliga och ekologiska ingredienserna har valts ut".)
Förpackning: Glasflaska i mörkt glas, lite ohygiensiskt och opraktiskt
Hållbarhet: 12 m efter öppnande
Pris: 120 g, 550 kr 
Bäst: Härligt krämig känsla
Sämst: Att den stramar och är snordyr
Betyg: 3/5
Köpa igen? Nej 
Inköpsställe: Eleven (har sponsrat mig med testprodukt)

Inci – Jacqueline Evans Castille Cream Cleanser

Aqua (Purified Water), Vegetable Emulsifying Wax, Macadamia Ternifolia (Macadamia) Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (SweetlAlmond) Oil, Vegetablel Glycerine, Shea Butter, Castille Soap, Rosemary Extract, Grapefruit Seed Extract, Cymbopogon Flexuosus (Lemongrass) Oil.

Gillar: nvey eco forte soothing eye makeup remover!

nvey-eco-forte-soothing-eye-makeup-remover-beautycomesclean

Sekundsnabb makeup remover från nvey

Jag gillar verkligen Nvey eco's effektiva eye makeup remover. På bara några sekunder tvättar du bort all make (på bilden ovan: fet kajal, kräm- och puderögonskugga samt intorkad flytande eyeliner). Huden känns ren och fräsch efteråt. En sak jag undrade över är varför removern innhåller salicylsyra? Från Mats på Turkos fick jag svaret att salicylsyra ingår som konservering och antiinflammatoriskt ämne. Jag har i och för sig inte långtidstestat den här produkten, men på mig har den varken känts stark eller irriterande. 

Rengör: Mycket bra!
Känsla och doft: Diskret, lätt och fräsch
Hudtyp: Alla
Hudvårdande egenskaper: Glycerin, flertalet mjukgörande veg oljor
Märkning:
 Natrue, NSF
Förpackning: Sprayflaska, ljustät.
Hållbarhet: 12 mån Obs: förvaras under 25 grader C
Pris: 118 ml, 339 kr 
Inköpsställe: Turkos (har sponsrat mig med en testprodukt)
Bäst: Grymt effektiv ögon-makeup remover
Sämst: Något lite meckig att använda (skaka, sparya på fuktad bomullstuss)
Betyg: 5 av 5
Köpa igen? Absolut! 

Produktbeskrivning (enl försäljare): En produkt som effektivt med ändå milt tar bort konventionell och vattenfast makeup och maskara samtidigt som den vårdar och stärker fransarna så att de bevaras långa och vackra. Lösning: en unik blandning av vårdande ekologiska oljor och fruktvatten som enkelt tar bort både konventionell och vattenfast ögonmakeup och maskara samtidigt som huden runt ögat hålls väl återfuktad och skyddad utan en fet film.
Användning: Spraya en liten mängd på en fuktad bomullsrondell och tvätta bort ögonmakeupen.

Inci - Nvey Eco Forte Soothing Eye Makeup Remover

Water/Aqua, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil*, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Glycerin*, Sucrose Laurate, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Water*, Vitis Vinifera [Grape] Fruit Water*, Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Sorbic Acid, Glycerin. *Certified Organic Ingredient

DIY Chocolate Lip Balm – Eget läppbalsam på en kvart

lappbalsam-diy-lip-balm-beautycomesclean

Det är väldigt lätt att göra sitt eget lip balm. Värma bivax och oljor i vattenbad och sen bara hälla upp på cerathylsor. Du kan välja vilka feta oljor du vill (helst matoljor kanske?). Ricinoljan gör ceratet mer glansigt och bivaxet gör det fast. Det här receptet ger ett chokladdoftande lip balm med relativt lite glans. Satsen räcker till 20 cerathylsor (4,5ml).

 • Bivax: 20g
 • Ricinolja kallpressad eko: 20g
 • Solrosolja: 20g
 • Koko virgin natur (med doft): 20g
 • Kakaosmör eko: 15g
 • Chokladmassa eko: 5g

När blandningen svalnat till mellan 40 och 45 grader tillsätt:

 • Vitamin E 5g 

Alla ingredienser, inklusive hylsorna köper du på Crerarome.se

UV bio spf 40 – ett riktigt effektivt solskydd!

sun-screen-sol-kram-uv-bio-spf-40

Supernöjd efter 3 veckors test i Thailand!

Både min 3,5 årige son och jag har nu testat UV bio SPF 40 under tre veckor i Thailand och jag lugnt säga att det är en riktigt bra solkräm! En fet kräm som sitter bra. Vattenfast, men funkar ändå i ansiktet utan att täppa till porerna. Men framförallt, ingen solbränna!! Knappt ens någon färg, vilket måste klassas som ett effektivt solskydd :) Som med alla partikelfilter blir man vit av titaniumdioxiden, något man bara får köpa. Den doftar fräscht och precis lagom mycket. Tyvärr med tre allergena parfymämnen: Citronellol, Limonene, Linalool. Lite trög att smörja in, men å andra sidan ger det förmodligen ett bättre skydd eftersom krämen kommer på i ett tjockare lager.

Solskyddseffekt: Effektivt
UV-filter: Titaniumdioxid
Doft: Diskret och fräsch
Känsla: Lite trög att smörja in, går åt mycket!
Portilltäppande? Ytterst lite
Hudvårdande egenskaper: Glycerin, flertalet mjukgörande veg fetter samt antioxidanten Vitamin E
Märkning:
 Ecocert, Cosmebio
Förpackning: Funkar bra, airless, ljustät.
Hållbarhet: 6 mån efter öppnandet
Pris: 125 ml, 259 kr 
Inköpsställe: Sundloef, Turkos
Bäst: En vattenfast solkräm som känns säker!
Sämst: Innehåller tre allergena parfymämnen: Citronellol, Limonene, Linalool
Betyg: 5 av 5 (trots parfymämnena)
Köpa igen? Absolut!

Inci – UV bio SPF 40

Aqua, Titanium Dioxide, Glycine Soja Oil*, Caprylic/Capric, Triglyceride, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Butyrospermum Parkii Butter*, Glycerin, Olea Europaea Fruit Oil*, Camellia Sinensis Leaf Extract*, Olea Europaea Leaf Extract*, Glyceryl Oleate, Zinc Oxide, Canola Oil, Simmondsia Chinensis Oil*, Chamomilla Recutita Flower Extract*, Oenothera Biennis Oil*, Hippophae Rhamnoides Oil*, Oryza Sativa Bran Oil, Macadamia Ternifolia Oil, Stearic Acid, Soy Bean Lecitin, Parfum (Essential Oils), Bisabolol, Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Aluminium Hydroxide, Magnesium Sulfate, Citronellol, Limonene, Linalool. * Ekologiska ingredienser.

 

Seminarie om hormonstörande ämnen (parabener och bisfenol-A) nu på onsdag!

bisfenol-a-parabener-seminarie-ake-bergman-kemikalieinspektionen

Nu på torsdag håller Konsumentföreningen i Stockholm ett gratis semniarie om hormonstörande ämnen med professor Åke Bergman. Öppet för alla medlemmar (medmerakort). Ingen föranmälan krävs heller, så det är bara att gå dit – om man bor i huvudstaden vill säga :). ABF-huset, Sveavägen 41. Blir jag bara frisk från min dunderförkylning tills dess hoppas jag vi ses där!

Vitamin A-syra (Tretinoin) – Läkemedlet mot acne, pigmentfläckar och rynkor

vitamin-a-syra-tretinoin-retin-a

Receptbelagt läkemedel som i vissa länder säljs över disk

Vitamin A-syra, eller Tretinoin är ett läkemedel mot acne och solskadad hud. Det introducerades i början av 70-talet och är ett av de få ämnen som verkligen har bevisad effekt mot rynkor och andra ålderstecken i huden. Ämnet går ner i underhuden och effekten är kliniskt dokumenterad i ett stort antal studier. Tretinoin är ett registrerat läkemedel och är inte tillåtet i kosmetika inom EU. I Sverige krävs med andra ord ett recept, men i vissa länder (bland annat Thailand, USA, Italien och Spanien) kan man köpa Tretinoin-kräm under namnet "Retin-A" eller "Renova" över disk på apotek. Vitamin A-syra används även som invärtesmedicin (Vesanoid) som behandling av en form av leukemi acute promyelocytic leukemia (APL) och det forskas även på vitamin A-syra och andra former av cancer. Första gången jag själv kom i kontakt med Tretinoin var i 20 års åldern när jag fick Aberela utskrivet för min något orena hy.   

Effekter av Vitamin A-syra

Vitamin A-syra är ett derivat (nedbrytningsprodukt) av Vitamin A (retinol) och ett ämne som i liten mängd behövs för att kroppen ska fungera. Det hjälper celler att växa och utvecklas. Man vet att det i hudcellen finns en retonid-receptor (mottagare) för tretinoin som man tror fungerar som en slags av/på-knapp i cellen. En switch inblandad i en mängd olika funktioner i huden som t ex celltillväxt, proteinomsättning och sebumproduktion. 

Tretinoin anses bland annat öka mängden kollagen och blodkärl i huden samtidigt som det exfolierar det översta hudlaget av döda hudceller. Dessutom hämmar Tretinoin ett enzym (MMP – matrix metalloproteinases) från att bryta ner kollagen- och elastinfibrer i huden. Sammantaget ger detta en hud med ett slätare och friskare utseende. Eftersom solskadad hud ofta har ett förtjockad överhud (epidermis) och förtunnad läderhud (dermis), ojämn pigmentering och gulaktig hudton är Tretinoin-kräm en effektiv behandling av just solskadad hud. För att få en märkbar effekt krävs några månaders behandling. Här följer några dokumenterade effekter av Tretinoin:

 • stimulerar kollagen- och elastinfiberbildning
 • hämmar melaninproduktion
 • exfolierar hudens översta lager
 • minskar rynkor
 • förbättrar hudstruktur
 • förbättrar hudton, ge friskare färg åt gultonad hud
 • behandlar acne
 • minskar storleken på porer
 • minskar sebumproduktion och olighet
Effekten av Tretinoin-kräm på rynkor kan delvis bero på krämens i övrigt fuktbindande egenskaper. I tester minskade nämligen även krämbasen (utan tretinoin) i placebogruppen mängden torrhetsrynkor. 

Skillnad mellan Vitamin A och Vitamin A-syra 

Även om Vitamin A ombildas till vitamin A-syra i kroppen så har de olika ingredienserna inte samma effekt när det stryks på huden. Dels är omvandlingsgraden inte särskilt hög och olika från person till person. Dessutom är Vitamin A instabilt även fast det finns kosmetikatillverkare som säger sig använda stabilere former av A-vitamin. Retinol är en vanlig ingrediens i antiage-produkter.

Vitamin A-syra är naturligt förekommande i nyponfröolja med en koncentration av 125 ug per 100 gram (= 0,0000125%). Tretinoin-kräm som utvärtes läkemedel tillverkas i koncentrationer av mellan 0,025% - 0,1%. 

Bieffekter – bör inte användas av ammande och gravida

Det är långt ifrån riskfritt att använda Tretinoin-kräm. Vanligaste bieffekterna är rodnad och fjällning, framförallt i början av behandlingen. Känns ungefär som en hettande solsveda. Tretinoin gör huden mer känslig för UV-strålning bland annat genom sin exfolierande effekt och bör därför alltid tillsammans med hög UV-faktor (och kanske undvikas helt under sommaren?). Vitamin A-syra bör heller inte användas tillsammans med någon annan form av exfoliering/peeling. Dessutom är tretinoin hudirriterande. Det finns ett antal djurstudier som pekar på att Tretinoin både är reproduktionstoxiskt (kan ge fosterskador) och cancerogent. Därför bör Tretinoin undvikas av gravida. Det saknas data om hurvida tretinoin går över i bröstmjölk, men den allmänna rekommendationen är att undvika tretinoin under tiden man ammar. Tretinoin bör även undvikas av personer med skadad hud, akuta eksem eller hudinfektioner, rosacea och perioral dermatit.

tretinoin-vitamin-a-syra-retinoic-acid-ewg

Bild: utdrag från EWG Skin Deep.

Användning

Tretionin-kräm ska strykas på i ett tunnt lager en gång dagligen, på kvällen. Att anvädna krämen oftare eller med större mängd ger inte bättre effekt, utan kan istället ge en ökad irritation (långvarig irritation är i sig nedbrytande för huden). Man bör vänta 20-30 min efter att ha tvättat ansiktet (och torka sig försiktigt utan att gnugga hårt) innan krämen stryks på. Vid kraftig rodnad och irritation bör man göra ett uppehåll och sedan endast behandla varannan/var tredje dag tills huden har vant sig. Undvik kontakt med ögon, ögonlock, näsborrar, mun och slemhinnor.

Samtidigt som man anväder Tretinoin-kräm bör man undvika andra potentiellt irriterande hudvårdsprodukter som peeling, starka tensider, produkter som innehåller citrusfrukter, kryddor eller en hög andel alkohol. 

Vid behandling av acne kan en förbättring ses redan efter 2-3 veckor eller upp till 6 veckor. Vid solskadad hud och rynkor tar det 3-6 månader för synligt resultat. Därefter kan det räcka med en underhållsbehandling av 1-3 gånger i veckan.

Läkemedelsnamn: Aberela, Retin A, Renova, Airol, Atralin, Avita, Retacnyl, Refissa, ReTrieve, or Stieva-A

Synonymer, verksamt ämne: Tretinoin, Vitamin A-syra, Retinsyra, Retinoinsyra, All-Trans-Retinoic Acid, ATRA, Vitamin A Retinoic Acid, 

Läs mer om Vitamin A-syra på Shenet.

Källa:

Canadian Hotlist – med mer än 200 potentiellt farliga ämnen

canadian-hotlist-consumer-product-safety-cosmetics-saker-kosmetika

Kanadensiska hälsomyndigheten har en "Hotlist" över mer än 200 potentiellt farliga ämnen, förbjudna eller endast tillåtna med begränsning i kosmetika: List of Prohibited and Restricted Cosmetic Ingredients ("Hotlist")Listan uppdateras kontinueligt och är en enkel och lättanvänd lista för den som snabbt vill kolla upp ett ämne.

Sidor