Ferulic acid (Ferulinsyra), antioxidanten som förstärker effekten av vitamin C och E

ferulinsyra-ferulic-acid-brown-rice-havre-riskli

Populärt som antiage: Ferulic + Vitamin C och E

Ferulinsyra är en antioxidant av typen polyfenol/fenolsyra. Den förekommer naturligt i cellväggar, blad och kärnor i de flesta växter. Framförallt i havre-, ris- och vetekli, men även i t ex kaffe, äpple, jordnötter och annanas. Ferulinsyra är i sig väldoftanade och ett förstadie vid tillverkningen av vanillin-pulver. I hudvård har ferulinsyra visats sig ha UV-skyddande effekt genom att kunna neutralisera skadliga fria radikaler. Samtidigt är det kliniskt bevisat att Ferulinsyra förstärker effekten av två andra bevisat effektiva antioxidanter; Vitamin C och E (som också har UV-skyddande egenskaper). En blandning av dessa tre antioxidanter är därför just nu heta i många c-vitaminbaserade antiage-produkter. Som t ex den patenterade: Skinceuticals C E Ferulic, där just kombinationen av 15% L-ascorbinsyra (vitamin c), 1% Alpha Tocoferol (Vitamin E) och 0,5% Ferulic acid är det som har patenterats. Här, en studie som pekar på hur just den här kombinationen av antioxidanter i ovanstående koncentrationer ger huden ett 8 gånger förbättrat UV-skydd.

Ferulinsyra är lösligt i vatten (varmt), glycerin, alkohol och propylenglykol. Här kan du se i vilka proportioner. 5 g Ferulinsyra kostar $9.50 på Skinactives eller $4,25 för 30g på Bulk Actives.

Betala inte för mycket, det kan skilja $100 mellan identiska serum

Vill man inte göra sitt eget C+E+Ferulic-serum finns många alternativ på marknaden. Vad man de facto köper (koncentrationer, hållbarhet etc) är svårare att bedöma. Prisskillnadena är också stora. Skinceuticals C E Ferulic kostar $146.00, medan den identiska kopian Cosmetic Skin Solutions Vitamin C+E Serum bara kostar $39.95. Ett annat prisvärt exempel är Mad Hippie Vitamin C Serum (som istället för L-ascorbinsyra innehåller en annan "form" av vitamin C, Sodium Ascorbyl Phosphate) för $33.99.

Källa:

Kommentarer

Bild för Moa
Moa,

Vad intressant, aldrig hört talas om detta. Serumet verkar underbart men dyrt! Får nog vänta några år med att ta till det tunga artilleriet :) Dock måste jag säga att förpackningen inte känns ultimat för de dyrbara dropparna?

Jag googlade runt lite och hittade märket Mad Hippie som också blandar vitamin C och E med Ferulic Acid i sitt Vitamin C serum, men inga koncentrationer utskrivet, så svårt att veta effekten då. http://www.madhippie.com/shop/vitamin-c-serum/

De har för övrigt en Face Cream som ser fin ut (med mitt amatöröga!) innehåller bland annat Niacinamide som du ju skrivit om förut.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Moa, tusen tack för bra tips! Mad Hippie verkar vara ett väldigt intressant märke med många spännande produkter. Nu har jag mejlat dom och frågat i vilken koncentration de tillsatt sina aktiva ämnen i vitamin c-serumet. Vi får se om de svarar..:) 

Håller med om att Face Creamen låter väldigt intressant! Har ännu inte hunnit djupdyka i detta med peptider, men det ligger definitivt på min to do-lista! Har du testat någon peptid-kräm tidigar?

 

 

Bild för Mitte
Mitte,

PS. Dessutom är deras vitamin c-serum något billigare än skinceuticals.. :)

Hyaluronsyra gör mig däremot alltid lite misstänksam. Känt är ju att molekylen är för stor för att penetrera hudbarriären. Undrar därför alltid varför man tillsätter en sådan ingrediens? Någon som har ett bra svar på det?

Bild för Estelle

Så vitt jag vet används hyalonsyra som bra fuktbindare med utslätande och lite samma "plumpande" effekt som vissa läpp-produkter för fylligare läppar har.
Där emot har du nog rätt i att det inte penetrerar huden, är väl just därför det finns fillers Injektionssprutor) med just hyalonsyra för att ge huden fukt mer inifrån.

Bild för Moa
Moa,

Javisst ja, jag glömde den lilla detaljen, som ju egentligen var hela syftet med tipset, att priset för Mad Hippies serum är en tredjedel! Vad bra att du mejlade dem, hoppas du får svar.
Nej, jag har ingen ingen egen erfarenhet av peptider i hudvård (använder faktiskt inga anti-age produkter själv än så länge, men det hindrar ju inte att man är intresserad av ämnet :). Men är absolut ett intressant ämne som jag vill också vill veta mer om.

Ang hyaluronsyra, om jag har förstått det rätt, så lägger det sig helt enkelt på huden och fyller ut/plumpar upp så den ser bättre ut för stunden. Alltså förbättrar den egentligen inte huden på lång sikt, utan har bara effekt så länge man använder krämen i fråga. Betalar man dyra pengar för en kräm, så vill man helst att den faktiskt ska förbättra huden på djupet, men en liten tillfällig plumpingeffekt är väl inte helt fel heller (så länge det inte handlar om ett skadligt ämne).

Bild för Moa
Moa,

Oj det blev visst dubbelsvar där, men verkar som jag och Estelle är inne på samma spår i alla fall :)

Bild för Mitte
Mitte,

Ni har säkert rätt i att syftet med hyaluronsyra är att få en "plumping-effekt". Men funkar det? Som fillers i spruta: javisst. Men hur skulle det egentligen kunna plumpa upp huden genom att ligga ovanpå hudytan? Det penetrerar ju alltså inte översta hudbarriären ens. Dvs= det lager av ca 28 förhårdnade kerationcyter som ligger packade likt en tegelstensmur i en murbruksliknande barriär av fetter (själva barriären). Är verkligen nyfiken detta, eftersom jag vägrar tro att den här ingrediensen tillsätts i så många hudvårdsprodukter endast av rent marknadsföringssyfte. Eller?

Jag kunde inte hålla mig. Gick ändå in och köpte mad hippie-serumet på iherb. Spännis!! Tack för tipset igen Moa!

Bild för Estelle

Den enda erfarenhet jag har av hyalonsyra i hudkräm som jag kan komma på var en dagkräm i från märket O.n.e.
Den var väldigt återfuktande och gav ett väldigt fräscht utseénde (innan den gav mig oren hy..) men om det hade mycket med Hyalonsyran att göra vet jag inte...
Ser fram emot att läsa om Hyalonsyra om du djupdyker i det :)

Blir också väldigt sugen på serumet i från Mad Hippie, men lite skeptisk till hållbarhet och aktiviteten i det blir jag när jag läste att det kommer i en droppflaska.
Känns ju inte som en bra förpackning när det kommer in syre i den, borde ju vara i en pumpflaska!

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Estelle! Trist att du fick oren hy av den där krämen! Undrar vad den innehöll mer? Jo tack, är också sugen på att gräva lite vidare i det här med Hyaluronsyra, ligger helt klart på min lista :) 

Hm. Ja, märkligt som du säger med droppflaskan, men det är tyvärr inte helt ovanligt. Många produkter har tveksamma förpackningar, ej ljustäta och det värsta: i burk! Konventionell hudvård har ofta krämer i burk. Dyra produkter dessutom. Begriper det inte alls! 

Bild för Mitte
Mitte,

Näe, vad deppigt att få oren hy av ansiktsvatten! Undrar som sagt om det var hyaluronsyran? 

Bild för Estelle

Ja, det undrar jag med! Vore ju bra om man visste så att man slipper lägga pengar på någon annan produkt som innehåller hyaluronsyra någon gång och bli besviken.
Svårt det där med att veta vad man inte riktigt tål, man kan säkert tåla vissa ingredienser i mindre koncentrationer och beroende på vad ingrediensen är kombinerad med för andra ingredienser.

Bild för Mitte
Mitte,

Håller helt med! Kan nog vara rätt så komplext. Finns ofta så många ingredienser i en produkt och de är gjorda på olika sätt. Sen kombinerar man själv dessutom med en massa andra produkter... Gahhh! Varför kan saker inte vara enklare...

 

 

Bild för Moa
Moa,

Missat att svara här! Jag lägger mig dock inte i hyaluronsyradebatten, det man inte har koll på ska man inte uttala sig om ;) Men ligger också på min, långa, ta-reda på lista!
Vad kul att du beställde hem serumet! Är sugen jag med. Läst lite mer recensioner, och den ska väl vara klart godkänd, men inte i nivå med värstingserumen i samma kategori. Men låter som ett perfekt lite snällare c-vitamin serum och perfekt för till exempel mig, som ett första c-vit serum :)
Ser fram emot ditt utlåtande!

Bild för Moa
Moa,

Förresten fick du ett svar angående koncentrationen på serumet?

Bild för Mitte
Mitte,

Hallå Moa, har inte fått svar från mad hippie :(. väntar med spänning på leveransen dock! Ja, håller i princip med dig om att man bör vara försiktig med att uttala sig om sånt man inte kan. Men samtidigt är det just så bra att få olika synpunkter, tips (tack för tipset om mad hippie-serumet tex!) och information så här via inlägg och kommentarer. Jag vill ju verkligen förstå varför man tillsätter hyaluronsyra när det samtidigt står på så många ställen att molekylen är för stor för att kunna göra verklig nytt nere i huden. Någon mening måste det ju ändå vara, det är ju en så dyr ingrediens? Även om det bara fyller en kosmetisk funktion så är väl det ok, så länge man är ärlig med det tänker jag? Eller vad säger ni?

Sidor

Lägg till kommentar