"Thai boys don't like dark skin"

skin-bleaching-gone-wrong-pigmentblekning-hydroquinone

Ljusare hy till vilket pris?

Medan vi svenskar älskar att ligga runt poolen och pressa gör thailändska kvinnor tvärtom. De som måste vistas ute i solen klär sig heltäckande och exponerar så lite hud som möjligt för den stekande solen. I asien anses det fortfarande finast att vara vit. Ett skönhetsideal med rötter i antika Japan och Kina, där endast de rikaste kunde undvika kroppsarbete och solbränd hud. Egentligen ett väldigt sunt skönhetsideal om man ser till hur skadlig solen är för huden. Men här handlar det inte om att skydda sig mot hudcancer utan om en sorglig och farlig önskan att bekämpa sitt eget pigment. Och som vanligt är det vi kvinnor som känner att vi inte duger som vi är. 

Asien är en gigantisk marknad för skönhetsbranschen och det finns följdaktligen enorma summor att tjäna på just "whitening"-produkter (så tacka dina asiatiska systrar nästa gång du köper ett serum mot pigmentfläckar). Kvinnan på bilden, Take Panya medverkade 2010 i ett avsnitt av Jessica Simpsons TV-serie "The Price of Beauty". Till höger efter en katastrofalt misslyckad hudblekning. Henns hy är för alltid förstörd och hon vågar sig knappt utanför dörren av skam.

Oreglerad kosmetikamarknad och plagiatkrämer med kvicksilver

I Thailand är kosmetika helt oreglerad och det är heller inte ovanligt med plagiat av kända varumärken. Förr var det traditionella blekningsmedlet kvicksilver. Något som fortfarande förekommer, framförallt de här plagiatkrämerna. 2002 uppdagades en stor kvicksilverskandal efter att hälsomyndigheterna i Hong Kong varnade allmänheten för två vanliga hudblekningsmedel som innehöll så mycket som 65000 gånger det tillåtna gränsvärdet av kvicksilver (kvicksilver är som de flesta vet otroligt giftigt även i mycket små doser). 

Hydroquinone är ett annat vanligt förekommande pigmentblekande ämne. Otillåtet inom Eu, men tillåtet i USA, Afrika och Asien. Vanligt eftersom det anses så effektivt, samtidigt som biverkningarna också anses vara många (och tillräckligt allvarliga för att ämnet inte ska vara godkänt inom EU). Förutom hudirritation och kraftiga allergiska reaktioner kan en långvarig användning av hydroquinone ge en blå-svart missfärgning av huden som kallas ochronosis. Något de mer mörkhyade har störst risk att drabbas av. Hydroquinone kan dessutom vara farligt för den som har en njur- eller leversjukdom.

 Källa:

 

Kommentarer

Bild för Anna
Anna,

Hej- spännande att du tar upp just detta. Har fått en kräm som heter pigmanorm utskrivet av läkare för mina pigmenteringar. Fick de i samband med graviditet. Menar du verkligen att de är förbjudet? Bor i Norge men de borde ju vara förbjudet här ochså. UFF!
Tack för en bra sida!

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Anna, tack för kommentar! Kul att du gillar sidan :)

Hydrokinon (hydroquinone) är förbjudet som ämne i kosmetika och läkemedel inom EU sedan 1 jan 2001, men eftersom inte Norge är med i EU så... 

Som med allt så finns det ju olika uppfattning om saker och ting. De läkare som skriver ut detta läkemedel hävdar så klart att det är säkert att använda och det finns säkert även en del forskning som stödjer deras påstående. Det handlar som alltid om bedömningar av tillgänglig data, sällan är saker helt entydiga utan det finns gråzoner. Men EUs expertråd har i alla fall bedömt ämnet som "ej säkert" att använda. I dag, när vi är mer globala och reser, kan vi komma över läkemedel även om de inte är tillåtna i det land vi bor i. Något som ställer större krav på att man själv får göra sina egna bedömninar.

Har du använt krämen förresten, gav den någon effekt?

Annars finns en del alternativ. Tex vitamin a-syra (som är ett registrerat läkemedel mot Acne och solskadad hud här i Sverige, säljs ofta under varumärket Aberela) och krämer med vitamin C. Niacinamid i kräm/serum har också visat sig ha effekt på pigmentfläckar. Likaså AHA-syror.

Här kan du också läsa mitt test av två olika behandlingasr mot pigmentfläckar!

 

 Lycka till! :) 

 

 

Bild för Julia
Julia,

Nej, bilden på Panya är inte före och efter. Den vänstra är faktiskt efter-bilden, när Jessica Simpson tog med Panya till LA, där hon fick en tid hos Simpsons dermatolog, som tydligen hjälpte något enormt. Hur vet jag inte (ska kolla serien igen...)

Bild för Mitte
Mitte,

Är det sant?! Det låter ju helt fantastiskt! Det måste jag kolla och i så fall korra. Tack för du gjorde mig uppmärksam på detta!

Bild för Julia
Julia,

Yep! Tror det var avsnitt 1 (?) de åkte till thailand, sedan tog de med henne till LA i avsnitt 10 (sista) och det var då hon fick hjälp. Jag grät när jag såg hennes reaktion. Sjukt bra program.

Bild för Julia
Julia,

Förlåt, menade avsnitt 8, inte 10! (Är bara 8 avsnitt i serien, vill inte att du ska sitta med myror i huvudet och leta efter något som inte finns...) :P

Sidor

Lägg till kommentar