100% askorbinsyra – gör själv ditt renaste C-vitaminserum!

ascorbic-acid-askorbinsyra-exfolierande-c-vitamin-serum-diy

Alltid färskt och aktivt antiage-serum för en billig peng!

Vitamin C (L-askorbinsyra) i hudvård är en av de mest väldokumenterat effektiva antioxidanterna som finns. Antiage och UV-skydd i ett. Kruxet är bara att ren askorbinsyra är högst instabilt och börjar oxidera så fort det löses upp i vatten. Något alla hudvårdstillverkare kämpar med att komma runt. Och vem vill betala dyrt för en aktiv ingrediens som inte längre är aktiv? Blev därför så glad när jag insåg att ett C-vitaminserum kunda vara galet enkelt och billigt att göra själv. Då har du dessutom alltid ett garanterat färskt och effektivt serum hemma. Det här superenkla receptet på "c-vitaminserum" hittade jag på skinactives.com:

"Sprinkle some ascorbic acid on water. mix, apply to skin using some cotton wool. Use fresh, preferably after a shower or bath."

Kan det bli enklare!? Ta en knivsudd c-vitaminpulver i handflatan. Droppa lite vatten (eller örthydrolat eller vatten + glycerin...) och lös upp. Klappa in i huden. Klart! Lägg din vanliga kräm/olja. Bäst efter dushen eftersom hudbarriären då sägs vara extra genomsläpplig (också enligt skinactives). Obs! Viktigt att kronen löses upp ordentligt. Får inte användas som kornpeeling (kornpeeling kan riva upp hudytan och orsaka irritation).

Jag har mitt pulver i en liten brun glasburk i badrummet. Tar upp det med ett litet kryddmått. Tycker annars lätt det kommer ner fukt i burken om man tar med fingrarna. 

ascorbic-acid-askorbinsyra-ingrediens

På iherb hittade jag Nutribiotics Ascorbic acid, crystalline powder, 454 g för $14.51 (ca 100kr, som jag fick hem på någon dryg vecka). Kan det bli billigare!?

Bäst att använda som kur?

L-askorbinsyra tas bäst upp av huden vid ett lågt ph, mellan 2 och 3,5. Vilket är så surt att det kan vara hudirriterande. Då brukar en annan "form" av vitamin C rekommenderas, t ex ett derivat som magnesium ascorbyl phosphate eller ascorbyl palmitate (som är oljelöslig). Men många studier är ändå just gjorda på L-askorbinsyra, vilket innebär att det är den formen av Vitamin C man bäst känner till effekten av. (Som t ex den här intressanta studien som visar att vitamin C + vitamin E (tokoferol) och Ferulinsyra (ferulic acid) skyddar huden mot UV-strålning upp till 8 gånger så mycket jämfört med obehandlad hud.)

Ett sätt att minska irritationen kanske kan vara att använda askorbinsyran som en kur? Askorbinsyra i en koncentration på 15% och en lösning med ph-värde 3,2 har visat sig ge en maximal dos vitamin C i huden efter 3 dagar. Vitaminets halveringstid i huden är sedan 4 dagar. Så.. kanaske att man kunde använda sitt serum 3 dagar i rad och sen göra ett uppehåll på en vecka och så köra på igen?

Pga sitt låga ph-värde får askorbinsyran även en exfolierande effekt. Därför bästa att inte använda någon annan exfoliering under tiden eftersom det skulle kunna irritera huden i onödan.

Använd inte om det gulnat!

Om pulvret har gulnat (se här) så är det tecken på att det har oxiderat och bör inte användas. Oxiderade ämnen kan nämligen få omvänd effekt, dvs bli skadliga för huden.

För dig som vill fördjupa dig i vitamin C kan jag rekommendera ett specialnummer av Skinactives nyhetsbrev (skrolla bara ner lite), här kommer ett utdrag:

Dissolved in water, ascorbic acid will be destroyed by the oxygen in the air. This is not a problem when you are taking Vitamin C tablets or drinking orange juice, but it becomes a problem for skin care products that need to be on a store shelf for 12 months. Products that contain Ascorbic Acid will change color and lose activity within weeks, making them useless. 

Organic chemists have been playing with Ascorbic Acid for a long time, trying to modify its structure to make it more suitable for use in skin care products, while keeping the Vitamin C activity intact.  Every new chemical derivative requires testing to make sure that the modified molecule still works as Vitamin C in aspects relevant to the skin. Because each scientific paper measures activity in a different way so it is important to read the scientific literature (and not just the marketing materials) to make sure that the chemically modified Ascorbic Acid is still useful.

Mer intressant läsning: Pinell et Al.: Topical L-Ascrobic Acid: Percutaneous Absorption Studies

http://www.skinc.com.tw/pdf/C_paper.pdf

 


Kommentarer

Bild för ochjagba

vilket bra tips! tack. det här ska jag testa när jag har slutat äta roaccutan!

Bild för Mitte
Mitte,

Ja, det kan nog bli lite väl irriterande om du samtidigt äter roaccutan? Lite drygt 3 månader kvar eller? Tänk att man måste äta så länge... 

 

 

Bild för Mitte
Mitte,

Tack Estelle för tips om TVÅLs askorbinsyra på Eleven! Kanske kan det kännas betydligt enklare för många att beställa via svensk webshop? Även fast jag kan tycka att den gigantiska prisskillnaden (TVÅL: 89kr för 10 gram, Nutribiotic ca 100kr för 450g..) väl motiverar det lilla extra mecket :) 

Jag har grubblat mycket på det här med ph-värdet och hur irriterande det kan vara. Din fråga peppade mig att justera inlägget lite med ett nytt stycke. Tusen tack! Som jag har fattat det så funkar vitamin C bäst vid ett ph runt 2-3,5. Det måste vara så surt för att kunna tas upp i hudens celler.. Samtidigt blir huden mättad efter ungefär 3 dagar applikation, då har man fått en maximal dos vitamin C i huden, sen halveras det på 4 dagar. (se utdraget nedan). Så jag tänker man kan ta detta som en kur och därmed minska risken för irritation? Ungefär så här: använda serumet i 3 dagar i rad. Uppehåll i 3-4 dagar. 

 

"The solution must be formulated at a pH of 3.5 or lower for the vitamin C to be absorbed into skin: at this pH the vitamin C is protonated and the molecule is uncharged (Pinnell et al, 2001). The formulation concen- trations were maximized for percutaneous absorption. Fif- teen percent L-ascorbic acid saturates skin in 3 d; its tissue half life is about 4 d (Pinnell et al, 2001). Once inside skin it cannot be removed by washing or rubbing."

 

Bild för Estelle

Du har helt rätt i att prisskillnaden är saftig och Iherb lockar mer därför.
Kul att jag peppade dig att skriva lite mer :)
Det låter vettigt det du skriver om att använda det som en kur .
Blir dock så skeptisk till det här med att L-askorbinsyra ska ge en solskyddande/förstärkande effekt samtidigt som det är exfolierande, med tanke på att exfoliering gör huden känsligare för solen...
Vill ju liksom inte göra en redan känslig hy ännu mer känslig och irriterad...

Bild för Mitte
Mitte,

Ja, håller med dig om att det låter lite för bra för att vara sant. Värt att testa ändå tyckte jag. Gräver samtidigt vidare i ämnet C-vitamin :) Tycker det finns lite motstridig fakta kring om de olika derivaten verkligen har samma effekt som askorbinsyran.. Har du hittat något som kan räta ut frågetecknen?

Bild för Estelle

Oftast är det ju så att det som låter för bra för att vara sant också är det, men det finns ju undantag!
Hoppas att du tål det och så hur som helst, ser fram emot att läsa om dina erfarenheter! :)
Jag önskar att jag hade hittat något som reder ut frågetecknen kring de olika derivaten, men det verkar inte finnas än...
Forskningen verkar ha fokuserat främst på L-askorbinsyran och där med verkar det inte finnas några vetenskapliga säkra belägg för om de andra derivaten fungerar bra eller ej...

Bild för Mitte
Mitte,

Så har jag uppfattat det också. Men vi får hålla ögonen öppna helt enkelt :) 

Bild för Mona / La Vie est Belle

Jättebra tips! Har funderat länge på en C-vitaminkräm och har även funderat över att beställa TVÅL's variant men det har inte blivit av. Kanske köper iHerb's variant. :)
Vart hittade du din bruna glasburk? Räcker det inte med burken det kommer i (iHerbs)?

Bild för Moa
Moa,

Det här ska jag verkligen testa! Kan inte bli bättre. Tycker också det låter vettigt att använda serumet som en kur, istället för varje dag. Tack för bra tips.

Bild för Mitte
Mitte,

Halloj! Den bruna burken beställde jag från crearome.se (finns olika storlekar). Jag häller över lite åt gången, den från iherb (Nutribiotics) är ju så enormt stor (kommer räcka i flera år:)), så jag tänker att det är onödigt att öppna och stänga den titt som tätt och släppa in massa fuktig badrumsluft? Dessutom tar den så stor plats på hyllan. Känns toppen än så länge, inget svid eller irritation! Kul om ni också testar så får vi se hur ni tycker:) 

Bild för Ingrid

Jag har inte gått lika mycket på djupet med detta men har fått bra effekt av vanlig askorbinsyra från kryddhyllan. På vintern kan jag inte använda det men under sommarhalvåret kör jag var och varannan dag med ansitktsvatten och askorbinyra som jag blandar direkt i handen. Ska mortla det till nästa gång så att det blir lättare att blanda. Skrivit om det här. http://ingridbbeautiful.wordpress.com/tag/askorbinsyra/

Bild för Mitte
Mitte,

Vad kul att höra att det funkar för dig också! Tycker du att du blivit mer ljuskänlig/irriterad? Att det funkat som den typen av peeling som kan ge den effekten?

Grymt att du skrev om detta redan i somras! Tack också för bra tips på bra sida!

Bild för Mitte
Mitte,

Har gjort ett litet uppehåll med detta serum under tiden jag testat ett par andra produkter. När jag kollade i min lilla bruna burk häromdagen så hade pulvret blivit gult = c-vitaminet har oxiderat och ska EJ användas! Därför så bra att bara ta lite pulver i burken man förvarar i badrummet åt gången. 

Bild för Ingrid

Jo det har en kemiskt peelande effekt som jag ser upp med. Försöker att blanda med ansiktsvatten och sedan direkt på med olja eller kräm för att inte bli lika skarp. Jag är inte mkt ute i solen men hade väl inte stekt mig dagen efter c-vitaminmask.

Bild för Mitte
Mitte,

Ah, bra att höra din erfarenhet!! Men det verkar ju ändå som att det skulle vara en bättre form av peeling eftersom det samtidigt har UV-skyddande egenskaper (antioxidantiv effekt)? Viktigt också så klart att man inte använder pulvret som någon kornpeeling utan att man löser upp det ordentilgt innan man baddar på huden. 

Bild för Mikaela Bjerring

Hur mycket L-askorbinsyra till vatten och glycerin har du använt? Läste på någon hemsida att de använt lika delar av varje, men det verkar vara lite starkt både med askorbinsyra och glycerin. Läste sedan på en annan sida att en kräm/serum inte bör innehålla mer än 5-10% glycerin då det kan ge motsatt effekt och istället stöta bort fukten från huden!?

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Mikaela!

Jag använder mest rent kranvatten. Direkt efter jag tvättat mig, så tar jag en knivsudd L-askorbinsyra i handflatan och så några droppar vatten på det. Gnuggar runt i handflatan tills allt är helt upplöst. Obs viktigt, det får inte bli någon kornpeeling detta! Sen splashar jag på huden. Hur enklet som helst! :)

Bild för NormaHab

Investments in cryptocurrency - https://bit.ly/2uCcLt2!

10%-15% Daily Profit! Earn your bitcoins today, become a millionere tomorrow!

Affiliate program and referral commision 5%. Invite a freind and earn 5% commision from each deposit!

<a href="https://bit.ly/2uCcLt2">CLICK HERE!</a>
===============================
Инвестиции в криптовалюту - https://bit.ly/2uCcLt2!

10%-15% ежедневного дохода! Заработайте свои биткойны сегодня, станьте миллионером завтра!

Партнерская програма и реферальная коммиссия 5%. Пригласите друга и получите 5% с каждого депозита!

<a href="https://bit.ly/2uCcLt2">ПЕРЕЙТИ НА САЙТ!</a>

Bild för NormaHab

Investments in cryptocurrency - https://bit.ly/2uCcLt2!

10%-15% Daily Profit! Earn your bitcoins today, become a millionere tomorrow!

Affiliate program and referral commision 5%. Invite a freind and earn 5% commision from each deposit!

<a href="https://bit.ly/2uCcLt2">CLICK HERE!</a>
===============================
Инвестиции в криптовалюту - https://bit.ly/2uCcLt2!

10%-15% ежедневного дохода! Заработайте свои биткойны сегодня, станьте миллионером завтра!

Партнерская програма и реферальная коммиссия 5%. Пригласите друга и получите 5% с каждого депозита!

<a href="https://bit.ly/2uCcLt2">ПЕРЕЙТИ НА САЙТ!</a>

Bild för NormaHab

Investments in cryptocurrency - https://bit.ly/2uCcLt2!

10%-15% Daily Profit! Earn your bitcoins today, become a millionere tomorrow!

Affiliate program and referral commision 5%. Invite a freind and earn 5% commision from each deposit!

<a href="https://bit.ly/2uCcLt2">CLICK HERE!</a>
===============================
Инвестиции в криптовалюту - https://bit.ly/2uCcLt2!

10%-15% ежедневного дохода! Заработайте свои биткойны сегодня, станьте миллионером завтра!

Партнерская програма и реферальная коммиссия 5%. Пригласите друга и получите 5% с каждого депозита!

<a href="https://bit.ly/2uCcLt2">ПЕРЕЙТИ НА САЙТ!</a>

Bild för Gab
Gab,

Hi,

My name is Gab, I have been trading with crypto for at least 3+ years now and I have had a lot of success and a lot of fails.
Today I came accross something called "Maximus CryptoBot" Its a huge company with a proven trading system in place. I have not personally used it myself, (yet) I plan to but wanted your take on the software.

I know you probably get a lot of "spam" mail, I promise this isnt spam.

I see your website is about Crypto and thats why I decided to contact you, I believe your opinion would help me.

I would really appreciate it if you could let me know your thoughts, It could be a GOLD mine, if this works, imagine how much money we could make.

Checkout the proven trading system here: http://bit.ly/2ueddu7

It has great reviews and a lot of proofes but I would like to know from an expert, like yourself.

Thanks a lot for your time

Happy investing!

Gab

Sidor

Lägg till kommentar