Spray + olja, bättre än kräm?

vatten-olja-loslighet-aktiva-amnen-hudvard

Avancerad hudvård utan kräm, är det möjligt?

Behöver man en kräm med avancerade peptider och nanopartiklar för att ge huden de aktiva ingredienser den har nytta av? Behöver man ens en kräm, eller går det lika bra att "dela upp" det hela i två steg: först en vattenbaserad spray och sedan en olja? Jag har länge lockats av tanken på att själv kunna göra en enkel och ren hudvård som ändå innehåller avancerade ingredienser. Är det möjligt? Räcker vatten och olja som enda "vehiclar" (bärare) eller kommer allt gött bara lägga sig på hudytan då?

En kräm är i grunden en blandning av fett och vatten och något som emulgerar dessa med varandra. I en kräm kan man sen tillsätta en mängd andra ähudvårdande ämnen, såväl fettlösliga som vattenlösliga -  t ex vissa fuktbindare, antioxidanter, vitaminer etc. Prakiskt och bekvämt. Men samtidigt innehåller krämen saker som jag inte riktigt gillar:

  • emulgeringsmedel – vissa kan liksom tesider vara irriterande (och vad händer när de hamnar i huden? Fortsätter de att emulgera fett och vatten där...?)
  • konserveringsmedel – så fort vatten och fett blandas börjar bakterierna att växa! Vatten är i sig en av de främsta källorna till förorening
  • oxidation  - bara för att krämen är konserverad betyder det inte att de aktiva ingredienserna är och förblir just...aktiva. En del ämnen är ytterst instabila (tex Vitamin C, arskorbinsyra) och oxiderar så fort de kommer i kontakt med ljus, luft och vatten. 

Jag vill lära mig mer om det här. Är det någon som har några bra svar eller erfarenheter?

 

Kommentarer

Bild för Estelle

Du är inne på precis samma sak som jag, vill också vara utan onödiga ämnen som kan irritera och/eller känns onödiga om man kan slippa dem.
Borde det inte vara så att om man först kör med en vatten/örtinfusion el liknande som bärare av det vattenlösliga och sedan olja att det smarare skulle gå djupare ner i huden och över huvudtaget ge bättre effekt?!?
Med tanke på att det alltid skrivs om att serum (de flesta endast baserade på oljor) tränger längre ner i huden än hudkrämer gör.
Min tanke är att en hudkräm kanske inte kan det på samma sätt eftersom den brukar innehålla förtjockningsmedel, emulgeringsmedel m.m. som kanske bromsar upp det hela?!?
Kruxet är väl att komma på en bra vattenlöslig spray och en olja/oljor som man blir nöjd med.
Det måste vara möjligt!

Bild för Nova
Nova,

Tanken lockar även mig och det låter intressant. Tyvärr har jag varken så mycket kunskap eller erfarenhet att bidra med. Till kroppsvård använder jag uteslutande oljor och tycker det fungerar bra. Ansiktet ställer dock andra krav och där har jag än så länge inte hittat något att ersätta krämerna med.

Bild för Mitte
Mitte,

Estelle, kul att du verkar tänka lite i samma banor! Vi får utbyta våra erfarenheter så bara måste vi väl komma fram till något bra? :)

 

Nova, har precis som du använt oljor och egna butters till kroppen med gott resultat. Men som du skriver, ansiktet kräver lite mer. Fuktbindare inte minst! Har du några favoritkrämer annars?

 

Bild för Nova
Nova,

Nej, just nu har jag ju inte det :( Har känslig hy och har fått utslag av de senaste ansiktskrämerna jag testat. Måste illa kvickt hitta något nytt (parfymfritt) att pröva. Har du något förslag?

Bild för Nova
Nova,

Tack snälla för tipsen! Nu vet jag vad jag kan börja med att testa. Håller tummarna för att någon av dessa funkar.

Bild för Mitte
Mitte,

Lycka till! Berätta gärna vad du tycker sen, eller om du hittar något annat bra :)

Bild för Emilie
Emilie,

Det finns ju en blandning på ricinolja och olivolja som tydligen ska vara bra för håret och inflamerad eller dålig hy, jag provar den just nu för att jag sen jag blev 19 ca fått så hemsk hy med acne och sånt så får väl se hur jag kommer se ut inom en månd, för perfect hy vill jag ha tillbaka igen !tydligen ska fett lösa fett så få väl se!! Om jag så ska behöva gå igenom eld och vatten för det, dels har jag börjat sola solarium nyligt oxå för det ska tydligen kunna
förbättra vissa hudproblem! har dock inte kollat up min hud hos en riktig hudanalycier, men har då fått göra en snabb på apoteket, där jag fick en bra hudcreme och gel som jag rekomebderar den heter Avence http://www.apotea.se/av%C3%A8ne-skin-recovery-cream-40-ml och den är sjukr bra för dem som har röda rådnader... på mig hjälpte den delvis :)

Sidor

Lägg till kommentar