Arbutin (Bearberry) bedöms som hälsofarligt av tyskt institut

bearberry-mjolon-arbutin

Arbutin kan ombildas till cancerogent Hydrokinon

Arbutin, ett ämne som bland annat förekommer i bladen på Mjölon (Bearberry) används i kosmetika för sina pigmentblekande egenskaper. Nyligen bedömdes Arbutin som möjligt hälsofarligt av ett tyskt statligt institut The Federal Institute for Risk Assessment (BfR). Bakgrunden till är att Arbutin kan ombildas till Hydrokinon i huden. Hydrokinon är en misstänkt cancerogen, förbjuden i kosmetika inom EU.

Eftersom Hydrokinon inte är tillåtet inom EU används ofta Arbutin som alternativ i pigementblekande serum och krämer. Även i naturkosmetiska produkter. T ex så står Arbutin listat som tredje ingrediens i Suki's Targeted Bio-Brightening Face Serum som jag testade mot Clinique's Even Better Clinical Dark Spot Corrector i höstas.

Källa:

 

Bild: Wikipedia Commons

Kommentarer

Bild för Moa
Moa,

Ett bra exempel på att bara för att ett ämne är växtbaserad innebär det inte att det är ofarligt. Som sagt så förekommer ju Bearberry leaf även i naturkosmetik. Jag har pillat på t.ex. John Master Organics Bearberry Balancing Serum, men avstod som tur är ;)

Bild för Moa
Moa,

Jag var inne och läste på ditt gamla inlägg om Suki vs Clinique. Undra hur det kommer sig att du fick en försämring av "Porfyriner" (renhet) av Suki men förbättring av Clinique? Jag försökte googla exakt vad det betyder, men blev inte mycket klokare. Mindre "ren" hud är väl inget man vill ha av en naturkosmetiskt produkt (om det nu är vad det innebär).

Bild för Mitte
Mitte,

Ja det är lite konstigt. Tror egentligen inte man ska stirra sig helt blind på de här siffrorna. Det är ju absolut inget vetenskapligt test, man kanske mer ska se det som en indikation. Porfyriner var ett nytt ord för mig när jag fick resultatet. Hudterapeuten översatte det ungefär till "renhet". Samtidigt blev ju mina "porer" mindre, vilket är lite förvirrande tycker jag. I verkligheten märkte jag inte någon större skillnad just på renheten. Däremot tycker jag faktiskt min hy blev något torrare med Suki. Kanske beroende på att alkohol kommer som främsta ingrediens på inci-listan? Fukthalten - TEWL (Trans Epidermal Water Loss) var ju tyvärr inte något vi mätte i detta test. Men pigmenteringen i testet blev ju däremot mycket bättre med Suki vilket ju är främsta ändamålet med produkten. Nu när jag lästa att Arbutin kan omvandlas till Hydrokinon i huden så är ju inte det så konstigt. Med andra ord, man ska absolut inte ta natrukosmetiska (eller vad man nu ska kalla dom) hudvårdsprodukter för tandlösa jämfört med konvetionella.

Sen ska tilläggas att Hydrokinon, trots att det av hälsoskäl är förbjudet inom EU är det tillåtet och ansett som säkert i andra delar av världen, tex USA.

Sidor

Lägg till kommentar