Nea of Sweden, Deep Cleansing Oil Natural - en räddare i nöden

nea-deep-cleansing-oil-natural

En snäll rengöring som jag hela tiden kommer tillbaka till är Nea Deep Cleansing Oil Natural. Det är en ren olje-rengöring, en variant av The Oil Cleansing Method. En metod jag har ställt tusen jobbiga frågor till Nea of Sweden om och de har alltid varit lika vänliga och behjälpliga med att svara. (Har lagt mina frågor och deras svar som kommentar på det här inlägget). Rengöringen funkar otroligt bra på min känsliga hud. Utan att irritera eller täppa till porerna. Med olja får man bort alla fettlösliga ämnen och man slipper irriterande/uttorkande tensider. Men vissa funderingar har jag ändå som sagt: 1. Vad händer med vattenlösligt smuts, typ makeup? 2. Finns det risk att man gnuggar in smutsen i huden? Lägger sig oljan som en hinna och förhindrar vattenlösliga aktiva ämnen i tex en kräm från att penetrera? (Själv rengör jag huden en stund innan jag lägger på kräm. Helst tar jag även en dusch mellan oljan och krämen. En varm dusch sägs nämligen öka hudens upptagningsförmåga.)

Hudtyp: Känslig hud (obs välj Natural, utan eteriska oljor om du har känslig hud)
Uttorkande/irriterande? Inte det minsta
Känsla och doft:  En fet olja. Neutral, något nötig doft.
Förpackning:  Genomskinlig pumpflaska. 
Pris: 155 ml, 173 kr 
Inköpsställe: Nea of Sweden (som har sponsrat mig med en testprodukt)
Bäst: Verkligt mild och effektiv rengöring (för allt som är fettlösligt)! Fri från parfym och eteriska oljor
Sämst: Lämnar en fet hinna (bra eller dåligt, beroende på hur man ser det, läs Neas kommentarer nedan)
Betyg: 4 av 5
Köpa igen? Absolut!

Inci - Nea of Sweden, Deep Cleansing Oil Natural

Helianthus anuus (solrosolja), ricinus communis (ricinolja), rosmarinus officinalis caprylic triglyceride (rosmarin antioxidant).

Så här ska rengöringen användas (enligt Nea)

Rengöringen görs helst på kvällen ! Det finns ingen anledning att störa huden på morgonen efter en natts vila och helande för huden. Kan användas för daglig rengöring eller för periodisk djup rengöring. 

Ta ca 0,5 tsk olja i ena handen. Värm oljan lite och massera in på torr hud. Massera lite extra på problemområden som behöver mer rengöring då verkar oljan in i porerna så pormaskarna upplöses. Man kan även andvända en fuktad bomullpad/svamp med lite olja på och göra rent försiktigt om man inte behöver göra djupare rengöring. Det behövs inte användas någon mer makup rengöring eller tvätt av ansiktet före eller efter massagen. Oljan tar till och med bort vattenfast mascara! Skölj av eller ta bort oljan med en fuktig ansiktshandduk, bomullspad eller en tvättsvamp. 

För en djupare rengöring, låt oljan vara kvar i 5-10 minuter, fukta sedan handduken i varmt vatten, vrid ur och lägg över ansiktet. Vila med handduken över ansiktet i 5 minuter och ta sedan försiktigt bort oljan. Upprepa 2-3 gånger med ursköljd och varm handduk. Vattnet måste vara tillräckligt varmt för att öppna porerna och ta bort oljan. Kallt vatten öppnar inte porerna eller tar bort oljan effektivt. Du ska inte skålla huden, endast få porerna att släppa ut oljan med orenheterna i. Detta är en lätt och effektiv variant av ansiktsångning. Undvik att skrubba huden, den blir mjuk, slät och ren utan det. Alla bakterier och döda skinnceller blir milt och skonsamt borttvättade.


 

Kommentarer

Bild för Mitte
Mitte,

Mina fråga till Nea:

Får jag fråga en sak. Hur vet man att all smuts verkligen "lyfts" bort från huden? Räcker det med varmt vatten på handduk? Och hur vet man att inte den olja som är kvar på huden sen (oljiga känslan) innehåller det smuts som man löst upp genom att massera? 

Neas svar:

Man blir inte kliniskt ren oavsett vilken rengöring man använder, om det inte är desinfektionsmedel.

Men om Du sköljer med varmt vatten så åker det mesta av smutsen bort då porerna fortfarande är öppna så länge det är varmt. Ta sedan med handduken som även ger lite peeling av tyget så oljan följer med bättre.

När Du sedan avslutar med ett hydrolat eller kallt vatten stängs ju porerna och då borde Du vara väldigt ren.

Om man är oljig (svartolja) om händerna, som vid typ meka med bil, tar många rent fett (smör) och "tvättar" bort den lortiga oljan. Där kan man faktiskt se att Fett löser Fett. 

Min följdfråga:

Ha ha, nej det var inte kliniskt ren jag ville bli :) Tänkte bara att det kunde vara intressant att förstå hur olika metoder fungerar. En tesid för ju med sig fettet när det väl är "upplöst" i och med sin förmåga att både binda till fett och vatten.  

Neas svar, igen:

Fettet som man rengör med för också med sig det "lortiga" fettet från huden med den skillnaden att tensiden som Du säger, löser upp fettet och tyvärr ofta även hudfettet.

Det är därför viktigt att använda VARMT vatten när man ska ta bort oljerengöringen så all olja (lortiga och rena) följer med från huden. Ok =)?

Bild för Malin/BilboBlueEyes

Jag gillar den här typen av rengöring även om jag har fastnat mer för så kallade Balm Cleanser. De är också oljiga, men lite mer "fluffiga" i sin textur än den mer kompakta oljan. Kan inte uttala mig om Nea olja för jag har inte testat, men är nyfiken! :-)
Viktigt är som jag tror att en del glömmer, men som du har tagit med här är att man behöver ta en handuk och torka av rengöringen med. Jag tycker inte enbart att skölja med vatten räcker. En mjuk tvättlapp som också är blöt river inte så mycket om man är orolig för att irritera huden.
Jag använder denna typ av rengöring också bra på kvällen, men jag är av den tron att man behöver rengöra på morgonen också även om jag då använder en annan typ och en väldigt mild rengöring. Har man hudproblem så rekomenderas man ju att tänka på att byta örngott ofta och det säger sig ju själv att man svettas in i örngottet och behöver tvätta av sig på morgonen. Jag testade en period att inte tvätta på morgonen och jag fick sämre hud och större porer i ansiktet. Så här i efterhand så skulle jag vilja ha de ogjort. Men det kan ju bero på hudtyp också. Jag har känslig och torr hud.

Bild för Bitte Gärd

Jag rekommenderar nästan alltid oljerengöring. Undantaget är när man slarvar med att torka bort oljan. Gör man på rätt sätt så tycker jag att detta är en överlägsen rengöring! Huden blir riktigt ren och på sikt minskar porernas storlek och orenheter i huden.

Bild för Mitte
Mitte,

Tack, vad intressant att höra fler med goda erfarenheter av den här typen av rengöring! :) Malin, har sett att du testat Oskias Perfect Cleanser (tyvärr funkade den inte så bra på mig, sved lite), har du några andra balm-favoriter?

Bitte, jätteintressant att höra att porernas storlek tom kan minska på sikt av oljerengöring. Undrar hur det kommer sig egentligen?

Bild för Andrea
Andrea,

Jag använder också denna rengöringsolja (+ Neas oljekräm som nattkräm) och det innebar en stor förändring från min tidigare hudvårdsrutin. Men nu när jag väl har tagit steget kommer jag nog aldrig byta tillbaka till någon annan typ av rengöring. Yttorrheten har i stort sett försvunnit och många porer har definitivt minskat i storlek. Det känns som om huden är mycket mer nöjd sen jag började med rengöringsolja och ansiktsolja - jag hittar faktiskt inget bättre ord än nöjd!

Jag upplever inte att oljan lämnar en fet hinna men jag gör ju det förbjudna = skrubbar huden en aning med handduken. Dels har jag inte superkänslig hy, dels så är handduken blöt och skrubbar inte alls särskilt hårt. Så jag skrubbar lite försiktigt. Jag skulle inte enbart skölja av ansiktet efter att ha använt oljan, någon form av bomullsrondeller eller handduk behövs definitivt tycker jag.

Bild för Katja
Katja,

Varför ska man köpa solrosolja och ricinolja med lite rosmarin extract i för 172 kronor? Låter helt galet. Man kan köpa samma saker på hälsokost för hälften av pengarna.

Bild för Malin/BilboBlueEyes

Hej igen Mitte!
Jo, jag är lite såld på Balm cleanser. Gjorde ett inlägg om det för inte så länge sedan. Men de mildaste med minst eteriska oljor i och som jag gillar bäst är en från Suti och en från The Organic Pharmacy. Den senare kan du kanske få prova hos sundloef? Suti kan man köpa prov på för 10 kr hos Naturisimo. Det varierar vilka prover det har hemma, men såg att den fanns där just nu iallafall. :-)

Bild för Isabel

Tänkte kommentera din senaste recension med att du bör prova the oil cleansing method för det är en av dem mildaste rengöringsmetoderna (angående att du fick irriterat ansikte av Pukka). Men bra att jag inte gjorde det då du verkat testa på metoden.
Nu ser jag att du fick denna produkt sponsrad, men jag rekommenderar verkligen att titta i din egen skafferihylla eller blanda dina egna oljor! På så sätt har du ännu mer kontroll och kan spara pengar.

Jag brukar tvätta mig med olja på morgonen och på kvällen om jag haft en smink-fri dag - då jag inte hunnit köpa på mig en massa "hot wash/muslin cloths" och därav slipper tvätta bort sminkrester varje dag. Jag roterar runt mellan Jojoba, Oilv Olja och kokos olja, men har även en färdig blandning av Jojoba/Mandel/Tea Tree & Frankincense.
För att lyckas med denna metod rekommenderar jag att man använder det varmaste vattnet du kan få ut och en mild wash cloth (jag använder Emma Hardies) som man då lägger på ansiktet utan att gnugga 5-8 ggr (så fort duken blir kall lägger du den under vatten igen) tills du känner att du inte är oljig längre men ändå återfuktad. Sen kan man köra med en toner, men jag brukar bara spreja på min egen gjorda hydrolat med essenser. Och jag har sen jag börjat fått mycket jämnare hy och mindre porer, och ja, det är nästan så att jag svär vid detta. Men när det kommer till smink känner jag att jag ändå vill (åtminstone) börja med en kommersiell skumrengörare för att senare avsluta med olja.

Man kan i snitt tvätta med vilken olja man vill, Ricin och Oliv olja är populärast, men jag säger testa dig fram och kolla vilka oljor som passar din hudtyp bäst. Var inte rädd för att inkludera essentiella oljor, Tea Tree är jätte bra för fet och acneisk hud. Har man t ex acne ärr och pigmentfläckar är Frankincense, Sandalwood och Lavendel bra. För torr och mogen hy är igen Frankincense bra men också Ylang Ylang och Ros. Man kan i stort sätt skräddarsy sin egen ansiktsrengöring för sina egna behov!

Bild för Elisabeth

Gillar också att rengöra huden med olja! För min hud passar olivolja bäst, antar att det är väldigt individuellt vad som passar olika personer. Har tidigare testat en oljerengöring med ricinolja men varken jag eller min hud gillade den klibbiga känslan den gav. Sen testade jag med mandelolja som jag tyckte om och till sist med olivoljan som blev min favorit. :)

Bild för Estelle

Vad kul att den funkar så bra för dig! :)
Har aldrig testat någon färdigköpt oljerengöring, gjort dem själv i stället (billigare)
För mig funkade det bra med olivolja som rengöring (borttagning med ansiktsrondeller/tvättsvampar) jättebra i några veckor förra sommaren när min hy var lite oren.
Men inte i längden, min hy blev faktiskt mer storporig och torr då.
Sen har jag aldrig fått det att funka med olja på torr hy, fuktar/blöter alltid huden innan, annars blir jag bara torr och irriterad på stört...
Just det, glömde, runt ögonen kan jag inte rengöra med olja över huvudtaget eftersom det både svider i mina ögon och gör mig svullen och riktigt ful när jag vaknar nästa morgon (oavsett hur mycket jag ansträngt mig för att få bort oljan)
Så det här funkar visst jättebra för vissa, och inte för andra (har testat en massa andra oljor också tidigare, men olivoljan funkade bäst för min hy)

Bild för Mitte
Mitte,

En hel del blandade erfarenheter av oljerengöring verkar det som :) Det jag tycker är mest intressant är  nog att det finns många som upplever att porstorleken minskar!

Känner mig lite kluven inför det här att vissa rena och okonstlade produkter samtidigt kan vara lite onödigt dyra. Jag gillar ju i grunden den här typen av rena produkter utan ondödiga tillsatser. Samtidigt vill jag självklart inte betala ondödigt mycket om jag lätt kan göra något liknande själv. Men det är också trist om de tillverkare som anstränger sig för att göra så rena produkter som möjligt ska straffas för att ingen vill betala för dom. Varför skulle egentligen en rengöring med onödiga tensider, PEGs och annat potentiellt skadliga ämnen vara värd mer?

Bild för Mitte
Mitte,

Jo, just ja, tack för bra tips för hur man kan blanda till den här rengöringen själv. Sugen på att testa bara olivolja, det verkar ju vara flera av er som gillar det! Lite försiktig är jag själv med att ta alltför varmt vatten när jag blöter handduken. Får lätt lite irriterade utslag om det blir för varmt, särskilt runt ögonen. Men jag tycker det funkar väldigt bra även med bara snäppet varmare än ljummet. 

Sidor

Lägg till kommentar