"The 500 dalton rule" – avgör vilka ämnen som tas upp av huden

the-daltons-500-dalton-rule

Bara tillräckligt små molekyler kan passera

Huden ska skydda oss mot främmande ämnen i omgivningen. Men hudbarriären är inte något fullständigt skydd, vissa ämnen kan ändå passera ner i hudens djupare lager. Det är framför allt storleken på molekylerna som avgör. Molekylstorleken (eller molekylvikten) mäts i Dalton och man brukar säga att det bara är ämnen med en molekylvikt under 500 Dalton som kan passera hudbarriären. 

  • Alla kända allergener har en molekylvikt under 500 Dalton – Ämnen med högre molekylvikt är inte kända som hudirriterande just eftersom de inte kan passera hudbarriären.
  • En skadad hud kan ta upp ämnen med en högre molekylvikt
  • Effektiva läkemedel för utvärtes bruk har alla en molekylvikt som inte är stort mycket över 500 Dalton

Mycket hudvård ligger utanpå huden

Mycket av den hudvård som sägs ge huden fukt ligger i själva verket som ett lager utanpå huden. Molekylerna är för stora för att penetrera och istället stängs fukten inne i huden genom ocklusion. Men det finns även verkligt fuktbindande ämnen, som tex glycerin med så låg molekylvikt att det passerar in i huden och där fungerar som vattenersättare.

Källa:

Kommentarer

Bild för EllFloavy

Cialis Patentablauf Generic Priligy India [url=http://cheapciali.com]cialis 40 mg[/url] Pharmacycustomercare Glyburide Online No Prescription Buy Now Cod Progesterone Tablets Cheapeast

Sidor

Lägg till kommentar