UV-skyddande antioxidant kräm – jag testar att göra själv

skinactives-antioxidants-niacinamide-map-ferulic-acid

Skräddarsydd aktiv hudvård för den lata hemmakokaren

Nu inför sommaren har jag letat med ljus och lykta efter ett bra UV-skyddande antioxidant-serum. Vissa vitaminer (som vitamin C, vitamin E och vitamin B3) och många antioxidanter (som Ferulinsyra, extrakt från grönt te och soja etc) kan nämligen skydda mot de skadliga fria radikaler som solens strålar ger. Men eftersom jag tycker det är rätt svårt att hitta ett riktigt potent och kraftfullt serum som samtidigt inte innehåller några hudirriterande ämnen (som parfymämnen, aha-syror mm) testar jag istället att skräddarsy en egen kräm. Eller snarare att spetsa en befintlig snäll lotion med just de aktiva ämnen jag vill ha. Som bas har jag använt Estelle & Thild Body Lotion Baby & Child (fetthalt 24%) eftersom den är hyfsat prisvärd, ekologisk, parfymfri och innehåller både vitamin E och fuktbindande glycerin. Ett annat, något billigare alternativ skulle kunna vara Decubal Ecological Body Cream. Aktiva ämnen har jag dels fått sponsrade av Skinactives.com samt köpt av billigare BulkActives.com (från Kina). På bägge sajterna hittar du gott om information och tips från forum etc. Förpackningar och hjälpmedel (som en bra våg) kan du hitta på crearome.se

bulkactives-antioxidants-soyisoflavones-green-tea-extract

UV-skyddande antioxidantkräm

 
Niacinamide, Soy Isoflavones och grönt te löste jag först upp i en matsked renat vatten (kan köpas på apotek). Resten blandade jag direkt ner krämen som jag i förvägt hällt upp på en mörkt färgad glasburk. Sen gäller bara att röra runt så allt blandas ordentligt . Den här krämen, som blev mer som en lotion har en nougataktig färg och luktar väl i ärlighetens namn inte helt toppen. Men när man vet att det bara är de aktiva ingredienserna som ger sin doft är det helt ok för mig.

Viktigt att tänka på när man spetsar en kräm

  • Var noggran med hygienen: tvätta och sprita händer och alla redskap/burkar
  • Välj aktiva ämnen utifrån behov och gör lite egen research.
  • Läs anvisningarna från leverantören noggrant vad gäller dosering och löslighet etc
  • Skydda de aktiva ingredienser från ljus och fukt. Förvara i kylskåp tills de ska användas.
  • Om du ska använda vatten för att lösa aktiva ämnen, köp renat på apoteket. Ta inte från kranen, det kan vara förorenat. 
  • Gör inte för stor sats, krämens hållbarhet kan minska när man blanda i nya ämnen.
  • Var uppmärksam på hur krämen ser ut och doftar när den just är färdigblandad. Att den ändrar utseende och lukt är ett tydligt tecken på att den har börjat härskna.
  • Om du häller upp din kräm på en burk, välj en liten storlek och mörkt glas. Ta sen bara med spatel, så förhindrar du onödig bakterietillväxt och oxidering.

Kommentarer

Bild för Hilda

Ser mycket bra ut! Upplever du att den funkar? Blandar du bara i hop ingredienserna?
Jag har en påse grönt te-extrakt hemma som jag inte riktigt vetat vad jag ska göra med. Det här är en bra idé!

Bild för Mitte
Mitte,

Den här gjorde jag härom dagen, så jag testar den på huden nu :) Känns bra än så länge. Bra att du frågar om hur jag blandade i allt. Har lagt till den förtydligen i texten. Som sagt, vissa ämnen rörde jag först ut i lite, lite renat vatten (te-extraktet bland annat) och sen ner med allt i krämen. Röra runt ordentligt bara. Både skinactives.com och Bulkactives.com har bra info om hur man ska blanda i respektive ingrediens. En del ämnen kan lösas i vatten, andra olja och vissa direkt i kräm. Kul att du också verkar vara en hemmakokare! :) Ska kolla in din sida, den var ny för mig. Lycka till med mixtrandet så länge!

Bild för Moa
Moa,

Gud vad spännande, snacka om perfekta serumet med bara massa fina verksamma ämnen i och inget annat trams! Detta kommer jag också att testa när jag får möjlighet.

Bild för Mitte
Mitte,

Ja gör det, det är enklare än vad man kan tro! Inte svårare än att baka en kaka efter recept :)

Bild för Mona / La Vie est Belle

Mitte! När startar du eget, skriver en DIY skönhetsbok, och börjar sälja dina fenomenala krämer och ideér!? :)

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Mona, förlåt väääldigt sent svar, upptäckte din kommentar först nu (måste fixa det här på sidan så att jag får notifications när det kommer kommentarer även på gamla inlägg...). Ja, tror du man verkligen skulle kunna klara av det? Kanske inte är så svårt (och dyrt) som jag tror?

Bild för norea
norea,

Fungerade serumet

Sidor

Lägg till kommentar