juni 2013

Bästa sättet att förebygga pigmentfläckar? Niacinamide + Glukosamin (N-acetyl-D)

n-acetyl-glukosamine-niacinamide

Kraftfull kombo som sägs kunna förebygga och behandla hyperpigmentering

Sommar sol och.. pigmentfläckar? När man väl fått dem kan de vara väldigt sega att få bort. Inom skönhetsindustrin har kampen mot hudens åldrande under senare år allt mer bytt fokus från rynkor till jämnare hudton. En frisk och fläckfri hudton med lyster uppfattas av de flesta som mer ungdomlig jämfört med den solskadade lätt gultonade huden med många fläckar. Stora forskningsresurser läggs därför så klart på att hitta de mest effektiva aktiva ingredienserna som både kan bleka och förhindra uppkomsten av hyperpigmentering. Procter & Gamble har satsat sina kort på en kombination av flera ingredienser, framförallt Niacinamide och Glukosamin. Deras studier visar hur dessa två ämnen på olika sätt hämmar melaninsyntesen och hindrar hudens pigment från att bildas. Glukosamin blockerar aktiveringen av tyrosinase, ett enzym som är centralt för melaninbildandet och niacinamide hindrar de pigmentfyllda melanocyterna från att vandra upp till hudytan. Med andra ord ett sätt att förhindra uppkomsten av hyperpgimentering. Men kom ihåg, ingenting hjälper mot pigmentfläckar om man samtidigt inte använder hög solskyddsfaktor och skyddar sig mot solen!

P&G har tagit fram ett "Glykosamin-complex" (är det för övrigt inte tröttsamt med alla dessa "complex"?!) med de huvudsakliga komponenterna Niacinamide (2%) och Glycosamine, N-acetyl-D (4%). Så här beskriver de själva sina två aktiva ingredienser:

 • "Niacinamide: This potent B vitamin improves the skin's condition by strengthening the moisture barrier and helping promote homogenous collagen - both of which help to smooth the skin's texture and increase its reflectivity. It has been shown that niacinamide has an inhibitory effect on the transfer of melanin-containing melanosomes into keratinocytes having the potential to reduce pigmented spots.
 • N-acetyl glucosamine: N-acetyl glucosamine interrupts the dysfunctional cycle of melanin overproduction in pigment-producing cells by blocking the conversion of tyrosinase, a key enzyme in melanin biosynthesis, to its active form. In combination, N-acetyl glucosamine and niacinamide work synergistically to reduce the appearance of hyperpigmented brown spots and improve the overall evenness of skin tone."
Obs! Värdet av en sponsrad studie är så klart inte alls detsamma som en oberoende. Särskilt svårt att bedöma för någon som mig, som själv inte forskar. Inlägget här är däremot inte sponsrat av P&G, utan jag tycker det är intressant att skriva om deras studier eftersom det kan vara en ingång till att söka vidare och bra att veta varifrån fakta kommer från.

Glukosamin från svamp och skaldjur

Glukosamin är ett aminosocker och ett kroppseget ämne som är viktigt för bildandet av brosk och senor, men också för uppbyggnaden av hyaluronsyran i huden. Det är naturligt förekommande i en mängd växter och organismer (t ex svamp) och utvinns ofta utvinns ur skalet från skaldjur (inte farligt för skaldjursallergiker eftersom dessa reagerar på proteinet i skaldjursköttet). Glukosamin brukar ofta tas som kosttillskott för att lindra ledbesvär och sjukdomar som artros. I hudvård sägs glukosamin kunna
 • Förbättra hudtonen
 • Öka fukthalten
 • Stärka barriärfunktionen
 • behandla atopisk dermatit (eksem)
 
Niacinamide, eller vitamin B3 är en annan intressant ämne som jag skrivit mer om här
Både Niacinamid och Glukosamin kan du köpa på Bulkactives.com
 
Här kan du läsa om hur du spetsar en enkel fuktkräm med egna actives.
 
Källa:

 

Läkemedel eller kosmetika, vad är skillnaden?

lakemedel-eller-kosmetika

Marknadsföring kan vara hela skillnaden

Ibland kan det vara svårt att förstå vad som skiljer läkemedel från kosmetik. Faktum är att skillnaden inte ens behöver ligga i innehållet. Två produkter kan ha exakt samma innehåll, men marknadsföras på olika sätt så att den ena klassas som läkemedel och den andra inte. Produkter tänkta för behandla acne är ett bra exempel. Påstår man sig bota en sjukdom marknadsför man nämligen sin produkt som ett läkemedel och klassas därför också så enligt regelverket.

Omvänt kan sägas att produkter inte automatiskt klassas som läkemedel bara för att det innehåller vissa aktiva läkemedelsubstanser. Produkten måste nämligen också ha en "fysiologisk effekt". Så här lyder klassificeringen av läkemedel enligt läkemedelslagen:

Enligt läkemedelslagen avses med läkemedel "varje substans eller kombination av substanser

 1. som tillhandahålls med uppgift om att den har egenskaper för att förebygga eller behandla sjukdom hos människor eller djur eller
 2. som kan användas på eller tillföras människor eller djur i syfte att återställa, korrigera eller modifiera fysiologiska funktioner genom farmakologisk, immunologisk eller metabolisk verkan eller för att ställa diagnos".

Kosmetika definieras däremot så här enligt läkemedelslagen:

"Ämnen eller beredningar som är avsedda att appliceras på människokroppnes yttre delar eller på tänder och slemhinnor i munhålan i uteslutande eller huvudsakligt syfte att rengöra eller parfymera dem, förändra deras utseende, korrigera kroppslukt, skydda dem eller bibehålla dem i gott skick".

Så vad betyder egentligen det här? Att kosmetika per definition inte får lov att påverka huden på något djupare plan? För då handlar det väl just om att man försöker modifiera fysiologiska funktioer? Ja vad säger ni, hur tolkar ni texten ovan?

Källa: 
Marie Lodén, "Ren, Mjuk och Vacker – Kemi och funktion hos kosmetika", andra utgåvan 2008, sid 13-15

Otillåtna läkemedelsubstanser i var tredje ögonfransserum – här är listan!

ogonfransserum-prostaglandiner-false-lashes-extensions

Läkemedelverket varnar för kraftiga biverkningar med otillåtna prostaglandiner

Var tredje ögonfransserum innehåller otillåtna läkemedelssubstanser enligt en undersökning av Läkemedelsverket. Analysrapporten, som utkom i april avslöjar att 9 av 26 undersökta produkter innehöll prostaglandinaloger (hormonliknande ämnen). I vissa fall är substanserna innehållsdeklarerade men i flera fall, bland annat i Neulash "improved formula" står de inte upptagna på inci-listan trots att de alltså finns i produkten enligt Läkemedelverkets analys. Kanske inte någon dagsfärsk nyhet men jag tycker ändå att informationen är viktig att sprida, särskilt som jag i senaste numret av tidningen Kosmetik läser om vilka läbbiga biverkningar prostaglandianaloger kan ge:

 • Ändrad fettvävnad i ögonhålan så att ögat sjunker in
 • Ögonsmärta
 • Förändring av ögonfärg
 • Mörkare hudfärg runt ögat
 • Klåda och irritation i ögat

Med anledning av ovanstående biverkningar så avråder Läkemedelsverket konsumeter från att använda produkter som innehåller prostaglandinanaloger.

"Under hösten 2012 fattade Läkemedelsverket beslut om att förbjuda vissa ögonfransserum som innehåller prostaglandinanaloger. Läkemedelsverket kommer att driva frågan om försäljningsförbud gentemot de företag som idag säljer produkter som innehåller denna typ av ämnen."  skriver Läkemedelsverket.

Sammanställning av analysresultat 2013 (Läkemedelsverket)

Ögonframsserum MED identifierade prostaglandinanaloger

 • Neulash: Isopropyl Cloprostenat
 • Neulash (New improved formula): Isopropyl Cloprostenat – Ej deklarerad
 • NeuveauBrow: Isopropyl Cloprostenat 
 • NeuveauBrow (New improved formula): Isopropyl Cloprostenat – Ej deklarerad
 • RevitaLash: Dechloro Dehydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide
 • Xlash Eyelash Enhancer: Bimatoprost– Ej deklarerad
 • Nutraluxe MD Lash: Isopropyl Cloprostenat
 • M2 Lashes Eyelash activating serum: Methylamido Dihydro NoralfaprostalJa
 • Peter Thomas Roth Lashes to die for Platinum: 17-Phenyl Trinor Prostaglandin E2 Serinol Amide

Ögonframsserum UTAN prostaglandinanaloger

 • Nouriche by RevitaLash
 • Talika Lipocils Expert
 • Priori Lash recovery serum
 • Priori Lash recovery serum
 • Depend Ögonfransserum
 • Lashfood Nanopeptide Natural Eyelash Conditioner
 • Lashfood conditioning liquid Eyeliner
 • MaxLash
 • Raisis
 • Ailu Eyelash Growth Liquid
 • DHC eyelash tonic
 • Lash P7
 • Xtreme Lashes Amplifeye Lash and Brow Fortifier By Jo Mousselli
 • Prolash
 • Isadora Dynamic Lash Growth activator
 • Lashtoniic Eyelash
 • iLash The white one

Håll Sverige rent, vad hände?

23 juni 2013

langholmen-midsommar-soptunnor

langholmen-midsommar-soptunnor-fulla

langholmen-soptunnor-fulla-skrap

Inte ok

Långholmen söndag efter midsommar. Vad är grejen? Är soptunnan full, då slänger/ställer man bara skräpet bredvid? Kalas för måsarna. Kalas för råttorna. Och ett särskilt tack till alla ni som använder sandstranden som askkopp. Önskar att ni också en dag får smaka på stressen av att jaga efter ettåring med gnagande fimpsug. Att ta med sig skiten hem när soptunnan är full känns helt främmande eller? Tycker det är prutt att folk skiter så hårt i miljön. Till och med den som är vår gemensamma bakgård.

80% av solskyddsmedlen får anmärkning av Läkemedelsverket

lakemedelverket-bristande-solskydd

I en undersökning av solskyddsmedel gjord av Läkemedelsverket förra året fick 80% av de undersökta produkterna anmärkningar för påvisade brister. I nästan hälften av fallen (43%) handlade det om brister som påverkar produktens säkerhet. Skillnaderna är stora mellan produkter som är tillverkade inom EU och dom som importeras från länder utanför. Många importörer är inte medvetna om att de är dom som är juridiskt anvarisga för att EUs regelverk efterföljs. Läs hela rapporten här.

Påvisade brister hos de undersökta soskyddsmedlen

 • Bristande effektbevisning - 25% http://www.lakemedelsverket.se
 • Bristande märkning på behållare och/eller ytterförpackning – 36% av produkterna*
 • Brister gällande innehållet av UV-filter - t ex får inte zinkoxid användas som UV-filter inom EU.

Utfallet av undersökningen

brister-solskydd-lakemedelsverket-aco-le-tan-kfi

 

Huvudkraven i EU-kommissionens rekommendation för solskyddsmedel

(Juridiskt bindande krav enligt Läkemedelsverket)

Följande krav ställs på produkterna:

 • Medlet måste skydda mot både UVB- och UVA- strålning
 • UVB-skyddet måste vara minst solskyddsfaktor (SPF, sun protection factor) 6 fastställt med tillförlitlig metod
 • UVA-skyddet måste vara minst 1/3 av SPF fastställt med tillförlitlig metod
 • Märkas med solskyddskategori ”lågt skydd” ”medelhögt skydd” ”högt skydd” eller ”mycket högt skydd”
 • Ej innehålla vilseledande märkning t ex ”sunblock” ”fullständigt skydd” ”skyddar hela dagen”
 • Märkas med varningar t.ex. ”Vistas inte för länge i solen, även om du använder ett solskyddsmedel” ”Utsätt inte spädbarn och småbarn för direkt sol” ”För mycket sol medför en allvarlig hälsorisk”
 • Märkas med bruksanvisningar t.ex. ”Applicera solskyddsmedlet innan du går ut i solen” ”Applicera medlet ofta så att du är skyddad hela tiden, särskilt när du svettas eller när du badat och torkat dig” ”Varning: om du applicerar för lite solskyddsmedel får du mycket sämre skydd”

 

 

Glad midsommar med Marie Veronique Moisturizing Face Screen, Light tint spf 30!

marie-veronique-organics-moisturizing-face-screen-spf-30

Blev nyfiken på den här dagkrämen genom en recension på Bilbo Blue Eyes. Malin skrev att det var det bästa solskyddet hon någonsin testat. Kommer att premiärprova den idag på midsommarafton! Vad som lockade mig (förutom Malins fina recension då) är att den bland annat innehåller UV-skyddande broccoliextrakt och antioxidantrik hallonfröolja (med naturligt hög SPF-faktor). Sen måste jag säga att jag gillar designen. Stilrent och fräshct! Men man kan inte vara vegan och smörja sig med Marie Veroniques. Den innehåller nämligen olja från Emu-fågeln. 

Du köper Marie Veronique Moisturizing Face Screen här!

INCI: Active ingredient: 16.6% non-nano zinc oxide.

Camellia sinensis (green & white tea), non-nano zinc oxide, vegetable glycerin, Brassica oleracea italica (broccoli seed oil), Prunus avium (cherry kernel seed oil), emu oil, Punica granatum (pomegranate seed oil), Rubus idaeus (red raspberry seed oil), Tocopherol (vitamin E), Calodendrum capense (yangu oil), Cosmocil CQ*, xanthan gum, n-acetyl glucosamine, lecithin, potassium sorbate, pearl powder, Rosemarinus officinalis (rosemary oleoresin), beta glucan, Coffea arabica (coffee fruit extract), Hydrolyzed silk (silk powder), Rosa centifolia (rose) essential oil, Citrus aurantium bigaradia (neroli) essential oil, Helichrysum italicum (helichrysum essential oil), Cistus incanus (cistus) essential oil, iron oxides

*Paraben-free anti-microbial agent

Naturlig olja som spf?

natural-oils-spf-value

Ofta hör man att vissa vegetabiliska oljor kan fungera som naturligt solskydd. Något jag länge tyckt verkar spännande och därför försökt hitta mer information om. Men det har visat sig vara rätt svårt. SPF-faktor hos vegetabiliska oljor verkar inte ha undersökts särskilt mycket. Kanske är sådana tester helt enkelt för dyra? En studie jag snubblade över är "In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics" från 2009. Ovanstående lista är hämtad därifrån. Den är inte tänkt som någon färdig guide utan snarare råvaruinformation för den som formulerar solskyddsprodukter. Solskyd och UV-filter är rent allmänt ett knöligt ämne där många faktorer spelar in. Rätta mig gärna om jag har fel, men så här har jag förstått det:

Naturliga oljor enlig lag inte tillåtna som UV-filter

Inom Eu är solskyddsprodukter är extra hårt reglerade. Bland annat får de endast innehålla något/några av 26 godkända UV-filter och ha en SPF-faktor på minst 6. Inga naturliga oljor är godkända som UV-filter. Läs mer här och här.

Bredspektrum och verklig SPF-faktor

Ett godkänt UV-filter måste ha en skyddande effekt över hela den kritiska våglängden av 290-400nm. Listan ovan är tyvärr bara testad inom intervallet 290-320. SPF-faktorn måste också testas på en färdig produkt. Den faktiska SPF-faktorn avgörs av många olika faktorer, i det här fallet bland annat av hur flyktig oljan är och hur länge den sitter kvar på huden. Den här texten är hämtad ur samma undersökning som listan ovan:

"However, there are many factors affecting the determination of SPF values, like the use of different solvents in which the sunscreens are dissolved; the combination and concentration of the sunscreens; the type of emulsion; the effects and interactions of vehicle components, such as esters, emollients and emulsifiers used in the formulation; the interaction of the vehicle with the skin; the addition of other active ingredients; the pH system and the emulsion rheological properties, among other factors, which can increase or decrease UV absorption of each sunscreen. The effect that different solvents and emollients have upon the wavelength of maximum absorbance and upon the UV absorbance of several sunscreen chemicals, alone or in combination, is well known and documented. Excipients and other active ingredients can also produce UV absorption bands, thus interfering with those of UV-A and UV-B sunscreens. This effect is reflected in a finished formulation, especially for lotions with an SPF greater than 15."

Säkerhet – Phototoxisitet och fria radikaler

Produkter som är tänkta att användas i solen får inte vara phototoxiska. Dvs, de får inte reagera på ett skadligt sätt ihop med UV-strålning. Ett av skälen till att tex zinkoxid ännu inte är tillåtet som UV-filter inom EU är för att man misstänkt att zinkoxid i nanoform skulle kunna vara phototoxiskt. Man vet att zinkoxid kan bilda nedbrytande fria radikaler ihop med solen, men eftersom zinkoxid i vanliga fall ligger ovanpå huden så har inte det här ansetts som farligt. Men i och med användningen av zinkoxid som nanopartiklar har man haft en farhåga att ämnet skulle kunna penetrara hudens djupare lager och där göra skada ihop med solstrålning.

Hallonfröolja SPF 28-50, kan det stämma?

Det finns ett internetrykte att hallonfröolja (Rasberry seed oil) har en naturlig SPF på mellan 28-50. Eller samma effekt som titaniumdioxid om man så vill. Ryktet baserars på studien Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil, Oomah, 2000. En studie jag själv inte läst, men som Chemical of the Day bedömmer som trovärdig. Hur oljan ska användas (mängd, hur länge den sitter på huden etc) har jag ingen aning om. Det är en torr olja, så man kan misstänka att den måste späs ut/inte ligger kvar på hudytan särskilt länge. Förutom UV-filtrerande egenskaper så är oljan också rik på antioxidanter (ytterligare ett skydd mot UV-strålning) samt sägs ha goda fuktbindande och antiiflammatoriska egenskaper. Hallonfröolja har en hög halt omega 3-fettysyror. Du kan köpa hallonfröolja (£7.30 för 100ml) här

Det är som så mycket annat upp till var och en att bedömma vilket typ av solskydd man väljer. Själv tror jag på ett vältestat och säkert fysikalsikt (reflekterande) bredspekturmfilter som titaniumdioxid och zinkoxid (ej nano). Påsmort i riklig mäng och ofta. Sen en antioxidantrik kräm/serum under solkrämen förstås. Plus självklart skugga, hatt och kläder när ljuset är som starkast.

Mer läsning:

Solskolan - mer läsning om solen!

Paolos Bolognese - bästa snabbmaten just nu

paolos-bolognese-roberto

Godare än hemlagat med rena ingredeienser

Det här är ett inlägg som kanske är lite utanför mitt vanliga blogg-område men jag vill ändå puffa för Paolo Robertos fina färska pastaserie. Bolognesen är vår favorit. Tyvärr inte ekologisk (kom igen Paolo gör en eko-sås nu) men det verkar i alla fall vara ett halvfabrikat med rena ingredienser: Tomat, lök, extra vergine oliveolja, tomatpuré, morot, selleri, vitt vin, vitlök, salt, oregano, lagerblad, koncentread fond av nöt (hoppas verkligen inte det gömmer sig något mysko här?), rosmarin och purjolök. Köttfärsen får man tillsätta själv. En grymt god såsbas till det facila priset av 29 kr. Kostar det inte ungefär lika mycket att hacka ihop en egen sås? Enda haken är än så länge tillgängligheten, de kan vara svåra att hitta. Därför köper jag alltid ett gäng när jag kommer till butiker som har. Har tyävrr inte lyckats hitta dom i någon onlinebutik än men håller tummarna för att det snart går.

Groddar chia-frön med Obama

superfruit-chia-seed-chia-pet-barack-obama

Allt du behöver är en "Chia-pet" och lite frön

Chia-frön sägs ju vara rena supermaten. Rika på fibrer (36%), omega 3 (20%) och protein (20%). Ett sätt att äta dom är att grodda. Som krasse ungefär. Men då funkar inte den vanliga grobb-burken, blir bara en geggamojja som möglar. Man behöver en "Chia-pet" i lera. Så nu är Barack Obama Special Edition "Determined" mitt nya husdjur. Amazon, var annars?

chia-pet-barack-obama

Jättelätt. Lergubben ska först blötläggas en timme. Sen fyllas med vatten. Chiafröna blandas i vatten tills det bildar en gele och så smacka på alltihopa. Nu får vi bara vänta och se medan Barack odlar en grön afro.

chia-seeds-superfruit

chia-seeds-superfruit-naringsvarde

Jag använder chiafrön från Superfruit. Man behöver ju inte grodda, man kan strö dom på filen eller blanda i juicen som dom är.

 

Har du blemmig och känslig hud? Vill du hjäpa mig recensera rengöring och kräm från nya S5?

s5-calm-serum-balance-fluid-neutralise-cleanser

Spännande nyheter för känslig hud: S5 Calm Serum, S5 Balance Fluid och S5 Neautralise Cleanser

Har just fått hem ett par produkter för känslig hud av nya märket S5. Det som väcker mitt intresse är att produkterna inte bara är naturbaserade (till 99,25%), utan även innehåller en del spännande aktiva ämnen samtidigt som de är helt fria från allergener. Produkter för känslig hud tycker jag annars ofta är relativt enkla och utan några aktiva ämnen alls. Ska man ha naturbaserade produkter utan allergener får man ofta leta bland baby-produkterna. Serumet tror jag kommer passa min torra och känsliga hud perfekt, men rengöringen och krämen är tänkta för fet, blemmig och känslig hud. Så dessa två kan jag tyvärr inte testa själv. Men har du kanske lust att göra det åt mig? Mejla i så fall till . Märk mejlet med "Test av S5", så kan du få testa och sen skriva ett gästinlägg här på bloggen.

S5 kommer snart att säljas på Selected Skincare.

Sidor