Naturlig olja som spf?

natural-oils-spf-value

Ofta hör man att vissa vegetabiliska oljor kan fungera som naturligt solskydd. Något jag länge tyckt verkar spännande och därför försökt hitta mer information om. Men det har visat sig vara rätt svårt. SPF-faktor hos vegetabiliska oljor verkar inte ha undersökts särskilt mycket. Kanske är sådana tester helt enkelt för dyra? En studie jag snubblade över är "In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics" från 2009. Ovanstående lista är hämtad därifrån. Den är inte tänkt som någon färdig guide utan snarare råvaruinformation för den som formulerar solskyddsprodukter. Solskyd och UV-filter är rent allmänt ett knöligt ämne där många faktorer spelar in. Rätta mig gärna om jag har fel, men så här har jag förstått det:

Naturliga oljor enlig lag inte tillåtna som UV-filter

Inom Eu är solskyddsprodukter är extra hårt reglerade. Bland annat får de endast innehålla något/några av 26 godkända UV-filter och ha en SPF-faktor på minst 6. Inga naturliga oljor är godkända som UV-filter. Läs mer här och här.

Bredspektrum och verklig SPF-faktor

Ett godkänt UV-filter måste ha en skyddande effekt över hela den kritiska våglängden av 290-400nm. Listan ovan är tyvärr bara testad inom intervallet 290-320. SPF-faktorn måste också testas på en färdig produkt. Den faktiska SPF-faktorn avgörs av många olika faktorer, i det här fallet bland annat av hur flyktig oljan är och hur länge den sitter kvar på huden. Den här texten är hämtad ur samma undersökning som listan ovan:

"However, there are many factors affecting the determination of SPF values, like the use of different solvents in which the sunscreens are dissolved; the combination and concentration of the sunscreens; the type of emulsion; the effects and interactions of vehicle components, such as esters, emollients and emulsifiers used in the formulation; the interaction of the vehicle with the skin; the addition of other active ingredients; the pH system and the emulsion rheological properties, among other factors, which can increase or decrease UV absorption of each sunscreen. The effect that different solvents and emollients have upon the wavelength of maximum absorbance and upon the UV absorbance of several sunscreen chemicals, alone or in combination, is well known and documented. Excipients and other active ingredients can also produce UV absorption bands, thus interfering with those of UV-A and UV-B sunscreens. This effect is reflected in a finished formulation, especially for lotions with an SPF greater than 15."

Säkerhet – Phototoxisitet och fria radikaler

Produkter som är tänkta att användas i solen får inte vara phototoxiska. Dvs, de får inte reagera på ett skadligt sätt ihop med UV-strålning. Ett av skälen till att tex zinkoxid ännu inte är tillåtet som UV-filter inom EU är för att man misstänkt att zinkoxid i nanoform skulle kunna vara phototoxiskt. Man vet att zinkoxid kan bilda nedbrytande fria radikaler ihop med solen, men eftersom zinkoxid i vanliga fall ligger ovanpå huden så har inte det här ansetts som farligt. Men i och med användningen av zinkoxid som nanopartiklar har man haft en farhåga att ämnet skulle kunna penetrara hudens djupare lager och där göra skada ihop med solstrålning.

Hallonfröolja SPF 28-50, kan det stämma?

Det finns ett internetrykte att hallonfröolja (Rasberry seed oil) har en naturlig SPF på mellan 28-50. Eller samma effekt som titaniumdioxid om man så vill. Ryktet baserars på studien Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil, Oomah, 2000. En studie jag själv inte läst, men som Chemical of the Day bedömmer som trovärdig. Hur oljan ska användas (mängd, hur länge den sitter på huden etc) har jag ingen aning om. Det är en torr olja, så man kan misstänka att den måste späs ut/inte ligger kvar på hudytan särskilt länge. Förutom UV-filtrerande egenskaper så är oljan också rik på antioxidanter (ytterligare ett skydd mot UV-strålning) samt sägs ha goda fuktbindande och antiiflammatoriska egenskaper. Hallonfröolja har en hög halt omega 3-fettysyror. Du kan köpa hallonfröolja (£7.30 för 100ml) här

Det är som så mycket annat upp till var och en att bedömma vilket typ av solskydd man väljer. Själv tror jag på ett vältestat och säkert fysikalsikt (reflekterande) bredspekturmfilter som titaniumdioxid och zinkoxid (ej nano). Påsmort i riklig mäng och ofta. Sen en antioxidantrik kräm/serum under solkrämen förstås. Plus självklart skugga, hatt och kläder när ljuset är som starkast.

Mer läsning:

Solskolan - mer läsning om solen!

Kommentarer

Bild för Estelle

Jag vet inte riktigt vad jag ska tro längre?!? Har läst ett antal gånger om att både titan och zinkoxid på huden gör att det bildas skadliga fria radikaler oavsett om de är i nanoformat eller ej :(

Det där med vegetabiliska oljor förstår jag är svårt av många orsaker, men en olja av många som inte nämns på listan konstigt nog är Hallonfröoljan som ska ha en Spf på mellan hela 28-50!
Jag har beställt en från Akoma Skincare (kommer väl om någon vecka) och har läst om flera som tycker att den funkat och de ej bränt sig i solen, googla så får du upp bloggar om det! :)

Bild för Mitte
Mitte,

Halloj Estelle! Ja vad ska man tro... Jo jag har absolut hört om Hallonfröoljan. Länkade ju till ditt inlägg om den här :) Väldigt spännande om det stämmer. Är också lite sugen på att beställa hem en sådan olja, den ska ju dessutom vara väldigt rik på antioxidanter och en bra sammasättning av fettsyror. Jag borde nog förtydliga och inte bara hänvisa informaitonen om den till ett par länkar?

Bild för Estelle

Jaha, blir inte alltid att jag hinner kolla länkarna, tack för din länkning! :)
Ja, det hade nog varit bra om du hade nämnt det i inlägget eftersom det finns fler som är virriga/snabba i vändningarna och liknande ;) som missar att kolla länkarna.
det är dock en torr olja, så man lär ju inte komma upp i riktigt så högt som 28-50 eftersom de flesta nog blandar den med en kräm eller fetare olja.
Men om man kommer upp i Spf 15 åtminstone, så är det ju inte fy skam :)

Bild för Mitte
Mitte,

Tack Estelle för bra kommentar! Nu har jag lagt in ett stycke om hallonfröoljan. Glad midsommar :)

 

Bild för Estelle

Vad bra att du gjort det! :)
Glad misdommar önskar jag dig med! :)

Bild för Isabel

Denna lista saknar även Morotsfröolja och Myrrh som sägs ha runt 30SPF!
Myrrh och smält flodhästfett använde Egyptierna för att skydda sig mot solen och få en ljuvlig brun hy :)

Sidor

Lägg till kommentar