juli 2013

Karbamid (Urea) en av hudens naturliga fuktbindare

Urea-karbamid-NMF-hudens-naturliga-fuktbindare

Första organiska ämne som framställdes kemiskt

I hudens yttersta lager, stratum corneum finns ett antal olika fuktbindande ämnen – "Natural Moisturizing Factor" (NMF). Totalt kan de utgöra 10-20% av hudens torrvikt. Ett sådant ämne är karbamid (urea), en nedbrytningsprodukt från kroppens proteinomsättning. Kroppens överskott av urea utsöndras via urinen. 

Redan 1821 lyckades man utvinna urea från urin och 1828 blev urea det första organiska ämne som framställdes kemiskt. Den tyske kemisten Friedrich Wöhler slog med sin bedrift därmed hål på myten om att organiska (kolhaltiga) ämnen behövde en särskild "livskraft" för att kunna bildas. Urea används förutom i hudvård även inom livsmedelsindustrin (för att t ex ge bakverk en gyllenbryn yta), inom sjukvården (bakteriedödande och vätskedrivade), och framförallt inom jordbruket som gödningsmedel.

Hudens naturliga fuktbindare

 • Aminosyror – 40%
 • Pyrrolidonkarboxylsyra (PCA) – 12%
 • Laktat – 12%
 • Urea (karbamid) – 7%
 • Na, Ca, K, Mg, fosfat, klorid – 18,5%
 • NH3, urinsyra, glukosamin, kreatinin – 1,5%

Karbamid i hudvård

Urea kallas i hudvård oftast för karbamid (kanske låter det trevligare?) och kan fylla en rad funktioner:

 • Fuktbindande
 • Antiseptiskt (kan ingå i ett system av konserverande ämen)
 • Keratolytiskt (exfolierande, löser upp bindningen av döda hudceller vilket kan förbättra hudbarriärens funktion)
 • Deodoriserande

Man känner inte helt och fullt till effekten av karbamid på frisk hud. Vissa studier visar på att karbamid ökar hudens genomsläpplighet, mendan andra visar på en förbättrad barriärfunktion. Behandling med krämer som innehåller 5-10% karbamid pekar på en minskad TEWL (Trans Epidermal Waterloss – hudens vattenavgivning) och en ökad motståndskraft mot irriterande tensider.

Svider gott

För många är kanske HTH den produkt som man mest förknippar med karbamid (och mjölksyra). Men det var faktiskt Pharmacia som var först med att på 70-talet lansera (och ta patent på) Calmuril, ett läkemedel mot torr hud med hög halt av karbamid och mjölksyra. Redan på 40 gjordes studier med karbamid som effektiv fuktbindare i kräm. Kräm med en högre halt karbamid kan svida lite när den smörjs på torr hud.

Canadian hotlist

Urea är ett vattenlösligt ämne som i vatten långsamt bryts ner till amoniak. Tillsammans med mjölksyra kan en beredning bli mer stabil. Urea förekommer i koncentrationer upp till 40% (för att tex lösa upp naglar) men vanligtvis mellan 5-10%. I höga koncentrationer kan karbamid vara såväl instabilt som hudirriterande. Urea är uppsatt på Canadian Hotlist och är med andra ord ett reglerat ämne i hudvård i Kanada. Där är 10% den högsta tillåtna koncentrationen. Har man en mycket känslig hud bör man därmed kanske undvika produkter med karbamid.

Läs mer om historien om karbamid i hudvårdshistorien här. 

 KÄLLA:

- Natalia Michalun och M.Varrinia Michalun ”Milady´s Skin Care and Cosmetic Ingredients Dictionary. Tredje utgåvan, sid 298
- Marie Lodén ”Ren, mjuk och vacker. Kemi och funktion hos kosmetika”. Andra utgåvan, sid 97
- Ruth Winter, "A Consumer's Dictionary of Cosmetic Ingredients", Sjunde utgåvan, sid 538
- https://www.truthinaging.com/review/urea-squashes-dry-skin-conditions

 

DIY After sun - med UV-reparerande antioxidanter

 uv-repair-cream-after-sun

Antioxidanter som hjälper huden bättre klara UV-strålning

Just nu är det väldigt hett att tillsätta antioxidanter i såväl solkräm som antiageprodukter. Det sägs att många av dessa aktiva ämnen till viss del kan förebygga och reparera huden mot skadlig UV-stråling. Man tror att antioxidanterna kan ha motverkande effekt på den oxidativa stress från fria radikaler som solstrålning orsakar. Några långtidsstudier (typ 20 år) finns inte, men en hel del studier pekar alltså ändå på att de skulle kunna göra nytta i huden.

Billigare och mer effektivt att spetsa sin egen kräm?

Man kan precis som jag skrivit om tidigare tillsätta aktiva ämnen i sin vanliga ansiktskräm (eller köpa en enkel men effektiv fuktlotion med fuktbindande ämnen som tex glycerin). Aktiva igredienserna hittar du sen på t ex Skinactives.com eller något billigare BulkActives.com (från Kina). Där finns utförlig info om dosering och användningsområden. Skillnaden mot att köpa en färdig kräm och spetsa sin egen är såväl pris, färskhet som koncentration. Många aktiva ämnen är dyra, instabila och har kort hållbarhet och tillsätts därför ofta i låg dos. När man spetsar sin egna kräm så vet man vad man får och kan göra små batcher som inte står och åldras i hyllan.

Skyddande och reparerande ingredienser inte alltid samma

När du väljer aktiva ämnen, kolla noga, alla ämnen som har REPARERANDE effekt är inte nödvändigtvis samma som fungerar SKYDDANDE. T ex så sägs den populära antioxidanten resvertarol (ett av de aktiva ämnena i rödvin) vara effektiv som reparerande ämne men samtidigt ska man INTE använda det i solen. Så här skriver Bulkactives: 

"Although resvertarol may repair and treat sun damage ( [11] [8] [6] [4]) it should not be used during the day as a preventative, as it is suggested that resveratrol may react negatively with the UVA in sunlight [7]."

Den UV-reparerande krämen nedan är till stor del uppbyggd på samma sätt och med samma aktiva ämnen som i det UV-skyddande serumet jag gjort tidigare. Men här har jag lagt till N-acetyl glucosamine som tillsammans med Niacinamide sägs ha fin blekande effekt på hudton och pigmentfläckar. Dessutom har jag blandat i extra Vitamin E, antioxidativa och fuktbindande Pomegranate Glycerol Extract samt lugnande och antiinflammatorisk Oat Beta Glucan från havre. 

Den till synes mest självskrivna ingrediensen i en after sun - aloe vera har jag valt att inte ta med. Har inte hunnit göra någon större djupdykning mer än att jag läste det här på Paula Beguns sajt. Varken bra eller dåligt, men det saknas tillräckligt bevis för att det faktiskt gör nytta med andra ord. Ska plugga vidare och återkommer!

Förpackningar och hjälpmedel (som en bra våg) kan du hitta på crearome.se 

UV-repair cream

Gör så här:

Lös upp Niacinamide, Ferulic Acid och Green Tea extract i renat vattnet. Blanda ner resten direkt i krämen. Blanda som en galning. Häll upp på mörkt färgad burk eller airless pumpflaska. Den här krämen, som blev mer som en lotion har en nougataktig färg (bland annat pga hög halt av vitamin C vilket missfärgar produkten men det är ändå som det ska) och luktar lite jordigt på något sätt. När man väl vant sig tycker jag det är helt ok.

Viktigt att tänka på när man spetsar en kräm

 • Var noggran med hygienen: tvätta och sprita händer och alla redskap/burkar
 • Välj aktiva ämnen utifrån behov och gör lite egen research.
 • Läs anvisningarna från leverantören noggrant vad gäller dosering och löslighet etc
 • Skydda de aktiva ingredienser från ljus och fukt. Förvara i kylskåp tills de ska användas.
 • Om du ska använda vatten för att lösa aktiva ämnen, köp renat på apoteket. Ta inte från kranen, det kan vara förorenat. 
 • Gör inte för stor sats, krämens hållbarhet kan minska när man blanda i nya ämnen.
 • Var uppmärksam på hur krämen ser ut och doftar när den just är färdigblandad. Att den ändrar utseende och lukt är ett tydligt tecken på att den har börjat härskna.
 • Om du häller upp din kräm på en burk, välj en liten storlek och mörkt glas. Ta sen bara med spatel, så förhindrar du onödig bakterietillväxt och oxidering.

OBS! Bästa sättet att motverka för tidigt åldrande och hudcancer är självklart är skydda huden mot solen från första början. Inga krämer i världen kan så klart helt reparera den djupare skada som huden får av UV-strålning, även om de i bästa fall kan mildra skadan något.

Five Day facelift diet - funkade den?

Nej, tyvärr. Inte på mig i varje fall. Efter fem dagar av "Five days facelift diet" ser jag ingen skillnad alls i ansiktet. Kanske slarvade jag lite och det är därför? Hoppade över kaffe och alkohol (så klart) alla dagar. Kaffet var värst, rejäl huvudvärk första dagen. Tryckte i mig raw food, men kanske inte 50% som föreslogs i dieten är tillräckligt? Tyvärr slankt det ett par gånger ner några brödkanter och så smakade jag lite på barnens mat vid ett par tillfällen (smakade verkligen bara). Kanske måste man vara suuuuuperstrikt? Eller så var allt bara bull?

Ny solkrämsfavorit: Aubrey Natural Sun spf 30 Green Tea

aubrey-natural-sun-spf-30-green-tea

Nu har jag testat Aubrey Natural Sun SPF 30 Green Tea ett par veckor och gillar den mycket. En kräm jag föll för tack vare kombinationen av mineralfilter, UV-skyddande antioxidander och fuktbindande glycerin och PHA-syra. Dessutom utan allergena parfymämnen. Det är en amerikansk produkt och lyder under FDA´s regelverk. Där klassas solkrämer som läkemedel och måste innehållsdeklareras som sådana. Bland annat måste de aktiva ingredienserna deklareras i procentsats. Något jag tycker är bra, eftersom det gör produkten mer tydlig och ärlig.

SPF-faktor: 30, Vattenfast 40 min
UV-filter: Zinkoxid 12% (ej tillåtet i Sverige som UV-filter), Titaniumdioxid 5,6%
EWG Skindeep-rating: 1 (är en av 208 "Beach and sport sunscreen" som uppfyller EWG Skindeeps kriterier)
Känsla och doft: Torr känsla, blir ej glansig. Behaglig doft, grönt te/örter
Återfuktande: Man blir lite torr av mineralfilter, men krämen är ändå tillräckligt återfuktande
Hudvårdande: Ett flertal botaniska extrakt (bland annat från grönt te) med antioxidativ effekt, Vitamin E, GlycerinPHA-syra, sheasmör och flertalet vegetabiliska oljor
Tveksamheter? Tanacetum annuum oil, en eterisk olja med antibakteriella egenskaper som samtidigt verkar vara giftig?
Märkning: Natural Products Association, Vegan, Cruelty Free, Gluten free
Pris: 118 ml, $13.56
Inköpsställe: iherb
Bäst: Parfymfri med antioxidanter. Utan kemiska uv-filter och nanoämnen
Sämst: Lite svår att smörja ut jämt, men det är en bagatell 

Betyg: 4 av 5
Köpa igen? Ja

aubrey-natural-sun-spf-30-green-tea-inci

I USA klassas solkräm som ett läkemedel och därför måste de aktiva ämnena innehållsdeklareras så här enlig FDA.

ACTIVE INGREDIENTS INCI: Zinc Oxide 12% Titanium Dioxide 5.6%
INACTIVE INGREDIENTS INCI: Purified water, simmondsia chinensis oil*, helianthus annuus seed oil*, galactoarabinanglyceryl stearatecetearyl alcohol, stearic acid and sodium cocoyl glutamate, butyrospermum parkii butter*, camellia sinensis seed oil*, brassica campestris-aleurites fordi oil copolymer, aloe barbadensis leaf juice*, glycerin, epilobium angustifolium flower/leaf/ stem extract, glyceryl caprylate and glyceryl undecylenate, leuconostoc/radish root ferment filtratelonicera japonica flower extractlonicera caprifolium flower extractpopulus tremuloides bark extractgluconolactone, tocopherol, citric acid, camellia sinensis leaf powder*, xanthan gum, tanacetum annuum oil*. *Organic

Long live fashion - H&M återvinner dina gamla kläder!

hm-consious-kladinsamling-longliveashion

H&M Conscious startar klädinsamling och delar ut rabattkuponger

Tummen upp för H&M som med en ny kampanj samlar in begagnade kläder för återvinning. Handlar du för 300 kr och samtidigt lämnar in en påse kläder (hela eller trasiga och oavsett märke) så får du 50 kr i rabattkupong. Enda kruxet är att man än så länge bara kan lämna i vissa butiker och att det är rätt knöligt att hitta info om var. Jag lyckades tyvärr inte, men om du vill testa så ska mer info finnas här

Five day facelift diet - nu kör vi!

five-days-face-lift-raw-food

Jag är inte någon diet-typ (inte längre), men vem kan motstå en Five Days Face Lift Diet (från Leslie Kentons "Skin Revolution - Authentic Beauty From the Living Matirix")? Den låter ju bara för bra för att vara sann... Jag gör mig inga illusioner, men jag tänker testa i varje fall. Häng med du också. 5 dagar borde man väl klara?

Utlovade resultat av Five Day Facelift Diet:

 • Fastare hud
 • "Detoxad"/renad hud
 • Mindre svullnad och plufsighet
 • Mindre fina linjer
 • Motverkar "cross linking" som leder till rynkor (osäker på vad detta egentligen är, tror det handlar om sk glycation - måste undersöka vidare!) 
 • Förebygger ojämn pigmentering
 • Förstärker hudens immunförsvar
 • Minskar inflammation
 • Ökar hudens lyster
 • Ger en lysande blick och "uppflyft ande" (jo jo..)

Det här ska jag äta

 • Tre mål mat om dagen +
 • Två proteinrika snacks om dagen (frivilligt)
 • 50% av måltiderna består av Raw-food
 • Obegränsat av icke stärkelserika grönsaker (alltså inte potatis)
 • Obegränsat av högkvalitativt protein
 • 1-3 bitar icke söt frukt
 • 1,5-2 liter rent källvatten om dagen
 • En bra balans av essentiella fettsyror - Omega 3 och Omega 6

Detta ska jag undvika

 • Alkohol
 • Koffein (varför anses kaffe egentligen så dåligt? Blir tufft att undvika för mig, älskar kaffe och dricker gärna 3 koppar om dagen)
 • Socker och snabba kolhydrater
 • Halvfabrikat och processad mat

Meny

Vid uppvaknandet

 • 2 dl källvatten med en halv pressad citron juice

Frukost

 • 5 dl kokt havregrynsgröt (ej snabbhavregryn)
 • 1 hackat äpple eller en näve bär
 • Frivilligt: 1-2 msk valnötter + 1-2 msk hackade mandlar
 • 1 msk linfröolja (tillsätts först när gröten tagits från plattan)
 • kanel, om man vill
 • 2,5 dl grönt te och/eller 2 dl källvatten

Under hela dagen

 • 2 dl källvatten varje eller varannan timme 

2 Snacks om dagen (frivilligt)

 • 50g kyckling- eller kalkonbröst, 
 • 1 kiwi, äpple eller päron
 • 1 näve macadamianätter eller valnötter.
 • 2 dl källvatten

Lunch

 • Rawfood-sallad fylld av färska grönsaker
 • dressing: olivolja, färsk citronjuice, vitlök, färska örter, kryddor
 • 100-200 g fisk som är rik på omega 3 (vild lax, tonfisk, mackrill, sardiner)
 • en skiva melon (oops, helst inte vattenmelon som är för söt, slarvigt av mig när jag tog bilden..) eller en näve bär
 • 2,5 dl grönt te och/eller 2 dl källvatten

Middag

 • 100-200 g fisk, ekologisk lammlever, tofu eller en omelett
 • Stor grönsallad med avocado, olivolja (eller linfröolja), färsk citronjuice, balsamvinärger
 • 1 skiva melon (ej vattenmelon), eller en näve bär
 • 2 dl grönt te eller källvatten
 
Sak bli kul att se om den här dieten verkligen kan ge så snabb och synbar effekt i huden!
 

Favorit i repris: Vilket UVA-skydd har din solkräm?

truck-driver-sun-damage-beautycomesclean

Förra året skrev jag en serie inlägg om sol och solskydd under kategorin "Solskolan". Här kommer en favorit i repris på inlägget om UVA-strålning.

Olika krav på UVA-skydd i olika länder

Att UVA-strålning går genom fönsterglas syns tydligt på bilden ovan. Under de 28 år som den 68-åriga mannen jobbat som lastbilschaufför har huden blivit ojämt exponerad genom bilfönstret.

SPF-faktorn är i sig bara ett mått på skyddet mot UVB-strålning. Inom EU måste en solskyddsprodukt alltid innehålla ett UVA-skydd på minst en tredjedel av SPF-talet. Då får den kallas bredspektrum och bära UVA-symbolen (se nedan). I USA väntades ett nytt regelverk för solprodukter förra sommaren (något som blev uppskjutet) och enligt de kommande  nya direktiven måste UVA-skyddet motsvara SPF-talet och UVB-skyddet. I Storbritannien använder man en stjärnmärkning: en stjärna ger svagast skydd och fem stjärnor bäst skydd. Asiatiska märken (framförallt japanska) använder i sin tur The Protection Grade of UVA (PA). PA+ betyder en skyddsfaktor av 2-5 och det högsta värdeet PA+++ har en skyddsfaktor av över 8. I Asien är kraven alltså lägre än i Europa.

uv-stralning-grafik

UVA är den strålning som går djupast ner i huden och där skadar genom fri radikaler. UVA-strålning får huden att åldras i förtid, kan ge skador på DNA och orsaka cancer. (Läs mer om UV-strålning här.)

Endast ett fåtal UV-filter skyddar mot UVA

Inom EU finns 28 tillåtna UV-filter, medan amerikanska FDA (Food & Drug Administration) tillåter 16. Endast ett fåtal av dessa är effektiva mot UVA-strålning.

Nedan ett citat från Wikipedia:

"Even some products labeled "broad-spectrum UVA/UVB protection" do not provide good protection against UVA rays.The best UVA protection is provided by products that contain zinc oxideavobenzone, and ecamsuleTitanium dioxide probably gives good protection, but does not completely cover the entire UV-A spectrum, as recent research suggests that zinc oxide is superior to titanium dioxide at wavelengths between 340 and 380 nm."

Även Paula Begoun "The Cosmetic Cop" hävdar samma sak på sin sajt:

"To be truly effective and beneficial for skin, sunscreens must protect skin from both the sun’s UVA and UVB radiation. In the United States, there are four ingredients approved by the FDA that protect across the full UVA range: titanium dioxide, zinc oxide, avobenzone (also called Parsol 1789 and butyl methoxydibenzoylmethane), and Mexoryl SX (ecamsule). Outside the United States, Tinosorb is another. Mexoryl SX is a L’Oreal-patented sunscreen ingredient that received FDA approval in July 2006 for use in a single sunscreen, Anthelios SX SPF 15, from the L’Oreal-owned line La Roche-Posay. This is the only sunscreen with Mexoryl SX that is approved for sale in the United States (Sources: International Journal of Pharmaceutics, June 2002, pages 85–94; Photodermatology, Photoimmunology, Photomedicine, August 2000, pages 147–155 and www.photodermatology.com/sunprotection.htm; Skin Therapy Letter, volume 2, number 5, 1997; and www.fda.gov/bbs/topics/NEWS/2006/NEW01417.html)."

 

effekt-uva-skydd

 uva-bredspektrum-beautycomesclean-skonhetsblogg

UVA-symbolen som används inom EU.

Tips på bra solkräm:

UV-Bio SPF 40, läs recension här.

Fler inlägg i samma serie:
Sola säkert del 1: Sola eller inte?
Sola säkert del 2: Gör ett enkelt backside-test
Sola säkert del 3: Strålning att ha koll på
Sola säkert del 4: Vilken SPF är du? 
Sola säkert del 5: Ta det lugnt därute!
Sola säkert del 6: Låt dig inte luras av en hög SPF!
Sola säkert del 7: Solkräm med antioxidanter ger extra skydd
Sola säkert del 8: Var extra extra rädd om barnen
Sola säkert del 10: Smart guide från EVG Skindeep 
Sola säkert del 11: Undvik hormonstörande UV-filter
Sola säkert del 12: Mängden solkräm viktigare än SPF-faktorn
Sola säkert del 13: Varför nanopartiklar i solkräm anses så farliga
 

Källa:
Jennifer R.S. Gordon, M.D., and Joaquin C. Brieva, M.D., N Engl J, "Unliteral Dermatoheliosis", The New England Journal of Medicine, April 2012

DIY Bodybutter med glycerin – lätt att göra själv!

bodybutter-sheasmor-macadamiaolja-glycerin.jpg 

Förlåt bilden. Ser värre ut än vad det är. I verkligeheten är känslan mer som rumsvarmt smör än något som kommer från näsan. Faktum är att det här blev ett grymt bra butter. Glycerinet ger mer fukt än bara olika fetter även fast det samtidigt ger en något annorlunda konsistens.

Rejält återfuktande butter med chokladdoft

Det är enkelt att göra bodybutters, bara att smälta lite olja, fett och vax och hälla upp på burk. Har man problem med torr hud och behöver mer fukt så kan man tillsätta fuktgivande glycerin. Tricket är att man måste vispa (elvisp) medan krämen svalnar så att det blandar sig ordentligt. Detta blir en rätt fett butter som kan kännas lite klibbigt vid smörjning, men det går snabbt in i huden. Grymt på riktigt torra partier som självsprickor och rasp-hälar.

Värm på svag värme vattenbad (värm gärna direkt i den bunke du ska vispa i sen) tills allt har smält. Flytta över bunken och ställ i en skål med kallt vatten. Vispa tills allt får en lite luftig och smörig konsistens (som rumsvarmt smör). Tag med spatel och lägg upp i burk.

När man blandar egna butters kan det vara bra att investera i en noggran liten våg, tex den för 310 kr på Naturkosmetik Kompaniet. Där hittar du även råvarorna nedan samt burkar av olika typer.

Smält först i vattenbad:

 • Macadamiaolja (eko) 50 g
 • Sheasmör (eko) 40 g (får ej bli varmare än 70 g, då grynar det sig)
 • Kakaosmör (eko) 20 g
 • Bivax 15 g
Ta bort från värmen och tillsätt under vispning:
 • Glycerin (veg, eko) 7 g 
 • E Vitamin (acetat) 5 g (tillsätts när blandningen svalnat något)
 • Frivilligt: eteriska oljor efter tycke. Jag undviker oftast dessa eftersom min hud ibland reagerar på en del sådana oljor

Flytta över bunke i skål med kallt vatten, vispa med elvisp tills allt har blandats ordentligt

Orkar man inte göra sin egen butter med glycerin kan man köpa en liknande kräm "Butter Face & Body Cream" hos Nea of Sweden.

Mer chokladdoftande DIY-bodybutters

Om man vill ha doft på sitt butter men samtidigt vill undvika eteriska oljor så tycker jag chokladsmör (och chokladmassa, ger färg) är ett bra alternativ. Förutsatt att man gillar choklad så klart... Här hittar du t ex recept på ett riktig chokladboms-butter (utan glycerin)!

Grönsaker och frukt kan vara nyttigare att äta vissa tider på dygnet

apple-antioxidanter-fytokemikalier-frukt-har-dygnsrytm

Mängden fytokemikalier påverkas av ljuset - även efter skörd!

Läste en väldigt intressant artikel i SvD i går (papperstidningen, 1 juli), nämligen att grönsaker och frukt påverkas av ljuset och har en dygnsrytm även efter de har plockats. Deras biologiska klocka fortsätter alltså att ticka, bland annat ändras innehållet av hälsosamma fytokemikalier. Något man tror är ett sätt för växterna skydda sig mot insektsangrepp. Hur man förvarar grönsaker och frukt och när på dygnet man äter dem kan med andra ord påverka hur nyttiga de är och hur motståndskraftiga de är mot insektsangrepp. 

Janet Braam vid Rice University som nyligen publicerat sin studie i Current Biology formulerar sig så här:

-Kanske ska vi förvara våra frukter och grönsaker under särskilda cykler med ljus och mörker och sedan vara noga med vilken tid vi tillagar och äter dem, för att få dem så hälsosamma som möjligt. Janet fortsätter -Det kanske kan vara av intresse att skörda och till exempel frysa ner grödorna vid den tid på dagen då näringsämnena och de värdefullafytokemikalierna är som flest.

Källa: