DIY After sun - med UV-reparerande antioxidanter

 uv-repair-cream-after-sun

Antioxidanter som hjälper huden bättre klara UV-strålning

Just nu är det väldigt hett att tillsätta antioxidanter i såväl solkräm som antiageprodukter. Det sägs att många av dessa aktiva ämnen till viss del kan förebygga och reparera huden mot skadlig UV-stråling. Man tror att antioxidanterna kan ha motverkande effekt på den oxidativa stress från fria radikaler som solstrålning orsakar. Några långtidsstudier (typ 20 år) finns inte, men en hel del studier pekar alltså ändå på att de skulle kunna göra nytta i huden.

Billigare och mer effektivt att spetsa sin egen kräm?

Man kan precis som jag skrivit om tidigare tillsätta aktiva ämnen i sin vanliga ansiktskräm (eller köpa en enkel men effektiv fuktlotion med fuktbindande ämnen som tex glycerin). Aktiva igredienserna hittar du sen på t ex Skinactives.com eller något billigare BulkActives.com (från Kina). Där finns utförlig info om dosering och användningsområden. Skillnaden mot att köpa en färdig kräm och spetsa sin egen är såväl pris, färskhet som koncentration. Många aktiva ämnen är dyra, instabila och har kort hållbarhet och tillsätts därför ofta i låg dos. När man spetsar sin egna kräm så vet man vad man får och kan göra små batcher som inte står och åldras i hyllan.

Skyddande och reparerande ingredienser inte alltid samma

När du väljer aktiva ämnen, kolla noga, alla ämnen som har REPARERANDE effekt är inte nödvändigtvis samma som fungerar SKYDDANDE. T ex så sägs den populära antioxidanten resvertarol (ett av de aktiva ämnena i rödvin) vara effektiv som reparerande ämne men samtidigt ska man INTE använda det i solen. Så här skriver Bulkactives: 

"Although resvertarol may repair and treat sun damage ( [11] [8] [6] [4]) it should not be used during the day as a preventative, as it is suggested that resveratrol may react negatively with the UVA in sunlight [7]."

Den UV-reparerande krämen nedan är till stor del uppbyggd på samma sätt och med samma aktiva ämnen som i det UV-skyddande serumet jag gjort tidigare. Men här har jag lagt till N-acetyl glucosamine som tillsammans med Niacinamide sägs ha fin blekande effekt på hudton och pigmentfläckar. Dessutom har jag blandat i extra Vitamin E, antioxidativa och fuktbindande Pomegranate Glycerol Extract samt lugnande och antiinflammatorisk Oat Beta Glucan från havre. 

Den till synes mest självskrivna ingrediensen i en after sun - aloe vera har jag valt att inte ta med. Har inte hunnit göra någon större djupdykning mer än att jag läste det här på Paula Beguns sajt. Varken bra eller dåligt, men det saknas tillräckligt bevis för att det faktiskt gör nytta med andra ord. Ska plugga vidare och återkommer!

Förpackningar och hjälpmedel (som en bra våg) kan du hitta på crearome.se 

UV-repair cream

Gör så här:

Lös upp Niacinamide, Ferulic Acid och Green Tea extract i renat vattnet. Blanda ner resten direkt i krämen. Blanda som en galning. Häll upp på mörkt färgad burk eller airless pumpflaska. Den här krämen, som blev mer som en lotion har en nougataktig färg (bland annat pga hög halt av vitamin C vilket missfärgar produkten men det är ändå som det ska) och luktar lite jordigt på något sätt. När man väl vant sig tycker jag det är helt ok.

Viktigt att tänka på när man spetsar en kräm

  • Var noggran med hygienen: tvätta och sprita händer och alla redskap/burkar
  • Välj aktiva ämnen utifrån behov och gör lite egen research.
  • Läs anvisningarna från leverantören noggrant vad gäller dosering och löslighet etc
  • Skydda de aktiva ingredienser från ljus och fukt. Förvara i kylskåp tills de ska användas.
  • Om du ska använda vatten för att lösa aktiva ämnen, köp renat på apoteket. Ta inte från kranen, det kan vara förorenat. 
  • Gör inte för stor sats, krämens hållbarhet kan minska när man blanda i nya ämnen.
  • Var uppmärksam på hur krämen ser ut och doftar när den just är färdigblandad. Att den ändrar utseende och lukt är ett tydligt tecken på att den har börjat härskna.
  • Om du häller upp din kräm på en burk, välj en liten storlek och mörkt glas. Ta sen bara med spatel, så förhindrar du onödig bakterietillväxt och oxidering.

OBS! Bästa sättet att motverka för tidigt åldrande och hudcancer är självklart är skydda huden mot solen från första början. Inga krämer i världen kan så klart helt reparera den djupare skada som huden får av UV-strålning, även om de i bästa fall kan mildra skadan något.

Kommentarer

Sidor

Lägg till kommentar