augusti 2013

Vad är "Chirally Correct Skincare"?

chirally-correct-skincar

Nu ger jag mig ut på hal is och skriver om något ganska svårt, så rätta mig GÄRNA om det blivit knas.

Höger - eller vänsterhänta molekyler kan göra hela skillanden

Just när man trodde man börjat få liiite kläm på skillnaden mellan naturbaserad och konventionell hudvård så upptäcker man ytterligare en dimension: Chirally correct skincare. Hudvård som endast innehåller "rättvända" molekyler. Det räcker inte att ha koll på vilka ingredienser som ingår i en produkt. I så väl naturen som labbet finns mängder av kirala ämnen som består av "höger-" eller "vänsterhänta" molekyler (eller en blandning av dessa två). De två formerna kallas för enantiomerer av samma ämne. Förenklat kan man säga att de är asymetriska spegelbilder av varandra. De innehåller samma grupper av atomer och beskrivs med samma kemiska formel. Flertalet av livets molekyler är kirala och våra kroppar är till stor del uppbyggda av sådana ämnen. För att förstå hur de fungerar används ofta våra händer som en tydlig jämförelse. Försök sätta en vänsterhandske på högerhanden. Funkar inte helt hundra. De är med andra ord inte identiska om du spegelvänder dem. Ordet kiral kommer just från det grekisk ordet för hand cheir. På molekylnivå är principen alltså densamma. Det luriga är att de "vänsterhänta" och "högerhänta" molekylerna kan få helt olika effekt. I vissa fall till och med bli skadliga. Något man tragiskt fått erfara inom läkemedelsindustrin.  

dna-molekyl

Bild från Alltomvetenskap.se: "DNA snurrar medurs - Den mest kända av människokroppens jättemolekyler, DNA, snurrar alltid åt höger. Det är inga problem att tänka sig en vänstersnurrande DNA- molekyl, men nu har naturen bestämt sig för att det ska vara en högervriden typ."

Naturen är kiral

Naturen är som sagt full av kirala ämnen. Många av dem går numera att framställa syntetiskt i ett labb. Men med en viktig skillnad. I labbet uppstår spontant båda enantiomererna av samma ämne i lika stor mängd. Men i cellerna på levande organismer återfinns oftast bara den ena formen. Likt nyckeln i ett lås måste en molekyl ha exakt rätt form för att passa i cellens maskineri. Det gäller aminosyror, peptider, enzymer och andra proteiner likväl som kolhydrater och nukleinsyror som RNA och DNA. Numera är det möjligt att sortera enantiomererna vid framställningen av kirala molekyler och på så sätt endast få fram den önskvärda formen. Något som är möjligt tack vare upptäckter av doktor William S. Knowles, professor Ryoji Noyori och professor K. Barry Sharpless som 2001 belönades med Nobelpriset i kemi för sina insatser. Processen är dyr och görs därför inte automatiskt.

neurosedynkombo_chirally-correct-skincare

Bättre effekt och mindre biverkningar med rättvända molekyler

Under de senaste tjugo åren har de flesta stora läkemedelsföretag gått in för att korrigera sina läkemedel så att de är kiralt "rättvända". Det sägs att ungefär 50% av de mest storsäljande läkemedel i världen numera är kiralt korrekta.  I slutet av 1800-talet upptäcktes de första kirala ämnena, men fortfarande på 1950-talet kände man inte till vilka effekter sådana ämnen kan få om de förekommer i "fel" form. Först många år efter Neurosedyn-tragedin (ett sömnmedel som skrevs ut till gravida) uppdagats förstod man att det bara var den ena enantiomeren av det verksamma ämnet talidomid som var verksamt mot sömnsvårigheten. Det var den kirala spegelbilden som gav de kraftiga fosterskadorna. 

Just i fallet med neurosedynkatastrofen hade tragedin ändå inte kunnat undvikas, även om man lyckats sortera  om man bara vetat hur man skiljer mellan två sådana spegelformer vid läkemedelstillverkningen. I det här fallet stämmer det dock inte. Det har visat sig att när talidomid av den oskadliga typen hamnar i kroppen så uppstår ändå snabbt en blandning av de två formerna. Det sker när ämnet behandlas i levern. Så även om Neurosedyn enbart bestått av den rätta sortens molekyler hade kroppen alltså själv vänt på en del molekyler.

 D-, L- eller DL- avslöjar åt vilket håll molekylen vrider sig

Du kanske någon gång har läst en INCI-lista och undrat vad bokstaven L- eller D- framför en ingrediens egentligen betyder (t ex L-ascorbic acid)? L- står för Laevulo och betyder att molekylen vrider sig åt vänster och D- står för Dextro och betyder en vridning åt höger. Eller snarare, det beskriver molekylens förmåga att bryta och vrida en polariserad ljusstråle åt höger eller vänster. När detta sker kallas molekylen för optiskt aktiv. DL- betyder att ämnet innehåller en bladning av såväl höger- som vänstervridna molekyler och kallas för en racemat. (Numera finns modernare metoder att mäta molekylernas vridning och därför har man inom kemin övergått till en modernare benämning S- och R-. S- står för vänster och R- för höger.) 

l-limonen-d-limonen

Din näsa kan avgöra skillnaden

Många arom- och smakämnen är kirala och receptorerna i vår näsa är känslig för dess asymetriska former. Vi upptäcker lätt att olika enantiomerer av samma aromämne ger helt olika dofter. Doften av kummin är ett välkänt exempel vars spegelvända tvillingmolekyl doftar menthol. Ett annat exempel är alfa-terpineol som antingen kan dofta tallbarr eller syrén/liljekonvalj beroende på åt vilket håll molekylen vrider sig. Sötningsmedlet aspartam är hundra gånger sötare en socker, men smakar beskt när enantiomeren är spegelvänd.

Naturlig hudvård är ofta, men inte alltid kiralt korrekt

Det mesta av de naturbaserade råvarorna är kiralt korrekta till sin natur. Eftersom de har tillkommit genom en biologisk process har de så att säga "filtrerats" genom levande celler. Och Livet är som sagt petig med att välja sida. Med andra ord är de flesta naturliga ämnen homokirala och består uteslutande av den ena enantiomeren. Men det finns undantag. En del av de aktiva ämnen som ger växter deras doft och smak (och även giftighet) som t ex alkaloider (bland annat: koffein, nikotin, morfin och capsaicin) eller terpener (bland annat: geraniollimonene och terpineol) innehåller båda enantiomerena sida vid sida. Ta t ex Limonen är ett naturligt doftämne som förekommer i mer än 300 kända växter. Det ingår i många eteriska oljor och därmed i en hel del ekologisk hudvård i allmänhet. Limonen förekommer naturligt i två spegelvända former, L-limonen och D-limonen, samt i viss fall som en blandning. Förutom att den ena doftar apelsin och den andra citron så sägs de också ha olika effekter. Rent allmänt brukar Limonen klassas som en allergen, men vissa hävdar att detta bara gäller för den ena enantiomeren. Jag vet inte om det stämmer, men t ex skriver Leslie Kenton i sin bok Skin Revolution att L-limonen kan: stimulera hårväxt, hämma tillväxten av cancertumörer och stimulera ett av kroppens egna antioxidativa enzym. Medan D-limonen dägemot sägs vara: en industriell avfettare, lösningsmedel, starkt allergen, hämma hårtillväxt, skapa fria radikaler och ge fosterskador!

Köp rätt proteinpulver och vitaminer!

Våra kroppar är till stor del uppbyggda av proteiner. Proteiner består i sin tur av långa kedjor av aminosyror, drygt 20 stycken. Alla utom en är kirala och i samtliga fall utgörs de av L-formen. Samma gäller karnitin, en "transportmolekyl" inblandad i kroppens fettförbränning. Som kosttillskott kan du köpa både L- och DL-karnitin, trots att det bara är L-formen som kommer till nytta i kroppen. DL-karnitin är billigare att tillverka men påstås på vissa håll t o m kunna vara skadligt. E-vitamin är ett annat ämne att ha koll på. Den naturliga formen av E-vitamin är D-alpha-tocopherol och den är också den enda formen vår kropp känner igen. Den racemiska blandformen DL- är därför inte alls lika verksam, trots detta en vanlig produkt på apotek- och hälsokosthyllorna. Vissa hävdar till och med att L-formen hämmar upptaget av E-vitaminets nyttiga D-form, medan andra påstår motsatsen att en racemisk blandning skulle få en större antioxidativ effekt (Puh! ingen sa att det här skulle vara lätt...) Kolhydrater och sockerarter är också kirala. Människokroppen kan bara ta upp "högerhänta" sockermolekyler (D-formen) och därför passerar "vänsterhänta" sockermolekyler rakt genom matsmältningssystemet utan att tas upp. På så sätt kan de fungera som kalorifria sötningsmedel.

Kiralt korrekt hudvård

På slutet av 90-talet började det dyka upp skChirally Correct Skincare, men någon större hit har det aldrig blivit. När det gäller oralt intag och framförallt läkemedel är vikten av kiral korrekthet odiskutabel och idag alltmer av en självklarhet, meddan det saknas motsvarande forskning och bevis vad gäller hudvård. Man har helt enkelt inte lyckats bevisa att rättvända molekyler får bättre effekt i huden. En faktor förutom bristen på mätbar data är att en del av de kirala molekylerna är så instabila att de kan ändra sin vridning av sig själva. Jag har inte själv testat något kiralt korrekt hudvårdsmärke, men som vanligt när det gäller komplexa saker så får man lita till sin magkänsla. Kan det här med kiralitet vara skälet till naturbaserat liksom känns bara känns bättre än syntetiskt? Här är några varumärken som påstår sig tillverka kiralt korrekt hudvård: Sircuit Cosmesuticals (läs omdöme här), Skin Solutions, Corrective Skincare samt Living Nature Professional range.

william-s.-knowles-ryoji-noyori-k.-barry-sharpless-nobelpris-kemi-2001

Dr William S. Knowles, professor Ryoji Noyori och professor K. Barry Sharpless – 2001 års Nobelpristagare i Kemi "för utvecklandet av katalytisk asymmetrisk syntes", dvs att katalytiskt framställa – syntetisera – företrädesvis den ena enantiomerern framför den andra av ett kiralt ämne.

chirality-mirror-nonsuperimposed 

Källa:

Förlåt min frånvaro!

nike-hector-inskolning

Full rulle, tyvärr inte på bloggen...

Förlåt att jag har haft sånt segt tempo här på bloggen sista tiden. Jag började sakta ner lite redan under semestern. Och så nu, fullt upp med inskolningar. Nike, 14 månader börjar i småbarnsgrupp och Hector, fyra år byter förskola. Nu går båda på samma, en fantastisk Montessoriskola i Stockholm. Trots att det är barnen och inte jag som skolas in så är jag helt slut om kvällarna. Känns som min egen inskolning... Har tusen saker jag vill skriva om, men energin räcker helt enkelt inte. Lovar bättring så nart den här perioden är över! På återseende.

nike-hylla

DIY - Olja med naturlig doft av vanilj

solros-omega-9-vanilj-crearome-naturkosmetikakompaniet

Den som väntar på något gott...

En ljuvligt doftande olja för den som har tid. Superenkel att göra, bara man kan vänta ett halvår eller så. Snitta ett par vaniljstänger, häll över en hyfsat neutral olja (tex solros, jojoba, macadami eller mandel) och låt stå i en burk i kylskåpet. Jag har haft flera burkar på gång och som längst har jag väntat lite drygt sex månader. Men OM det var värt det. Ahhh, det blev en helt underbar olja med en mild och diskret doft av vanilj. Inte alls så där sötsliskig och tung som vissa syntetiska vaniljdofter kan vara. Den här oljan funkar toppen som bas till en parfym-, kropps- eller ansiktsolja. 

 

Världens coolaste Linda!

linda-ohrstrom-linda-loves

För er som inte upptäckt Linda Öhrström vill jag bara puffa för hennes blogg Lindaloves och nya hemsida (om ni behöver en grym makeupartist eller bara vill låta er inspireras). Linda är kvinnan som yogar på en surfbräda, blandar rawfooddrinkar till Sofia springer och därimellan turnerar med Robyn. Och dessutom regelbundet medverkar i Volt Cafe, ett spännande nätmagasin. Jag lärde känna Linda när jag en vinter för massa år sedan var i St Theresa Costa Rica och testade att surfa. Tyvärr och jag menar verkligen tyvärr, blev jag aldrig riktigt hooked. Kolla in snyggingen säger jag bara (längst fram till vänster på surf-girlsbilden)!

 

 

För den känslige: S5 Neutralise Cleanser och s5 Balance Fluid

s5-balance-fluid-neutralise-cleanser

Innan sommaren fick jag ett par produkter av det nya och spännande märket S5 från Selected Skincare. Det är en serie exklusiva produkter tänkta för känslig hud. Och intressant nog har de ett par produkter som är för känslig och fet hud. Inte så vanligt vad jag vet? Eftersom min hud är känslig och torr bad jag en min kompis Jasmina testa två av produkterna. Här är hennes recension:

Mest för känslig snarare än fet hud

"Jag har under 3 veckor enbart använt mig av S5:s serie för normal/fet till känslig hud (vilket jag har), rengöring och ansiktscreme. Till att börja med måste jag bara säga att dom båda doftar ljuvligt! Som godis, bokstavligen! Men när det gäller resultat och känslan på huden då? Jag börjar med rengöringen: Konsistensen är som en gel och känns väldigt skön på huden. Dock är det väldigt lätt att överdosera den när man häller ut i handen, vilket känns lite störande när man ändå försöker vara varlig och"snål" med doseringen. Resultatet känns tyvärr inte tillfredställande. Man känner sig inte riktigt ren, och har man använt makeup under dagen brukar jag rengöra mig två gånger för att försöka ta bort så mycket av makeupen som möjligt, Har jag varit osminkad är den okej som rengöring, dock inte så bra som jag hade önskat. Men när man sköljt av och torkat ansiktet har man ändå fått en fin lyster och huden känns len! Ansiktscremen däremot tyckte jag lite bättre om. Konsistensen är lätt och lite rinnig, inte så "fast" som jag annars är van vid med andra cremer. Den känns ändå ganska dryg, det krävs inte mycket creme för att jämnt smörja in ansikte och hals. Resultatet blir en strålande hud som känns len och smidig! Dock finns det ett stort MEN, och det är det faktum att trots att cremen är för normal/fet hud håller den tyvärr inte huden matt och glansfri under dagen, med eller utan makeup. Inte ens en tredjedel av dagen, tyvärr. Som helhet är produkterna bra framförallt för känslig hud. Huden känns aldrig irriterad eller stram, snarare "lugnad". Och som sagt, dom doftar ljuvligt!"

S5 Neutralise Cleanser
Normal-oily, sensitive skin

200 ml, 292 kr 
Bäst: Doften!
Sämst: Man känner sig inte riktigt ren
Betyg: 2/5 

S5 Balance Fluid
Normal-oily, sensitive skin

50 ml, 438 kr 
Bäst: Doften!
Sämst: Håller inte huden matt 
Betyg: 3/5  


                           

Jaga lite vågor med Beyond costal kids natural sunscreen spf 30

beyond-costal-kids-natural-sunscreen-spf-30

Vattenfast i 80 min

Jag fick tips om Beyond Costal Kids Natural Sunscreen spf 30 av Linda Öhrström som driver bloggen LindaLoves. Hon är en superduktig makeup-artist och tillika grym surfare och det här är en av hennes solkrämsfavoriter. Och jag förstår varför. Rejält vattenfast och dessutom "Reef-safe". Om det inte vore för att den tyvärr innehåller ett par silikonbaserade ämnen skulle den få högsta betyg av mig. Trevligt är att den däremot har gott om antioxidanter som sägs ha UV-skyddande egenskaper. Beyond Costal Kids Natural Sunscreen SPF 30 är en av 208 "Beach and sport sunscreen" som uppfyller EWG Skindeeps kriterier.

SPF-faktor: 30, Vattenfast 80 min
UV-filter: Titandioxid 5,6%, Zinkoxid 6% (ej tillåtet i Sverige som UV-filter)
EWG Skindeep-rating: 2
Känsla och doft: Torr känsla, blir ej glansig. Mineralfilter, man blir lite vit. Svag doft som påminner om teatree?
Återfuktande: Tycker tyvärr att man ofta blir lite torr av mineralfilter 
Hudvårdande: Lugnande allantoin och chamomillextrakt, ett flertal botaniska extrakt (acai, granatäpple, mate-te, grape-seed extrakt) med antioxidativ effekt, Vitamin C och E, Glycerin och flertalet vegetabiliska oljor (jojobaolja, kakaosmör, sheasmör)
Tveksamheter? Octanohydroxamic AcidPolysorbate-60, MethiconeCetyl Dimethicone
Pris: 118 ml, $13,21
Inköpsställe: amazon
Bäst: Rejält vattenfast, känns säker! Utan kemiska uv-filter och parfym
Sämst: Innehåller ett par siliconbaserade ämnen

Betyg: 3,5 av 5
Köpa igen? Eventuellt 

beyond-costal-kids-natural-sunscreen-spf-30--inci

Eftersom solkräm är klassat som ett läkemedel i USA måste bland annat de aktiva ingredienserna (UV-filtren) innehållsdeklareras i procent samt förpackningen förses med vissa varningstexter.

Ingredienser - Beyond costal kids natural sunscreen spf 30

TITANIUM DIOXIDE (5%), ZINC OXIDE (6%), ALGAE EXTRACTALLANTOINALOE BARBADENSIS (ALOE VERA) GELARACHIDYL ALCOHOLARACHIDYL GLUCOSIDEASCORBIC ACID (VITAMIN C)ASCORBYL PALMITATE (VITAMIN C PALMITATE)BEESWAXBEHENYL ALCOHOLBUTYLENE GLYCOLBUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER)OCTANOHYDROXAMIC ACIDCAPRYLIC/ CAPRIC TRIGLYCERIDECAPRYLYL GLYCOLCASTOR ISOSTEARATE SUCCINATECETEARYL ALCOHOLCETYL DIMETHICONECHAMOMILLA RECUTITA (MATRICARIA) FLOWER EXTRACTDIMETHICONEEUTERPE OLERACEA (ACAI) FRUIT EXTRACTGALACTOARABINANGLYCERINGLYCERYL MONOSTEARATEILEX PARAGUARIENSIS (MATE) LEAF EXTRACTHYDROGENATED METHYL ABIETATEMETHICONEMETHYLCELLULOSEPOLYSORBATE-60PUNICA GRANATUM (POMEGRANATE) EXTRACTROSA CANINA (DOG ROSE) HIPS OILSCLEROTIUM GUMSILICA, AMORPHOUSSIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OILSORBITAN STEARATETHEOBROMA CACAO (CACAO) SEED BUTTERTOCOPHEROLVITIS VINIFERA (GRAPE) SEED EXTRACTWATER