DIY - Olja med naturlig doft av vanilj

solros-omega-9-vanilj-crearome-naturkosmetikakompaniet

Den som väntar på något gott...

En ljuvligt doftande olja för den som har tid. Superenkel att göra, bara man kan vänta ett halvår eller så. Snitta ett par vaniljstänger, häll över en hyfsat neutral olja (tex solros, jojoba, macadami eller mandel) och låt stå i en burk i kylskåpet. Jag har haft flera burkar på gång och som längst har jag väntat lite drygt sex månader. Men OM det var värt det. Ahhh, det blev en helt underbar olja med en mild och diskret doft av vanilj. Inte alls så där sötsliskig och tung som vissa syntetiska vaniljdofter kan vara. Den här oljan funkar toppen som bas till en parfym-, kropps- eller ansiktsolja. 

 

Kommentarer

Bild för Estelle

Åh vad mysigt, älskar vanilj! har dessutom tänkt att göra detta i några år nu, så enkelt, men tydligen ändå så svårt för min del att det ska bli av ;)
Well, nu ska jag försöka få det gjort i allafall!
Tack för påminnelsen! :)

Bild för Mitte
Mitte,

Ha ha. Sån är man, jag med. Gört bara! :) Annars?

Bild för Moa
Moa,

Vilken otroligt bra idé! Älskar äkta vaniljdoft!

Bild för Nova
Nova,

Smart! Kanske ett bra sätt att träna mitt tålamod ;)

Bild för Mitte
Mitte,

He he. Helt klart tålamodsprövande att tvingas vänta.. :) Enda haken med den här oljan, glömde jag att skriva i inlägget, är att doften inte stannar jättelänge på huden. I de flesta parfymer tillsätter man diverse mindre sköna ämnen som ska göra att doften sitter längre. Ska man köra naturligt får man rulla på lite oftare istället.

Bild för C
C,

Solrosoljan är för känslig för ett oljeutdrag. Med andra ord den härsknar lätt och då ska man använda andra mer hållbara oljor som jojobaolja.

Bild för Fröken H

Åh, låter underbart! Gillar verkligen doften av vanilj så det här kan vara värt ett försök :)

Bild för Annika Eriksson

Åh, låter härligt. Jag kanske ska prova igen då. Jag gjorde ett försök för några år sedan med jojoba, men det blev väldigt svag doft av vanilj.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej C!

Tack för bra info!

Enligt Shenet har Solrosolja en hållbarhet på 1,5 -3 år och Jojoba 2-4 år, beroende på förvaring. På Shenet kan man även läsa om klassiska oljeutdrag: http://www.shenet.se/ravaror/ortolja.html och precis som du skriver rekommenderas inte instabila fleromättade oljor som solrosolja till ett sådant utdrag. Men enligt den sidan ska oljan stå i solen i flera veckor (?!?) och sedan hettas upp i flera timmar. Mitt lilla utdrag innebar inget sådant, utan oljan har stått i kylen hela tiden. I en burk med lock. 

Bild för Ellinor

Ååh, har tänkt så himla länge på att göra egen vaniljolja. Kommer nog spetsa den med en gnutta lavendel också för jag gillar den doftkombon. Tack för inspirationen Mitte :-)

Bild för Mitte
Mitte,

Tack själv Elinor för bra tips! Lavendel och vanilj låter som en jättefin kombo!

Bild för Annika Eriksson

Kom på en grej till, ang det här att doften inte stannar kvar så länge. Benzoin är ju en fixatör/basnot när man blandar parfym och den doftar lite vaniljaktigt. Kanske kan vara något att droppa i?

Sidor

Lägg till kommentar