september 2013

Hormonstörande kemikalier – därför ökar bröstcancer, fertilitetsproblem och övervikt

hormonrelaterade-sjukdomar-brostcancer-overvikt-okar

hormonstorande-kemikalier-testikelcance

Toxboxnu, föreläsning om miljögifter med professor Åke Bergman

För ungefär två veckor sedan var jag på en grymt intressant (och helt gratis!!) seminarie om våra vardagsgifter arrangerat av Toxboxnu. En av dem som föreläste var Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms Universitet. Här kommer några av bilderna från hans föreläsning. Ett av Åke Bergmans specialistområden är hormonstörande kemikalier, bland annat fick han 2011 det tunga FN-uppdraget (WHO och UNEP) 2011 att leda arbetet med översynen av kunskapsläget om hormonstörande kemikalier. Här kan du läsa den sammanfattningen från 2012. 

 800-hormonstorande-kemikalier

 

hormonrelaterade-sjukdomar-okar

EDC's, Endocrine Disruptor Chemicals - därför har 40% av alla män fertilitetsproblem!

EDC's, Endocrine Disruptor Chemicals kallas alla de kemikalier som på olika sätt har förmågan att störa våra hormoner, bland annat genom att ta hormonernas plats i kroppen. De är hormonstörande med andra ord. Eftersom hormonsystemet är kroppens känsliga signalsystem kan man lätt förstå hur galet det blir när yttre ämnen kan tränga in i kroppen och stöka med något så livsviktigt. Enligt Åke Bergman är t ex EDC's orsaken till att 40% av alla västerländsk män har fertilitetsproblem idag. 40%!! Förutom att sänka spermakvaliteten så påverkar hormonstörande kemikalier en rad andra sjukdomar och faktorer. T ex så kommer flickor idag tidigare i puberteten. Hormonrelaterade sjukdomar som bröst- och testikelcancer samt övervikt (faktiskt!) ökar också kraftigt. Otroligt läskigt är också hur EDC's kan påverka foster som befinner sig i känsliga utvecklingsfaser. 

 edc-fosterutveckling-hormonstorande-kemikalier

Bilden ovan visar när olika organen utvecklas under fostertiden. Under dessa perioder är fostret extra känsligt för hormonstörande kemikalier. De hormoner som styr i livmodern är så finkäsliga att det räcker med så små mängder som en tiondels triljon av ett gram för att förändra livmoderns miljö. I storlek motsvarar det ungefär en sekund på drygt tre hundra år. Värt att notera är att en människa inte är färdigutvecklad när hon föds, utan fortsätter att utvecklas upp till 20-års åldern. Och den påverkan av hormonstörande kemikalier man utsatts för under fosterstadiet fortsätter att påverka en resten av livet! Bilden nedan visar när och vilka olika sjukdomar som kan utvecklas som en konsekvens av EDC-påverkan under fostertiden.

endrocine-disruptor-chemicals-sjukdomar

Ett foster som exponerats för hormonstörande kemikalier under graviditetstiden kan långt senare i livet utveckla en mängd olika allvarliga sjukdomar.

exponeringsvagar-edc-hormonstorande-kemikalier

oonskade-kemikalier-ake-bergman

Kemikalier viktiga att begränsa

Det finns mer än 800 kemikalier som man misstänker är hormonstörande. De finns överallt, men det går att minska exponeringen! Det mest förorenade rummet i hemmet är ofta barnkammaren, pga alla plastleksaker (ftalater) och all elektronik som ofta finns i barnens rum. Några av de mest otvivelaktigt skadliga och därför viktigaste att begränsa är:

Ftalater är ett ämnen som man tillsätter som mjukgörare i plast. De finns med andra ord i den mesta mjuka plasten omkring oss. När något luktar "plastigt" kan man misstänka att det innehåller ftalater; leksaker, plastgolv, plastslangar, plasttofflor, vissa tryckfäger på kläder, men ftalater tillsätts också i parfym för att den ska lunkta längre. Bromerade Flamskyddsmedel tillsätts i nästan all elektronik (datorn, TVn..) och avges i störremängd när dessa saker blir varma (tänk på laptoppen i knät, inte bra för småpojkar!). Flamskyddsmedel tillsätts också i en mängd textilier (möbeltyg, ofta i stor mängd i soffor och fåtöljer från 70-talet), ibland rätt omotiverat. Man har bland annat hittat flamskyddsmedel i amningskuddar! Flamskyddsmedel är bioackumelerande, dvs lagras i kroppen och ökar i mängd. Perflourerade ytaktiva substanser tillsätts för att de är fett- och vattenavvisande. Finns i allt från hamburgerpappret, take-away-lattemuggen, duschdraperiet och Teflonpannan till barnens allväderskläder. Extra läsiga eftersom de lagras i kroppens proteiner där de ackumeleras. Det tar mer än 8 år för mängden perflourerande ämnen att halveras när de väl har kommit in i kroppen. Några få barnklädstillverkare har börjat ta fram ytterkläder utan perflourerande ämnen, bland annat Isbjörn of Sweden och Didrikssons. En del stora klädkedjor använder även Bionic finish Eco som är en impregnering fri från perflourerade ämnen.  Bisfenoler (undvik helst alla bisfenoler, inte bara Bisfenol-A) finns i hård genomskinlig plast, men också (i stor mängd) i kassakvitton och konservburkar, tandfyllnadsmaterial, CD- och DVD-skivor och epoxylim och epoxyfärger. 

Handfasta råd för att minska exponeringen av EDC's

 • Minimera mängden plastmaterial hemma
 • Släng all gammal plast, särskilt leksaker (farligare ftalater i plast äldre än 2007)
 • Dammsug ofta! (ftalaterna bildar ett damm som man annars andas in) och fukttorka gärna!
 • Vädra minst 5 min om dagen (gärna korsdrag)
 • Var mycket ute
 • Värm aldrig mat i plastbehållare!
 • Förvara helst mat i burkar av rostfritt stål och glas hellre än i plast
 • Undvik konservburkar (särskilt fet mat, köp tetra istället)
 • Använd gärna nappflaska av glas 
 • Köp oparfymerade rengöringsmedel och hygienprodukter
 • Stäng av all elektronik när den inte används (helst allt i hemmet nattetid)
 • Släng ut Teflonpannan!! Ersätt med gjutjärn (då får du in dig nyttigt järn dessutom)
 • Köp ytterkläder som är "PC-free" (inte impregnerade med Perflourerande ämnen)
 • Köp så mycket ekologiska och miljömärkta produkter som möjligt!
 • Tvätta all nyköpt textil
 • Undvik TV och elektronik i barnrummet!

Men tyvärr finns det långt många fler hormonstörande kemikalier. Här kan du ladda ner en lista över de 870 EDCs man känner till idag.

 

Six months smile – nya tänder efter ett halvår med tandställning

six-months-smile-tandstallning

"Six months smile" – en ny typ av tandställning 

I slutet av januari satte jag in en tandställning i över och underkäken. Det var min väninna tandläkaren Natalie Nourani på Mälarkliniken som hjälpte mig (se mitt tidigare inlägg här). Hon gav mig en ny slags tandställning, som bara behövde sitta i sex månader (metoden blev känd för många när Tom Cruise hade en sådan tandställning för en tid sedan). Vi tog faktiskt bort den här ställningen för en månad sedan, så den satt med andra ord i sju månader. Men det var mest för att det kom en sommar och semester i mellan och vi inte kunde göra alla justeringar i den takt vi borde. 

Ont? Bara i början

Visst var det sjukt obehagligt första veckorna innan man vant sig, men man slutatde tänka på det helt och hållet efter ca en månad. Jobbigt att hålla rent så klart. Allt fastnade i ställningen. Och inte kunde man tugga hårda saker som knäckebröd och äpple när det var som känsligast. Men jag måste säga att det har varit så mycket värt det. Tycker mina tänder blev superfina och det efter så kort tid!

Retainer, resten av livet?

På baksidan av mina främre tänder sitter nu en tunn liten metalltråd, sk "retainer" för att förhindra att tänderna åker tillbaka. Den här tråden ska sitta så länge som möjligt och kommer så klart att behöva bytas ut. Någto en tandläkare måste göra. Tyvärr vet man inte när, den kan sitta i ett år eller tio år, ingen vet. Där retainern sitter kan man inte använda vanlig tandtråd utan får köra med särskilda stickor. Jag har också fått en plastskena som jag ska använda när jag sover. Gärna jämt, åtminstone på överkäken. Meckigt, har redan glömt det massor av nätter.. Om jag hade vetat om allt det här pysslet som kommer efter själva tandställningen är borta så hade jag säkert blivit avskräckt. Men jag är ändå glad att jag reglerade mina tänder. Tycker det blev väldigt lyckat faktiskt.

Min tandläkare Natalie Nourani hittar ni här: 073 616 73 35

Skynda att fynda – Decubal ecological bodycream

23 september 2013

decubal-body-cream-ecological

Snart bara två ekologiska hudvårdsserier kvar på Apoteket

En av mina favorit baskrämer, som jag ofta använder när jag blandar egna aktiva serums etc (som t ex den här UV-reparerande krämen) är Decubals ecolgical bodycream (går precis lika bra att använda i ansiktet). Den är riktigt bra och prisvärd, läs gärna min tidigare recension här. Upptäckte häromdagen att den håller på att utgå ur Apotekets sortiment, köpte upp halva lagret på Apotetket i Sturegallerian. Förutom att det var en bra affär för mig så blir jag ganska ledsen i ögat över det här. Är eko på väg ut? Apoteket bestämmer sitt sortiment centralt och vad jag förstår har de bara två andra naturbaserade/ekologiska hudvårdsserier, två mycket små sådana: Oliva's ECO och L300 Bio Energy (97% naturligt innehåll).  Säljer den här typen av produkter så dåligt på Apoteket? Jag menar, de har ju rätt många (konventionella) produkter i övrigt i den här kategorin. Än så länge kan man köpa Decubal Ecological på apoteket.se. Hoppas att den finns kvar i deras onlinesortiment i alla fall!

 

Mindre vilseledande marknadsföring med nya kosmetikaförordningen?

vichy-liftactive-pro-domstol-loreal

Vichy Liftactiv Pro, fälld av Marknadsdomstolen 2010, bland annat för sitt påstående om att kunna reducera rynkor ("med laserns hastighet") med 43%...

Mer trovärdig marknadsföring, ett syfte med nya förordningen

Den 11 juli 2013 fick vi en ny, "harmoniserad" kosmetikaförordning inom EU. Ett av syftena är att verka för en mer ansvarsfull marknadsföring: "The consumer should be protected from misleading claims concerning efficacy and other charecteristics of cosmetic products." EC 1223/2009. (OBS! med termen "kosmetika" avses här alla utvärtes produkter som inte klassas som läkemedel eller medicinteknik.) I mångt och mycket tycker jag det är bra att vi får skärpta regler för alla dessa grundlösa och vilseledande påståenden som ofta används för att sälja kosmetika. Mindre bra om regelverket används som slagträ för att komma åt de tillverkare som vill erbjuda oss konsumenter alternativa produkter (utan vissa specifika ingredienser även om dessa är fullt legala idag) som t ex parabener.

Generella kriterier i förordningen:

- FÖLJA LAGSTIFTNINGEN

Alla måste följa lagstiftningen och när man gör det kan man inte samtidigt påstå att man är "godkänd" av myndighet eller hävda att produkten har några specifika egenskaper.

- SANNINGSENLIG

Namngivna ingredienser måste finnas närvarande. Man får inte referera till egenskaper hos en ingrediens om inte hela produkten har den egenskapen. 

- EFFEKTBEVIS 

Studier måste vara relevanta och "väldesignade". Hänvisning till effekt av ingredienser kräver effektiva koncentrationer.

- ÄRLIGHET

Inga överdrifter, inte t ex påstå att en produkt är "unik" om liknande finns. Eller om särskilda omständigheter eller andra produkter också krävs för effekt så ska det anges.

- Rättvisa

Inte smutskasta konkurrenter, eller legalt använda ämnen. (Min kommentar: vilken konsekvens får detta i praktiken t ex vad gäller argument som "No Parabens"?)

- Underlätta informerade köpbeslut

En tillverkare ska underlätta för konsumenten att göra informerade köpbeslut.

Ett par konkreta exempel:

 • Om produkten påstås innehålla en viss substans måste substansen också vara tillsatt. Dvs om det anges på produkten att den "innehåller honung" så måste den innehålla honung och inte bara honungsdoft.
 • Marknadsföring som bygger på manipulerade "före och efter"-bilder är INTE tillåtet om effekten inte är bevisad.
 • Man får INTE tillskriva en produkt egenskaper baserat på att den innehåller ett ämne med dessa egenskaper, om inte produkten i sig även har sådana egenskaper. Ex är det INTE tillåtet att skriva " med mjukgörande aloe vera" om inte hela produkten är mjukgörande.
 • Tydliga överdrifter som inte tas bokstavligen behöver inte bevisas. Tex är ett uttryck som "denna parfym ger dig vingar" är så överdrivet att det är ok att använda.
 • Det är INTE tillåtet att säga att "en miljon konsumenter föredrar denna produkt" baserat enbart på försäljningsstatistik.
 • "48-timmars effekt" får inte användas om den bevisade effekten gäller för kortare tid (självklart kan tyckas...)
 • Det är INTE tillåtet att tillskriva en produkt specifika (unika) egenskaper om liknande produkter har liknande egenskaper. T ex är det inte tillåtet att säga att en speciell parfym är fri från konserveringsmedel när den egenskapen gäller alla parfymer pga deras höga alkoholhalt.
 • Att påstå att "produkten inte innehåller kortison" är INTE tillåtet eftersom kosmetika rent generellt inte tillåts innehålla kortison.

Ur domslutet för Vichy Liftactive Pro, 2010-12-01

"Marknadsdomstolen förbjuder L’Oréal Sverige AB vid vite av en miljon (1 000 000) kr att

A. vid marknadsföring av ansiktskrämer på sätt som skett enligt domsbilagorna 1–2 eller väsentligen samma sätt påstå att produkten ifråga

a) medför att rynkor i ansiktet reduceras med 43 %,
b) medför att rynkorna reduceras på grund av att huden återuppbyggs,
c) reducerar rynkor med laserns hastighet,
d) minskar rynkor i ansiktet genom att produkten återbildar fibrerna i hudens vävnad,
e) reparerar rynkor,
f) reparerar rynkorna inifrån,
g) minskar rynkorna i ansiktet med 70 %, om så inte är fallet, samt

B. väsentligen samma sätt använda bild som vilseleder konsumenter om produktens effekt.

2. Konsumentombudsmannens talan i övrigt lämnas utan bifall (yrkande 1 c).

3. L’Oréal Sverige AB ska ersätta KO dess rättegångskostnader med 226 400 kr, varav 181 400 kr avser arvode, jämte ränta enligt 6 § räntelagen (1975:635) från dagen för Marknadsdomstolens dom till dess betalning sker."

 

Använd din konsumentmakt – innehåller varorna gifter?

wesc-banjar-golden-headphone

Wesc – "Banjar golden black” innehåller enligt tillverkarens egna uppgifter ftalaten DEHP i en halt av ca 10% (108 g DEHP/kg i huvudbandet och 67,9 g/kg i öronkuddarna)

Toxboxnu - Rapport från gårdagens miljöseminarium

Det finns fullt av giftiga kemikalier i vår vardag. Tyvärr. Och de är inte helt lätta att undvika, man vet ju oftast inte ens att de finns. Men finns gör de. I form av mjukgörande ftalater i plastgolv och leksaker, bromerade flamskyddsmedel i datorer, soffor och nallar, perflourerade ämnen i teflonpannan, latte-takeawaymuggen och vinteroverallen etc etc. Till skillnad från kosmetika så behöver konstigt nog inte produkter ha någon innehållsförteckning. Därför är det så otroligt mycket värt när det kommer ut användbara guider som hjälper oss navigera rätt i kemikaliedjungeln. Häromdagen släpptes web-appen VarautanFara, utvecklad av Linda Molander doktorand vid Stockholms Universitet och kollegan Ellen Ingre-Khans. Jag hade förmånen att lyssna till henne under gårdagkvällens Toxboxnu-seminaruim som hölls på Tibbleskolan i Täby. 

Fråga om varan, så använder du din konsumentmakt!

Förutom att fungera som en bra guide i vardagen så är det smartaste med VarautanFara-appen är att den kan hjälpa oss bättre utnyttja vår konsumentmakt. Inom EU har alla nämligen rätt att fråga (och inom 45 dagar få svar på) ifall en vara innehåller något "särskilt farligt ämne". Dvs ämnen som enligt EUs kemikalielagstiftning REACH är upptagna på den sk "kandidatförteckningen". Appen innehåller ett färdigskrivet, automatiskt frågeformuler - Fråga om varan - som du lätt kan fylla i och skicka till olika företag. 

Hörlurar kan innehålla hormonstörande ftalater

Med sig på seminariet hade Linda ett par hörlurar av märket ”Wesc” och i modellen ”Banjar golden black”. Dessa har Linda själv frågat tillverkaren om och som svar på frågan om produkten innehåller något "särskilt farligt ämne" fick Linda veta att de innehåller den hormonstörande ftalaten DEHP i en halt av ca 10% (108 g DEHP/kg i huvudbandet och 67,9 g/kg i öronkuddarna). En produkt som man alltså intet ont anande kan gå runt med på huvudet! Galet. Linda ville samtidigt betona att detta tyvärr inte behöver vara något unikt för just denna produkt. Det kan finnas många fler hörlurar som innehåller mjukgörande ftalater. I så väl högre som lägre doser.

Jag skulle vilja uppmana alla att börja använda den här Fråga om varan-mejl-generatorn. Om tillräckligt många konsumenter börjar ställa jobbiga frågor och kräva svar kanske vi kan få bort de farligaste kemikalierna och en lag på innehållsdeklaration på samtliga produkter!

 

Bild: Schuhdealer.com

Ren, Mjuk och Vacker av Marie Lodén – ny utgåva ute nu!

ren-mjuk-vacker-marie-loden

En bok jag ofta refererar till är "Ren, mjuk och vacker - kemi och funktion hos kosmetika" av Marie Lodén. I veckan var jag på pressvisning med anldning av att den nu har utkommit i en tredje utgåva. Boken innehåller en del nyheter och ännu mer information. Det är en suverän faktabas om man är intresserad av hud och hudvård. På ett sakligt, och för en lekman begripligt sätt går Marie igenom hudens och kosmetikens grundläggande kemi. Marie har ägnat över 30 år åt att forska på huden och hudbarriären. Hon är apotekaren som specialiserat sig inom toxikologi och har dessutom disputerat och är docent i experimentell dermatologi vid Uppsala universitet. I över 20 år arbetade hon för ACO där hon var forsknings- och kvalitetschef. Numera kör hon eget med sitt Eviderm Institute och det var via en utbildning där som jag kom i kontakt med Marie för ett antal år sedan. Det är kul att prata med Marie, hon sätter alltid griller i huvudet på en. När man trodde man hade kläm på något lyckas hon vända på perspektivet. För en forskare är ingenting enekelt eller svart-vitt utan fullt av komplexa gråskalor. Att prata med sådana typer tycker jag är kul, även när man inte tycker lika. Det blir spänstigt och man utmanar varandra. 

Kanebo fortsatte försäljning efter pigmentfläcks-skandal

kanebo-product-recall-rhododenol-skin-whitening

54 produkter återkallades efter att ha visats orsaka "Vitiligo"

Den 4 juli i somras gick Kao, företaget bakom Kanebo ut och återkallade 54 av sina produkter eftersom de visats kunna orsaka hudsjukdomen vitiligo (fläckvis pigmentbortfall). Det rörde sig om ett antal "Whitening"-produkter som samtliga innehöll det pigmentblekande ämnet rhodhodenol eller 4HPB (4-(4-hydroxyphenyl)-2-butanol), utvecklat av Kanebo. Sedan 2008 har det sålts 4.36 miljoner produkter under åtta varumärken baserade på den här aktiva substansen, men först i somras gjordes alltså kopplingen till det fläckvisa pigmentbortfallet. Totalt har man återkallat 450 000 produkter som fanns ute på marknaden i över 10 Asiatiska länder; Taiwan, Hong Kong, Sydkorea, Thailand, Singapore, Malaysia, Indonesien, Burma (Myanmar), Filippinerna och Vietnam.

Kanebo hemlighöll beslut i en vecka

Häromdagen framkom  att Kanebo fortsatte att skeppa ut de berörda produkterna i en vecka efter beslutet om återkallelse. Detta för att inte skapa "förvirring". Beslutet om återkallelse fattades 28 juni i somras men utannonserades först den 4 juli. Och under tiden var det alltså "business as usual". Idag är kravet stort på skönhetsbranschens prestigemärken att ständigt komma med nyheter och leverera synliga resultat. Samtidigt kräver produktutvekling tid. Tid till långsiktiga tester, det är ju först då som de riktiga effekterna visar sig. 

Kan produkterna ha nått svenska konsumenter?

Idag handlar allt fler på nätet. Många är sugna på en quick fix och när vi nu går mot hösten kan det finnas en och en annan som vill försöka bleka sommarens solskador och pigmentfläckar. Även fast risken kanske är liten, så skulle man faktiskt på en obskyr liten webshop kunna snubbla på någon av nedanstående produkter. Men då gäller alltså: KÖP DOM INTE!

 

1.  Kanebo BLANCHIR SUPERIOR
- White Deep Clear Conditioner (all 7 items)
- White Deep Milky Conditioner (all 3 items)
- White Deep Night Conditioner (all 4 items)
- White Deep Mask
- White Deep UV Day Protector

2. SUISAI
- Whitening Essence

3. TWANY
- Esthetude White Lotion (all 6 items)
- Esthetude White UV Protect Serum
- Esthetude White Clear Tight Mask
- Century The Lotion (all 2 items)

4. IMPRESS
- IC White Lotion (all 2 items)
- IC White Emulsion (all 2 items)
- IC White Fit Mask 3D
- Granmula Lotion

5. AQUALEAF
- MCT Whitening Essence

6. LISSAGE brands
- White Skin Maintenizer (all 8 items)
- White Whitening Repair Cream
- White Trial Set (all 4 items)
- Beauté Circu Lead a

7. E’quipe brands RMK
- Skintuner Brightening (both 2 items)
- Intensive Brightening Essence

8. SUQQU
- Whitening Repair Essence
- Whitening Lotion
- Whitening Barrier Emulsion

 Källa:

 

Elva punkter från näringsexperten Robert A. Rakowski

detox-robert-a-rakowski

För ett par veckor sedan var en av USA´s mest erkända näringsexperter här och höll utbildning, "Dr Bob". Coach Mike var så klart där och har i det här inlägget listat de 11 viktigaste punkterna! Vad sägs tex om att hjärnans inlärningsförmåga ökar med 20% efter intensiv träning eller att inomhusluft innehåller 2-5 gånger mer gifter än utomhusluft? 

 

Hurray! Jag har fått ett Liebster Award!

liebster

Tusen tack Malin på Bilbo Blue Eyes för att du tilldelat mig och bloggen en Liebster Award! Vilken pepp. Har gått runt och känt mig som en vinnare hela veckan, superhärligt!

Vad är Liebster Award?

Liebster Award är ett pris bloggare utdelar sinsemellan. Det kommer ursprungligen från Tyskland, men ingen verkar veta exakt vilken blogg som startade det hela. En tidig länk från 2010 ledde mig till den här bloggen, men är det den första? Priset fungerar närmast som ett slags kedjebrev där man måste dela det vidare för att kunna få publicera sitt pris. Reglerna har ändrats lite över tiden. Så här lyder reglerna från 2010 respektive 2013: 

 • 2010: Välj 3-5 bloggar med färre än 3000 följare. 2013: Välj 10-11 bloggar med färre än 200 följare.
 • 2010: Be dina nominerade att skriva ett inlägg utifrån ett urval av frågor. 2012: Be dina nominerade svara på 10 valfria frågor.
 • 2010/2013: Länka tillbaka till bloggen som gav dig nomineringen.
 • 2013: Besök och meddela de bloggar du nominerar
Först och främst måste jag alltså svara på tio frågor från Malin som valde att nominera mig:

Malins 10 frågor till mig

1. Vad har du för hudtyp och hårtyp?
Har torr och känslig hy, kan absolut inte använda tensider i ansiktet. Mitt hår är typiskt nordiskt finstråigt.

2. Vad handlar du helst för skönhetsprodukter? Budget eller lyx?
Skulle säga mellanläge. Tittar mer på innehållet (att det är rent och med bevisad effekt) än på priset. Sen har jag heller varken har råd eller tror att lyx automatiskt är bättre.

3. Ekologisk mat och/eller ekologisk hudvård?
Ouff, måste man välja?! Båda lika viktiga! Men absolut mest nödvändigt är nog ekologisk mat. Då särskilt kött/mejeriprodukter. Vissa gifter lagras i fettvävnaden och anrikas i djuret. Amma sägs ju vara bästa sättet att detoxa, vilket självklart gäller även för kon. Mao då vill man ju helst dricka mjölk/äta smör från en så giftfri ko som möjligt. Dessutom har KRAV-märkta djur det bättre medan de lever vilket jag gärna vill stödja!

4. Vilket är din favorit bas/foundation flytande, löspuder, kräm, fast puder, bb cream eller färgad dagkräm och vilket märke?
Gillar Nvey Ecos flytande och Creme Delux. Samt Josie Marans Argan Matchmaker Serum Foundation

5. Vilka är dina favoritprodukter för ditt hår och varför?
Rahuas volymschampo och balsam!

6. Favoriter inom hudvård?
Jag spetsar gärna egna krämer, dvs köper en enkel baskräm och tillsätter sen själv aktiva ingredienser. Mina favorter blir nog därför aktiva ingredienser från Bulkactives.com och Skinactives.com

7. Ditt favorit mellanmål?
Måste bli macka. Inte för att det är så nyttigt kanske, men galet praktiskt. Plus att man kan variera i all oändlighet. Sen lite skönt trotsigt att propsa på både kolisar och gluten. Förlåt, kunde inte låta bli.

8. Äter du vitamintillskott? Vilka och varför?
Är en periodare vad gäller tillskott. Ibland ingenting och ibland en hel näve. Just nu äter jag supergreens, D-vitamin, MSM, Silica, järn, zink, magnesium och en mulittablett. Förmodligen lite i överkant. 

9. Vad gör du helst om du får ledig tid över?
Ledig, när är man det? Efter ett års föräldraledighet är det faktiskt mest jobb jag är sugen på. Har alltid gillat att jobba mycket och har ju precis haft förmånen att hänga intensivt med mina bägge barn under hela senaste året (kan iofs tänka mig att det kommer låta annorlunda om bara ett halvår... ) Faktum är att jag precis har startat upp en karriär som frilansande Art Director/designer. För den som är nyfiken på vad jag gör utanför skönhetsbloggandet så kika gärna in på min portfolio: mitteblomqvist.se

10. Favorit te?
NK's Formosa Jade Oolong, ett helt underbart gott te. Sägs dessutom vara supernyttigt. Bästa är att man kan använda bladen upp till fyra gånger och brygga på. Tro mig, med tanke på priset så gör man gärna det.

Stay tuned, i dagarna publicerar jag mina egna nomineringar och frågor!

 

Två tomma: Snäll bodylotion och olja för liten som stor

maria-akerberg-deepskin-organics-baby-oil-ecokid-potion-lotion

Potion Lotion från Ecokid – en snäll lotion som doftar gott!

Vad ska man smörja barnen med egentligen? Tja, lite ren macadamia- eller jojobaolja kan funka fint. Särskilt så här års. Vill man hellre ha en lotion så kan man prova Potion Lotion från Ecokid. Trots att jag inte alls är något parfymfan, särskilt inte i barnprodukter så måste jag erkänna att jag gillar den här doften! Fräsch men ändå med något lite sött över sig. Det här är en lotion som funkar toppen just nu, kanske lite tunn för strängaste vinter, men nu helt perfekt!

Inköpställe: NK (men du hittar på nätet, t ex på myskin.se)
Återfuktande/hudvårdande: Innehåller förutom en mängd vegetabiliska oljor både fuktbindande glycerin och mjölksyra. Desstuom med ett par antioxidanter som acai-bär och kaffe-frukt (+aloe vera).
Pris: 250 ml, 149 Kr
Märkning: Ingen vad jag kan se?
Bäst:
Doften!
Sämst: Kanske liiite tunn?
Betyg: 4/5
Köpa igen? Absolut! 

Inci – Ecokid Potion Lotion

Maria Åkerberg Deepskin Organics Baby Oil

En olja för dig som inte orkar blanda egen olja. Egentligen inga konstigheter, alla oljorna kan du lätt hitta på t ex Crearome, men det är ju alltid ett visst mecka att blanda själv. Och så himla mycket billigare kanske det inte blir? Maria Åkerbergs Babyolja kostar 125 kr för 125 ml. Fast för den som är van att blanda och har allt hemma så är det här ju inga konstigheter: jojobaolja, sheasmörolja, solrosolja, rapsolja.. En liten fundering som alltid väcks i mig när oljor är doftlösa är: hur har den blivit så? Med andra ord, hur har den deodoriserats? 

Inköpställe: Har fått en provprodukt från Maria Åkerberg
Återfuktande: Funkar bra på mig så här i slutet av sommaren
Pris: 125 ml, 125 Kr
Märkning: Ingen vad jag kan se?
Tveksamheter? Hur har oljan blivit doftlös? Med vilken metod har den deodoriserats?
Bäst:
 Känns snäll och mild
Sämst: Tja, alla oljor blir ju lite feta och glansiga.. Innehåller så klart ingen fuktbindare
Betyg: 3/5
Köpa igen? Inte omöjligt

På Maria Åkerbergs egna sajt kan man hitta följande matnyttiga tips på användingsområden:

"Har du känslig hud kommer Baby Oil att bli din favorit, om den inte redan är det! Går bra att använda som massageolja. Går även att använda som en kroppsolja för mycket känslig och torr hud. Variera med Sheabalm. Fungerar också som rengöring av babyhud, ta olja på en fuktad tvättlapp. Går även att använda för att tabort teatersmink, ta olja på fuktad bomull och torka bort sminket. Avsluta med Cleansing och Freshner. Hjälper vid skorv, smörj in oljan i hårbotten, låt verka 30 min. Kamma mycket försiktigt i hårbotten. Tvätta sedan som vanligt. Har barnet mycket skorv kan Baby Oil sitta i över natten. Hjälper förebyggande vid hudbristningar, under och efter graviditet masseras huden i förebyggande syfte."

Inci – Maria Åkerberg Deepskin Organics Baby Oil

Simmondsia Chinensis Seed Oil (Jojobaolja kallpressad), Butyrospermum Parkii Seed Oil (Sheasmörolja), Helianthus Annus Seed Oil (Solrosolja kallpressad), Canola (rapsolja med extra mycket e-vitamin), Rosmarinus Officinalis (Rosmarin antioxidant).

 

 

Sidor