Använd din konsumentmakt – innehåller varorna gifter?

wesc-banjar-golden-headphone

Wesc – "Banjar golden black” innehåller enligt tillverkarens egna uppgifter ftalaten DEHP i en halt av ca 10% (108 g DEHP/kg i huvudbandet och 67,9 g/kg i öronkuddarna)

Toxboxnu - Rapport från gårdagens miljöseminarium

Det finns fullt av giftiga kemikalier i vår vardag. Tyvärr. Och de är inte helt lätta att undvika, man vet ju oftast inte ens att de finns. Men finns gör de. I form av mjukgörande ftalater i plastgolv och leksaker, bromerade flamskyddsmedel i datorer, soffor och nallar, perflourerade ämnen i teflonpannan, latte-takeawaymuggen och vinteroverallen etc etc. Till skillnad från kosmetika så behöver konstigt nog inte produkter ha någon innehållsförteckning. Därför är det så otroligt mycket värt när det kommer ut användbara guider som hjälper oss navigera rätt i kemikaliedjungeln. Häromdagen släpptes web-appen VarautanFara, utvecklad av Linda Molander doktorand vid Stockholms Universitet och kollegan Ellen Ingre-Khans. Jag hade förmånen att lyssna till henne under gårdagkvällens Toxboxnu-seminaruim som hölls på Tibbleskolan i Täby. 

Fråga om varan, så använder du din konsumentmakt!

Förutom att fungera som en bra guide i vardagen så är det smartaste med VarautanFara-appen är att den kan hjälpa oss bättre utnyttja vår konsumentmakt. Inom EU har alla nämligen rätt att fråga (och inom 45 dagar få svar på) ifall en vara innehåller något "särskilt farligt ämne". Dvs ämnen som enligt EUs kemikalielagstiftning REACH är upptagna på den sk "kandidatförteckningen". Appen innehåller ett färdigskrivet, automatiskt frågeformuler - Fråga om varan - som du lätt kan fylla i och skicka till olika företag. 

Hörlurar kan innehålla hormonstörande ftalater

Med sig på seminariet hade Linda ett par hörlurar av märket ”Wesc” och i modellen ”Banjar golden black”. Dessa har Linda själv frågat tillverkaren om och som svar på frågan om produkten innehåller något "särskilt farligt ämne" fick Linda veta att de innehåller den hormonstörande ftalaten DEHP i en halt av ca 10% (108 g DEHP/kg i huvudbandet och 67,9 g/kg i öronkuddarna). En produkt som man alltså intet ont anande kan gå runt med på huvudet! Galet. Linda ville samtidigt betona att detta tyvärr inte behöver vara något unikt för just denna produkt. Det kan finnas många fler hörlurar som innehåller mjukgörande ftalater. I så väl högre som lägre doser.

Jag skulle vilja uppmana alla att börja använda den här Fråga om varan-mejl-generatorn. Om tillräckligt många konsumenter börjar ställa jobbiga frågor och kräva svar kanske vi kan få bort de farligaste kemikalierna och en lag på innehållsdeklaration på samtliga produkter!

 

Bild: Schuhdealer.com

Kommentarer

Bild för Fröken H

Vilket bra initiativ! Ska genast börja använda mig av denna! :)

Bild för Annika Eriksson

Telefon(miss)brukare som jag är, ska jag genast ladda hem appen. Tack för tips!

Bild för Mitte
Mitte,

Ja gör det! Tyvärr är det ingen telefonapp, utan en webb-app (fråga mig inte vad det är egentligen). Läs hemsida? Alltså inget man kan ladda ner via appstore. Men bra är den!

 

Bild för Manuelviany
Manuelviany,

Всем Салют!
Есть один способ, который позволит Вам создать настоящий пассивный дохoд на годы вперед,
ибо те клиенты, которых Вы получите, будут сами платить из года в год!
По самым скромным подсчетам Вы сможете зарaбатывать на этом от 40 тысяч в месяц,
причем абсолютно в пассивном режиме - https://googl.plus/yJc
Способ очень простой и доступный. И самое главное, что не требует никаких влoжений.

Bild för Manuelviany
Manuelviany,

Большинство людей не верят в

возможность реального заработка в интернете
Если вы скептик - это нормально и здесь нет ничего необычного
Чтобы делать деньги в интернете нужна 100% рабочая схема. Запомните, что реальные деньги в интернете

зарабатывает лишь тот, у кого она есть!
Какой Вывод?
Вам нужна Собственная Рабочая Система, Чтобы зарабатывать РЕАЛЬНЫЕ деньги в интернете!
И знаете что..
Я могу вам помочь АБСОЛЮТНО РЕАЛЬНО!
Я поделюсь с Вами своей собственной системой заработка, кроме того, я дам Вам все необходимые инструменты и

программы для создания своего бизнеса в интернете.
https://googl.plus/yJk

Sidor

Lägg till kommentar