oktober 2013

Drink your greens! – Green juice senaste hälsotrenden

green-juice-chooze-unif-morotsjuice-spenatjuice

green-juice-tipco-broccolijuice

Gröna färdigjuicer hittade jag gott om i en Tesco-supermarket i Thailand förra vintern.

green-juice-radiance-cleance

Snygg design från Radiance Cleanse som säljer gröna juicer i detox-syfte

Dagens fem portioner grönsaker i en smarrig juice!

Ingen har väl missat den enorma juice-trend som råder just nu. Det ploppar upp nya juicbarer i varenda hörn, ofta härligt inspirerade av drink- och cocktailkulturen. Häromdagen drack jag t ex en jättesmarrig juice på Espressobaren på Fridhemsgatan: apelsin, annanas, ingefära och mynta...Mmmm godare än mojito! Och efter alla "Superjuicer" (fulla av superfrukter som t ex granatäpple, havtorn och acai) kommer nu nästa stora trend "Green Juicing". Alltså frukt och grönsaksjuicer. Gröna juicer behöver inte vara just gröna, även om de ofta är det, principen är att blanda nyttiga grönsaker i smarriga fruktjuicer. På så sätt får du i dig massa nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter samtidigt som sockerhalten i juicerna sjuker. Grönt är dock extra skönt. Inte konstigt eftersom kålväxter (kale/grönkål, broccoli mfl) och gröna blad (spenat, mangold) just nu anses så otroligt nyttigt, bland annat tack vare bevisat cancerskyddande egenskaper. Nyttigast är så klart att äta grönsakerna råa som de är, då får man även i sig alla fibrer. Men, det kan vara segt att få i sig (och framförallt sina matvägrande barn) alla fem portioner frukt och grönt om dagen. En del kanske tycker att gröna juicer låter läbbigt, men jag tycker det är förvånansvärt gott. Det gäller att hitta rätt blandning av grönsaker och frukt. Fräscha frukter som citrus och äpple kan ta bort den annars lite unkna smaken från vissa grönsaker.

Gröna färdigjuicer kommer stort – färskpressat självklart nyttigast

Förpackningarna ovan hittade jag förra vintern i Thailand. Där kunde man hitta långa gångar med hyllor fulla av olika grönsaksjuicer och de jag testade var faktiskt riktigt goda! Självklart kan färdiga juicer aldrig bli lika nyttigt som att dricka helt färskpressat, men ändå. Nu väntar jag på samma invasion i svenska butikshyllan.

philips-juice-master-breville-juice-fountain-crush-slow-juicer-williams-sonoma

Mandelmjölk och vetgrässhots med nya generationens pressar

Min juicpressar-historia började för många år sedan. Då med en liten halvkass Moulinex. Den var rätt så trög så jag bytte så smånnig om upp mig till en Philips. Den har varit en pålitlig trotjänare i många år! Stark och kraftfull motor, stort hål så att man kan släna i hela äpplen utan att behöva skära upp först. Grymt bra faktiskt. Philips har flera juicecenterifuger i olika prisklasser. Men nu drömmer jag ändå om en ny typ av juicepress, en som både krossar och pressar under lägre hastighet och värme och som på så sätt kan få ut fler näringsämnen. Ta t ex Breville Juice Fountain Crush Slow Juicer från Williams Sonoma för lite drygt två tusen kr. Den klarar till och med vetegräs och att göra mandelmjölk!

(Och vad hände med Moulinexen? Den gav jag faktiskt till min vän Lotta Lundgren en gång när hon var riktigt krasslig och inte kunde få i sig någon vidare näringsrik vanlig mat.)  

Recept på Grön Goblin-juice och Pink Panter Röbetsjuice

 green-juicing-pink-panter-rodbetsjuice

Färglada juicer kan vara ett sätta att få i barnen dagens fem portioner av frukt och grönt. Extra kul tycker mina barn att det är om de heter något kul också. Så... grön juice kallar vi "Goblin-juice" och röd "Pink Panter". Vad gör man inte...:)

Grön Goblin-juice

Släng ner i en juicecentrifug, pressa och drick direkt (de oxiderar fort):

 • 1 äpple
 • 1 päron (ej för mosigt, då slammar juicen igen)
 • 1 halvstort grönkålsblad
 • liten skvätt lime
 • Extra nyttigt: + en liten kvist broccoli
 • Frivilligt: 1/2 selleristjälk

Pink Panter Röbetsjuice

Släng ner i en juicecentrifug, pressa och drick direkt (de oxiderar fort):

 • 1 stor, eller 2 halvsmå rödbetor
 • 1 halv blodgrapefrukt
 • 1 liten apelsin eller mandarin
 • Lite mildare med: 1 äpple

Fler recept hittar du bland annat hos Josefin Jäger på jfine.se, hon vurmar mycket för gröna drinkar och smoothies. Teresa på Blooming on Bainbridge har också en hel del fina gröna-juice-recept!

 

Extra moisturizing bodyoil!

 glycerol-solrosolj-crearome

Extra fukt med enkel blandning av olja och glycerin!

Jag gillar att använda hemmagjorda kroppsoljor och bodybutters. Men nu när det blir kallare ute så vill jag ha något mer fuktgivande, fast helst utan att behöva kompromissa bort renheten med oljorna. Min lösning är att bara blanda lite glycerin i favoritoljan. Och skaka! Glycerin är vattenlösligt och blandar sig inte med olja, men om man skakar flaskan likt en dressing precis innan man ska smörja så funkar det ändå. Glycerinet tas upp av huden på samma sätt som i en kräm, fast man slipper det här med emulgerings- och konserveringsmedel.

För en olja med 10% glycerin, häll upp på en flaska:

Glöm inte: skaka, skaka, skaka innan användning!

Några av er kanske har märkt hur jag gärna propsar på glycerin? Bakgrunden till det är att en hudläkare rekommenderade en glycerinkräm (miniderm 20% glycerin) mot lite eksem i ansiktet som jag fick besvär av för ca två år sedan. Sedan dess har jag letat efter en ekologisk variant av den här krämen, men det är svårt att hitta någon som har ett så högt innehåll glycerin. Det är en bra fuktgivare som används länge i hudvård. Kan framställas vegetabilsikt och ekologiskt och tas upp väl av huden (glycerin förekommer faktiskt naturligt i huden, läs mer här). 

 

Därför undviker jag parfym och eteriska oljor i hudvård

geraniol

Bilderna är tagna från EWG Skindeep's Cosmetics Database som betygsätter ingredienser efter en 10-gradig skala. Noll anses harmlöst medan en tia ges till dokumenterat skadliga ingredienser

Många eteriska oljor innehåller allergena doftämnen

Geraniol, Cinnamal, Eugenol, Limonene, Linalool... Kanske känner du igen namnen från någon ingredienslista? Inte så konstigt i så fall, eftersom de ofta dyker upp i de flesta parfymerade hudvårdsprodukter. De ingår i många fall helt naturligt i olika eteriska oljor. Trots det så vill jag ändå undvika dem eftersom de är kraftigt allergiframkallande och i vissa fall även immuntoxiska. Dessutom kan de vara hudirriterande. Det finns 26 doftämnen, eller parfymämnen som är så pass allergena att de inom EU måste skrivas ut på ingredienslistan (här kan du se hela den listan). En del är syntetiskt framställda, men många är helt naturligt förekommande doftämnen. Hur de framställs anses inte spela någon roll för deras allergena verkan. Det är inte doftämnena i sig som är allergena, utan de hydroperoxider som bildas när doftämnena oxiderar tillsammans med luften. (Läs mer om det här.) Så även om jag kan älska att använda en fin parfym ibland (och då helt klart föredrar naturliga sådana eftersom konvtionella parfymer ofta innehåller hormonstörande ftalater) så undviker jag alltså parfym i mina hudvårdsprodukter.

cinnamal-eterisk-olja

eugenol-eterisk-olja-allergen

Mer läsning om eteriska oljor: Paula Begoun tycker så här.

limonene-eterisk-oljalinalool-eterisk-olja

 

Har du koll på dina järn-nivåer? Skydda dig mot kadmium i livsmedel

jarn-kadmium-toxboxnu-testfakta

50 - 100g vetemjöl/dag, max för ett barn på 10 kg

Vanligt vetemjöl innehåller höga halter av tungmetallen kadmium enligt Testfaktas analys från 2012. Kadmium finns i jorden och tas upp av det vi odlar, bland annat vete men även annat som t ex rotfrukter. Det mjöl som hade högst värde var Finax dinkelfulkornsmjöl, det innehöll 0,07 milligram kadmium per kilo jämfört med övriga fabrikat som låg mellan 0.03 och 0.04 milligram per kilo. Om man ska följa rekommendationerna för hur mycket kadmium som får finnas i livsmedel så innebär det att ett barn på 10 kg inte ska få i sig mer än 50 - 100 g vetemjöl om dagen (beroende på fabrikat och sort)!

Skydda dig med järn!

Eftersom kadmium finns i allt vetmjöl är det svårt för många att undvika. En källa till föroreningen tros vara det slamm som används som gödsel på våra åkrar. Men det finns vissa saker man kan göra för att skydda sig. Inte röka, äta varierat och se till att man har en bra nivå av järn i kroppen. Det här är något jag fick lära mig under en av föreläsningarna på Toxboxnu ("knocka ut vardagskemikalierna som gör oss sjuka") tidigare i september. Ett helt fantastiskt ideellt initiativ av Linda Rosendahl Nordin som jobbar för att sprida kunskap i miljöfrågor. Summa sumarum, det kan vara en smart idé att testa sina järnvärden. Som kvinna är det ju inte helt ovanligt att ha låga järnvärden, något som dessutom gör en rätt så trött och hänging. Själv brukar jag äta Holistic's Järn som du tex kan köpa på Netoteket.

jarn-holistic-kadmium

Läs mer om Testfakta's varning för kadmium i mjöl i den här artikeln i DN.

 

Förbjudna pigmentblekande hydrokinon-krämer säljs i butik

forbjudna-pigmentblekande-kramer-hydrokinon-p3-nyheter

Några av de förbjudna krämer som visade sig innehålla Hydrokinon

Stickprover avslöjar förbjudna krämer i tre av sju butiker

Jag hörde just på P3 Nyheter att pigmentblekande hydrokinon-krämer fortfarande säljs i svenska butiker. Hydrikonon är ett förbjudet ämnen inom EU sedan tio år tillbaka eftersom det är giftigt och kan ge en rad obehagliga biverkningar. Det har en kraftigt hämmande effekt på pigmentbildningen i huden, men kan samtidigt förstöra huden. Bland annat kan man få sk Exogen Okronos som ger huden en gråaktig ton. Förmodligen var det just hydrokinon som Michael Jackson använde. Hydrokinon anses kunna vara såväl allergiframkallande, reproduktionstoxiskt (kan ge fosterskador hos gravida) som cancerogent.

Det är P3 Nyheter som själva har utfört stickproverna, en uppföljning av en tidigare undersökning som gjordes redan 2005. I tre av sju butiker såldes de förbjudna krämerna som alla var dirketimporterade produkter. Miljöförvalningen är den myndighet som ansvarar för kontroll och inspektion i butik, något som alltså har brustit. Utredaren Jeanette Hagberg säger sig inte vara särskilt förvånad, men hoppas att det här är ska kunna prioriteras nästa år. Man vill ha bort hydrokinon från marknaden.

skin-bleaching-gone-wrong-pigmentblekning-hydroquinone-pigmentblekning-hydrokinon

Läs gärna mitt tidigare inlägg om pigmentblekning: "Thai boys don't like dark skin" och läs mer om Hydrokinon på EWG's Skin Deep.


Creme de la Mer eller Nivea – lyx eller budget, vad är bäst mot rynkor?

nivea-la-mer-test-visia-forpackningar

1000 kronors skillnad märks i plånboken, men märks det på huden?

Creme de la Mer eller en helt vanlig blå burk Nivea, vad är egentligen bäst mot rynkor? Creme de la Mer är en riktig lyxkräm som kostar lite drygt tusen kronor medan en burk Nivea inte ens kostar en hudralapp. Man vill gärna tro att den dyraste produkten är mest effektiv, men är det verkligen så? Nyligen publicerade Daily Mail ett jämförande test mellan de här två produkterna. Skönhetsjournalisten Claire Cisotti smorde under en månad in halva ansiktet med Creme de la Mer Moisturizing Cream och halva med Nivea Creme. Före och efter testet lät hon analysera huden med hjälp av en Visia-scanner (samma metod som jag själv använde i mitt test av mest effektiv behandling mot pigmentfläckar). Och resultatet? Minst sagt avslöjande...

nivea-kate-winslet

Kate Winslet och Joan Collins, två kändisar som använder Nivea

Inspiration till testet säger sig Claire Cisotti ha fått då hon läste att den 66-åriga skådespelerskan Alison Stedadman endast använder Nivea Creme som skönhetsprodukt. Kate Winslet och Joan Collins är två andra kändisar som säger sig anävnda Nivea.

Glycerin eller sjögräs och ljudvågor?

Den klassiska Niveakrämen i blå platt burk har hängt med sedan 1911 och innehåller bland annat det fuktbindande ämnet glycerin. Creme de la Mer, som efter 50 år också är snudd på en klassiker, är enligt tillverkaren baserad på en "mirakelbrygd" av fermenterat sjögräs, vitaminer och mineraler som behandlats med ljudvågor (!)."Crème de la Mer has the power totransform the look of skin. In a short time, skin appears firmer, lines, wrinkles and pores appear less visible, skin looks virtually ageless", påstår helt sonika tillverkaren. Produkterna skiljer sig inte bara åt vad gäller pris. Medan Nivea är något man bara slaskar på rätt upp och ner så kräver Creme de la Mer Moisturizing Cream ett visst meck vid applicering. Krämen ska först värmas i händerna och sedan masseras in, en procedur som enligt Claire Cisotti tog väl tio minuter.

nivea-creme-de-la-mer-visia-test

Claire Cisotti lät analysera sin hud före testet och efter fyra veckors jämförande använding av Nivea Creme och Creme de la Mer Moisturizing Cream. Ett test på en person utgör inget underlag för ett vetenskapligt test, utan ska snarare ses som en indikation.

nivea-cream-creme-de-la-mer

Bäst resultat med billig Niva-kräm!

Efter fyra veckors använding av bägge produkterna återvände Claire Cisotti till Visia-scannern för att mäta resultatet. Och vinnaren var faktiskt den billiga Nivea-krämen! Enligt Nicolas Miedzianowski-Sinclair (från The Cosmetic Imaging Studio) som utförde testet så hade Nivea-sidan blivit mer återfuktad. De röda områdena hade även minskat i större omfattning. Samtidigt hade en del fina linjer runt ögonen också försvunnit. Totalt sett ansåg Nicolas Miedzianowski-Sinclair att Claire på den sidan såg fem år yngre ut än sin faktiska ålder.

niva-creme-de-la-mer-visia-test

Fina linjer – torrhet eller ålder?

Jag gissar att många sk "fina linjer" ofta i själva verket är torrhetsrynkor och inte åldersrynkor. I så fall är det ju inte särskilt konstigt om en helt vanlig fuktbindande kräm kan upplevas som en effektiv antiage. Konstigare är det att man kan sälja en kräm för tusen kronor mer och lova underverk samtidigt som man inte levererar ett dugg bättre kundnytta. Får man verkligen göra så?

Nivea Creme är en konventionell hudvårdsprodukt baserd på Mineralolja. Förutom fuktbindande glycerin innehåller den det hudvårdande panthenol, men tyvärr även fem av de vanligaste allergena parfymämnena: Limonene, Geraniol, Hydroxycitronellal, Linalool, CitronellolLäs hela ingredienslistan för Nivea Creme här.

Källa: 
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2418153/Claire-used-1-Nivea-cr...

10 bloggar som får min Liebster-award!

liebster-award-logo.

10 underbara bloggar väl värda ett pris!

För ett par veckor sedan fick jag ett Liebster-award av Malin på Bilbo Blue Eyes. Tack snälla det känns fortfarande superhärligt! Liebser-award är ett pris som bloggare delar ut sinsemellan. Med priset följer att man själv måste sprida priset och dela ut ett Liebster-award till 10 andra bloggare, samt ställa 10 frågor till dessa (läs gärna mer om reglerna här). Men varför bara 10, det har varit jättesvårt att välja!! Men här kommer de i alla fall, mina Liebster-awards går till:

 1. Bilbo Blue Eyes
 2.  – självklart vill jag nominera tillbaka till dig Malin. Älskar din blogg och dina fina, läsvärda recensioner. Plus att man ofta lär sig något nytt! (Vet i och för sig inte om man "får" nominera tillbaka, men gör det ändå.)

 3. Ekolicious – Agnes gör stor nytta genom att testa mängder av produkter varav mycket är smink! 
 4. Ekosmetika – Proffsiga recensioner och massor av eko-smink av Sofie.
 5. Ingrid B Beautiful - Känner ett verkligt släktskap med denna djupdykare. Intressanta vinklar och vetgiriga frågor!
 6. La Vie est Belle – Mona gör alltid så fina och noggranna recensioner. 
 7. Natural Beautytalk - Man blir alltid inspirerad och hittar nya produkter hos Elisabeth
 8. Naturligt Snygg – Hannah Sjöström är gröna beautybloggaren nr 1 för mig! Det var hennes spuperproffsiga blogg som inspirerade mig att starta Beauty Comes Clean för lite drygt ett år sedan. Förmodligen har Naturligt Snygg alldeles för många läsare för att få ett Liebster-award, men jag vet ju faktiskt inget alls om hur många läsare bloggarna i den här listan har, så varför diskriminera någon?
 9. One Potion - Personligt, lustfyllt och engagerat! Annika är ambitiös och noggrann!
 10. Tankar som bankar – Estelle skriver naket och ärligt inte bara om utsidan utan även insidan. 
 11. Coach Mike - Vad kan jag säga, Micke är min sambo och kan allt om kost och träning. Kunskap han bjuder frikostigt på i sin blogg.

Mina 10 frågor

 1. Vilken är din hud- och hårtyp?
 2. Tre viktigaste kriterierna när du väljer hudvård? (typ: ekocertifierat/naturbaserat, priset, oparfymerat etc)?
 3. Vilken typ av hudvårdsprodukter använder du? Dag- och nattkräm eller moisturiser? Rengöringsmjölk, gel eller olja?  Makeup-remover? Toner? Serum? 
 4. Favoritprodukter/märken (gärna vad gäller rengöring, kräm och om du använder foundation)?
 5. Vilka kemikalier/ingredienser är viktigast för dig att undvika?
 6. Vilka ingredienser ser du gärna i din hudvård?
 7. Var handlar du helst kosmetika och hudvård?
 8. Kostvanor, är du allätare eller håller du en speciell diet?
 9. Hur ser du på hälsa och träning?
 10. Hur ekologiskt är du, vad är viktigast för dig? Mat? Miljön och hemmet? Hudvården?

(Nu kommer jag att mejla alla som fått pris, det ingår i reglerna!)
 

Jag med i TV! – Inslag i Rapport om nanopartiklar

mitte-blomqvist-rapport-svt-13-10-13

Från gårdagens nyhetsinslag

Woop, woop, i går var jag med i Rapport i ett inslag om nanopartiklar! Att jag skulle hamna i TV-rutan lite drygt ett år efter att ha startat Beauty Comes Clean trodde jag väl aldrig när jag kickade igång bloggen förra våren. Men så var det också ÄNNU roligare än jag kunnat tro att grotta ner sig och djupdyka i allt som göms i våra krämburkar. Önskar bara dygnet bestod av fler timmar, finns så fantastiskt mycket att lära och ta reda på mer om... Här, en länk till inslaget för er som är nyfikna (ligger kvar 6 dagar till).

Nano-fritt mineralpuder och makeup

rouge-powder-mineralpuder-nano

Nanopartiklar (eller nanoämnen som det egentligen heter) är partiklar som är så ofattbart små att det är snudd på obegripligt (läs kemikalieinspektionens definition av nano här). I hudvård och makeup tillsätts de för att ge en förbättrad kosmetik, t ex genom att optiskt trolla bort skuggor eller göra så att produkten sprider sig lättare och jämnare över huden. I krämform finns det i dagsläget inget entydigt stöd i forskning för att nanopartiklar skulle kunna penetrera hudbarriären. Om de inte hamnar i munnen vill säga (t ex om ett litet barn slickar i sig en salva). För om man sväljer nanoämnen eller andas in dem i pulverform så vet man att de kan komma vidare ut i blodomloppet. Eftersom nanoämnen är så nytt så saknas det forskning på vad som händer i kroppen på lång sikt. Man vet att vissa ämnen får andra egenskaper när de förekommer i nanoform. Det råder en del delade meningar om fall nanoämnen kan komma in i kroppen via sprayer. Konsumentorganisationen EWG Skindeep rekommenderar att man undviker sprayer som innehåller nano. I och med nya kosmetikaförordningen som trädde i kraft i somras så måste nanoämnen numera innehållsdeklareras. Det står då (nano) efter den aktuella ingrediensen. Läs mer om nanoämnen här.

Nano-fri makeup

I dag finns det mycket fin ekologisk makeup att välja på. Ingen av de stora och etablerade eko-certifieringarna tillåter nano i certifierade produkter. Jag undviker helst nanoämnen i kosmetika av ren försiktighetsprincip. Här kommer några varumärken som har nanofri makeup:

Nu behöver du inte längre köpa "icke djurtestade"produkter

cruelty-free-leapingbunny

Nu är all kosmetika "Cruelty free" inom EU

Den 11 mars i år blev det inom EU helt förbjudet att marknadsföra kosmetiska produkter som har djurtestats. Alla kanske inte vet att med termen "kosmetika" menas i regulatoriska sammanhang i princip allt som är tänkt att appliceras utanpå kroppen som inte är läkemedel. Alltså inte bara make up, utan all hud- och hårvård, nagellack, hårfärg etc.

cruelty-free-connecting-the-dots

Förbudet infört stegvis med början 2004

Förbudet mot djurtester av kosmetika har införts i flera steg. 2004 trädde den första delen av förbudet i kraft, nämligen ett förbud mot djurtester av färdiga produkter. 2009 skärpes reglerna ytterligare för att även omfatta test av enskilda ingredienser. Och sedan den 11 mars 2013 är det även förbjudet att inom EU marknadsföra produkter som är djurtestade. Det spelar alltså ingen roll om de är tillverkade tidigare eller utanför EU. Nu får inga djurtestade produkter säljas och marknadsföras inom EU. En fråga man kanske kan ställa sig är hur kommer detta att kontrolleras och av vem? Här hittar du en länk till bilden ovan i bättre upplösning och här kan du läsa mer om själva regelverket.

crueltyfree-icke-djurtestat-naked.

Cruelty free, numera en olaglig märkning?

Ett av de generella kriterierna i den nya kosmetikaförordningen (som trädde i kraft i juli i år) är att man måste följa lagstiftningen och när man gör det får man inte samtidigt påstå att man är "godkänd" av myndighet eller hävda att produkten har några specifika egenskaper (läs gärna mer om den nya kosmetikaförordningen i ett av mina tidigar inlägg här). Jag är ju ingen jurist, så jag vet egentligen inte om det här faktiskt innebär att man nu inte längre får märka en produkt med att den är "icke-djurtestad". Men jag kan tänka mig att det kommer tvistas en del om just detta. Enligt Magnus Crona på Läkemedelsverket så är anledningen till att man vill undvika den här typen av märkningar att det underliggande budskapet då blir att andra produkter kan vara djurtestade. Vilket de ju inte får lov att vara. För alla som vill undvika att köpa djurtestade produkter kan det vara skönt att veta att du inte längre ska behöva leta efter något särskilt märke. Inte om du köper produkter producerade eller marknadsförda inom EU. Fast handlar du över nätet från andra delar av världen måste du så klart fortfarande ha koll. 

Fyller "Leaping Bunny"-märket fortfarande någon funktion?

Går man på leapingbunny.org som drivs av The Coalition for Consumer Information on Cosmetics’ (CCIC) så hävdar de i alla fall själva att deras Leaping Bunny Program fortfarande är högst relevant. Så här skriver de på sin sida:

"How is the Leaping Bunny Program different from the new Cosmetics Regulation?

The Leaping Bunny remains an important cruelty-free certification program, even for companies based in the EU. Because of lingering questions regarding how the Cosmetics Regulation will be interpreted and possible loopholes in the law, consumers wishing to ensure that the companies they buy from are not engaged in any new animal testing should continue to shop from companies approved by the Leaping Bunny Program in the U.S., Canada, and the EU. Companies certified by Leaping Bunny may not test their products or ingredients on animals regardless of any international regulatory requirements and we will not allow testing for environmental toxicity. In addition, the Leaping Bunny Program also certifies household products, which are unaffected by this new animal testing ban."

Sidor