Därför undviker jag parfym och eteriska oljor i hudvård

geraniol

Bilderna är tagna från EWG Skindeep's Cosmetics Database som betygsätter ingredienser efter en 10-gradig skala. Noll anses harmlöst medan en tia ges till dokumenterat skadliga ingredienser

Många eteriska oljor innehåller allergena doftämnen

Geraniol, Cinnamal, Eugenol, Limonene, Linalool... Kanske känner du igen namnen från någon ingredienslista? Inte så konstigt i så fall, eftersom de ofta dyker upp i de flesta parfymerade hudvårdsprodukter. De ingår i många fall helt naturligt i olika eteriska oljor. Trots det så vill jag ändå undvika dem eftersom de är kraftigt allergiframkallande och i vissa fall även immuntoxiska. Dessutom kan de vara hudirriterande. Det finns 26 doftämnen, eller parfymämnen som är så pass allergena att de inom EU måste skrivas ut på ingredienslistan (här kan du se hela den listan). En del är syntetiskt framställda, men många är helt naturligt förekommande doftämnen. Hur de framställs anses inte spela någon roll för deras allergena verkan. Det är inte doftämnena i sig som är allergena, utan de hydroperoxider som bildas när doftämnena oxiderar tillsammans med luften. (Läs mer om det här.) Så även om jag kan älska att använda en fin parfym ibland (och då helt klart föredrar naturliga sådana eftersom konvtionella parfymer ofta innehåller hormonstörande ftalater) så undviker jag alltså parfym i mina hudvårdsprodukter.

cinnamal-eterisk-olja

eugenol-eterisk-olja-allergen

Mer läsning om eteriska oljor: Paula Begoun tycker så här.

limonene-eterisk-oljalinalool-eterisk-olja

 

Kommentarer

Bild för Annika Eriksson

Jag tänker att en del eteriska oljor kan ha en positiv egenskap i hudvård också, så jag undviker det inte. Men, de allergener du räknar upp brukar ju ingå. Linalool finns ju i "allt" som luktar gott verkar det som. Jag gjorde en parfym av eteriska oljor häromdagen och när jag testade den först blev jag lite röd på handleden, så jag funderade på om jag var allergisk/överkänslig. Men det berodde nog på att jag gnuggade snarare än eteriska oljorna. En variant om man vill ha god doft och slippa allergirisken på huden är ju att ta parfymolja i hårtopparna.

Bild för Annika Eriksson

Jag tänker att en del eteriska oljor kan ha en positiv egenskap i hudvård också, så jag undviker det inte. Men, de allergener du räknar upp brukar ju ingå. Linalool finns ju i "allt" som luktar gott verkar det som. Jag gjorde en parfym av eteriska oljor häromdagen och när jag testade den först blev jag lite röd på handleden, så jag funderade på om jag var allergisk/överkänslig. Men det berodde nog på att jag gnuggade snarare än eteriska oljorna. En variant om man vill ha god doft och slippa allergirisken på huden är ju att ta parfymolja i hårtopparna.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Annika, tusen tack för jättebra tips med olja i hårtopparna! Då slipper man utsätta huden för allergener. Också bättre med olja en spray, så slipper man reta luftvägarna. 

Vad gäller de eteriska oljornas positiva egenskaper, så undrar jag om du stött på någon oberoende forskning inom området? Många kosmetikamärken som använder eteriska oljor hävdar ju deras positiva egenskaper (minns ni när det började med aromterapi, typ märken som Decleor) i sina produktbeskrivningar och marknadsföringsmaterial, men det är svårare att hitta källan :)

Bild för Estelle

Jag tycker också att eteriska oljor verkar ha mer negativt än positivt med sig generellt och undviker det väldigt gärna.
Synd att inte fler produkter finns utan eteriska oljor bara...
Gäller det även duschtvål och liknande rengöringsprodukter utan eteriska oljor, eller är det främst det du smörjer in dig med som får stanna kvar som du väljer utan eteriska oljor?

Bild för Annika Eriksson

Jag vet att det forskats en del på eteriska oljor, tea tree t ex. Men jag har ingen länk i huvudet tyvärr.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Estelle!

Ja det är framförallt i hudvårdsprodukter jag undviker eteriska oljor och parfym. ser inte riktigt varför man ska ha parfym i en ansiktskräm, det tillför ju inget till huden. Parfymerade tvål och rengöringsprodukter slutade jag med när vi fick barn, eftersom det är vad man rekommenderar (för att undvika att utveckla allergier) och eftersom det blir så rörigt med många olika produkter i badrummet så kör vi oparfymerat hela familjen. Det händer att jag anväder lite parfym vid festliga tillfällen, annars inte. Eftersom jag har vant mig av med parfym så tycker jag att parfymerade produkter luktar väldigt starkt och (om de inte är eko) väldigt kemiskt. Får huvudvärk nästan direkt. Testade tex & other stories egna serie kroppsprodukter som många höjer till skyarna för doften skull. Höll på att spy och fick tvätta handen (där jag provat) massa gånger innan doften försvann. Huvva.

Bild för Elisabeth

Väldigt intressant inlägg! Jag undviker parfymerade produkter mest till mina händer då jag märker att parfym och mitt handeksem inte alls går ihop. Annars reflekterar jag inte så mycket över om andra produkter jag använder innehåller parfym, men jag gillar ju produkter överlag som doftar gott även om det ibland kan bli för mycket av det goda om man säger så. ;)

Bild för Mitte
Mitte,

Hallå där Elisabeth, ursäkta sent svar! Hade helt missat din kommentar! Kanske bra att du faktiskt undviker parfymerade produkter där du just har ett eksem. Ett eksem innebär ju att hudbarriären är skadad och därmed släpper i genom främmande ämnen som annars inte kan penetrera huden. Och det gäller ju inte bara hudvård, utan allt i omgivningen, starka rengöringsmedel, bakterier, you name it...

Bild för Mats Lindström

Hej!
Jag skulle lite kort och enkelt bara ge en liten återkoppling här. Frågan är vilka doftämnen som ingår, och vad de gör på vår hud, i vår kropp och i miljön. Det måste inte framgå av INCI om t.ex. Linalool är syntetiskt eller ingår som en del i en eterisk olja. Syntetiska doftämnen innehåller ftalater och annat otäckt kolijox som man enligt min mening inte ska utsätta sig för frivilligt. Om de eteriska oljorna används rätt är de däremot helt ofarliga, och i hudvården är de mycket välgörande och helt underbara!
Men de här varningstexterna då? De här beståndsdelarna (Linalool, Eugenol osv) ingår i många eteriska oljor, och de är klassade som allergena och irriterande efter laboratorietest. Men, man måste sätta in det i sitt sammanhang.
När man utför dessa tester tar man en koncentrerad dos av tex. Linalool och kan då kanske konstatera att det ger en reaktion i slemhinnor och på huden. Men i hudvården är man aldrig i närheten av de höga koncentrationer som testats i labbet. Dessutom är det så att en eterisk olja består av långt mera än av endast dessa beståndsdelar. Det är just denna komplexitet i de eteriska oljorna som gör dem verkningsfulla, och de är i den naturliga formen inte alls främmande för kroppen och därför inte allergiframkallande. (Jo det finns personer som har oturen att vara allergiska och överkänsliga även för vissa eteriska oljor, och för dem finns inget annat alternativ än att undvika det ämne de reagerar på.)
Tyvärr finns det en del mindre lyckade exempel på hur man använt eteriska oljor i hudvård. Det är potenta små droppar som man kan göra mycket gott med, men det finns samtidigt en viss risk för skadliga effekter om de används eller doseras fel. Man ska alltid blanda ut eteriska oljor, aldrig använda dem direkt på handen i koncentrerad form. I en EdT parfym är det 5 – 10 % parfymolja utblandad i alkohol, och det är ju verkligen en stark blandning som man bara tar några mikroskopiska spraydroppar av.
Det finns väldokumenterad forskning om aromaterapi vid bland annat depression, cancervård och acne. Se SpaEvidence.com eller sök direkt i PubMed.gov; sök på Aromatherapy. Kan även rekommendera litteratur av Robert Tisserand, Salvatore Battaglia, Len & Shirley Price, Patricia Davis, Daniele Ryman.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Mats, tusen tack för din kommentar!! Först och främst, jag håller helt med dig ang syntetiska parfymer som innehåller ftalater, dessa undviker jag själv helt! Men vad gäller de allergena doftämnena jag skriver om ovan så är det intressant att det verkar råda en så stor förvirring i det här ämnet. Jag hittade en artikel på Svt Nyheter (från 25 sept i år) som verkar kunna klargöra detta något. I den intervjuas doktoranden Johanna Rudbäck vid institutionen för molekylärbiologi vid Göteborgs universitet med anledning av att hon disputerat med avhandlingen ”Allergenic Oxidation Products from Fragrance Terpenes. Chemical Analysis and Determination of Sensitizing Potency”.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/allergiframkallande-amnen-i-skonhetspr...

Mats, det skulle vara superintressant att höra vad era leverantörer av eteriska oljor har att säga om detta? Har de någon särskild metod för att stabilisera oljorna så att de inte oxiderar och bildar dessa allergena och irriterande hydroperoxider? Enligt artikeln verkar ju många eteriska oljor ha oxiderat i flaskorna redan när de kommer från leverantören.

Bild för Mats Lindström

Hej!
Jag har sett inslaget på SVT men inte läst den rapport de hänvisar till. Kan alltså inte kommentera den. Men till din fråga om hur våra leverantörer av eteriska oljor (Alqvimia) hanterar problematiken till oxidering kan jag iaf ge en kommentar, även om jag inte är helt insatt i alla detaljer. Det är faktiskt så att de eteriska oljorna delvis har använts just för att hålla produkten stabil. Som jag försökte säga är funktionen som konserveringsmedel en av de värdefulla egenskaperna hos flera E.O tack vare att de är en antioxidant.
Ett enkelt exempel är Citron som många lärt sig att droppa över en skål med sallad för att hålla den fräsch. De E.O dom finns i citronens skal är där för att skydda frukten och det är den skyddande egenskapen som utnyttjas när man tillsätter den i hudvården.
Men man kan så klart inte blanda lite hur som helst. Det krävs kunskap för att få till det rätt inom aromaterapi precis som i allt annat.
Till sist en liten kommentar till inslaget i SVT där det hävdas att långvarig kontakt med E.O ger hudutslag: Det kan säkert förekomma men jag tror inte att det är ett så enkelt samband som antyds. Hos oss är hudvårdsterapeuterna i kontakt med oljor flera timmar varje dag. Vi ser det inte som en risk utan som ett effektivt skydd mot att ta upp förkylningar och annat.

Bild för Mats Lindström

Glömde nämna en viktig sak! Oljor ska förvaras i mörka glasflaskor! Plast är inte tillräckligt stabilt och kan därför inte hålla vegetabiliska och eteriska oljor intakta. Det skulle kunna förklara att vissa E.O i studien var oxiderade ...

Bild för low cost cialis 20mg

look here cialis order on line <a href="http://cialisonl.com/#cialis-great-britain">tadalafil tablets</a>
cialis side effects dangers <a href=http://cialisonl.com/>cialis cost</a>
buy viagra online no prescription uk <a href="http://viagravonline.com/#viagra-20mg">Viagra from canada</a>
viagra cheap no prescription <a href=http://rldta.com/#low-cost-viagra-20mg>Viagra pills</a>
generico cialis mexico http://cialisonl.com/#cialis-20-mg-best-price
where to order viagra online http://viagravipsale.com/

Bild för cialis daily

tadalafil 10 mg <a href="http://kawanboni.com/ ">buy cialis online</a>
cialis without a doctor's prescription <a href=http://kawanboni.com/>cialis pills</a>
safest place to buy viagra online <a href="http://viagraessale.com/#viagra-daily">Viagra vs viagra</a>
viagra buy viagra pharmacy viagra <a href=http://viagrayosale.com/#cheap-viagra>Viagra tablets</a>
acquisto online cialis http://kawanboni.com/
order viagra uk http://viagravonline.com/#viagra-tablets-australia

Bild för sialis

cialis farmacias guadalajara <a href="http://kawanboni.com/ ">tadalafil 5mg</a>
cialis 20 mg cut in half <a href=http://kawanboni.com/#cialis-without-a-doctors-prescription>cialis 5mg prix</a>
where can i buy generic viagra online <a href="http://rldta.com/ ">Viagra generika</a>
viagra order online uk <a href=http://viagravipsale.com/>Viagra vs viagra</a>
tadalafil 20 mg http://kawanboni.com/#generic-for-cialis
is it legal to buy viagra online from canada http://viagraessale.com/

Bild för discount cialis

generic cialis soft gels <a href="http://cialisyoues.com/#sialis">cialis 5mg prix</a>
tadalafilo <a href=http://cialisyoues.com/>tadalafil 20 mg</a>
how do i order viagra <a href="http://viagrayosale.com/#tadalafil-5mg">Viagra cost</a>
can you buy viagra without prescriptions <a href=http://viagravonline.com/#viagra-sans-ordonnance>Viagra vs viagra</a>
warnings for cialis http://cialisyoues.com/#sialis
buy viagra online generic http://rldta.com/#viagra-or-viagra

Bild för adidas outlet

Needed to draft you one very small note to finally thank you yet again just for the incredible tactics you've contributed on this site. It was simply wonderfully open-handed of you to supply freely what exactly some people could have marketed for an electronic book to help with making some profit on their own, chiefly now that you might have tried it in case you decided. Those pointers as well worked to become great way to fully grasp some people have the identical eagerness the same as my personal own to know the truth more and more with regards to this problem. I think there are many more pleasurable opportunities up front for folks who read your website.

Sidor

Lägg till kommentar