november 2013

Hydroperoxider – så kan eteriska oljor ge kontakteksem

/sites/default/files/images/hydroperoxider-limonen-linalool-eterisk-olja-lavendel-citrus

Så bryts vanliga doftämnen ner till hudirriterade ämnen

Ett av världens vanligaste doftämnen är limonen, som utvinns ur citrusfrukternas skal och linalool, som bland annat finns i lavendelolja. De används som doftsättare i en stor andel parfymer, kosmetika, hygienprodukter och rengöringsmedel. Limonen används även som miljövänligt lösnings- och avfettningsmedel inom industrin. De kan framställas syntetiskt men ingår framförallt som helt naturliga komponenter i vissa eteriska oljor. Limonen och linalool är två av de 26 allergiframkallande doftämnena som enligt lag måste anges i ingredienslistan på kosmetika och hygienprodukter eftersom de är kända för att kunna orsaka hudalleriger och kontakteksem. Det är inte doftämnena i sig som är allergena, utan den nedbrytningsprodukt som bildas när de oxiderar i kontakt med luften. Då bildas de kraftigt allergiframkallande hydroperoxiderna. Något som forskare nu har upptäckt sker snabbare än vad man tidigare trott. Många av de undersökta eteriska oljorna hade redan bildat hydroperoxider när de kom från leverantören.

Parfymallerier ökar kraftigt

Oxiderande doftämnena är snudd på omöjliga att undvika, eftersom de är så vanligt förekommande i många av våra vardagsprodukter. De finns i allt från diskmedel, schampo, deodorant, tvättmedel, tandkräm och ekologisk babylotion. Därför är också doftallergi en form av allergi som ökar kraftigt. Idag tror man att fem till sju procent av alla med allergiska kontakteksem har utvecklat en allergi mot just de oxiderande doftämnena.

Ny anlysmetod avslöjar hydroperoxider i konsumentprodukter

Fram tills helt nyligen har man inte kunnat mäta de flykiga och instabila hydroperoxiderna. De analysmetoder man har haft har inte varit tillräckligt känsliga. Parfymindustrin har i princip använt metoder från 1800-talet, vilket gjort att man har missat de här svårupptäckta ämnena. Men nu har man på institutionen för Kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet utvecklat en helt ny analysmetod som gör att det faktiskt går att undersöka hydroperoxider i olika konsumentprodukter.

– Med hjälp av masspektrometri slår man sönder ämnena så att de bilar små fragment och det är första gången som det finns en metod att hitta de här enskilda specifika hydroperoxiderna i små mängder och i komplexa blandningar, förklarar Johanna Rudbäck som är doktorand vid Göteborgs universitet. Johanna Rudbäck disputerat i höstas med avhandlingen ”Allergenic Oxidation Products from Fragrance Terpenes. Chemical Analysis and Determination of Sensitizing Potency”.

Eteriska oljor oxiderade redan hos leverantören

Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi och hudallergi på Göteborgs universitet menar att det bara behövs små mängder av hydroperoxider för att trigga en allergi och ett eksemen hos en person som redan har utvecklat en överkänslighet. När man använde den nya analysmetoden för att studera eteriska oljor från lavendel och apelsinskal upptäckte man att de oxiderade fortare än man tidigare hade trott.

– Vi såg att det bildats hydroperoxider redan när vi fick oljorna från leverantören. Det förvånande oss, säger Johanna Rudbäck.

Naturligt eller syntetiskt – lika allergiframkallande

Man hör ofta kommentaren att naturligt framställda doftämnen inte skulle vara lika allergiframkallande som syntetiska. Att det skulle finnas naturliga antioxidanter i eteriska oljor som skyddar dem från att oxidera. Något som tyvärr alltså inte verkar stämma. Professor Ann-Therese Karlberg förklarar:

" ...Generellt sett gäller att de doftämnen som framställs på syntetisk väg även ingår i eteriska oljor. Detta gäller tex linalool från lavendelolja. Vi har kunnat konstatera att linalool oxideras på samma sätt och lika fort i den naturliga eteriska oljan som när det är framställt på syntetisk väg. Det finns ingenting i dag som visar att inte hydroperoxider kan ingå i parfymerade kemisk-tekniska produkter (konsumentprodukter)...”

Och även fast man inte har analyserat färdiga konsumentprodukter (som har doftsatts med eteriska oljor) utan bara de eteriska oljorna så menar Ann-Therese Karlberg  att de allergiframkallande hydroperoxiderna helt enkelt följer med in i slutprodukten.

”... När det gäller limonen använder man den eteriska oljan direkt som doftämne i de parfymerade produkterna eftersom den består till mer än 90% av limonen. Vi har funnit att sådan olja innehåller hydroperoxider när den kommer från leverantören.  Därför kommer även hydroperoxiderna att ingå i den färdiga produkten...” 

Eteriska oljor och parfymerade produkter får inte bli gamla

Om man är orolig för att utveckla en kontaktallergi bör man vara uppmärksam på innehållsförteckningarna och undvika dessa ämnen menar Ann-Therese Karlberg. Den som ändå vill köpa parfymerade produkter och eteriska oljor bör vara extra observant på datum och hållbarhet.

– Mitt råd är att man ska vara observant på innehållsförteckningarna av till exempel sina deodoranter och andra kosmetiska produkter. Sen ska man inte ha dem för länge utan man ska köpa nytt.

Hydroperoxidernas allergena mekanismer nu kartlagda

En annan forskare som studerat hydroperoxider är Staffan Johansson vid Institutionen för kemi vid Göteborgs universitet. Han har upptäckt och kartlagt de mekanismer som styr hur allergiframkallande de olika hydroperoxiderna är från den citrusdoftande limonen. För ett eksem ska kunna bildas krävs att ett ämne binder sig till proteiner i huden. När det gäller hydroperoxider tror man att det sker med sk radikaler. För hydroperoxiderna bryts nämligen i sin tur ner till de kraftigt reaktiva molekyler som kallas radikaler. Vissa av dem är sk syrecentrerade radikaler (dvs radikaler som binder sig till en syreatom) och de har visat sig ge en kraftigare reaktion i huden. Med andra ord så har de hydroperoxider som bildar en stor andel syrecentrerade radikaler visat sig vara extra starka kontaktallergener.

Åtgärdsprogram för ökad säkerhet

För att öka säkerheten kring parfymkomponenter har parfymindustrin startat ett åtgärdsprogram. Här kan de nya kunskapen om hydroperoxider komma att bli en viktig pusselbit. Det menar Vd Olof Holmer, på kemisk-tekniska leverantörsförbundet (KTF) som välkomnar de nya forskningsrönen. Det låter fantastiskt ifall parfymindustrin äntligen kunde hitta en lösning på problemet med de oxiderande doftämnena. Kanske kan man utveckla metoder som skyddar de här härligt väldoftande ämnena från att oxidera och blida skadliga hydroperoxider? Tills det sker så sparar jag parfymen till fest, undviker eteriska oljor och väljer oparfymerat så ofta jag kan! 

 

In english

Common fragrance compounds like limonene and linalool oxidize upon contact with air, forming hydroperoxides which are strong skin sensitizers. Until recently hydroperoxides have generally been difficult to determine. A group of scientists at the University of Gothenburg has now developed new analytical methods and chemical analyses for detection of hydroperoxides in complex mixtures. For the first time utilizing a mass spectrometry. Limone and linalool are components in essential oils like lemon and lavender. It has often been stated that natural occuring antioxidants in the oils are protecing them from oxidation. Unfortunately this is not the case. In the study ”Allergenic Oxidation Products from Fragrance Terpenes. Chemical Analysis and Determination of Sensitizing Potency”, by Johanna Rudbäck the presence of hydroperoxides where established in the essential oils alredy upon delivery from the suppliers.


Källa

 

Vaniljdoftande body oil blir finaste julklappen!

vaniljolja-vaniljstang-olja-body-oil

Hög tid att börja med DIY-julklapparna nu!

En fin olja med naturlig doft av vanilj kan bli en härlig bodyoil att ge bort i julklapp. Egen vaniljolja ger en mild och svag doft av vanilj, knappt jämförbar med syntetiska vaniljdofter (alltför tunga och påträngande i min smak). Men vill man bli klart till jul är det hög tid att sätta oljan nu för att vaniljstången ska hinna ge arom åt oljan.

Så här lätt är det:

 • Välj en vegetabilisk olja med svag och neutral doft, tex solrosolja, mandeloljamacadamiolja eller jojobaolja. Vegetabiliska oljor oxiderar lätt, ju mer fleromättade desto fortare. Därför vikitgt att kolla oljans hållbarhet när du köper (undvik att köpa gamla oljor) samt skydda mot värme, luft och ljus. Gör inte större sats än vad som hinner förbrukas på ett halvt till ett år.
 • Häll upp ca 3-4 dl olja på en ren (helst mörk) glasburk
 • Tillsätt en eller ett par uppklippta vaniljstänger, skrapa gärna ur fröna ner i oljan (de sjunker till botten och behöver inte hällas över med på flaskan sen). Tips: ekologisk bourbon-vaniljstång från Änglamark går nu att köpa för ca 15 kr st
 • Tillsätt ev E-vitamin (ca 2%, dvs 6 ml = lite drygt en tesked) – skyddar oljan mot oxidering samt är hudvårdande
 • Låt stå mörkt och (gärna lite svalt) dra åt sig vaniljaromen 3-8 veckor (ställ jojobaolja i rumstemperatur eftersom det blir fast i kylskåpstemperatur)
 • Häll upp på fina flaskor (gärna mörktfärgade av glas)
 • Tillsätt ev fuktbindande Glycerin (glycerol) (ca 5-10%, dvs 15-30 ml =1-2 matsked) - obs då måste oljan skakas likt en dressing innan varje användning eftersom olja och glycerin inte blandar sig (effekten av glycerinet påverkas dock inte och eftersom det inte finns något vatten i blandningen så kan den inte mögla)

Du hittar alla ingredienser som behövs på Naturkosmetikkompaniet som bland annat säljer Crearome. Den här oljan passar utmärkt även som babyolja. 

God Jul! 

 

Kallpressad ekologisk arganolja för 1200 kr litern eller 18 000?

arganolja-crearome-atlas-naturals

1 252 kr eller 17 933 kr per liter - är det någon skillnad i kvalitet?

Kallpressad ekologisk arganolja är dyrt. Men att det kan skilja så mycket som drygt 16 000 kr för en liter är otroligt. Kan det verkligen finnas en skillnad i kvalitet som är värd den prisökningen? Eller är allt bara en fråga om "branding". De två produkterna ovan innehåller samma sak: kallpressad ekologisk arganolja. Båda är eko-certifierade och framställda av ett kvinnokooperativ i Marocko. Den vänstra Arganolja kallpressad eko är tillverkad av Crearome och går att köpa i en 500 ml-flaska för 626 kr (alltså 1 252 kr/litern) medan den andra, Atlas Naturals Organic Argan Oil säljs hos Kakaobönan för 269 kr/15 ml (dvs 17 933 kr/litern). 

Jag mejlade Elisabeth Lendelund på Naturkosmetikkompaniet (som distribuerar Crearome) och Kristina Oudini på Atlas Naturals och frågade om det fanns några reella kvalitetsskillnader mellan produkterna. Här är deras svar:

Elisabeth Lendelund (Crearome Arganolja kallpressad eko):

"Arganträdet är ett av de äldsta träden i världen och växte för mer än 80 miljoner sedan i norra Afrika och i Europa, men idag finns de enbart i sydvästra Marocko. Träden är 3-4 m höga med torniga grenar. De kan bli över 200 år gamla och har djupa rötter vilket skyddar mot ökenspridning.  Veden ger människorna bränsle och byggmaterial, bladen och frukterna används som djurfoder. Arganfrukterna liknar stora oliver och har ett hårt skal. Innanför skalet finns själva frukten bestående av fruktkött och tre kärnor. Från kärnorna utvinns den värdefulla oljan som kallas för flytande guld i Marocko. Marockanerna har traditionellt använd arganoljan framförallt till mat men även för skönhet och hälsa. 
Den arbetskrävande och tidsödande utvinningen av arganolja har traditionellt utförts av berberkvinnor. Nu har kooperativ grundats för de kvinnliga jordbrukarna, vilket förbättrar deras sociala ställning och stödjer dem i att förbättra och skydda de utrotningshotade trädbestånden. Automatiserad produktion har införts på många ställen, vilket ger större utbyta av olja än manuell hantering. 1998 förklarades arganbestånden som biosfärområde av UNESCO. Träden skyddas genom lagstiftning och olika projekt såsom återbeskogning .
Vid odlingen används inga besprutningsmedel eller konstgödsel . Arganfrukterna plockas för hand och torkas i solen. Skalen krossas, fruktköttet avlägsnas och kärnorna plockas ur. Om oljan ska användas till mat rostas fröna. (Olja från orostade frön går att använda till mat, men får inte den goda nötaromen). Fröna mals och oljan pressas ut utan uppvärmning. Det behövs 100 kg frukter för att få fram 2 -3 liter olja, därför har den ett högt pris. Arganolja kallpressad eko har inga tillsatser av konserveringsmedel, aromer, antioxidanter eller blekningsmedel och har inte utsatts för raffinering, deodorisering, härdning, blekning eller annan processning. Internationella vetenskapliga studier har visat att arganoljan tillhör en av de mest värdefulla och högkvalitativa oljorna i världen. Arganolja är en halvfet olja som är bra att använda före och efter solning. Den är cellstimulerande och hudgenererande och gör huden mjuk och elastisk. Oljan passar därför att använda i regenererande produkter för skadad och mogen hud och i produkter runt det ömtåliga ögonområdet. Dessutom vid eksem, acne och hudallergier. Även bra för torrt och livlöst hår. Aktiva beståndsdelar i oljanKaroten, E-vitamin (tokoferol), triterpener samt fytosterolerna spinasterol och schottenol." Läs mer här.

Kristina Oudini (Atlas Naturals Organic Argan Oil):

"Atlas Naturals är ett projekt med mycket hjärta och själ. För oss är kvalité och kvinnornas fantastiska arbete i kooperativet det viktigaste. Våra oljor är certifierade "Organic Cosmetics" av franska Ecocert och detta innebär att hela kedjan från första fröet till den färdiga produkten kontrolleras; alltså inte endast själva råvaran som ofta är fallet. Detta innebär givetvis ett högre pris för kunden, men samtidigt en verklig garanti för att produkten är av högsta kvalité och verkligen 100% ekologisk
och ren. Samtidigt har vi satsat på ett annorlunda och lite lyxigt koncept för att verkligen dessa unika oljor ska valoriseras som de förtjänar. Arganoljan produceras endast i södra Marocko och jag lever här sedan snart 13 år och har en direkt kontakt med kvinnokooperativet och inblick i prduktionen som en slags garant för att våra höga krav på kvalitén alltid respekteras." Här läser ni mer om Atlas Naturals Organic Argan Oil.

Arganolja bästa hudoljan?

Man hör och läser ofta att arganolja skulle vara rena undermedlet för både huden och håret. Påståeenden om att oljan t ex skulle ha "hudregenererande" egenskaper upprepas ofta helt automatiskt. Men är det sant (och var kommer i så fall den informationen ifrån)? Är arganoljan verkligen värd sitt höga pris, är den så mycket bättre än andra vegetabiliska oljor med liknande fettsyresammansättning? Jag har egentligen inte gjort någon djupdykning i ämnet, mer än att jag hittat några länkar som alla verkar pekar åt samma håll: arganolja är en fin olja men det saknas kliniska studier som kan påvisa att just arganoljan skulle vara avgjort bättre än många andra vegetabiliska oljor.

 
Ja vad säger alla ni andra? Tror ni det finns någon skillnad oljorna emellan, förutom priset?
 

 

In English

 
The price of organic cold pressed argan oil can surely vary. EUR 130 or EUR 1 900 per litre, you decide! Is the difference in quality really as big as the difference in price? According to the two manufacurers, Crearome (Arganolja kallpressad eko) and Atlas Naturals (Atlas Naturals Organic Argan Oil) , the oils mentioned in this article are both out of highest quality and made by women in a Co-op in Marocko. So, is this all about branding? Another question all together is of course if argan oil at all is such a superiour oil (compared to for instance sunflower seed oil) when it comes hair and skin care? Anyone having an opinion on this subject? 
 
 

 

Försökskanin hos Marie Lodén i studie av hudbarriären

hudbarriären-trans-epidermal-water-loss-tewl-studie-marie-loden-irritation

Min hud – tydligt reaktiv

Marie Lodén är docent i experimentell dermatiologi och är aktiv inom forskningen. Just nu genomför hon en studie för att testa ett antal olika oljors effekt på hudbarriären. Jag blev tillfrågad att vara med som försöksperson, vilket jag självklart tackade ja till! Studien är hemlig så jag känner tyvärr inte till vilka oljor (eller oljeblandningar) vi testade, men däremot kan jag säga att jag återigen fick ett kvitto på att min hud är väldigt reaktiv. En del av studien bestod i att utsätta huden för ett irriterande och kärlvidgande ämne (metylnikotinat) och därefter mäta den rodnad och reaktion som uppstod i huden. Jag fick en snabb och tydligt reaktion inom loppet av några minuter. Enligt Marie den snabbaste reaktion hon sett hos någon av sina försökspersoner. Som jämförelse hade Marie vid ett tillfälle väntat upp till 20 minuter på en knappt synbar reaktion. Vad är det som händer och vad skiljer min hud från andras? Jag har uppenbarligen en svag hudbarriär, förmodligen rent genetiskt. Min reaktion är ett tydligt tecken på att det metylnikotinatet lätt tog sig igenom hudbarriären och kunde påverka kärlen under. Alltså extra viktigt för mig att inte utsätta mig för skadliga, irriterande och allergena ämnen, eftersom min hud kanske inte är fullt så skyddande som den borde vara.

TEWL – Trans Epidermal Waterloss, ett sätt att mäta hudens kondition

Med olika superkänsliga instrument kan man bland annat mäta hudens vattenavstötning, eller TEWL (Trans Epidermal Waterloss) som man säger på fackspråk. Från en frisk hud avdunstar hela tiden en viss mängd vatten, men när hudbarriären (dvs det skydd som vårt yttersta hudlager utgör) skadas så ökar vattenavdunstningen. Man kan också se om olika typer av krämer, oljor och lotioner påverkar hudbarriären positivt eller negativt. Därmed vet man ifall t ex en olja faktiskt stärker eller bryter ner hudbarriären.

Oljors effekt på hudbarriären – så gick testet till

tewl-trans-epidermal-water-loss-studie-marie-loden

Marie börjar med att mäta den vattenavdunstning (TEWL – Trans Epidermal Waterloss) som min hud har helt naturligt. Den visade sig vara något högre än normalt. Precis som när man mäter blodtryck är det viktigt att sitta lugnt och stilla i stolen. Vattenavdunstningen kan öka om man har en förhöjd blodcirkulation (tex genom att man har stressat till själva undersökningen eller om man sitter elda upp sig över något och sitter och prata ivrigt). Huden mäts sedan upp i exakta små rutor där olika oljor ska smörjas in.

tewl-studie-marie-loden-tejp

Med 20 drag av tejp på ena halvan av underarmen drar Marie av en liten del av hudens yttersta lager. 

tewl-studie-marie-loden-tjep-oljor

Här syns tydligt den del av huden som har fastnat på tejpen efter 20 drag. Min underarm smörjs in med ett antal olika oljor/oljeblandningar. Det är noga med mängden, 2mg per kvadratcentimeter är den standardmängd som man brukar använda vid den här typen av tester.

marie-loden-studie-tewl-trans-epidermal-waterloss

Efter att de olika oljorna strukits på huden applicerar Marie ett par droppar metylnikotinat på varje ruta (där huden dragits av med tejp och alltså försvagats). Testet visar de olika oljornas eventuella effekt på hudbarriären genom att vi kan mäta var rektionen dyker upp först och blir starkast. I mitt fall fick vi applicera två gånger eftersom det hela gick så fort att vi missade själva händelseförloppet. Vi satt och babblade någon minut och vips hade jag fått full reaktion på alla rutor. Vid nästa applicering satt vi tysta som möss med blicken fixerad vid armen...

Avslutningsvis mätte Marie både TEWL och (med ett helt annat instrument, syns i översta bilden till höger) hur kraftig reaktionen blev i respektive ruta. Hon forsatte sedan vid flera tillfällen under en dryg halvtimme att mäta hur irritationen sakta klingade av. 

För den som vill fördjupa sig inom kosmetika håller Marie Lodén genom sitt institut Eviderm regelbundet ett antal olika utbildnignar. Den 9 december är det dags för nästa kurs, "Medicinteknik - från teori till praktik". Läs mer här.

 

Exfoliera med rent C-vitamin!

ascorbic-acid-askorbinsyra-exfolierande-c-vitamin-serum-diy

Lågt pH = exfoliering!

Man kan alltid diskutera om det är bra eller dåligt att peela. Principen med exfoliering är att skala av ett par lager celler av stratum corneum, hudens yttersta lager. Ett lager som består av ca 28 lager av döda, hårt packade hudceller, ihoplimmade av en blandning av olika fettsyror och fuktbindnade ämnen (hudbarriären). Att exfoliera sägs kunna påskynda förnyelsen av det här hudlagret vilket ska resultera i en fräschare och friskar hud. Alla är dock inte övertygade om att det är alltigenom bra att exfoliera. Man ökar ju hudens känslighet, bland annat för solens cancerogena UV-strålar (läs mer här). Men OM man nu har bestämt sig för att peela lite, så varför inte göra det med rent C-vitamin?! L-askorbinsyra sägs ju har en rad positiva antiage-egenskaper SAMTIDIGT som det genom sitt låga pH har en naturligt exfolierande effekt. L-askorbinsyra kan man köpa som kosttillskott i pulverform. Här har jag tidigare skrivit om hur du kan få världens billigaste och enklaste vitamin-C-serum genom att själv blanda L-askorbinsyrepulver med vatten och sen smörja det direkt på huden! Gör samma "serum" nu alltså, fast använd det som peeling! Obs, kornen måste lösas upp, får inte används som en kornpeeling! Obs igen. Överdriven exfoliering kan få en rad negativa effekter, så använd med stor försiktighet och sluta upp om du märker att huden känns irriterad! 

Vitamin C - väldokumenterat effektiv antiage

Vitamin C (L-askorbinsyra) är en av de mest väldokumenterat effektiva vattenlösliga antioxidanterna, med förmåga att skydda hela kroppen från nedbrytande fria radikaler. Så även huden. Huden är beroende av vitamin C för en rad funktioner (läs mer här) och vitaminet kan fungera som effektiv antiage om det tillförs huden utifrån i effektiva doser och hudvårdsformuleringar. Man kan förvisso öka nivån av L-askorbinsyra i huden genom att äta C-vitamin, men bara till en viss gräns. Vill man höja nivån rejält måste L-askorbinsyra alltså tillföras huden utifrån. L-askorbinsyra är instabilt och oxiderar lätt och med andra ord ytterst känsligt för hur det behandlas under tillverkning, paketering, lagring och hemma i badrumsskåpet. Idag används därför istället ett antal mer stabila derivat av vitamin C (som t ex magnesium ascorbyl phosphate) i olika hudvårdsprodukter. De påstås ha samma effekt som L-askorbinsyra men utan samma låga pH. Med andra ord, mindre irriterande och utan den exfolierande effekten.

Huden tar bara upp L-askorbinsyra om pH-värdet är under 3,5

I studien "Topical L-Ascorbic Acid: Percutaneous Absorption Studies" fastställs att huden bara kan ta upp L-askorbinsyra om formuleringen har en pH-halt på 3.5 eller lägre. Dvs riktigt surt. Den mest effektiva koncentrationen låg vidare på mellan 10-20%. Används högre koncentration sjönk märkligt nog nivån av L-askorbinsyra i huden (av okänd anledning). Vid en koncentration av 15% och en pH-nivå på 3,5 blev hudens nivå av C-vitamin mättad redan efter tre dagar. Då hade huden fått en 20 gånger högre nivå av L-askorbinsyra än normalt. 

Washout: Halveringstid fyra dagar

I studien upphörde appliceringen av L-askorbinsyra när hudens nivå var mättad (efter tre dagar). Mängden C-vitamin sjönk därefter till hälften efter fyra dagar.

Derivaten gav ingen märkbar höjning av L-askorbinsyra i huden

En sak jag tyckte var riktigt konstigt i den här studien var att ett antal välkända (och kommersiellt välanvända) derivat av vitamin C inte verkade ha någon effekt. Inte när det gäller att höja nivån av L-askorbinsyra i huden i alla fall.

"RESULTS. L-ascorbic acid must be formulated at pH levels less than 3.5 to enter the skin. Maximal concentration for optimal percutaneous absorption was 20%. Tissue levels were saturated after three daily applications; the half-life of tissue disappearance was about 4 days. Derivates of ascorbic acid including magnesium ascorbyl phosphate, ascorbyl-6-palmitate, and dehydroascorbic acid did not increase skin levels of L-ascorbic acid. CONCLUSIONS. Topical L-ascorbic acid into the skin is critically dependent on formulation chareacteristics."

Skulle var jätteintressant att höra om någon har en tanke kring detta?

 

Källa:
http://www.skinc.com.tw/pdf/C_paper.pdf

 

Njae...kanske inte...Naked Care Mild Shampoo och Naked Volume Weightless Conditioner

naked-care-mild-shampoo-weightless-conditioner

Naked Care Mild Shampoo (sensitive scalp)

Hårtyp: Alla hårtyper, känslig hårbotten
Känsla och doft: Fräsch, om än något stark doft (stark doft ur flaska, ej på hår). Löddrar och beter sig rätt likt ett konventionellt shampoo
Effekt: Fint precis som nytvättat, men känns fett redan efter en dag
Hud-/hårvårdande: Extrakt av havre (sägs vara lugnande) och Glycerin. Snällt mot håret!
Tveksamheter? Innehåller den hudirriterande syntetiska tensiden Sodium lauroyl sacrosinate, Cocamidopropyl betaine, konserveringsmedlet Sodium Hydroxymethylglycinate (som ev skulle kunna frigöra formaldehyd) samt det allergena parfymämet (från eterisk olja) Linalool.
Märkning: Ingen certifiering, "97% Natural" enligt tillverkaren själv.
Pris: 250 ml, ca 70 kr
Inköpsställe: Llyds Apotek
Bäst: Doften, priset och att det känns så snällt
Sämst: Att håret börjar kännas fett redan efter en dag

Betyg: 3 av 5
Köpa igen? Nej

INCI – Naked Mild Shampoo (sensitive scalp)

Aqua, Sodium lauroyl sacrosinateCocamidopropyl betaine, Sodium cocoamphoacetate, Glycerin, Lauryl glucoside, Coco glucoside, Glyceryl oleate, Avena sativa (oat) meal extract, Citrus aurantium ( neroli) oil, Guar Hydroxypropyltrimonium chloride, Citric acid, Caprylyl/capryl glocoside, Sodium Hydroxymethylglycinate, Linalool.

Naked Volume Weightless Conditioner

När man tittar på INCI-listan för Naked Volume Weightless Conditioner blir man lite mer tveksam. Där dyker ju ett par silicon/siloxanbaserade ingredienser upp. Och med ett ganska stort produktlöfte – "Weightless" så mycket mer att leva upp till dessutom. Tyvärr håller det inte. Mitt hår blir fett redan efter en dag. Något jag läser att även Hannah på Naturligt Snygg upplevde när hon testade de här hårprodukterna. Jag har inte undersökt så mycket hårprodukter så jag visste faktiskt inte att det var vanligt att tillsätta aha-syror. Så här skriver tillverkaren: "...Fruit extracts full of naturally occurring AHA's lightly smooth down hair's surface scales and hair becomes soft, bouncy and a whole size bigger..." Enligt INCI så har man även tillsatt mjölksyra (Lactic Acid även det en AHA-syra). Jag blir lite funderasam, att skala av hårstråets yttersta skikt, är inte det att skada håret i längden? Och sen en annan sak som är skumt. Enligt tillverkarens egna beskrivning så står det att produkten ska innehålla veteprotein och extrakt av cikoria, men inget av det lyckades jag hitta i INCI: Wheat amino acids and corn extracts help keep locks plumped up and Chicory extract helps to control the annoying flyaways you can get with finer hair. Minst sagt mysko.

Hårtyp: Finstråigt till fett
Känsla och doft: Fräsch, om än något stark doft (stark doft ur flaska, ej på hår). Konsistens som konvetionellt balsam, obs, ej drygt, går åt mycket
Effekt: Lätt att kamma, luftig känsla precis efter tvätt, men blir fett redan efter en dag
Hud-/hårvårdande: Möjligen solrosoljan? 
Tveksamheter? Innehåller silicon/siloxanbaserade ingredienserna Cetyl dimethicone copolyol (Cetyl PEG/PPG-10/1 dimethicone), Quaternium-80, alkohol samt möjligen även en syntetisk parfym?
Märkning: Ingen certifiering, "97% Natural" enligt tillverkaren själv.
Pris: 250 ml, ca 70 kr
Inköpsställe: Llyds Apotek
Bäst: Doften och priset
Sämst: Att håret börjar kännas fett redan efter en dag

Betyg: 3 av 5
Köpa igen? Nej

Aqua (Water), Cetearyl alcohol, Corn starch modified, PPG-15 Stearyl ether, Glyceryl stearate, Parfum (Fragrance), Cetrimonium chloride, Ceteareth-20, inulin, Cetyl dimethicone copolyol (Cetyl PEG/PPG-10/1 dimethicone), Quaternium-80, Sodium benzoate, Guar hydroxpropyltrimononium chloride, Butylene glycol, PVP, Lactic Acid, Sodium lactate, Helianthus annuus (Sunflower) seed extract, Ananas sativus (Pineapple) fruit extract, Vitis Vinifera (Grape) fruit extract, Acohol denat, Passiflora quadrangularis flower extract, Potassium sorbate, Sodium bisulfite, Tetrasodium EDTA.

Bästa Ekologiska Makeup – Makeupartisten Linda Öhrströms favoritmärken!

linda-ohrstrom-eko-makeup-mini

linda-ohrstrom-eko-makeup-2

Linda Öhrström, tillträdande Beauty Editor på Womens Health

I veckan hade jag ett otroligt inspirerande möte med Linda Öhrström en fantastiskt duktig och världskänd makupartist som brinner för ekologisk hudvård och makeup. Hon är aktuell som nytillträdande Beauty Editor på Womens Health när tidningen nu lanseras i Sverige i mitten av januari. Linda har jobbat professionellt med makeup i 18 år. Sedan 1996 är hon bosatt i London, men har världen som arbetsfält. Förutom att resa jorden runt på olika reklam, mode- och beautyfotograferingar så spenderar Linda ett par månader om året på tropiska beacher. Som dedikerad surfare har hon hängt på av jordens softaste platser och stränder. Och det var faktiskt just på en sådan plats, Santa Teresa i Costa Rica som jag första gången träffade Linda. Dit hade jag åkt med en kompis några veckor för att testa det här med surfen. (Min kompis Lisa blev hooked, men tyvärr inte jag). Linda lever en miljö- och hälsomedveten livsstil, hon är t ex vegetarian och yogar regelbundet. I här inlägget bjuder Linda på några av sina hetaste ekomake-tips och när ett fullblodsproffs som Linda säger vad som funkar och inte så sitter i alla fall jag stilla i bänken. 

linda-ohrstrom-eko-makeup-4

Ekologisk makeup ett självklart val

Sedan ett 5 år tillbaka är Linda Beauty Director på Volt Mag och sedan i höstas dessutom Organic Beauty Editor nättidningen Volt Café, ett jobb Linda har fått mersmak på då hon nu alltså tillträder som Beauty Editor på svenska utgåvan av Womens Health. Genom det redaktionella arbetet har Linda haft möjligheten att sprida och fördjupa sina kunskaper om ekologisk make och hon testar ständigt nya märken. I sitt dagliga arbete som makeupartist har Linda nämligen blivit allt mer övertygad om nödvändigheten av ekologiskt smink. Inte minst av en skrämmande personlig erfarenhet hon gjorde för några år sedan. 

linda-ohrstrom-eko-make-anne-vyalitsyna

Höga värden av tungmetaller fick Linda att rensa necessären

Linda har alltså gjort en såväl skrämmande som intressant personlig resa mot ekologisk hudvård och makeup. För ett år sedan rensade hon ut 11 amalgamfyllningar ur sina tänder (amalgam innhåller bland annat kvicksilver). Efter fyra månaders detoxande (tarmsköljning, leverrensning etc), ville Linda testa sina nivåer av gifter och tungmetaller i kroppen, så hon bokade ett privat test hos en "kvicksilverspecialist". Man mätte och analyserade rester av kvicksilver i svett, i hårbotten och i munnen. Det visade sig att värderna var skyhöga. Linda bokade ett nytt test för att dubbelkolla. Denna gång hos Bio Lab som analyserade ett hårprov. Även denna gång kom testsvaret tillbaka med kraftigt förhöjda värden. Med dessa två analyser i handen lyckades Linda tjata till sig ett tungmetalltest hos sin allmänläkare i London. Även detta, ett urinprov, visade onormalt höga värden av kvicksilver, aluminium, bly och kadmium. Det har senare visat sig att flera av Lindas makeup-kollegor som gjort liknande tester har haft samma förhöjda värden av tungmetaller.

volt-linda-ohrstrom-makeup

Linda om dagens eko-smink

Linda köper helst ekocertifierad makeup. Hon anser att certifieringen fungerar som en trygg garant mot all den green-washing som översvämmar skönhetsbranschen. För Linda är det viktigt att produkterna hon använder är rena och inte innehåller giftiga och skadliga ämnen för människa och natur. Kvalitetsmässigt kan det variera en del mellan olika märken och prisklasser, men på senare tid har det kommit fram en hel del fina märken anser Linda. De flesta är bra på någon eller några produkter, svårare att hitta ett märke som är bra på allt. Ekocertifierad mascara som har allt (sensationellt uppbyggande, som sitter i alla lägen) verkar vara svårast att få till. Man kan helt enkelt inte förvänta sig samma typ av frans-underverk som med en konventionell mascara. Än...  Lindas hetaste mascaratips för tillfället är därför att grunda med ett drag med en mascara från Essential Care och därefter toppa med ett lager mascara från Green People. Det vanligaste med ekomake är att det är mycket skimmer och att färgerna går i lite murriga och jordiga toner. Därför vill Linda gärna puffa för märken som lyckats ta fram produkter i matta och mer färgstarka färgskalor och med fin textur (finish). Linda blandar oftast färger i en make för att få till den nyans hon vill ha.

w3ll-people-vapour-une-zao-kjaer-weis-green-people

Linda Öhrströms favorit makeup-märken

 • Couleur Caramel - Ekocertifierade, Fina färger, matta puder, brett sortiment.
 • Essential Care - Bra läppsift. Bra mascara och kajal. Hett tips, grunda med ett drag med mascara från Essential Care, lägg sedan på ett lager med mascara från Green People.
 • Green People - Ett brett märke som har produkter för hela familjen, allt från tandkräm och hudvård till fin make. Bra svart kajal och en bra mascara som har vunnit alla priser!
 • Ilia Beauty - Stora fina läppstift, bra färger utan skimmer.
 • Intelligent Nutrients - Läppglans man kan äta för att de är så fullpackade av antioxidanter!
 • Kjaer Weis - Fantastiska! Bra och pigmentstarka ögonskuggor, lätta att jobba med (sudda).
 • Living Nature - Ett brett märke med stort sortiment av bra produkter. Snygga härliga förpackningar. Bra concealers, bra mascara och läppstift.
 • RMS Beauty - Grundat av makeupartisten Rose Marie Swift. (Liksom Linda gjorde Rose ett tungmetallstest som visade på kraftigt förhöjda värden innan hon övergick till ekologisk makeup). Living Luminizer är deras hjälteprodukt, en prisvinnande foundation. I övrigt mycket krämbaserade produkter (baserade på kokosolja) med bra textur och finish. Bra concealer!
 • Studio 78 - Bra bronzing powder, fina concealer (bäst i varma Costa Rica, men inte lika bra i torra England).
 • Une Beauty - Bra matta färger och fina pennor.
 • Vapour -  Bra foundations som sitter snyggt och bra!
 • W3ll People - Bra mineralfoundation-sticks.
 • Zao Makeup - Bra på färger, läpp, ögon, multipurpouse-pennor. Fina förpackningar i förnyelsebar bambu.

linda-ohrstrom-costa-rica-santa-teresa

En dag på jobbet. Linda Öhrström är förutom en grym makeupartist även en dedikerad surfare, här på stranden i Santa Teresa, Costa Rica. Foto Linda Forsell för SvD's Resebilaga. Följ Linda jorden runt på LindaLoves.

Här kan du se vad Linda gör för Volt Cafe:
http://www.voltcafe.com/blog/october-organic-beauty-cards
http://www.voltcafe.com/blog/intelligent-beauty
http://www.voltcafe.com/blog/a-beautiful-seduction
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/certified-beauty-3
http://www.voltcafe.com/editorial/fashion-weak
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/skin-colour
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/a-study-of-form

Linda Öhrström är representerad i Sverige av Link Details.

Beautybilderna i inlägget ovan är tagna (i turordning) av:

 • Rankin
 • Andreas Sjödin
 • Thomas Klementsson 
 • Ian Crawford
 • Thomas Falmer
 • John Scarsbrinck
 • Rui Faria
 • Benjamin Vnuk

 

 

Bästa rengöringen: Tvätta och skrubba mindre!

cleansing-man-washing-his-face

Rengöring får absolut inte strama

Överdrivet tvättande och skrubbande är ett av de vanligaste problemen när det kommer till rengöring enligt en artikel i The Wall Street Journal nyligen. De allra flesta gillar tydligen fortfarande att det stramar lite efter en tvätt. Men samtliga intervjuade dermatologer säger enstämmigt: ta det lugnt med tvättandet! Om huden stramar eller sticker det minsta efter en tvätt så har du gått på för hårt, "feeling squeaky clean" är absolut inget att sträva efter. Och har man inte hudproblem som acne så är det dessutom helt onödigt att tvätta sig mer än en gång om dagen. Bästa tiden att tvätta är så klart på kvällen, då dagens make up och smuts tas bort.

Man kan inte tvätta bort acne!

Många som lider av fet hy och acne har en tendens att använda för stark rengöring, något som faktiskt kan få omvänd effekt. Att torka ut huden på ytan (dvs att skada hudbarriären) med starka/uttorkande ämnen som t ex alkohol kan reta talgkörtlarna och trigga en ökad talgproduktion. Är huden dessutom yttorr så kan talget ha svårt att tränga upp till hudytan (där det ska göra nytta som skyddande smörjmedel) och i stället fastna i porgångarna och orsaka inflammation eller milier. Oftas är syftet med acnerengöring att lämna kvar verksamma ämnen som t ex salisylsyra eller bensoylperoxid på hudytan. Ämnen som fungera både exfolierande och bakteriedödande.

Så funkar en tensid

De flesta rengöringsprodukter innehåller någon typ av tensid. De fungerar genom att förändra ytspänningen på hudytan, så att fett och smuts kan släppa taget om huden och istället följa med tvättvattnet bort. Problemet är så klart att rengöringen även för bort det naturligt skyddande fett som finns på hudytan. Dessutom kan tensider bli kvar i det ytterst hudlagret (stratum corneum) och där trigga irritation.

clarisonic-brush-loreal

Rengöring med redskap växande trend

En strategi för skönhetsbranschen att öka försäljningen och gjuta gjuta nytt blod i rengöringskategorin var lanseringen av diverse salongsinspirerade redskap för hemmabruk. Mest känd är kanske Clairsonic från L'Oreal. Likt en eltandborste använder man en vibrerande maskin som borstar rent huden. Det finns ett antal olika borsthuvuden anpassade för hudtyp, samt en särskild rengöringsgel. Hos Kicks varier priset för en Clairsonic mellan 1200 - 1800 kr för själva maksinen. Har själv inte provat och vet egentligen ingenting om effekten på huden, men det verkar helt klart vara en ny produktkategori som är här för att stanna. Den som är sugen på hemma-spa kan numera även ge sig själv en IPL-behandling (ljusterapå för hårborttagning) med Lumea från Philips, ta en liten ansiktssauna med FS 50 från Beurer eller varför inte ge sig själv en massage med Foreo Luna?

13 tips för bättre rengöring

 • Alla hudtyper mår bra av mild rengöring
 • Tvätta lätt, skrubba inte!
 • Huden ska aldrig strama efter tvätt
 • Tvätta bara en gång om dagen - på kvällen (om du inte har acne)
 • Använd ljummet vatten, alltför hett vatten kan torka ut och irritera huden
 • Massera in rengöringen med fingertopparna i cirklande rörelser under ca en minut (tar så lång tid att tvätta ansikte och hals ordentligt)
 • Glöm inte halsen!
 • Skölj ordentligt – de flesta lämnar kvar rengöring på huden
 • Klappa försiktigt ansiktet torrt med en mjuk handuk – att gno med rivig frotté kan skada huden
 • Man kan inte "tvätta bort" acne – förvärra inte problemet med överdrivet tvättande eller uttorkande/stark rengöring
 • Sluta använda schampo eller tvål till ansiktet! (Jepp, jag syftar på alla er män som måste komma in i matchen och börja ta er hudvård på allvar!)
 • Undvik kornpeeling som kan innehålla vassa bitar (av tex nötter/aprikoskärnor), de kan skära in i hudytan och orsaka irritation och inflammation
 • Peela med försiktighet! Överdriven exfoliering kan skada huden, öka risken för hudcancer och på sikt förvärra ett hudproblem (t ex genom en ökad talgproduktion)

Källa:
http://online.wsj.com/news/articles/SB1000142405270230440210457914954208...

 Bild från:thatsestilo.com

Olivolja skadar hudbarriären – Solrosolja stärker den!

oliveoil-skin-care-skinbarrier-integrety-sunfloweroil

Skönhetsindustrin drivs helt och hållet av sk "claims". Man är så van att matas med påstående att man inte ens reagerar. Claims som inte bara kommer från miljard-multisar, utan även från bloggare och hemmakokare som jag. Det är lätt att ryckas med och oreflekterat upprepa allehanda myter; "Vårdande kaktusfikonolja, collagenboostande alger, antiage bladibladikomplex..." Ja ni känner igen tugget? Olivolja är en sån ingrediens man självklart tänker är bra. Min mormor smorde t ex alltid in huden med olivolja och hon hade jättefin hy (sant!). Det finns t o m flera hudvårdsserier som har olivolja som nyckelingrediens (t ex Oliva som säljs på apoteket). Men tänk om olivolja visade sig vara direkt dålig för huden?

Olivolja skadar hudbarriären och kan orsaka irritation

I en studie från jan 2013 jämfördes ren olivolja med solrosolja för att se hur dessa två oljor påverkar hudbarriären. Testpersonerna utgjordes av 19 vuxna personer (som tidigare både hade haft eksem och inte). Under fyra veckor fick de två gånger om dagen smörja ena underarmen med olivolja och andra armen med solrosolja. Bland annat mättes sedan hudens PH-värde, hudbarriärens kondition (stratum corneum integrity), fukthalten i huden och eventuell irritation och rodnad. Det visade sig att olivolja faktiskt skadade hudbarriären och orsakade mild irritation hos ett signifikant antal personer (oavsett om de hade haft ekesem tidigare eller inte). 

Solrosolja ökar fukthalten och stärker hudbarriären

I samma undersökning visade det sig däremot att solrosolja tvärtom både stärkte hudbarriären och ökade hudens fukthalt. Det är klart att en studie inte gör någon sanning, men det är ändå både intressant och avslöjande. Men hur kan det här egentligen komma sig? Vad är det som gör att den ena oljan är bra för huden medan den andra inte är det? Det verkar inte vara riktigt klarlagt. Oljor har så klart olika fettsyresammansättning och innehåller dessutom en viss mängd oljesyra. En teori är att det är den här oljesyran som skadar huden.

Källa
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22995032