Bästa Ekologiska Makeup – Makeupartisten Linda Öhrströms favoritmärken!

linda-ohrstrom-eko-makeup-mini

linda-ohrstrom-eko-makeup-2

Linda Öhrström, tillträdande Beauty Editor på Womens Health

I veckan hade jag ett otroligt inspirerande möte med Linda Öhrström en fantastiskt duktig och världskänd makupartist som brinner för ekologisk hudvård och makeup. Hon är aktuell som nytillträdande Beauty Editor på Womens Health när tidningen nu lanseras i Sverige i mitten av januari. Linda har jobbat professionellt med makeup i 18 år. Sedan 1996 är hon bosatt i London, men har världen som arbetsfält. Förutom att resa jorden runt på olika reklam, mode- och beautyfotograferingar så spenderar Linda ett par månader om året på tropiska beacher. Som dedikerad surfare har hon hängt på av jordens softaste platser och stränder. Och det var faktiskt just på en sådan plats, Santa Teresa i Costa Rica som jag första gången träffade Linda. Dit hade jag åkt med en kompis några veckor för att testa det här med surfen. (Min kompis Lisa blev hooked, men tyvärr inte jag). Linda lever en miljö- och hälsomedveten livsstil, hon är t ex vegetarian och yogar regelbundet. I här inlägget bjuder Linda på några av sina hetaste ekomake-tips och när ett fullblodsproffs som Linda säger vad som funkar och inte så sitter i alla fall jag stilla i bänken. 

linda-ohrstrom-eko-makeup-4

Ekologisk makeup ett självklart val

Sedan ett 5 år tillbaka är Linda Beauty Director på Volt Mag och sedan i höstas dessutom Organic Beauty Editor nättidningen Volt Café, ett jobb Linda har fått mersmak på då hon nu alltså tillträder som Beauty Editor på svenska utgåvan av Womens Health. Genom det redaktionella arbetet har Linda haft möjligheten att sprida och fördjupa sina kunskaper om ekologisk make och hon testar ständigt nya märken. I sitt dagliga arbete som makeupartist har Linda nämligen blivit allt mer övertygad om nödvändigheten av ekologiskt smink. Inte minst av en skrämmande personlig erfarenhet hon gjorde för några år sedan. 

linda-ohrstrom-eko-make-anne-vyalitsyna

Höga värden av tungmetaller fick Linda att rensa necessären

Linda har alltså gjort en såväl skrämmande som intressant personlig resa mot ekologisk hudvård och makeup. För ett år sedan rensade hon ut 11 amalgamfyllningar ur sina tänder (amalgam innhåller bland annat kvicksilver). Efter fyra månaders detoxande (tarmsköljning, leverrensning etc), ville Linda testa sina nivåer av gifter och tungmetaller i kroppen, så hon bokade ett privat test hos en "kvicksilverspecialist". Man mätte och analyserade rester av kvicksilver i svett, i hårbotten och i munnen. Det visade sig att värderna var skyhöga. Linda bokade ett nytt test för att dubbelkolla. Denna gång hos Bio Lab som analyserade ett hårprov. Även denna gång kom testsvaret tillbaka med kraftigt förhöjda värden. Med dessa två analyser i handen lyckades Linda tjata till sig ett tungmetalltest hos sin allmänläkare i London. Även detta, ett urinprov, visade onormalt höga värden av kvicksilver, aluminium, bly och kadmium. Det har senare visat sig att flera av Lindas makeup-kollegor som gjort liknande tester har haft samma förhöjda värden av tungmetaller.

volt-linda-ohrstrom-makeup

Linda om dagens eko-smink

Linda köper helst ekocertifierad makeup. Hon anser att certifieringen fungerar som en trygg garant mot all den green-washing som översvämmar skönhetsbranschen. För Linda är det viktigt att produkterna hon använder är rena och inte innehåller giftiga och skadliga ämnen för människa och natur. Kvalitetsmässigt kan det variera en del mellan olika märken och prisklasser, men på senare tid har det kommit fram en hel del fina märken anser Linda. De flesta är bra på någon eller några produkter, svårare att hitta ett märke som är bra på allt. Ekocertifierad mascara som har allt (sensationellt uppbyggande, som sitter i alla lägen) verkar vara svårast att få till. Man kan helt enkelt inte förvänta sig samma typ av frans-underverk som med en konventionell mascara. Än...  Lindas hetaste mascaratips för tillfället är därför att grunda med ett drag med en mascara från Essential Care och därefter toppa med ett lager mascara från Green People. Det vanligaste med ekomake är att det är mycket skimmer och att färgerna går i lite murriga och jordiga toner. Därför vill Linda gärna puffa för märken som lyckats ta fram produkter i matta och mer färgstarka färgskalor och med fin textur (finish). Linda blandar oftast färger i en make för att få till den nyans hon vill ha.

w3ll-people-vapour-une-zao-kjaer-weis-green-people

Linda Öhrströms favorit makeup-märken

 • Couleur Caramel - Ekocertifierade, Fina färger, matta puder, brett sortiment.
 • Essential Care - Bra läppsift. Bra mascara och kajal. Hett tips, grunda med ett drag med mascara från Essential Care, lägg sedan på ett lager med mascara från Green People.
 • Green People - Ett brett märke som har produkter för hela familjen, allt från tandkräm och hudvård till fin make. Bra svart kajal och en bra mascara som har vunnit alla priser!
 • Ilia Beauty - Stora fina läppstift, bra färger utan skimmer.
 • Intelligent Nutrients - Läppglans man kan äta för att de är så fullpackade av antioxidanter!
 • Kjaer Weis - Fantastiska! Bra och pigmentstarka ögonskuggor, lätta att jobba med (sudda).
 • Living Nature - Ett brett märke med stort sortiment av bra produkter. Snygga härliga förpackningar. Bra concealers, bra mascara och läppstift.
 • RMS Beauty - Grundat av makeupartisten Rose Marie Swift. (Liksom Linda gjorde Rose ett tungmetallstest som visade på kraftigt förhöjda värden innan hon övergick till ekologisk makeup). Living Luminizer är deras hjälteprodukt, en prisvinnande foundation. I övrigt mycket krämbaserade produkter (baserade på kokosolja) med bra textur och finish. Bra concealer!
 • Studio 78 - Bra bronzing powder, fina concealer (bäst i varma Costa Rica, men inte lika bra i torra England).
 • Une Beauty - Bra matta färger och fina pennor.
 • Vapour -  Bra foundations som sitter snyggt och bra!
 • W3ll People - Bra mineralfoundation-sticks.
 • Zao Makeup - Bra på färger, läpp, ögon, multipurpouse-pennor. Fina förpackningar i förnyelsebar bambu.

linda-ohrstrom-costa-rica-santa-teresa

En dag på jobbet. Linda Öhrström är förutom en grym makeupartist även en dedikerad surfare, här på stranden i Santa Teresa, Costa Rica. Foto Linda Forsell för SvD's Resebilaga. Följ Linda jorden runt på LindaLoves.

Här kan du se vad Linda gör för Volt Cafe:
http://www.voltcafe.com/blog/october-organic-beauty-cards
http://www.voltcafe.com/blog/intelligent-beauty
http://www.voltcafe.com/blog/a-beautiful-seduction
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/certified-beauty-3
http://www.voltcafe.com/editorial/fashion-weak
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/skin-colour
http://www.voltcafe.com/editorial/beauty/a-study-of-form

Linda Öhrström är representerad i Sverige av Link Details.

Beautybilderna i inlägget ovan är tagna (i turordning) av:

 • Rankin
 • Andreas Sjödin
 • Thomas Klementsson 
 • Ian Crawford
 • Thomas Falmer
 • John Scarsbrinck
 • Rui Faria
 • Benjamin Vnuk

 

 

Kommentarer

Bild för Annika Eriksson

Jättebra lista på märken, tror jag sparar undan den när det är dags att köpa nya grejer. Bra att det står vilken produkt hon gillar med respektive märke också.

Sen funderar jag på det här med att hon hade så höga halter av kvicksilver i kroppen. Kan inte en amalgamsanering göra att kvicksilvret liksom frigörs när man borrar i tänderna och byter ut gamla lagningar? Personligen tror jag det är bättre att låta dem sitta tills de ramlar ur, och då byta till något bättre.

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Annika, har också undrat om det kan förhålla sig så med amalgamfyllningarna. Jag ska kolla med Linda hur det hela gick till. Men det förklarar ändå inte övriga tungmetaller och deras förhöjda värden. Såg du att Rose Marie Swift (makeupartist och grundare av RMS Beauty) också hade gjort ett liknande test och fått förhöjda värden?

Bild för Annika Eriksson

Undrar om det gäller för makeupartiser generellt? Att det, liksom frisör t ex är ett yrke där man utsätts för många tveksamma ämnen.
Lite läskigt det där, vad vi har i kropparna. Jag läste nånstans att man kan se ungefär hur gammal en person är genom att se vilka miljögifter man har lagrat i sig. Äldre generationer har DDT t ex, yngre generationer har kemikalier från flamskyddsmedel mm i sig.

Bild för Mitte
Mitte,

Huvva, det lät läskigt att man kan "generationsbestämma" en person utifrån typ av inlagrade gifter. Säkert sant också... Ja, tänk om många som jobbar med det professionellt med makeup har samma höga värden på tungmetaller. För att inte tala om alla som jobbar med tillverkningen, i fabriken etc. Skulle ju vara galet intressant att göra en större studie på. När jag gick på konstskola i början på 90-talet så använde vi äkta akvarellfärger (alltså inte vattenfärg för barn), de ger de absolut vackraste och mest färgstarka pigmenten. Att några av färgerna innehöll tungmetaller var allmänt känt, färgerna heter ju till och med "kadmiumgul" etc. Enda säkerhetsrådet man fick däremot var att verkligen inte slicka på penseln när man målade just med de gula och röda färgerna (vanligt att en del slickar på penseln för att få till en riktigt tunn spets när de vill måla detaljerat).

Bild för emmy
emmy,

Den där Josie Maran Cosmetics - Argan Match Maker Serum Foundation lät ju super, men innehållslistan känns inte särskilt ren? Den är ju full med silikon tex. Eller är jag övernitisk?
Annars var där en hel del märken som jag aldrig hört talas om, så de ska kikas närmare på.
Jag har använt väldigt mycket smink i mina dagar, för att jag verkligen har tyckt det varit kul och kreativt, men sen jag blev gravid har jag bytt ut i princip allt. Sålt eller gett bort det gamla, även om det har känts dumt när jag inte vill använda det för att det innehåller skit...
Det enda jag inte hittat som jag är nöjd med är en riktigt bra mascara, och en flytande eyeliner.
Men det gäller ju som alltid att kolla INCI noga, även om det är ett "grönt" märke...

Bild för Mitte
Mitte,

Ja, helt riktigt, visst är det deppigt! Dessutom inneghåller den ju PEGs och siloxaner. Vet inte varför Josie Maran har gått under den gröna flaggen egentligen. Tycker inte alls du är övernitisk, bara uppmärksam :)

Bild för Mitte
Mitte,

Tack snälla Mona, vad kul, det ska jag gå in och läsa direkt :)

 

 

Bild för Mitte
Mitte,

Nu har jag tagit bort Josie Maran Foundation ur listan, eftersom den ju inte riktigt kvalade in. Den var inte tillräckligt ren helt enkelt.

Bild för Mona
Mona,

Hej! Tänk så fort man vänjer sej, för mej känns det numera främmande att använda konventionellt smink (förutom mascara ska erkännas) sen jag blev medveten om vissa onödiga och ibland läskiga ingredienser som finns i! Jag är överlag väldigt nöjd med utbudet och kvaliteten på det naturliga sminket och jag märker att min hud mår så mycket bättre nu. Men jag kan sakna mer starka färger särskilt i läppstiften som t.ex. cerise/chockrosa eller knalligt orange. Är detta nåt man får räkna med när färgämnena inte är konstgjorda eller har jag missat sminkmärken som har en mer färgstark palett?

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Mona, bra fråga! Har själv undrat samma sak faktiskt. Samt om det finns en riktigt grym ögonskuggs-primer. Ska kolla bägge dessa saker med Linda bums! :)

Bild för Mitte
Mitte,

Hej igen Mona, nu har jag fått svar från Linda ang make med starka färger (tex knaliigt orange och starkt rosa läppstigt som du undrade över):

 

"JAG LETAR SJÄLV FEBRILT EFTER STARKARE FÄRGER. DET JAG HAR HITTAT HITTILS MED LITE MER FÄR ÄR
http://iliabeauty.com/collections/lipstick (ett starkt rosa, ett starkt orange, det vimlar inte av nyanser)
jag gillar http://www.couleur-caramel.co.uk/lips/lipstick.html dom har massa färger på både ögon och läppar, överhuvud taget ett stort sortiment.
http://www.zaomakeup.co.uk/ har endel fina färger.
men ja, det är svårt att få fram starka färger som är snälla......"

Bild för Mona
Mona,

Tack Mitte, så snällt att du kollade upp detta! :) Ja Ilias färger är fina, Voilá mums! (hutlös fraktkostnad dock) Problemet är annars att det sällan finns fysiska butiker där man kan kolla på färgerna IRL. Har flera gånger köpt grisen i säcken när jag letat på webben. På bilderna ser färgen lovande ut men har hittills inte överensstämt med verkligheten.
Har kollat på Body Shop som har ett par härliga färger men särskilt rena är de ju inte...fast jag gärna vill inbilla mej själv det. ;)

Bild för Erika
Erika,

Jag kmr lansera rms beauty i Norden nu i augusti så man kommer kunna köpa deras produkter här i Sverige snart! ;)

Bild för Erika
Erika,

Hej Mitte! Jag kommer nu att lansera Linda Öhrströms favoritmärke RMS Beauty i Norden. Jag skickar dig gärna en produkt om du hör av dig till mig med din adress! ;)

Med vänlig hälsning,
Erika

Bild för Lotta
Lotta,

Hej. Har du koll på var jag kan gå liten sminkkurs (på ngn timme) och köpa ekologiskt smink i New York? (Vilket märke ska jag leta efter om jag vill försöka hålla mig till 1? Älskar make up stores produkter i Sverige)

Bild för AlibinaGaw

cheap online online a href

b1c3 online pfizer brand online online

Bild för AvelGaw

can online cause anger

55d9 online requiere receta medica

Bild för AvelGaw

overnight online delivery

55d9 trouver du online pari

Bild för BorislavaGaw

online como se toma

d276 only today canada drug online

Bild för RozalinaGaw

online online online canada

2b9c the best place online soft

Bild för RozalinaGaw

online professional 100 mg uk

2b9c online tablette dosis

Bild för EddaGaw

i use it onlineing online

0f24 online on line senza ricetta

Bild för EddaGaw

online brand cheapest 100mg

0f24 comprare il online

Bild för EddaGaw

where i go bay online

0f24 venta online online

Bild för EddaGaw

farmacia en lnea online

0f24 online in vaticano

Bild för VladilenGaw

viagra par pilule

[url=http://viagratey.com/]online viagra[/url]

<a href="http://viagratey.com/">buy viagra</a>how much viagra should i take

[url=http://viagrakie.com/]viagra online[/url]

<a href="http://viagrakie.com/">buy viagra</a>cialis on sale

[url=http://onlinecialisurw.com/]cialis super active[/url]

<a href="http://onlinecialisurw.com/">cialis online</a>viagra sample free online usa

[url=http://superviagrabuys.com/]buy viagra[/url]

<a href="http://superviagrabuys.com/">viagra generic</a>

Bild för KarlGaw

Sidor

Lägg till kommentar