Försökskanin hos Marie Lodén i studie av hudbarriären

hudbarriären-trans-epidermal-water-loss-tewl-studie-marie-loden-irritation

Min hud – tydligt reaktiv

Marie Lodén är docent i experimentell dermatiologi och är aktiv inom forskningen. Just nu genomför hon en studie för att testa ett antal olika oljors effekt på hudbarriären. Jag blev tillfrågad att vara med som försöksperson, vilket jag självklart tackade ja till! Studien är hemlig så jag känner tyvärr inte till vilka oljor (eller oljeblandningar) vi testade, men däremot kan jag säga att jag återigen fick ett kvitto på att min hud är väldigt reaktiv. En del av studien bestod i att utsätta huden för ett irriterande och kärlvidgande ämne (metylnikotinat) och därefter mäta den rodnad och reaktion som uppstod i huden. Jag fick en snabb och tydligt reaktion inom loppet av några minuter. Enligt Marie den snabbaste reaktion hon sett hos någon av sina försökspersoner. Som jämförelse hade Marie vid ett tillfälle väntat upp till 20 minuter på en knappt synbar reaktion. Vad är det som händer och vad skiljer min hud från andras? Jag har uppenbarligen en svag hudbarriär, förmodligen rent genetiskt. Min reaktion är ett tydligt tecken på att det metylnikotinatet lätt tog sig igenom hudbarriären och kunde påverka kärlen under. Alltså extra viktigt för mig att inte utsätta mig för skadliga, irriterande och allergena ämnen, eftersom min hud kanske inte är fullt så skyddande som den borde vara.

TEWL – Trans Epidermal Waterloss, ett sätt att mäta hudens kondition

Med olika superkänsliga instrument kan man bland annat mäta hudens vattenavstötning, eller TEWL (Trans Epidermal Waterloss) som man säger på fackspråk. Från en frisk hud avdunstar hela tiden en viss mängd vatten, men när hudbarriären (dvs det skydd som vårt yttersta hudlager utgör) skadas så ökar vattenavdunstningen. Man kan också se om olika typer av krämer, oljor och lotioner påverkar hudbarriären positivt eller negativt. Därmed vet man ifall t ex en olja faktiskt stärker eller bryter ner hudbarriären.

Oljors effekt på hudbarriären – så gick testet till

tewl-trans-epidermal-water-loss-studie-marie-loden

Marie börjar med att mäta den vattenavdunstning (TEWL – Trans Epidermal Waterloss) som min hud har helt naturligt. Den visade sig vara något högre än normalt. Precis som när man mäter blodtryck är det viktigt att sitta lugnt och stilla i stolen. Vattenavdunstningen kan öka om man har en förhöjd blodcirkulation (tex genom att man har stressat till själva undersökningen eller om man sitter elda upp sig över något och sitter och prata ivrigt). Huden mäts sedan upp i exakta små rutor där olika oljor ska smörjas in.

tewl-studie-marie-loden-tejp

Med 20 drag av tejp på ena halvan av underarmen drar Marie av en liten del av hudens yttersta lager. 

tewl-studie-marie-loden-tjep-oljor

Här syns tydligt den del av huden som har fastnat på tejpen efter 20 drag. Min underarm smörjs in med ett antal olika oljor/oljeblandningar. Det är noga med mängden, 2mg per kvadratcentimeter är den standardmängd som man brukar använda vid den här typen av tester.

marie-loden-studie-tewl-trans-epidermal-waterloss

Efter att de olika oljorna strukits på huden applicerar Marie ett par droppar metylnikotinat på varje ruta (där huden dragits av med tejp och alltså försvagats). Testet visar de olika oljornas eventuella effekt på hudbarriären genom att vi kan mäta var rektionen dyker upp först och blir starkast. I mitt fall fick vi applicera två gånger eftersom det hela gick så fort att vi missade själva händelseförloppet. Vi satt och babblade någon minut och vips hade jag fått full reaktion på alla rutor. Vid nästa applicering satt vi tysta som möss med blicken fixerad vid armen...

Avslutningsvis mätte Marie både TEWL och (med ett helt annat instrument, syns i översta bilden till höger) hur kraftig reaktionen blev i respektive ruta. Hon forsatte sedan vid flera tillfällen under en dryg halvtimme att mäta hur irritationen sakta klingade av. 

För den som vill fördjupa sig inom kosmetika håller Marie Lodén genom sitt institut Eviderm regelbundet ett antal olika utbildnignar. Den 9 december är det dags för nästa kurs, "Medicinteknik - från teori till praktik". Läs mer här.

 

Kommentarer

Bild för Mona
Mona,

Så intressant och spännande, förstår att du ställde upp, hade jag också gjort utan att blinka! Huden är verkligen fascinerande! Så synd att du inte fick veta vilka oljor som hjälper eller stjälper din hud. Men förhoppningsvis kommer väl resultatet av hela studien att redovisas på något sätt, kanske kan man isf dra några egna slutsatser av den. Ju mer man får veta om sin hud, desto bättre. Men det kan ju ändå vara lite läskigt att få svar så svart på vitt som du fick. För en del år sen gjorde jag ett omfattande lapptest (över 50 ämnen) som bl.a. visade tydlig reaktion på parfym. Tyvärr kunde detta också gälla eteriska oljor, ämnena limone och geraniol. Vill inte gärna erkänna detta för mej själv, älskar ju eteriska oljor! ;) Använder parfymerade grejer ändå men försöker prioritera vilka produkter jag bara "måste" (snarare vill!) ha doft i.

Bild för Annika Eriksson

Spännande! Men jag hoppas att du senare får veta vilka oljor det var och att du får blogga om resultatet? Eller kan man läsa om det någon annanstans?

Bild för Mitte
Mitte,

Mona, vad tråkigt att du reagerat på parfym (och vissa doftämnen som även finns i eteriska oljor)! Men parfymallergi är tydligen något som ökar kraftigt, så du är knappast ensam. Jag skulle verkligen vara försiktig om jag vore du. En allergi är ju en livslång känslighet som dessutom kan triggas till att förvärras. T ex kan man om man är överkänlsig mot vissa hårfärger utveckla en allergi även mot färgämnen i kläder. Tänk bara om man inte kan köpa färgade kläder, då börjar vi verkligen tala om ett handikapp!

Studien Marie gör är på uppdrag av hemlig uppdragsgivare. Möjligt att de vill testa specifika oljor/oljeblandningar som de sedan kan använda i sina produkter. Kommer med andra ord aldrig avslöjas eller publiceras. Ja ja, så kan det vara. Man får helt enkelt spara ihop lite pengar om man är nyfiken, så kan man göra sina egna studier :)

Sidor

Lägg till kommentar