Kallpressad ekologisk arganolja för 1200 kr litern eller 18 000?

arganolja-crearome-atlas-naturals

1 252 kr eller 17 933 kr per liter - är det någon skillnad i kvalitet?

Kallpressad ekologisk arganolja är dyrt. Men att det kan skilja så mycket som drygt 16 000 kr för en liter är otroligt. Kan det verkligen finnas en skillnad i kvalitet som är värd den prisökningen? Eller är allt bara en fråga om "branding". De två produkterna ovan innehåller samma sak: kallpressad ekologisk arganolja. Båda är eko-certifierade och framställda av ett kvinnokooperativ i Marocko. Den vänstra Arganolja kallpressad eko är tillverkad av Crearome och går att köpa i en 500 ml-flaska för 626 kr (alltså 1 252 kr/litern) medan den andra, Atlas Naturals Organic Argan Oil säljs hos Kakaobönan för 269 kr/15 ml (dvs 17 933 kr/litern). 

Jag mejlade Elisabeth Lendelund på Naturkosmetikkompaniet (som distribuerar Crearome) och Kristina Oudini på Atlas Naturals och frågade om det fanns några reella kvalitetsskillnader mellan produkterna. Här är deras svar:

Elisabeth Lendelund (Crearome Arganolja kallpressad eko):

"Arganträdet är ett av de äldsta träden i världen och växte för mer än 80 miljoner sedan i norra Afrika och i Europa, men idag finns de enbart i sydvästra Marocko. Träden är 3-4 m höga med torniga grenar. De kan bli över 200 år gamla och har djupa rötter vilket skyddar mot ökenspridning.  Veden ger människorna bränsle och byggmaterial, bladen och frukterna används som djurfoder. Arganfrukterna liknar stora oliver och har ett hårt skal. Innanför skalet finns själva frukten bestående av fruktkött och tre kärnor. Från kärnorna utvinns den värdefulla oljan som kallas för flytande guld i Marocko. Marockanerna har traditionellt använd arganoljan framförallt till mat men även för skönhet och hälsa. 
Den arbetskrävande och tidsödande utvinningen av arganolja har traditionellt utförts av berberkvinnor. Nu har kooperativ grundats för de kvinnliga jordbrukarna, vilket förbättrar deras sociala ställning och stödjer dem i att förbättra och skydda de utrotningshotade trädbestånden. Automatiserad produktion har införts på många ställen, vilket ger större utbyta av olja än manuell hantering. 1998 förklarades arganbestånden som biosfärområde av UNESCO. Träden skyddas genom lagstiftning och olika projekt såsom återbeskogning .
Vid odlingen används inga besprutningsmedel eller konstgödsel . Arganfrukterna plockas för hand och torkas i solen. Skalen krossas, fruktköttet avlägsnas och kärnorna plockas ur. Om oljan ska användas till mat rostas fröna. (Olja från orostade frön går att använda till mat, men får inte den goda nötaromen). Fröna mals och oljan pressas ut utan uppvärmning. Det behövs 100 kg frukter för att få fram 2 -3 liter olja, därför har den ett högt pris. Arganolja kallpressad eko har inga tillsatser av konserveringsmedel, aromer, antioxidanter eller blekningsmedel och har inte utsatts för raffinering, deodorisering, härdning, blekning eller annan processning. Internationella vetenskapliga studier har visat att arganoljan tillhör en av de mest värdefulla och högkvalitativa oljorna i världen. Arganolja är en halvfet olja som är bra att använda före och efter solning. Den är cellstimulerande och hudgenererande och gör huden mjuk och elastisk. Oljan passar därför att använda i regenererande produkter för skadad och mogen hud och i produkter runt det ömtåliga ögonområdet. Dessutom vid eksem, acne och hudallergier. Även bra för torrt och livlöst hår. Aktiva beståndsdelar i oljanKaroten, E-vitamin (tokoferol), triterpener samt fytosterolerna spinasterol och schottenol." Läs mer här.

Kristina Oudini (Atlas Naturals Organic Argan Oil):

"Atlas Naturals är ett projekt med mycket hjärta och själ. För oss är kvalité och kvinnornas fantastiska arbete i kooperativet det viktigaste. Våra oljor är certifierade "Organic Cosmetics" av franska Ecocert och detta innebär att hela kedjan från första fröet till den färdiga produkten kontrolleras; alltså inte endast själva råvaran som ofta är fallet. Detta innebär givetvis ett högre pris för kunden, men samtidigt en verklig garanti för att produkten är av högsta kvalité och verkligen 100% ekologisk
och ren. Samtidigt har vi satsat på ett annorlunda och lite lyxigt koncept för att verkligen dessa unika oljor ska valoriseras som de förtjänar. Arganoljan produceras endast i södra Marocko och jag lever här sedan snart 13 år och har en direkt kontakt med kvinnokooperativet och inblick i prduktionen som en slags garant för att våra höga krav på kvalitén alltid respekteras." Här läser ni mer om Atlas Naturals Organic Argan Oil.

Arganolja bästa hudoljan?

Man hör och läser ofta att arganolja skulle vara rena undermedlet för både huden och håret. Påståeenden om att oljan t ex skulle ha "hudregenererande" egenskaper upprepas ofta helt automatiskt. Men är det sant (och var kommer i så fall den informationen ifrån)? Är arganoljan verkligen värd sitt höga pris, är den så mycket bättre än andra vegetabiliska oljor med liknande fettsyresammansättning? Jag har egentligen inte gjort någon djupdykning i ämnet, mer än att jag hittat några länkar som alla verkar pekar åt samma håll: arganolja är en fin olja men det saknas kliniska studier som kan påvisa att just arganoljan skulle vara avgjort bättre än många andra vegetabiliska oljor.

 
Ja vad säger alla ni andra? Tror ni det finns någon skillnad oljorna emellan, förutom priset?
 

 

In English

 
The price of organic cold pressed argan oil can surely vary. EUR 130 or EUR 1 900 per litre, you decide! Is the difference in quality really as big as the difference in price? According to the two manufacurers, Crearome (Arganolja kallpressad eko) and Atlas Naturals (Atlas Naturals Organic Argan Oil) , the oils mentioned in this article are both out of highest quality and made by women in a Co-op in Marocko. So, is this all about branding? Another question all together is of course if argan oil at all is such a superiour oil (compared to for instance sunflower seed oil) when it comes hair and skin care? Anyone having an opinion on this subject? 
 
 

 

Kommentarer

Bild för Jeanette

Arganolja har jag faktiskt inte testat så många olika varianter av. Däremot jojobaolja och mandelolja.
Jag undrade till en början varför de kunde skilja sig så i pris på oljor från olika märken, för mig var det var ju liksom samma olja. Men där hade jag fel.

Där kan jag i alla fall bestyrka att det är skillnad på oljornas kvalité om man jämför 'samma' oljor från t ex Crearome och Alqvimia. Alqvimia har ett högre pris men också mycket högre kvalité. Skillnaden är stor.

Bild för Elisabeth

Jag har faktiskt aldrig testat arganolja, men har hört att den skall vara bra som hårolja så kanske att jag testar senare då mitt hår inte säger nej till lite extra fukt.
Skillnaden i priset är verkligen stor, lite svårt att tänka sig att skillnaden i kvalitet verkligen kan vara så stor då de ändå båda två är kallpressade och ekologiska. Men vem vet, kanske det är det i alla fall? Kanske kvinnorna i Marocko som utvinner arganoljan får mera betalt av den dyra? I så fall så känns ju skillnaden i pris helt okej men annars undrar man ju om det bara är märket som kostar och inte själva oljan.

Bild för Mitte
Mitte,

Jeanette, tusen tack för intressant kommentar. Får jag fråga, kvalitetsskillnaden som du nämner, var den självupplevd (och i så fall hur), eller finns det några faktiska bevis för detta?

 

Elisabeth, intressant det du skriver om att kvinnorna i kooperativet gärna kan få mer betalt, vilket i så fall skulle kunna motivera ett högre pris. Undrar om man kan få besked om hur det förhåller sig vad det gäller den saken... Ska undersöka :)

Bild för Jeanette

Kvalitetsskillnaden är självupplevd då jag testat olika märken av 'samma' typ av olja. Finns säkert faktiska bevis också. Framför allt om hur framställning av oljorna ske. Stor betydelse för oljans kvalité kan vara t ex tidpunkten för plockning och tillverkning mm. Trots att de alla har varit kallpressad. Jag kan kolla upp det och återkomma till dig med mer info =)/ Jeanette

Bild för Mitte
Mitte,

Ja jättegärna Jeanette! Det vore verkligen intressant att veta! På vilket sätt upplevde du att den ena var bättre än många andra? 

 

Bild för Diana Carolina Mayer
Diana Carolina Mayer,

Hej! Jag har texta argan olja tidigare och kan säga att den är faktisk bra för hår, naglar och ansikten. Men flaskan jag köpte tidigare hade certifikat av Ecocert. Nu hittade jag en sidan www.ekoplanet.se och på den här sidan står att dem säljer Argan Olja 100% Natural och står också att dem har certifikat av Ecocert. Då köpte jag två flaskor (250ml varje flaska) och denna kostade ca 500 kr. Och nu när jag har fått flaskor det står inte certifikat av Ecocert. Istället står en av Bio, nach EG-Öko-Verordnung. Då kontaktade jag dem, där jag köpte och manen säger att Argan olja är inte bara certifikat av Ecocert som är giltigt att den finns certifikat av Bio. Kan någon snälla hjälpa mig och säga om det stämmer? Kan certifikat av Bio vara giltig? Tack på förhand! Vänliga mailat mig på dianacmayer@hotmail.com
Önskar verkligen att någon hjälper mig med det här!
Med vänliga hälsningar
Diana Mayer

Bild för Diana Carolina Mayer
Diana Carolina Mayer,

Hej! Jag har texta argan olja tidigare och kan säga att den är faktisk bra för hår, naglar och ansikten. Men flaskan jag köpte tidigare hade certifikat av Ecocert. Nu hittade jag en sidan www.ekoplanet.se och på den här sidan står att dem säljer Argan Olja 100% Natural och står också att dem har certifikat av Ecocert. Då köpte jag två flaskor (250ml varje flaska) och denna kostade ca 500 kr. Och nu när jag har fått flaskor det står inte certifikat av Ecocert. Istället står en av Bio, nach EG-Öko-Verordnung. Då kontaktade jag dem, där jag köpte och manen säger att Argan olja är inte bara certifikat av Ecocert som är giltigt att den finns certifikat av Bio. Kan någon snälla hjälpa mig och säga om det stämmer? Kan certifikat av Bio vara giltig? Tack på förhand! Vänliga mailat mig på dianacmayer@hotmail.com
Önskar verkligen att någon hjälper mig med det här!
Med vänliga hälsningar
Diana Mayer

Sidor

Lägg till kommentar