Olivolja skadar hudbarriären – Solrosolja stärker den!

oliveoil-skin-care-skinbarrier-integrety-sunfloweroil

Skönhetsindustrin drivs helt och hållet av sk "claims". Man är så van att matas med påstående att man inte ens reagerar. Claims som inte bara kommer från miljard-multisar, utan även från bloggare och hemmakokare som jag. Det är lätt att ryckas med och oreflekterat upprepa allehanda myter; "Vårdande kaktusfikonolja, collagenboostande alger, antiage bladibladikomplex..." Ja ni känner igen tugget? Olivolja är en sån ingrediens man självklart tänker är bra. Min mormor smorde t ex alltid in huden med olivolja och hon hade jättefin hy (sant!). Det finns t o m flera hudvårdsserier som har olivolja som nyckelingrediens (t ex Oliva som säljs på apoteket). Men tänk om olivolja visade sig vara direkt dålig för huden?

Olivolja skadar hudbarriären och kan orsaka irritation

I en studie från jan 2013 jämfördes ren olivolja med solrosolja för att se hur dessa två oljor påverkar hudbarriären. Testpersonerna utgjordes av 19 vuxna personer (som tidigare både hade haft eksem och inte). Under fyra veckor fick de två gånger om dagen smörja ena underarmen med olivolja och andra armen med solrosolja. Bland annat mättes sedan hudens PH-värde, hudbarriärens kondition (stratum corneum integrity), fukthalten i huden och eventuell irritation och rodnad. Det visade sig att olivolja faktiskt skadade hudbarriären och orsakade mild irritation hos ett signifikant antal personer (oavsett om de hade haft ekesem tidigare eller inte). 

Solrosolja ökar fukthalten och stärker hudbarriären

I samma undersökning visade det sig däremot att solrosolja tvärtom både stärkte hudbarriären och ökade hudens fukthalt. Det är klart att en studie inte gör någon sanning, men det är ändå både intressant och avslöjande. Men hur kan det här egentligen komma sig? Vad är det som gör att den ena oljan är bra för huden medan den andra inte är det? Det verkar inte vara riktigt klarlagt. Oljor har så klart olika fettsyresammansättning och innehåller dessutom en viss mängd oljesyra. En teori är att det är den här oljesyran som skadar huden.

Källa
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22995032

Kommentarer

Bild för Ellinor

Mycket intressant vore ju att veta vilket kvalitet på olja de använt sig av, kallpressad eller raffinerad, eko eller besprutade grödor... Personligen tar jag ett sånt här test med en mycket stor nypa salt :-)

Bild för Malin/BilboBlueEyes

Intressant. Min torra hud gillar ju ofta saker med solrosolja i, men det är ju så mycket annat i också så vet ju inte hur mycket det påverkar.

Bild för Estelle

Precis som Ellinor undrar jag om kvalite´n på oljorna, det verkar ju främst vara så att de använder sig av raffinerad olja i sådana studier. Så tar det också med en nypa salt.
Har iallafall köpt Solrosolja i dagarna (en annan olja tog slut) och ska testa.
För ett par veckor sedan köpte även ett par av de prisnedsatta Decubals Eco bodycream som du ju skrivit mycket gillande om, innehåller ju olivolja...
Gillar Bodycreamen, främst använt den som handkräm, blev för blank och inte helt ulitimat i övrigt heller i mitt ansikte..

Bild för Mitte
Mitte,

Hallå där! Tack för bra kommentarer och intressanta frågor! Jag har mejlat en av forskarna bakom studien och vidarebefodrat era frågor så nu får vi se om han svarar :)

Det skulle vara intressant att veta om oljornas framställningsmetod överhuvudtaget spelar någon roll för deras effekt på hudbarriären? Och i så fall på vilket sätt? En faktor att ta hänsyn till borde rimligen vara att kallpressade "virgin"-oljor (som jag själv gärna använder i mina hemmakok) ev är något mer instabila och reaktiva? Eller? Jag tänker att en eventullet oxiderad olja ju lätt kan skapa negativa reaktioner i huden (oxidativ stress, fria radikaler). Men man får ju nästa utgå ifrån att bägge oljorna var vid "god kondition" så att ingen hade börjat oxidera vid testets start. 

Men samtidigt, hur vet man vilken typ av framställningsmetod som använts på oljorna i en kräm, det står ju sälla närmare specificerat än just olivolja. 

Estelle, det här är relativt ny information för mig. Du har rätt i att olivolja ingår i Decubals eco-kräm som jag ofta puffat för här. Funderar just på hur jag ska förhålla mig till detta. Ren olja och kräm är ju inte nödvändigtvis samma sak. Men jag måste hålla med att det inte känns lika kul med en olivolje-kräm längre...

Bild för Jenny
Jenny,

Hej Mitte!

Roligt att du svarade på min tidigare kommentar. Nästa gång jag ser dig så ska jag gå fram och hälsa på dig!

Vad bra att du tog upp detta med olivolja. Min hudläkare har sagt, vid flertal tillfällen, att jag inte ska använda olivolja på huden för de vet att det kan orsaka kontakteksem. I Finn Andersens bok "Guldet från växterna" nämner han att ett fåtal människor kan få hudreaktion av olivolja. Och hänvisar till Läkartidningen nr 9/91, där det redovisas några fall av allergiskt kontakteksem vid användning under längre tid (fem år) utvärtes. Jag vill minnas att Apotekets olivolja har en varningslapp på flaskan som säger att den kan orsaka kontakteksem. Jag har använt olivolja till och från, speciellt på händerna, men även Moonsuns Cleansing oil med oliv, sesam och lagerblad. Bra att du har mailat en av forskarna så vi får lite klarhet i vilken typ av olivolja de har använt. Men nu kommer jag nog fortsättningsvis bara äta olivoljan.

Jag har framför allt använt avokadoolja, tistelolja och nattljusolja tillsammans. Finn Andersson kallar den blandningen för en lyxig olja som är bra att använda på ansiktshuden till natten (ska också vara karotin i, men han varnar för att inte alla tål karotin och jag kan reagera på lite allt möjligt så jag har hoppat över den). Har haft problem med eksem bakom öronen av alla ställen (iof bra för då syns de ju inte) o jag har provat alla möjliga oljor i nästan 20 års tid och nu äntligen hittade jag mirakelkuren - kokosolja. Bara ren kokosolja från Holistic. Känns helt fantastiskt! Lyckligtvis har jag inte haft några eksem i ansiktet på flera år, men om de skulle dyka upp ska jag prova kokosoljan på dem också.

Tack igen för en bra blogg som håller hög klass!

Jenny

Bild för Mitte
Mitte,

Tack snälla Jenny för att du vill delge dina erfarenheter. Mycket intressant information! Vad bra att kokosolja verkar funka bra för dig. Har också använt den i lite olika bodybutters. Det blir en härligt smörig konsistens, man behöver inte alls ta så mycket för den är rätt så fet. Skönt att du är av med eksemen nu i alla fall!

Bild för Dorte Nissen

Hej

Jag är ganska säker på att anledning till att upprepad behandling med olivolja kan ge irritation är att oljan innehåller benzosyre som kan ge kontakteksem. Det finns ju naturligt i oliverna (och i hög koncentration i lingon) och det är ju också stommen för parabener. Själv skulle jag inte använda solrosolja i ren form då den har ett högt omega 6 innehåll som kan ge en förskjutning i hudens fettsyrebalans och kanske öka inflammationen i huden?

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Dorte, Intressant!! 

Jag har aldrig hört att olivolja innehåller bensoensyra, Så här står det om olivolja på shenet, http://www.shenet.se/ravaror/olivolja.html

men kanske har du bättre information?

Intressant också om omgea 6 och att det skulle kunna förskjuta fettsyrebalansen i huden. Vilka oljor rekommenderar du?

 

 

Bild för Dorte Nissen

Här kommer några länkar att läsa på. De två första handlar om bensoesyra i olivolja och den sista är ett blogginlägg om vegetabiliska oljor (man kan ta det med en nypa salt men jag tycker att författaren har en poäng). Själv tycker jag att avokadoolja är väldigt bra och även kokos (som jag dock föredrar att äta).

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691500000612
http://www.oliarola.eu/data/PDF/Servili2002.pdf
http://wellnessmama.com/2193/why-you-should-never-eat-vegetable-oil-or-m...

Bild för Andrea
Andrea,

Mitte - tack för att du alltid har så intressanta och problematiserande blogginlägg!

Dorte - intressant länk till Wellness Mama. Jag läste framförallt början av inlägget på Wellness Mama lite noggrannare och att just rapsolja ofta är hårt processad är väl ganska känt (?).

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det som konsument känns svårt att göra bra och väl underbyggda val av hudvårdsprodukter.

Bild för Moa
Moa,

Åh SUCK ibland är ignorance a bliss på riktigt, jag som har använt olivolja i flera års tid, som sminkborttagning innan rengöring och på hela kroppen efter dusch men nu kan jag ju inte fortsätta med det ;) Får läsa på lite och hitta en ny all round-olja.
För övrigt gillar jag stycket om myter som sprids utan att man reflekterar över det. Det är nog extremt vanligt, i många avseenden inte enbart bland skönhetsingredienser. Det är bra att man är medveten och vaktar sig själv så man inte kommer med tvärsäkra påståenden. Tycker bloggare har ett ansvar att inte sprida dessa myter, som kan leda till att folk gör felaktiga val. Viktigt att vara ödmjuk inför ny forskning och våga korregera saker man tidigare stått för.

Tack för ett superintressant blogginlägg som vanligt!

Bild för Mona / La Vie est Belle

Oj det är verkligen sådant man inte har den blekaste aning om utan man tror att det är så "föra att alla säger det". Jag har aldirg ritkigt gillat att ha olivolja i huden eller håret, ika bra det då. Så jag kör tryggt vidare med mittt kokosfett! :)

Bild för Mitte
Mitte,

Dorte, instämmer med Andrea, superintressant länkt till Wellness Mama! Sanna Ehdin har ju länge flaggat för fleromättade vegetabiliska oljor, en obalans mellan omega 6 och 3, vilket kan leda till inflammatoriska tillstånd i kroppen. 

Kände inte till att Olivolja innehåller bensoensyra. Jättenyfiken, var har du läst det?

Moa, håller helt med dig ang det ansvar vi som bloggar har att vara försiktiga med vilken information vi sprider. Jag skriver utifrån min egen nyfikenhet och intresse. Det blir enskilda ingredienser och saker jag snubblar över. Skönhetsbranschen fascinerar mig mycket eftersom den är full av spännande drivkrafter och kontroverser. Ofta stöter man på rätt så fantasifulla påståenden och då undarar man varje gång, "får man verkligen påstå vad som helst"? Det är en bransch med stora ekonomiska intressen, fåfänga drivkrafter, komplexa samband parat med en längtan efter förenkling och glättighet. Och rätt så ofta, ren och skär konsumtionsglädje. Vem vill inte unna sig ett nytt läppstift ibland!? Redan vid valet av ämnen börjar man sålart "snedvinkla" verkligheten. Vad jag väljer att skriva får kanske ibland ett oförtjänt fokus? Men hur ska man som enskild bloggare annars göra? Jag försöker balansera så gott det går och vara sunt ifrågasättande till det mesta. Ibland känns det kanske lite väl "problematiserande", men hjärnan funkar väl så att den först formulerar ett problem för att på så sätt kunna hitta en lösning?

Ja, jag är i alla fall otroligt glad och tacksam över att få dela era klokskaper och tankar. Rent lyxigt är vad det är.

Bild för Mats Lindström

Hej!
Bra att du Mitte fångar upp några av de påståenden som flyger runt, och drar igång en diskussion! Och många bra kommentarer! Jag vill säga att resultatet att Olivolja är ett sämre alternativ än Solrosolja stämmer bra med vad många andra har skrivit, och det är oxå vår erfarenhet. Men jag vill påstå att ingen av dem är helt optimal som hudvård.
Olivoljan är ganska reaktiv och som redan har påpekats så kan den ge symptom på överkänslighet vid långvarig användning. Solrosoljan är för sin del är en torr olja som lätt penetrerar huden, men tyvärr oxiderar den ganska lätt så den är inte heller lämpad som huvudingrediens i hudvården (eller i matlagningen faktiskt). Dortes inlägg ger ytterligare ett skäl att vara försiktig med solrosoljan.
Jag stödjer principen att vi bör processa våra råvaror så lite som möjligt, och föredrar alltid en kallpressad virgin olja för att den ska ha kvar så mycket som möjligt av de fettsyror och vitaminer mm som finns där ursprungligen. Och när oljan är intakt i sin naturliga form är den lätt för kroppen att känna igen och ta hand om vilket minskar risken för överkänslighet.
Min teori till varför Oliv- och Solrosolja används är pga att det är billiga oljor. Sen har man gjort nödvändigheten (snålheten?) till en dygd genom att man tillskriver dessa oljor de överdrivet positiva egenskaperna som vi alla har hört talas om. Det är som sagt lätt att ta påståenden som sanna efter ett tag, och det är jätteviktigt att vi kan diskutera och granska dem!
Till sist vill jag ge ett alternativ till de här två oljorna vi diskuterat. Det finns vegetabiliska oljor som passar för alla och har minimal risk för överkänslighet även vid regelbunden användning. En olja som gör ett bra jobb i att hålla huden i fin balans och är trevlig att arbeta med är ... Mandeloljan så klart :-)

Bild för Jenny
Jenny,

Hejsan Mitte vad roligt att du tar upp detta, jag har innan skrivit ett inlägg om just denna studie och att man sedan på samma plats finner flertal studier av att olivolja hjälper huden istället men att man poängterar man hur viktigt det är med kallpressad och oraffinerad olja för att behålla den hälsosamma biten av oljan, http://jennyjahn.wordpress.com/2013/09/27/olivolja-bra-for-huden/.
Vi behöver i regel oftast blanda alla intag med varierande oljor för att få varierande fettsyror i form av mättat, enkelomättat, fleromättat, mineraler och vitaminer, inte bara exponera huden med en enda. Mysiga hälsningar Jenny

Bild för Marie
Marie,

Hej!
Har du kommit över någon mer info ang vilka oljor som bygger upp och vilka som bryter ner hudbarriären? Hur är det t ex med arganolja, jojoba..
Jag använder en blandning av eko kallpressade oljor både till rengöring och fukt till ansiktet. Känns bra för att de är rena och inte fulla med konstiga tillsatser. Undrar dock om oljorna bygger upp eller bryter ner, tycker att jag har fått lite fler linjer i ansiktet, kan ju bero på att jag använt fel olja, eller så är det bara tidens tand.

Bild för maria
maria,

Knappast övergripande,och är säkert beroende på person. Olivoljan har hjälpt alla i min familj väldigt mycket. :) Dessutom är olivolja oerhört överlägsen att inta i jämförelse med andra oljor. Blodgrupper är också väldigt intressant att studera vad gäller intag. Mvh

Bild för Wholesale Jerseys Cheap

People who are having the problem of constipation are suggested to eat apples with the skin on. Sounds interesting, isn’t it?Today, you can send flowers to your friends and relatives located in different parts of the world online from the comfort of your home.Along with these natural food items a person should also drink sufficient water to relieve constipation.48 percent, to 5,071. So what are you still waiting for? Just send flowers to Noida to your loved ones and feel the difference yourself!All of us love to send flowers to our friends, relatives and to our beloved on special occasions, and if they happen to stay in Noida then doing the same has now become so easy.
<a href="http://www.cheapsportsnfljerseys.us.com/" >Wholesale Jerseys Cheap</a>

Sidor

Lägg till kommentar