Vaniljdoftande body oil blir finaste julklappen!

vaniljolja-vaniljstang-olja-body-oil

Hög tid att börja med DIY-julklapparna nu!

En fin olja med naturlig doft av vanilj kan bli en härlig bodyoil att ge bort i julklapp. Egen vaniljolja ger en mild och svag doft av vanilj, knappt jämförbar med syntetiska vaniljdofter (alltför tunga och påträngande i min smak). Men vill man bli klart till jul är det hög tid att sätta oljan nu för att vaniljstången ska hinna ge arom åt oljan.

Så här lätt är det:

  • Välj en vegetabilisk olja med svag och neutral doft, tex solrosolja, mandeloljamacadamiolja eller jojobaolja. Vegetabiliska oljor oxiderar lätt, ju mer fleromättade desto fortare. Därför vikitgt att kolla oljans hållbarhet när du köper (undvik att köpa gamla oljor) samt skydda mot värme, luft och ljus. Gör inte större sats än vad som hinner förbrukas på ett halvt till ett år.
  • Häll upp ca 3-4 dl olja på en ren (helst mörk) glasburk
  • Tillsätt en eller ett par uppklippta vaniljstänger, skrapa gärna ur fröna ner i oljan (de sjunker till botten och behöver inte hällas över med på flaskan sen). Tips: ekologisk bourbon-vaniljstång från Änglamark går nu att köpa för ca 15 kr st
  • Tillsätt ev E-vitamin (ca 2%, dvs 6 ml = lite drygt en tesked) – skyddar oljan mot oxidering samt är hudvårdande
  • Låt stå mörkt och (gärna lite svalt) dra åt sig vaniljaromen 3-8 veckor (ställ jojobaolja i rumstemperatur eftersom det blir fast i kylskåpstemperatur)
  • Häll upp på fina flaskor (gärna mörktfärgade av glas)
  • Tillsätt ev fuktbindande Glycerin (glycerol) (ca 5-10%, dvs 15-30 ml =1-2 matsked) - obs då måste oljan skakas likt en dressing innan varje användning eftersom olja och glycerin inte blandar sig (effekten av glycerinet påverkas dock inte och eftersom det inte finns något vatten i blandningen så kan den inte mögla)

Du hittar alla ingredienser som behövs på Naturkosmetikkompaniet som bland annat säljer Crearome. Den här oljan passar utmärkt även som babyolja. 

God Jul! 

 

Kommentarer

Bild för Fanny
Fanny,

Hej! Först vill jag tacka dig för att du skriver en så inspirerande och bra blogg. Jag undrar om du vet om det går att minska storleken på porer i ansiktet på något sätt? Och om det finns någon produkt eller behandling som hjälper mot celluliter eller slapp hud?
Kram Fanny

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Fanny, tusen tack för fin feedback! :)

Vad gäller celluliter har jag inte gjort någon djupdykning i ämnen här på bloggen, men...

För egen del har jag, innan jag fick barn (och lite annat fokus än min bakdel) spenderat åtskilliga kronor, timmar och energi på att försöka få en totalt gropfri rumpa. Har testat otaliga krämer och mer eller mindre märkliga behandligar, som t ex "dammsugit" låren med en slags masserande vacumpump (LPG), gått på ekologisk cellulitbehandling, tånginpackning på Sturebadet, torrborstat och kört med hemma-massagemaskin och testat en miljard olika krämer (från de flesta stora marknadsledare). Dessutom har jag testat många skönhetsdieter genom åren, t ex undvikit kaffe, vitt mjöl och socker, olika typer av teer och detoxer, 14 dagars yogaläger med helvegetarisk kost, gjort leverensning och till och med varit på tarmsköljar/rawfood-läger i två veckor! Var det något av allt detta som funkade då? LPG-behandlingen tycker jag funkade tillfälligt, men det var jäkla dyrt. Bättre då att köpa tid hos en PT. För vad som verkligen funkar är ju gammal hederlig träning. Framförallt att springa och hoppa sägs det. Det ska nämligen stödja lymfans cirkulation och på så sätt driva ut överskottsvätskan i kroppen. Men jag ska även puffa lite för rawfoodlägret. Minns att jag hade en väldigt jämn och fin hud på stussen efter de två veckorna. Förvisso svårt att säga om det var själva kosten och tarmsköljningen eller helt enkelt bara det att jag gick ner massa i vikt. Blir man av med fettet på lår och rumpa så minskar ju så klart även celluliterna. Vet egentligen inte exakt vad cellutliter är, beror på eller hur de faktiskt uppkommer i detalj, men ofta hör man förklaringen att det samlats överskottsvätska och sk "slaggprodukter" (vad det nu är!?) i huden, samt att fettcellerna liksom bullar ut och att den stödjande bindväven runt omkring är för slapp.

Stora porer har jag tyvärr inte undersökt alls. Men det är säkert många med dig som undrar. Du får mer än gärna höra av dig till mig om du stöter på något intressant! 

Lycka till!

Bild för Estelle

Tack för påminnelsen! :) Skulle ju ha gjort vaniljolja för länge sen egentligen...
Idag har jag köpt Änglamarks vaniljstång och har olja, det är bara förpackningen till det som ska luskas ut vilken det blir...

Angående Celluliter, så är ju givetvis motion jättebra, men har hört av flera som sitter på spikmattan att även det ska fungera.
För min del märkte jag definitivt en minskning av celluliter förra sommaren när jag i princip helt var utan socker och snabba kolhydrater i 2 månader, så det kan ju vara lite olika för olika människor kanske?!?

Bild för Fanny
Fanny,

Tack för ditt utförliga svar! Cellulitbehandlingar är verkligen en djungel! Tror att motion och kost jag ha stor effekt. Har köpt weledas kroppsolja med björkextrakt som ska ge mindre celluliter och slätare hud. Misstänker att vetegroddsoljan kan vara en effektiv ingrediens i den. Har läst mycket positivt om hur vetegroddsolja kan ge slätare hud och göra ärr mindre framträdande (främst på emmagranaths.se blogg). Har inte hunnit pröva weledas olja än men kan lämna en kommentar om jag märker någon effekt.

Hittade en artikel där en hudterapeut hävdar att laserbehandling med ipl kan hjälpa mot stora porer. Men att man främst ska använda en mild med effektiv rengöring ( http://www.stureplanskliniken.se/pdf/ipl-behandling-laserbehandling-fill... ) . Starka produkter ska enligt artikeln stränga inne smuts i porerna och på så sätt göra att de växer. Låter som att rengöring med OMC med en parfymfri olja kan vara bra att använda. :)

Bild för Annika
Annika,

Vart hittar man enklast och billigast e-vitamin-olja och glycerin, på apoteket eller någonstans online?
Tack för en toppenfin och inspirerande blogg!

XOXO

Bild för Mona / La Vie est Belle

Åh som den vaniljälskare jag är så vill jag prova detta! :D Vart får mant ag på E-vitamin och Glycerin? Och vart finns bruna burkar? Och ska man filtrera bort vaniljkornen?

Kram!

Bild för Mitte
Mitte,

Hej Mona, kul att du också är en vaniljälskare! Och i så fall tror jag du kommer att älska den här doften!

Burkar, glycerin, e-vitamin och även alla möjliga oljor hittar du på  Naturkosmetikkompaniet som säljer Crearome

http://kosmetikkompaniet.se/category.html/crearome

 

Lycka till!

 

ps. min jojobaolja som bara stått i ett mörktskåp i lite drygt en vecka doftar redan massor av vanilj.

 

Bild för Lotto Lotta

Tack för fina tips!
Dina inlägg är bara bäst!

Sidor

Lägg till kommentar