december 2013

7 nyårslöften för friskare hud

hud-narbild-med-kram

Huden mår bra av samma saker som resten av du gör, dvs: Sov 8 timmar per dygn, stressa mindre och var oftare glad :), värna om och odla dina nära relationer, gör något av compassion för andra, motionera regelbundet och lagom hårt, ät näringsrikt med mycket bär, frukt och grönsaker, drick rent vatten, minska på stekt mat och rött kött, rök inte, andas frisk luft och minska exponeringen för kemikalier i vardagen – välj ekologiskt så ofta du kan. Men förutom dessa högst generella hälsoråd vill jag så klart bjuda på några extra hudsnälla tips:

1. Byt till snällare rengöring

Många använder alltför stark rengöring vilket kan leda till en sk tyst inflammation och/eller en skadad hudbarriär. Här kan du läsa mer om hur huden bryts ner av tyst inflammation – "inflammaging".

2. Välj oparfymerat

Syntetisk parfym innehåller ofta hormonstörande ftalater (Diethyl phthalate) för att doften ska "sitta i längre". Dessutom innehåller de flesta parfymer, även naturliga (med andra ord även eteriska oljor) sk oxiderande parfymämnen som när de kommer i kontakt med luften oxiderar och bildar kraftigt allergena hydroperoxider som är hudirriterande. Här kan du se listan över de 26 mest allergena parfymämnena. Dofter är något man vänjer sig vid. Och vänjer sig av med. Jag som har undvikt parfym i ca fem år har faktiskt helt ändrat uppfattnign om vad jag tycker doftar gott. Jag saknar t ex inte alls syntetiska parfymer, utan tycker de flesta luktar rätt så påträngande och tungt.

3. Lätta på peelingen

Alltför överdriven användning av aha-syror (som t ex glykolsyra) och annan peeling gör dig mer UV-känslig. Enligt en studie sponsrad av amerikanska FDA fördubblas risken för solskador för den som använder produkter med aha-syror.

4. Ta hand om hudbarriären

En stark och frisk hudbarriär är ett bättre skydd mot främmande ämnen som bakterier och irriterande kemikalier. Därför så viktigt att undvika att skada sin hudbarriär med alltför mycket tvättande i (varmt) vatten, stark rengöring, peeling eller ottilläcklig hudvård. En bra barriärstärkande hudkräm ska innehålla naturliga fuktbindare (NMF) som t ex glycerin och karbamid. Vissa krämer och oljor (som t ex olivolja) kan bryta ner hudbarriären, medan andra (som t ex solrosolja) stärker den. 

5. Bli pormask-detektiv

Får du lätt pormaskar (komedoner) och oren hy? Bli din egen pormask-detektiv och leta rätt på ifall produkterna du använder innehåller sk komedogena (tilltäppande) ämnen. Se t ex den här listan.

6. Undvik värstingarna: mörk hårfärg, triklosan och hydrokinon

Se till att undvika några av de värsta kemikalierna i kosmetika: mörka kemiska hårfärger, det bakteriedödande ämnet triklosan och det förbjudna pigmentblekande medlet hydrokinon (som säljs illegalt i en hel del butiker i Sverige). Mörka hårfärger är farligare än ljusa. De innehåller cancerframkallande och kraftigt allergiframkallande ämnen. Vem som helst kan utveckla en allergi som då blir livslång. Har man riktig otur kan sedan även bli överkänlig mot färgämnen i kläder. Triklosan är ett bakteriedödande ämne som är klassat som miljöfarligt och kraftigt giftigt för vattenlevande organismer. Det kan förekomma i acne-produkter, bakteriedödande tvål eller i vissa tandkrämer (ev fortfarande i Colgate Total och Pepsodent Ultra). Särskilt barn ska undvika triklosan. Hydrokinon är cancerogent och kan ge kraftiga missfärgningar och pigmentförändringar av huden.

7. Stanna i skuggan

Sist men inte mist, förlåt mitt eviga tjat. För alla oss som stannat hemma denna mörkaste av vintrar så känns sol och värme minst sagt avlägset. Men likväl, när det väl blir sommar igen, så kydda dig mot solen – den enskilt största yttre faktorn som skadar huden och får den att åldras i förtid.

Tusen tack alla grymma läsare och blogg-kollegor för ett fint 2013. Genom er och bloggen har jag lärt mig massor av nytt! Gott Nytt 2014 på er alla!

Källa:
http://www.ewg.org/skindeep/top-tips-for-safer-products/


5 viktiga varor att byta till eko!

mest-besprutade-matvarorna-viktigaste-byta-till-ekologiskt 

Dags för ett nyårslöfte som gör skillnad?

Bara en dag kvar innan det är dags att avlägga sitt nyårslöfte. Tänk om alla vi som ens ids pyssla med slikt i år kunde välja något som verkligen gjorde skillnad? För hälsan och miljöns skull kan det t ex betyda mycket att bara byta ut ett fåtal matprodukter till eko. Här har jag snattat en suverän lista direkt från Naturskyddsföreningens sajt:

1. Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

2. Bananer och vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

3. Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas. Varför? Jo, ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet. 

4. Kött

Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra. (Nope, inte brasilianskt, svenskt ska det vara.) Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

5. Potatis

Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward  – en kung som borde störtas!

KällaNaturskyddsföreningen

 

Bästa mineralpudret! – Lily lolo mineral foundation spf 15

lolo-mineral-foundation-spf-15-puder-barely-buff

Snygg finish och snällt mot hyn

Det är många som har lovordat Lily Lolos mineralpuder och jag stämmer helt klart in i den kören. Eftersom min hy ibland både kan bli oren och torr av mineralpuder så har långtidstestat Lily Lolo (mineral foundation spf 15, Barely Buff) under fyra säsonger, vår, sommar, höst och nu då även vinter. Ibland dagligen och ibland med lite längre uppehåll. Och det funkar!

+
Min hy blir varken torr eller oren av pudret. Tycker det ger en mycket fin kosmetik, med precis lagom mycket skimmer. Egentligen skimrar det väl inte alls, snarare att det inte ger någon torr, pudrig look. Barely Buff är en bra nyans för mig, med en hudton som drar lite åt gult. Jag tyckte det var rätt lätt att välja färg eftersom det finns så många fina färgguider ute på nätet, dels på Lily Lolos egna sida (den bilden har jag även lagt upp här) samt på Beautyplanets sida.

-
Svårt att säga något direkt dålig. Måste i så fall bli en högst generell kommentar om puder, att det så klart liiite alltid kan klogga igen porerna något. I alla fall om man pluffar på mycket och varje dag. Var lätt på handen och håll upp ibland.

Betyg: 4/5

Du hittar Lily Lolos mineral foundation hos Beutyplanet, där det kostar 219 kr.

lily-lolo-mineral-foundation-spf-15-swatches

Högra delen av handen och den i blid vänstra delen av ansiktet har här ett tunt lager av Lily Lolo mineral foundation spf 15, Barely Buff. Märk väl att pudret har täckt över den röda färgen på kinden rätt så bra.

Här kan ni läsa fler recensioner av Lily Lolo: Hannah, Ingrid, Beleza, Malin

Tack Beautyplanet för spons av produkt!

lily-lolo-mineral-foundation-fargkarta

 

Green Peoples Volumising Mascara – äntligen en eko mascara som sitter!

green-people-volumising-mascara-ekologisk

Har letat med ljus och lykta efter en eko-mascara som håller måttet, och äntligen hittat vad jag söker! Genom min tidigare intervju med make up artisten Linda Öhrström så fick jag upp ögonen för Green Peoples prisvinnande mascara. Jag har framför allt letat efter en mascara som inte rinner och smetar av sig. Ett vanligt problem jag har även med konventionella mascaror. Men Green Peoples Volumising Mascara sitter! Mina egna fransar är verkligen pyttiga, så fransar och volym-mascaror så jag har aldrig ens försökt få till någon jättevolym. Green Peoples Volumising Mascara bygger lite lagom utan att klumpa eller gegga för mycket. Lätt att lägga jämt och fint. Jag köpte mascaran genom Green Peoples egna webshop vilket dessutom fungerade utmärkt. Fick hem varan på några dagar.

+
Sitter mycket bra på. Ger fina fransar med lagom mycket mascara-look. Ingen jättevolym kanske, mer åt det naruliga hållet. Bra pris och smidigt att handla från egna webshopen. Helt ok pris 210 kr.

-
Svårt att hitta något som är direkt dåligt, skulle möjligen vara att den är lite svår att tvätta bort enbart med snäll ansiktsmjölk. Men det får man väl köpa? Kan samtidigt passa på att rekommendera Nvey Eco Forte Soothing Eye Make up Remover, med den går allt bort.

Betyg: 5/5

 

green-people-ekolgiskt-mascara-mitte

 

 

 

Kemikalierna och folkhälsan – från gårdagens konferens

seminarie-astma-allergiforbundet-naturskyddsforeningen-carolina-klyft-kemikalier-folkhalsan

Tack Naturskyddsföreningen och Astma- och allergiförbundet för årets viktigaste dag!

Sitter och sammanfattar alla lärdomar och intryck från gårdagens Kemikalierna och folkhälsan - en konferens om miljögifter i vardagen och effekter på hälsa, arrangerat av Naturskyddsföreningen och Astma- och allergiförbundet. Konferensen som var öppet för allmänheten och fullbokat långt i förväg, bjöd på en tung uppställning av sakkunniga talare såväl som välbehövlig politisk debatt. Moderatorn Carolina Klüft ledde dagen på proffsigast möjliga vis.

Astma av babysim och värktabletter

Barns hälsa, eller snarare ohälsa till följd av dagens omfattande kemikalieexponering var en av konferensens huvudtema. Det handlar om hormonstörande ämnen och dess långtgående och skrämmande effekter, särskilt om påverkan skett under fostertiden. Flickor kommer tidigare i puberteten och utvecklar t ex bröst i genomsnitt ett helt år tidigare idag än för knappt 20 år sedan. Fler pojkar föds med missbildade könsorgan och testikelcancer bland unga män ökar också kraftigt. Dagens fertilitetsproblem till följd av undermålig spermakvalitet drabbar så många som 40% av den manliga befolkningen. Det handlar alltså inte längre om att vi utrotar vissa vilda djurarter, vi är tydligen på god väga att utrota oss själva också. En annan koppling som lyftes fram var sambandet mellan kemikalier och astma och allergi hos barn. Sjukdomar som ökar och som kan ge såväl akuta som livslånga funktionsnedsättningar. Kai Haakon Carlsen professor i pediatrik vid Oslo Universitet, även verksam vid den norska idrottshögskolan kunde genom sin forsknig t ex påvisa ett samband mellan klor och astma. Barn som deltagit i babysim löper högre risk att utveckla astma, likväl som elitsimmare. Av 25 undersökta elitsimmare hade 15 utvecklat astma. Efter två timmar med tävlingstempo i basängen har en simmare nått upp till gränsvärdet för klor enligt arbetsmiljölagen. Ett annat skrämmande samband är mellan astma och konsumtion av värktabletter hos barn under sex månaders ålder. Både acetylsalicylsyra och paracetamol har visat sig kunna öka risken för astma. Vidare presenterade Naturskyddsföreningen sitt arbete Operation giftfri förskola och rapporten Giftfria barn leka bäst samt checklistan 13 punkter som giftbantar förskolan. Även Kemikalieinspektionen presenterade sitt arbetat med giftfri vardag och förskolor.

Vad kostar det samhället när folk bryter benen av Kadmium i maten?

Det kostar 4 miljarder om året. Faktiskt kan man räkna ut det. Exakt hur en sådan ekvation ställs upp visade miljöekonomen Jenny von Bahr, utredare på Kemikalieinspektionen. Otroligt intressant och otroligt viktigt. Först när man kan visa de faktiska samhällskostnadena för miljögifternas hälsoeffekter så blir det tydligen lite fart på politikerna. Men fler studier behövs. Det finns ytterst lite gjort av den här typen av ekonomisk forskning, allt är i sin linda.

Kemikalier och hudallergi

Ett för mig och bloggen särskilt intressant ämne var det om kemikalier och hudallergi. Carola Lidén, professor i yrkes- och miljödermatologi Karolinska Institutet förklarade varför kontaktallergier ökar och vem som drabbas. Att oxiderande doftämnen från helt naturliga eteriska oljor kan vara kraftigt allergena presenterades av Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi och hudallergi Göteborgs Universitet (läs mer om den studien i mitt tidigare inlägg).

Miljöminister Lena Ek vädjar till opinionen och lägger ansvaret på EU-kommissionen

Miljöminister Lena Ek presenterade regeringens nya kemikaliepolitik. Det mesta handlade om löften och om prioriterade fokusområden (kläder och skor, hemelektronik, byggprodukter och barnprodukter) snarare än konkreta åtgärder och lagförändringar. Ansvaret sägs ligga hos både landsting (som fortfarande inte sköter sina upphandligar som de ska) och EU-kommissionen som går hårt åt de medlemsländer som vill gå i förväg vad gäller skärpta miljölagar. Tja, vad mer kan man förvänta sig av en miljöminister? Helt klart är i alla fall att EU-kvarnarna mal på tok för långsamt och att Sverige ändå behöver gå i förväg med egen strängare lagstiftning. Naturskyddsföreningens ordförande Michael Karlsson pekade på en ny rapport om EU:s kemikalielagstiftning vad gäller barnkläder och kom med konkreta förslag på åtgärder. Lena Ek svarade med att vädja till opinionen. Som hjälp i diskussionerna med EU-kommissionnen anser hon att det kan väga tungt med en svensk stark opinion. Jag tar henne på orden, här och nu!

Fullständig innehållsdeklaration av alla produkter!

Lena Ek, här kommer mitt bidrag till opinionen. Jag vill att alla varor som tillverkas och marknadsförs inom EU ska innehållsdeklareras. Jag vill t ex vet ifall ett par hörlurar till 10% består av ftalater? Eller ifall sovmadrassen är fullproppad av flamskyddsmedel? Jag tycker faktiskt jag har rätt att veta vad jag köper. Hur ska jag som konsument annars jag ska kunna fatta medvetna beslut? Kravet på fullständig innehållsdeklaration finns ju när det gäller mat och kosmetika. Och se vilken härlig opinion vi har fått om innehållet i dessa varugrupper! 

Vad kan du göra?

Sprid information! I sociala media, på jobbet, förskolan och bland vänner och bekanta. Var lite jobbig. Snacka på om sånt som folk inte vill höra, men ändå behöver veta. Hur ska man annars sprida viktiga men typiskt svinjobbiga saker? Gör aktiva val och bli en aktiv konsument. Köp bra miljöval. "Var alert, läs på och bilda dig en egen uppfattning" som Olle Söder, professor i barnmedicin vid Karolinska Institutet och överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus uttryckte sig. Och gå med i en organisation du har förtroende för. T ex Naturskyddsföreningen. Tack för din tid!

Konferensens talare och innehåll:

 • Kemiklaierna och folkhälsan - Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen – en ögonöppnande summering av dagsläget.
 • Kemikalier och allergiska sjukdomar – Ulf Brändström, kanslichef Astma- och Allergiförbundet , gav ett perspektiv man lätt glömmer: En stor grupp männsikor lider idag av olika allergiska besvär. Många fler än man tror är dessutom så akut sjuka att de direkt handikappas till följd av miljögifterna i vardagen.
 • Allmän översikt kring sambandet mellan kemikalieexponering och allergiska sjukdomar – Kai Haakon Carlsen professor pediatrik Oslo Universitet – Att våra barn mår dåligt av exponeringen för miljögifter i vardagen är ställt utom all rimlig tvivel. Kopplingen mellan vardagskemikalier och den ökade mängden allergiska sjukdomar (som t ex astma) hos barn befästs i ett stort antal vetenskapliga studier
 • Hormonstörande ämnen och barns utveckling – Olle Söder, professor pediatrik Karolinska Institutet, de hormonstörande ämnenas effekter mycket större än man tidigare trott. Ett stort antal funktioner i kroppen påverkas och effekterna kan sitta i över generationer. Särskilt skrämmande fakta kring fosterutveckling, där sambanden dessutom är komplexa och svåra att leda i bevis.
 • Samhällskostnader av Miljögifter – Jenny von Bahr miljöekonom, utredare på Kemikalieinspektionen – Att räkna på de samhälleliga kostnadena för miljögifternas hälsoeffekter ligger i sin linda. Fler studier behövs eftersom de utgör viktiga politiska underlag. Först när de faktiska kostnadena blir synliga blir det eld i baken på politikerna!
 • En ny kemikaliepolitik – Miljöminister Lena Ek – berättade om regeningens nya kemikaliepolitik
 
På eftermiddagen fortsatte seminariet i tre parallella block (där jag valde att närvara vid "Kemikalier och allergi" där perspektivet kring kemikaliera och hudallergier lyftes fram)
 

1) Inomhusmiljö. Moderator: Naturskyddsföreningen

 • Kemikalieinspektionen om deras arbete med giftfri vardag och förskolor – Helén Andersson, toxikolog Kemikalieinspektionen
 • Operation giftfri förskola (Naturskyddsföreningen) – En färsk genomlysning som mynnat ut i rapporten Giftfria barn leka bäst och checklistan 13 punkter som giftbantar förskolan
 • Sundbybergs kommuns arbete med giftfria förskolor – Jonas Nygren, kommunstyrelseordförande i Sundbybergs kommun 

2) Kemikalier och allergi. Moderator: Astma- och Allergiförbundet

 • Kemikalier som orsakar hudallergi – Carola Lidén, professor i yrkes- och miljödermatologi Karolinska Institutet
 • Förföriska dofter från naturliga försvarskemikalier – Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi och hudallergi Göteborgs Universitet
 • Miljöhälsorapporten och luftvägsallergi – Greta Smedje, enhetschef Socialstyrelsen 

3) Störda hormoner och låga halter. Moderator: Naturskyddsföreningen 

 • Skyddas barnen tillräckligt genom Reach? – Linda Molander, doktorand ITM Stockholms Universitet
 • Att bedöma hormonstörande ämnen baserat på experimentella data – Helen Håkansson, professor i Toxikologi vid institutet för miljömedicin Karolinska Institutet
 • En hälsobov i inomhusmiljö – CG Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet 

Myndigheternas arbete med kemikalier och folkhälsa – Moderator: Ulf Brändström

 • Greta Smedje enhetschef Socialstyrelsen
 • Jan Hammar stf generaldirektör KEMI,
 • Leif Aringer överläkare på Arbetsmiljöverket
 • Sara Elfving utredare Boverket
 • Rickard Bjerselius toxikolog Livsmedelsverket

Politisk debatt – Moderator: Mikael Karlsson

 • Politiker: Sara Karlsson (s)
 • Karin Karlsbro (Fp)
 • Linda Wemmert (M)
 • Helena Leander (mp)

Lågutbildade kvinnor störst risk att dö i förtid

Utbildningsnivå avgör livslängd

Risken att dö i förtid, i åldern mellan 35 och 64 år, har generellt sett minskat i Sverige det senaste decenniet. Men bland lågutbildade kvinnor har minskningen inte hängt med i samma takt som för andra grupper i samhället. Rökning sägs vara främsta orsaken. Lågutbildade kvinnor har inte dragit ner på sin rökning och därför heller inte förbättrat sin hälsa på samma sätt som tex högutbildade kvinnor. Ytterst är det en fråga om jämlikhet skriver Socialstyrelsen när de i går publicerade statistiken på sin sida. Från och med i år kommer därför Socialstyrelsen ha med skillnaden i hälsa beroende på utbildningsnivå i den officiella statistiken över dödlighet.

Minskad förtida dödlighet (i åldern 35-64 år) från 1991 till 2012:
 • Män med eftergymnasial utbildning: 43%
 • Kvinnor med eftergymnasial utbildning: 33%
 • Kvinnor med endast grundskoleexamen: 6%

Rökning en (arbetar)klassfråga?

Rökning dödar. Det vet alla. Medan rökning minskar i många samhällsgrupper så fortsätter alltså lågutbildade kvinnor att utsätta sig för en av de främsta hälsorisker vi känner. I sammanhanget känns det så klart galet ytligt att tala om hudkvalitet och skönhetsvård, men kanske skulle en bättre hy motivera fler unga kvinnor att ge upp sin rökning? Jag har själv rökt, jag har själv skjutit det där fimpandet framför mig. Och jag har också själv lyckats slutat röka och sett vilken skillnad det kan göra i allmänt välbefinnande. Konditionen, andedräkten, huden, allt. Så otroligt ofräscht att röka. Idag är det för mig helt obegripligt att jag faktiskt en gång har gjort det. Så lycka till alla ni som har ett avgörande nyårslöfte framför er. Det bästa med att sluta röka? På sikt, självklart ett längre och hälsosammare liv. Men just här och nu, ett problem mindre att ha ångest över. Tänk vilken energi det kan frigöra!

 

Fortfarande tid att beställa ekologiska leksaker till jul!

/ekologiska-julklappar-leksaker

Om man har julklappspanik och dessutom svårt att hinna ränna runt hela stan för att hitta alla klappar så kommer här tips på några online butiker med fina ekologiska leksaker:

 • Abc Leksaker – Brett sortiment
 • Ekoleko – Fraktfritt över 500 kr. Leverans inom 24 tim. Många fina saker i trä. Eller sätt ihop och måla själv din egen borg, slott, dockskåp i kartong. Miljövänlig lättarbetad lera som håller länge och dessutom flyter.
 • Ekokul – Leverans 25 dagar. Stort sortiment, även fairtradeleksaker
 • Lapland Eco Store – Idag är sista dagen att beställa till jul! En del fina leksaker, men framförallt riktigt fina husgeråd i bambufibrer och bambu!
 • Made For Kids – Ekologiska kläder (många funktionskläder). Fri frakt!
 • Rekolek – Fina prisbelönade kvalitetsleksaker i trä och textil. Även bra matbehållare i glas och rostfritt samt glassformar i rostfritt stål.
 • Rightstore - Fri frakt över 500 kr. Fina dekorationer till vagnen!

Hyaluronsyra – effektiv anti age eller överskattad fuktbindare?

skin-barrier-skin-penetration-hyaluronic-acid-molecule-weight

Kroppseget ämne med stor vattenbindande förmåga

Hyaluronsyra (HA, Hyaluronic acid, Hyaluronan) är ett kroppseget ämne med stor vattenbindande förmåga. I hudkrämer tillsätts det som fuktgivare och i sk "fillers" injeceras hyaluronsyra för att fylla ut rynkor och ge fasthet åt huden. Hyaluronsyra används även i behandlingen av vissa ledbesvär (inte minst på hästar), där det fyller funktionen av ett naturligt smörjmedel.

Viktigt del av kroppens grundsubstans

Hyaluronsyra är en slags sockerart som kallas glykosaminglukan, eller rättare sagt "en typ av högmolekylärt kolhydrat, bestående av mycket långa kedjor av omväxlande N-acetylglukosamin och glukuronsyra" för att citera National Encyklopedin. I kroppen binder hyaluronsyra vatten och bildar en geléliknande substans. Det upptäcktes först i ögats glaskropp, men finns i alla vävnader i kroppen. Framför allt i lös bindväv, som t ex hud. 50% av kroppens totala mängd hyaluronsyra återfinns i huden. Det är främst i hudens djupare lager, läderhuden (dermis) som hyaluronsyran har sin plats. Läderhuden består av tre byggstenar: celler, fibrer och en sk extracellulär matrix, en grundsubstans runt cellerna och fibrerna. Hyaluronsyran utgör en av de huvudsakliga beståndsdelarna i den här grundsubstansen där den fyller många funktioner. Bland annat fungerar hyaluronsyra som fuktgivande smörjmedel och stötdämpande utfyllnad mellan de elastiksa fibrerna, kollagen och elastin. För cellernas nybildande och delning samt vid inflammation och hudens reparation och sårläkning spelar hyaluronsyra också en viktig roll. Senare års forskning har visat att det hyaluronsyra även kan förekomma inne i våra celler, men funktionen där är ännu inte känd. Hylauronsyra förekommer också rikligt, farmförallt i ledvätska, men även i lungor, njure, muskler och hjärnan.

Från tuppkam och bakterier

Hyaluronsyra har under längre tid varit en het ingrediens i hudvård. Tack vare sin unika förmåga att binda vatten kan den tillsättas i låga doser för att bilda en gel. Det räcker med en koncentration av 1% för att binda 99% vatten. Eftersom hyaluronsyra har ett naturligt ursprung dyker den också ofta upp i naturbaserad/ekologiska produkter. Det är en praktiskt taget helt ogiftig substans som inte ger upphov till några allergiska reaktioner. Hyaluronsyra kan framställas från tuppkammar (som innehåller ca 1-2% hyaluronsyra) eller från genmodifierade bakterier (t ex vissa former av stafylokocker) vilket numera är en vanligare tillverkningsmetod. Hyaluronsyra är kostsamt att framställa och därför en dyr ingrediens. 

För stor molekyl för att passera hudbarriären

Det är lätt att tro att hyaluronsyra har samma funktion i en kräm som inne i kroppen. Många tillverkare verkar också gärna dra växlar på hyaluronsyrans centrala roll som fyllnadsmaterial i huden när de tillsätter ämnet i anti-age produkter. Men hyaluronsyran är en alldeles för stor molekyl för att kunna penetrera hudbarriären. Ämnen är uppbyggda av atomer som i sin tur sitter ihop i olika stora molekyler. Molekyler mäts i något som heter Dalton. Man brukar säga att en intakt hudbarriär bara släpper igenom ämnen som har en lägre molekylvikt (dvs är mindre än) 500 Dalton. Större molekyler än så kan alltså inte passera hudbarriären. Hyaluronsyra har en molekylvikt mellan ca 50 000 - 8 000 000 (miljoner) Dalton, beroende på tillverkningsmetod. Tillsatt i en kräm blir hyaluronsyran därför liggande kvar utanpå huden där den bildar en film. Ungefär som ett lock stänger den inne fukten i huden och blir "fuktgivande" genom genom något som kallas ocklusion. På liknande sätt fungerar t ex mineraloljor. Det går numera att slå sönder hyaluronsyran så att den får en lägre molekylvikt, sk Low Molecular Weight Hyaluronic Acid. Kruxet är bara att det här inte längre är en hyaluronsyra, bland annat har den förlorat sin förmåga att binda vatten. Hyaluronsyrans vattenbindande förmåga hör ihop med dess molekylvikt. Ju större molekyl, ju mer vätska kan den hålla kvar. Hyaluronsyra kan också brytas ner naturligt av mikroorganismer, tex i en kräm utan konserveringsmedel. En sådan kräm skulle om så sker ändra karaktär och bland annat bli mer rinnande. Vissa menar att nedbrutna fragment av hyaluronsyra skulle kunna vara inflammationsbildande. 

Minskar med åren och bryts ner av UV-ljus

Hyaluronsyror är känsliga för och bryts lätt ner av fria radikaler, UV-ljus och oxiderande ämnen. Det är bland annat därför solskadad hud kan bli slapp och rynkig. Hyaluronsyra bryts ständigt ner i kroppen för att sedan återbildas. Detta i ett ganska högt tempo, vi omsätter flera gram hyaluronsyra om dagen. Det mesta, ca 85% bryts ner i lymfsystemet med hjälp av ett enzym som kallas hyaluronidase. Resten bryts ner i levern och njuren. Den totala mängden hyaluronsyra som kroppen producerar minskar som så mycket annat med åldern. Att injecera hyaluronsyra med hjälp av fillers kan vara ett sätt att tillfälligt återställa en förlorad mängd i huden, för den som söker en tydlig anti-age effekt. Effekten är som sagt tillfällig (behandlingen måste upprepas med ca 3-6 månaders mellanrum) eftersom även den injecerade hyaluronsyra bryts ner i samma takt i kroppen.

Hyaluronsyra, ärrbildning och fosterutveckling

Hyaluronsyra fyller en viktig funktion i fosterutvecklingen. Ett växande foster är så att säga rikt på hyaluronsyra, särskilt under det tidiga skedet.  Fram till vecka 20 är halten hyaluronsyra som högst i fostret, upp till 20 gånger så hög som i en vuxen kropp. Hyaluronsyra förekommer även rikligt i navelsträngen, fostervattnet och moderkakan. Vid sårläkning höjs nivån av hyaluronsyra i grundsubstansen runt ett sår. I en vuxen kropp återgår dock nivån av hyaluronsyra snabbt till det normala, innan såret är färdigtläkt, vilket är orsaken till ärrbildning. Vid operationer på foster, yngre än 20 veckor, har man däremot sett att sår kan läka utan att bilda ärr. Detta eftersom nivån av hyaluronsyra är förhöjd genom hela sårläkningen.

Hyaluronsyra och cancer

Uncer senare års cancerforskning har man hittat ett samband mellan hyaluronsyra och cancer. Precis som alla celler är beroende av hyaluronsyra för att kunna växa och dela sig så är en cancertumör det. Det verkar som att tumören använder hyaluronsyran lite som en väg när den skickar ut metastaser och sprider sig. I djurförsök har man testat att injecera det nedbrytande enzymet hyaluronidase för att därigenom minska mängden hyaluronsyra runt en tumör. Något som visat sig kunna bromsa tumörens tillväxt. Vissa forskare hävdar till och med att ett förhöjt blodsockervärde kan kopplas till cancer genom att höga nivåer av blodsocker både ger ökad mängd energi till en tumör såväl som ökad mängd hyaluronsyra i kroppen. Samtidigt finns forskare som hävdar att den här kopplingen mellan hyaluronsyra och cancer bygger på ett missförstånd. Att en ökad mängd hyaluronsyra i samband med en cancertumör snarare ska ses som ett tecken på att tumören är på väg att sprida sig och sätta metastaser än som en orsak till det samma. Oavsett vilket, finns det idag inget som pekar på att hyaluronsyra (varken i hudvård, tablettform eller som injektioner) skulle öka risken för cancer.

Källa:

 

 

 

Compagnie de Provence – ekologisk savon de marseille

compagine-de-provence-savon-liquide-de-marseille-organic-ekologisk

Bio Organic Savon de Marseille Lavender

Trevligt när det görs en ekologisk version av en så kommersiellt stor produkt som Compagnie de Provence flytande Marseille-tvål. Här en härlig version av den klassiska lavendeldoften, för den som nu inte räds eteriska oljor. Det mesta med tvålen är sig likt, samma snyggflaska (numera i plast) som så många pyntat badrummet med. Ja, till och med den förhatliga pumpen, som sprutar tvål rätt på låret, är den samma. 11,9% från ekologisk odling och 98,6% av ingredienserna av naturligt ursprung. Tja, vet ju inte hur stor den andelen är på deras konventionella tvålar, men det känns i alla fall alltid bra med ett litet Ecocert-märke på flaskan. 

Hudvårdande/mildhet: Glycerin. Vet egentligen inte om tensiderna är milda eller inte. Bristande information om dessa enligt EWG Skindeep
Bäst: Doften!
Sämst: Pumpen (sprutar raktu ut på dina kläder)
Tveksamheter: Bristande information om flera av tensiderna enl EWG Skindeep.
Köpa igen: Mycket möjligt! 

INCI – Compagnie de Provence Bio Organic Savon Liquide de Marseille – Lavender

Aqua, Potassium Palm Kernelate*, Cellulose Gum, Glycerin*, Polyglyceryl-3 Caprylate, Lavendula Hybrida (Lavandin) Oil*, Tetrasodium Glutamate Diacetate, Elaeis Guineensis (Palm) Kernel Oil*, Potassium Benzoate, Potassium Sorbate, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil*, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Linalool*, Limonene*, Geraniol*. *ingredients coming from Organic Farming  

Compagnie de Provence Bio Organic Almon Body Lotion

Skön bodylotion (om än något rinnig) med riktigt fin och mild mandeldoft. Hög halt hudvårdande glycerin vilket jag gillar. Tre allergena parfymämnen (Limonene, Geraniol, Linalool), men de dyker ju i princip alltid upp när man testar parfymerade produkter.

Hudvårdande/mildhet: Glycerin
Bäst: Den milda doften!
Sämst: Lite rinnig
Tveksamheter: Isopropyl Palmitate, som kan ha animaliskt ursprung. Benzyl Alcohol, som är kopplat till kontakteksem, olivolja som sägs kunna skada hudbarriären, samt ett par allergena doftämnen LimoneneGeraniolLinalool.
Köpa igen: Mycket möjligt! 

INCI – Compagnie de Provence Bio Organic Almond Body Lotion

Aqua, Tilia Cordata* (Linden Flower) Water, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Glyceryl Stearete, Cetearyl Alcohol, Hydrogenated Caprylyl Olive Esters, Butyrospermum Parkii* (Shea Butter), Oryza Sativa (Rice) Starch, Squalane, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Olea Europaea* (Olive) Fruit Oil, Isopropyl Palmitate, Ethyl Linoleate, Parfum (Fragrance), Cetaryl Glucoside, Xanthan Gum, Tocopherol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Benzyl AlcoholLinalool*, LimoneneGeraniolLinalool*ingredients coming from Organic Farming 

Sidor